Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak je to s podporou Prescottů v základních deskách

Intel logo staré
Během posledních dvou týdnů se objevují zprávy, že Prescott procesory nebudou podporovány v současných základních deskách. Prý je bude možné použít až s následující generací základních desek, která se na trhu objeví snad už v srpnu. Jenže několik výrobců základních desek nyní stále hlásá, že jejich základní desky Prescotty podporují, ale podle těchto zpráv by ani neměly. Pokusím se vám to nyní objasnit.

Ještě tento rok Intel pustí do světa 3,4GHz Prescott procesor a v první čtvrtletí příštího roku se objeví 3,6GHz model, ale už nyní jsou k dispozici vzorky. Dříve se hovořilo i o frekvenci 3,2 GHz, ale poslední dobou se o ní zprávy nezmiňují, takže není jisté, zda-li se objeví i ta. V každém případě intel očekával, že 3,6GHz model bude mít spotřebu 89 W (přesněji TDP - Thermal Design Power, aneb množství energie, která se standardně přetváří na teplo), ale nakonec zjistil, že spotřeba tohoto procesoru se vyšplhá na 103 W. A právě zde je onen zakopaný pes, protože toto 15 % navýšení je poměrně vysoké.

Nyní bychom se měli měli zastavit u takzvaných FMB, aneb Flexible Motherboard Design guide. Jde o jakýsi popis toho, jak by měly základní desky být navrženy, aby se vypořádaly (nejen) s energetickými nároky procesorů. Kupříkladu pro současná Pentia 4 existuje Northwood FMB1 a FMB2. FMB1 byla schopna zvládnout procesory pomalejšími než 3 GHz a až základní desky s FMB2 jsou schopny se vypořádat se všemi Northowoody. Současné desky s chipsety i865 a i875 jsou už navrženy podle Prescott FMB1. Ty by tedy měly být pro Prescott procesory, ale současně k tomu ještě podporují i Pentia 4 Northwood.

Po Prescott FMB1 mělo přijít FMB2, které by už podporovalo Prescotty na všech frekvencích. Tento přechod z FMB1 na FMB2 měl být zcela hladký, protože by se odehrál s příchodem nové patice a chipsetů ve druhém čtvrtletí příštího roku. Jenže do toho se Intelu přimíchal problém, že Prescotty pro patici Socket478 (tj. ty s frekvencí do 3,6 GHz) mají o 15 % vyšší spotřebu, než původně plánoval. Z tohoto důvodu jim FMB1 stačit nebude, takže Intel byl nucen pro tyto procesory připravit specifikaci FMB1.5, která už se s nimi vypořádá.

Takže by se mohlo zdát, že vše je vyřešeno, současné desky nebudou podporovat Prescotty, protože jsou navrženy podle FMB1. Jenže jsou tu ještě dvě důležité věci. 100 W spotřebu překoná patrně až 3,6GHz Prescott, 3,4 a 3,2GHz budou mít spotřebu nižší a kdo ví, třeba by se alespoň ten nejpomalejší mohl vejít do 89 W (i když to nevidím jako příliš pravděpodobné, u 3,2GHz modelu odhaduji tak 95 W). Rozhodně však takový nárůst není až tak strašný a pokud výrobci základních desek své mainboardy dostatečně „naddimenzovali“, tak si budou schopny poradit i s Prescotty (otázka je, do jaké frekvence).

A to patrně bude důvod, proč se někteří výrobci i nyní tváří, že jejich základní desky Prescotty podporují už i nyní (přestože jsou navrženy dle FMB1). Uvědomme si, že oni již od Intelu mají vzorky Prescott procesorů, takže mají šanci ozkoušet, že desky s těmito procesory opravdu fungují a jejich větší než původně očekávaná spotřeba jim problémy nečiní.

Co to tedy znamená pro nás, zákazníky? Tak předně, Intel vždy tvrdil a tvrdí i nadále, že chipsety i875P a i865 podporují i Prescott procesory. To se nemění, mění se pouze podpora Prescottů základními deskami. Ač jsme očekávali, že všechny desky s těmito chipsety Prescotty podporují, v současné generaci tomu tak nebude a jen některé současné desky Prescotty podporují - jestli jsou podporovány vámi vybranou deskou, to si musíte zjistit. V brzké době by však na trh měly přijít prakticky od všech výrobců desky, které budou určitě podporovat i Prescotty se Socketem 478.

Zdálo by se tedy lepší s případným nákupem vyčkat, až se takové desky objeví. Jenže nyní přichází druhá poněkud nepříjmená záležitost: PAT. Samozřejmě, u i875P se není o čem bavit, tam PAT je podporován a samozřejmě bude i nadále. Poněkud složitější je situace u cenově příznivějších desek s i865PE. Většina takových totiž PAT podporuje (i když tomu říká jinak), ale jak jste se mohli dočíst v pátek, brzo tomu tak nebude, protože se Intelu tato situace nelíbí a vydá novou revizi chipsetu i865PE.

Nejlepší situace tedy je pořídit si co nejdříve základní desku s i865PE od takového výrobce, který na ní jednak povoluje PAT, ale také nyní hlásí, že podporuje Prescotty. Samozřejmě za předpokladu, že danému výrobci věříte informaci o podpoře Prescott procesorů...

PS (pro šťouraly): Ano, vím, že jsem FMB poněkud zjednodušil jen na spotřebu (TDP) procesorů, ale myslím, že k pochopení podstaty problému to bohatě postačuje.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Jak je to s podporou Prescottů v základních deskách

Žádné komentáře.