Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak je to s PCIe 5.0 na Alder Lake

Dělení linek je kontraproduktivní í na stávajích (PCIe 4.0) desktop platformách. Pokud je nutnost osadit oba první PCIe 16x sloty, tyto typicky skončí na 8x4.0+8x4.0. Takže jde o obecnou nevýhodu malého počtu linek (16x), nejde o nevýhodu vlastní pouze AL platformě. Dá se předpokládat, že i pro AL může vzniknou MB obdobný Asrocku X570S Riptide PG disponujícím PCIe sloty (16x,4x,2x). Kdy nedochází ke splitu cenných 16ti linek z CPU. Díky údajně tučnějšímu připojení chipsetu (ekvivalent 8x4.0?) na tom může být AL s uspokojováním potřeb bandwidth slotů krmených z chipsetu dokonce lépe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to sice jo, ale PCIe4 grafiky existují a v takovém případě se chovají/fungují jako 16x PCIe3. U současných modelů to bohatě stačí.
Druhá věc je možnost použít nějaký multiplexer, který z 16xPCIe5 udělá 32xPCIe4, což by asi bylo úplně nejlepší pro dnešní uživatele, ale za cenu dalšího poměrně drahého švábu na desce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě IO u AL minimálně papírově není horším než AM4/1200. Bez ohledu na (ne)využití 5.0, již údajným 8x4.0 směrem k čipsetu to utíká dosavadním platformám.

Napřed je dnes Intel i v ntb, kde nabízí 16x4.0 proti 8x3.0 (5xx0H).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty si to nepochopil, nejde o to ze 16=8+8 nech uz je pcie 2,3,4 ci 5, to plati vzdy

tu ide o to ze z analyzavanych pricin nebude split na AL nielenze zmysluplny, ale najbizsi rok bude dokonca kontraproduktivnejsi ako split 16=8+8 na sucasnom pcie4 a pri exitujucich sucasnych pcei4 produktoch

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem přesně má ten split AL být kontraproduktivnější(horší) než u stávajících AM4/1200 řešení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi v tom, že si „zaplatíš” za PCIe 5.0, ale efekt je ako pri staršej PCIe 4.0. T.j. platíš akoby za niečo, čo nemôžeš mať vyše roka. Druhá vec, že keď prídu PCIe 5.0 GK, tak do AL dosky nebude mať problém ani RTX 5090 Ti. Teda ak ju nebude brzdiť i9-13900K. Alebo sa nové GK budú dať využiť na výpočty, kde je bandwith dôležitý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asrock X570S Riptide PG má ovšem jen ten první slot (16x) z CPU, ostatní dva (4x, 2x) jdou z chipsetu, což je poněkud naprd. vzhledem k tomu, že uplink chipsetu je 4x gen4.

Já naopak doufám, že vzniknou desky, kde pro grafiku bude x4 a zbytek bude rozdělený na více M.2/type-M x4 slotů pro NVME.

Deska, která se tomu blíží je ASUS ProArt X570 Creator Wifi, kdy je těch 16x z CPU možné rozdělit na: 8x na první PCIe slot (tam lze dát riser na 2x M.2), 4x do druhého PCIe slotu a 4x M2_2.

Pro grafickou kartu je cokoliv nad x8 naprostá zbytečnost, pro normální nasazení stačí úplně x4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není žádné novinka, takto fungující NVMe SSD je u Intelu standart. Podle zvoleného M.2 slotu ukradne 1 SATA, 2 SATA, nebo v případě NVMe 8 PCIe linek z grafiky (a skončí jako 8x/4x/4x).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To kradnutie by som zakázal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nerobia to náhodou len mSATA SSD disky ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No žádný zázrak se v multithreadu nekoná... Kdo chce tento výkon už ho rok může mít s nepochybně nižší spotřebou přes rok - navíc ten 5950x s PBO dá 32K. Uvidíme kam půjde AL popohnat, nicméně si myslím že bude vyhnaný na max.
Pravděpodobně kde bude mít AL výhodu budou hry.
Jako zajímavý kus křemíku ale žádný boom to není ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nebolo chladené tým priemyselným chladičom? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

photoshop kktiny :DDDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi okurková sezóna. Když Intel neměl PCIe 4.0 bylo to špatně, teď když má moc brzo 5.0 je to také špatně. Vzhledem k propustnosti pamětí DDR5 je PCIe 5.0 namístě. A to že látra líná z AMD a NV nechce makat rychleji, s tím se nedá nic dělat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

tady ale jaksi nejde o verzi PCIe, ale o dostupný počet linek. A v této disciplíně je to s Intelem špatný už roky, není to nic nového.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A to ještě nebyla řeč o ceně motherboardů s podporou PCI-e 5.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a naco su linky v mainstream segmente,, na nic,, co tam bezny user bude pripajat gf karty a radice ci 10 ssd/nvme ?? nie.. amd pouzije serverove cpu a dosky z miernymy upravamy aby urobilo dojem ze to ide,,,
pcie linky a vysoke skore v cinebench bolo pre amd machrovanie na nahluplych zakaznikov,,,(ako som bol aj ja) podlahol "vicejadrovemu kuzlu" ale v realnom zivote windows to enam vyuzitie, ovsem vysoka frekvencia a nove rozhrania ako pcie 4/5 tomu pomahaju,,, ked miliardove firmy vo svete nechcu robit programy co vyuziju viac jadier,,,
tak tu vasa cela retorika omielania ze intel je zly .. vyzera ako ze nemate kontakt z realitou ,,)))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na co?
1x GPU = 16 linek
1x NVMe = 1-4 linky
1x I/O čip (SATA apod.) = 4 linky

tohle je pro mě úplný základ, nepočítám se žádnými rozšiřovacími kartami. Ano, kancl stroj si vystačí intelí GMA a teoreticky nepotřebuješ těch 16 linek. Ale jakmile osadíš grafiku (tj. cokoli od gamesníka po profi pracanta), tak už potřebuješ více než 16 linek NEBO musíš ty linky dělit NEBO multiplexovat.

Tak to prostě je.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně ukázané použití linek PCIe je například v tomto článku (pěkně názorné).
https://diit.cz/clanek/desktopovy-zen-4-nepodporuje-pcie-50-zvysuje-vsak...
Nevím proč nebyl odkaz v článku.
Možná proto, že AMD AM5 CPU umožní mít dva SSD disky s 4xPCIe 4.0 linkama napojené přímo z procesoru, což pro příznivce RAIDu bude totální masakr :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SATA zožerie až 4 linky? Ježkovy voči.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Citanie s porozumenim sa uci na zakladnej skole ....

" .... I/O čip (.... apod.) = 4 linky "

-> pripojenie "chipsetu" zozerie 4 linky, tam nie je len SATA, aj USB a dalsie smeti ......

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

LOL,
tak do GPU bys dal naprosto zbytečných 16 linek, ale do NVMe počítáš třeba klidně s jednou lejnou???

Já teda naopak považוju za rozumné dát NVME do RAID1, případně oddělit systém / data / swap/tmp. To už je 6x NVME. Nejmíň.

Ideální je těch 20 PCIe linek, co jde z procesoru (AM4 ale i RL) využít jako x4 GPU (víc není pro rozumnou práci třeba) a zbytek použít jako 4xNVME à PCIE x4.
A pak třeba využít ještě 2xNVME z chipsetu a dát tam "pomalejší" SSD, co např. jedou přes PCIe 3.0 x4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si ďalší, čo si nevedel zistiť koľko jadier využiješ? 1. viac jadier = máš výkon na viac rokov aj keď si mohol mať dajme tomu dnes 6 jadro a časom lacnejšie 12 jadro. Ale IMHO si neurobil chybu. 2. ja by som napr. 24 vlákno využil na konvert a virtualne stroje. 3. viacjadro má väčšinou vyšší SC výkon. Tiež plus. 4. viac jadier nemusí byť využiteľných len na 1 viacjadrovú app, ale aj na viac app - prehliadač s x záložkami, Handbrake, VirtualBox, Gimp... Ja niekedy spustím Defender, MBAM, ESET online scanner a Malicious súčasne a staré 4jadro ide na max. BTW, inštrumentál - s kým, čím. Viac liniek sa dá využiť na USB radič ak človeku chýbajú konektory (ja ho mám), TV kartu do PCIe slotu, na video kartu (pre tých, ktorí chcú nahrávať výstup z iného PC)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni spatne ze intel bude mat pcie5 o ceyl rok skor ako bude realna sanca to vyuzivat, to je OK
spatne je ze intel ma/bude mat pcie5 v porovnani s amd aplikovane na ho5no (linky iba pre grafaren a nie pre dalsie I/O)

z inehoho uhla na hovno to u intelu bolo aj pri uvadzani pcei4, ktore prislo (na dalsich intel chipsetoch) pol druheho roka potom, co to malo amd na x570, lebo ako sa pisalo islo o "nestabilitu signalu"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cokoli udělá Intel je špatně, tos nevěděl? ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

covece ja nevidim stiznosti ze je to implementovany moc brzo, ale ze je to implementovany nepouzitelne.. ted nejsou pcie5 ssd a az budou, tak mi to zkrouhne linky ke grafice napul? slusnej fail..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nechapu smysl toho clanku, protoze si autor vymysli a domysli.

Pokud ma AL gen5 pcie, tak to bude realizovano takto:

a) jeden x16 slot na Gen 5 = klasika low/mid produkt, jedina karta jede plnou rychlosti

b) dva sloty, dle osazeni jedou x16/x0 nebo x8/x8 = zalezi na existenci Gen5 multiplexoru
(vzpomente si na prechod Gen2 - Gen3, kdy vyrobce se i rychlosti tech muxu chvalil).
Za tohle bych nedal ruku do ohne, a spis se bude jednat o nejakou kombinaci redriveru/muxu.

c) dva sloty, dle osazeni jedou x16/x0 nebo x8/x8 degradovane mux obvodem na Gen4
(ano, tenhle pristup taky existovat v dobe Gen2-Gen3 prechodu)

d) hardwired - dva x8 sloty, nebo x8+x4+x4 na Gen 5 = tohle zadny consumer vyrobce nejspis neuvede, ackoliv pro serverovy segment to bude ono - 8/8/4 = sitovka+raid+nvme a vse ideal.

Zcela nechapu jak muze autor rict, ze Gen5 znamena ze to bude horsi - nebude. Bude to stejne dobry, jako konkurenci Gen4. Protoze karty zatim nejsou gen5, tak pojede vse pri stare Gen4 rychlosti. A omezeni poctem linek maji VSECHNY desktopove platformy - myslim ze neexistuje ani deska kde by byl Gen4 pcie switch pro navyseni poctu linek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a) najskor az za rok
b) c) ty si to nepochopil, nejde o to ze 16=8+8 nech uz je pcie 2,3,4 ci 5, to plati vzdy
tu ide o to ze z analyzavanych pricin nebude split na AL (pri absolutne neexistujucich PCIe5 produktoch) nielenze zmysluplny, ale najbizsi rok bude dokonca kontraproduktivnejsi ako split 16=8+8 na sucasnom pcie4 a pri exitujucich sucasnych pcei4 produktoch
d) o tom ani rec nebola

nejde o to CO BUDE ked VSETKO (PCIe5 produkty) za rok alebo neskor BUDE eňo ňuno, ide o to ze najblizsi rok bude zmysluplnost vyuzitia splitu PCIE5 na AL kontraproduktivna, kedze split 16=8+8 je tam dokonca vobec nutne robit (na amd to nutne robit neni, kedze linky existuju okrem grafarne aj pre ine I/O)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi to vysvetlete, v cem se lisi PCIe u AL, oproti predeslym generacim. Protoze z informaci ktere jsou dostupne se jedna o typicky x16 PEG slot, rozdelitelny x8/x8 na strane procesoru. Co mozna chybi je x8/x4/x4 rozdeleni

Viz vlevo nahore na diagramu:
https://www.pcinq.com/news/cpus/intel-alder-lake-s-ddr5-platform/

Krome PEG je tam x4/Gen4 SSD slot, a DMI je povyseno na x8/Gen4 !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho schématu co odkazuješ bude mít AL 28 linek stejně jako ZEN4 (akorát ten má chipset na 4 linkách).
Takže vlastně nechápu o čem celý článek byl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A navíc socket AM5 bude zřejmě umět 32 PCIe linek, takže třeba nějaký ZEN 4+ nebo ZEN5 bude mít buď 8 linek do chipsetu nebo další x4.
(Ono by úplně stačilo kdyby byl chipset připojený přes PCIe 5.0, to by dávalo daleko víc smyslu než GPU...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozn. Vypadá to, že split 8x,4x,4x (z CPU) umí například AM4 ASUS ROG CROSSHAIR VIII EXTREME. S TB4/USB4 a 10GLAN na palubě je mi ten MB čím dál sympatičtější. Netušíte někdo jestli také umí dymamic OC (jako AM4 Dark Hero VIII)?
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/ROG_CROSSHAIR_VIII_EXTRE... (str.13 PDF)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze autor je zmaten, protoze vychazel se spatneho zakladu a mysli si ze PEG slot bude nutne rozdelit aby bylo kam strcit SSD? :)

"Alder Lake se liší: Disponuje pouze 16 linkami nové generace (PCIe 5.0), které jsou určené primárně pro ×16 slot (grafiku) a linky pro úložiště (nebo jiné využití) přítomné nejsou."

Tohle pravda neni. AL ma i dedikovany storage port (Gen4x4) a dalsi karty/uloziste muzete pripojit skze chipset (ktery sam visi na Gen4x8).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8 liniek z chipsetu? To nie je zlé. Kľudne na jeden M.2 disk (z toho čipsetu) a ešte 4 linky na inú kartu (USB, TV kartu, strihovú kartu...) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V chipsetu bydlí ještě LAN, WiFi, USB porty 5-10-20Gb/s a SATA porty + nějaká ME omáčka, takže ty linky nejsou zcela volné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

chipset ma upstream port (DMI) a nekolik downstream portu (PCIe) pro M2 a bezne sloty. Proc by to nebylo volne?? Linky muze zabrat leda dynamicka alokace na jine typy rozhrani nez PCIe (usb3 / sata).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Proč by nebylo volné?"

Protože, když zároveň použijí šířku pásma pro víc věcí, zahltí se linka do CPU.

Např. mám dva RAID1 z NVME disků připojených přes chipset a chci kopírovat data z jednoho z nich na druhý, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krasna neznalost - PCIe je full-duplex.

Takze to, ze z jednoho disku za chipsetem ctete, a na druhej za chipsetem zapisujete, poslusne saturuje oba smery a nedochazi k vzajemnemu omezovani. AL i Z690 ma Gen4x8 DMI, takze se bavime o rychlosti kopirovani 16GB/s (128Gb/s) - i kdyby se vam na chipset povedlo povesit 4 NVMe disky v Gen4x4 (coz nejde, protoze Z690 ma jen 12 Gen4 linek), tak ani pri kopirovani dat z RAID0 ze dvou zdrojovych na RAID0 na dvou cilovych vas DMI brzdit uz nebude, ale omezenim bude rychlost tech SSD, protoze ani cteni ani zapis nedosahne na kazdem tech 8GB/s :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wi-fi v MB byť nemusí a USB 3.0 a vyššie hádam ide hlavne z CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

USB3 má z CPU jen AMD u Ryzenů. Intel u Adler Lake USB3 z chipsetu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

8 linek DO chipsetu, ne z nej!

Samotny Z690 chipset pak nabizi dalsich 12 Gen4 a 16 Gen3 linek, vesmes budou sekundarni M2 NVMe sloty a taky x1/x4 PCIe slot. Mozna nektere linky jsou sdilene s USB3.2 a SATA

viz https://images.hothardware.com/contentimages/newsitem/56203/content/smal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco si ukrojí TB4/USB4 chipsety, ty v generaci AL budou řešeny jako samostatné chipy.

Každopádně, jak bylo zmíněně několikrát výše, tlustší DMI (či jak se bude propojení CPU/chipset jmenovat ) usnadní sdílení přenosového pásma více zařízeními pověšenými na chipset. Teoretických 8x 4.0 v reálných aplikacích prakticky nebude možné dlouhodobě saturovat, zvlášť pomocí těch TLC/QLC hrůz co nám výrobci stále představují představují. :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"12 Gen4 a 16 Gen3 linek"
Blbost.
To bude 16 PCIe linek, z nichž AŽ (=maximálně) 12 bude PCIe 4.0, zbytek 3.0.
Naučte se pořádně anglicky - je tam "up to"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni tam nikde napsana zadna formulace kterou se nam snazis vnutit. I starej Z490 mel dostupno az 24 PCIe linek, ze kterych si pak neco ukouslo USB3 pripadne ETH.

Tady to bude rovnou 12+16 = 28 linek, velice malej upgrade co do poctu, kompenzujici imho spotrebu linek kvuli x2 rezimu v USB Gen3.2.

Jak funguji PCH od Intelu je zrejme z datasheetu - ten hlavni bod je tabulka alokaci linek - "HSIO port flexibility / lanes assignment", tak se dovzdelej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pani hadate sa o nicom, to ze intel zvolil 16x5.0 -> GPU, 4x4.0 -> SSD a 8 x DMI 4.0 je OK a jeho volba, ale zabudate na vyrobcov dosiek, ak sa budu drzat tohto schematu som s tym OK, ale verim tomu, ze aby mohli na M.2 slot nalepit kriklavu nalepku <super duper 5.0>, tak to budu delit 8x5.0 GPU + 8x5.0 M.2 slot, mozno pouziju aj tie 4x4.0 na nieco, alebo v ramci zlacnovania ich nepouziju vobec .....
Chcem tym povedat, ze ak sa vyrobca dosky rozhodne pre kriklave nalepky tak si BFU neuvedomi, ze pri pripojeni SSD do tohto slotu dostane grafika iba 8 liniek, takze voci starsej platforme, kde mal GPU 16x4.0 plus SSD 4x4.0 a vyrobca to nemal dovod delit a na oba sloty mohol dat "super high speed 4.0" bude na polovicnom pocte liniek pre GPU ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jediné, kde *v tuto chvíli* PCIe 5 dává smysl je link mezi CPU a chipsetem (protože na chipsetu většinou toho visí daleko víc, než co je tento link schopen pojmout)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych Alder Lake zhrnul nasledovne:

-nejednotnej typ jader(mala jadra osizene o instrukce plus nutnost thread sched.)
-zas novej socket a s tim nutnost koupit nasilu novy board(Z590 se jeste neohral)
-dale nutnost zakoupit si DDR5 v plenkach, cili prodrazene a nedostupne
-PCI-Express 5 generace bez realneho vytizeni a uziti(zadne GPU a linky pro M.2)
-spotreba procesoru 220W a vic

Kdyz uz novej intel tak jednoznacne pockat na Raptor Lake ktery je naplanovan na rok 2022 kdyz uz bude navrh Big.Little poladen, cili thread scheduler, dale latence cache a operacnich pameti, k tomu prijdou PCI-Ex 5 graficke karty a mozna se dockame i par linku pro M.2, ze by tohle byl prave rozdil mezi LGA 1700 a 1800?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ošizený jádra jsou zlo, jestli na to naskočí i AMD, je to soumrak x86.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že ošizená(little) jádra jsou zlem pokud CPU obsahuje dostatek těch BIG, což není bohužel případ AL. Nastavit ručně afinitu aplikace pouze k silným jádrům by asi neměl být nepřekonatelný problém. Otázkou zůstává TDP a teploty v náročné MT zátěži.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O krátké životnosti Z590 se vědělo dopředu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to shrňme.

- debilní malý a velký jádra, to je prostě bordel a ten z principu odmítám. Já chci jen svoje jednoduchý jádra, všechny stejný. Tak to mám odjakživa všude (a nikdo mi nedokáže, že v telefonu to je jinak, ha ha ha, vyzrál jsem na ně!)
- Intel si dovolil vydat platformu Rocket Lake / Z590 a to bylo špatně. Bez diskuse, prostě špatně. Tečka!
- teď nás nutí koupit si po ani ne roce platformu zcela novou. Fakt nutí, normálně mi u dveří stojí dva chlapi s mačetama a kanystrem kyseliny a dožadují se úpisu, že na Alder Lake přejdu hned jak bude na trhu. Resistance is futile!
- a povinně musím jít do DDR5, přestože to bude sračka (vždyť to psal no-X!). Nesmím jít do DDR4, který je tisíckrát lepší, maj přece tu kyselinu a mačety.
- navíc tam ty hajzlové narvali PCIe5, přestože je k ničemu. Jsou to hajzlové. To AMD, až dá PCIe5 na desky, bude to naprosto o něčem jiném!
- jo a bude to žrát 220W, čili je to sračka. Raději si počkejme na další 280W Threadripper, ten sračka není. Sakra, vlastě ne, stojej mi za dveřma inteláci s mačetama a kyselinou.

Hergot co takhle začít Intelu vyčítat, že má modrý logo, vede ho aktivní křesťan a umíraj kvůli němu tučňáci na Antarktidě?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

I v mobilech jsou normální CPU jen se všemi jádry stejnými.

„ jo a bude to žrát 220W, čili je to sračka. Raději si počkejme na další 280W Threadripper, ten sračka není."
Zatím to vypadá na další selhání u spotřeby, tak proč to neuznat. Threadripper na 280W je úplně jiný segment i výkon.
Osobně mě lákají jen DDR5 - uvidím až vyjdou. PCIe 5 je i pro většinu workstationistů overkill co by na mainstream platformě vůbec nemusel být.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"PCIe 5 je i pro většinu workstationistů overkill co by na mainstream platformě vůbec nemusel být." ... totéž platí i o PCIe4. Nebo pokud nesouhlasíš, tak lze říci, že v době příchodu PCIe4 to o PCIe4 oproti PCIe3 rozhodně platilo. A světe div se, PCIe4 se tady opěvovalo. Věřím, že kdyby s PCIe5 přišla AMD se Zen3, opěvování by tu mnohými bylo provozováno též. Ale oni to holt stihnou rychleji v Intelu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ad PCIe 4, myslím že hlavním faktorem bylo to, že existovala PCIe 4 zařízení a relativně rychle šly na trh další PCIe karty, ať už SSD, grafiky nebo RAID karty.

Bude něco PCIe 5 k dispozici při vydání? Nebo pár měsíců poté? Už PCIe 4 má propustnost slušnou a ta adopce napříč platformama není zcela hotová, jsem zvědavý zda Gen5 redrivery nějak více navýší cenu oproti Gen4, to by mohlo o něco zdražit desky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A jaký reálný přínos například přechodu M.2/NVMe SSD z 3.0 na 4.0 byl? Teď nemyslím, že místo 5000 se dalo naměřit 7000MB/s, ale reálně viditelný vliv uživatelem. Ono když nějaká operace na SSD proběhne za 0,024, nebo 0,015 sekundy, je naprosto nepodstatný rozdíl. Ale nechci kritizovat. Prostě po PCIe3 přišlo PCIe4 a postupně šla zařízení na trh. Tu procesory, tu desky, tu SSD, tu grafiky. Stejné je to nyní i s PCIe5, někdo musí být první a já jen nechápu všechny ty blbečky, co Intelu spílají za to, že holt v Alder Lake je podpora PCIe5. Jako kdyby jim kvůli tomu umřela doma všechna koťátka nebo co.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jasně, skoro deset let podle intelu staci pcie3, pcie4 neni potreba.. pak prejde rok a najednou prej potrebujeme pcie5 do kteryho neni co strcit.. a az bude co tam strcit tak to pojede napul, pomalejc jak v deskach s pcie4.. fakt vyhra.. ((:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A jak to muze jet pomalejc? Kdyz to ma 32Gb/s oproti 16Gb/s u Gen4?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no snadno.. kdyz strcim pcie5 ssd do slotu, tak mi pcie4 grafarna pojede na osum linek.. takze 16gbps misto 32gbps..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omg, proc by to tak bylo? Jsem tu uz parkrat postoval jak to je, vcetne diagramu Z690 platformy. A nebude to tak jak si to predstavujes, autor clanku to napsal spatne.

SSD sloty na AL budou vzdy Gen4. At uz z CPU, nebo z chipsetu.

Cela ta saskarna s Gen5 NVMe pada na tom, ze jenom obvod radice bude zrat kolem 10W, s tim ze cely disk se jen tak tak vejde do 25W limitu 2.5" nebo EDFF formfactoru. Gen5 ssd v M.2 formatu tady jen tak nebudou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pcie 4 je jasne vyuzitelny iba pre nvme ssd, u grafik nema ziadne zvysenie vykonu,preto pcie 5 ktore bude mat intel iba na grafiky bude iba cisto marketingovou zalezitosti lebo na ssd to nebude a neda sa hovorit ani o future proof feature nakolko u intelu musite menit dosku kazdy rok alebo kazde 2 roky aby ste mohli pouzit najnovsie procesory...v tejto chvili zbytocnost a v buducnosti nevyuzitelne...keby dali pcie na ssd to by bolo o inom lebo take disky pridu o rok...kym budu grafiky potrebovat pcie5 lebo pcie4 im stacit nebude - toho sa dozijeme mozno o 5 a viac rokov a to uz davno budete meniť aj procesor aj dosku..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.