Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak se vypořádat s ochranami Audio CD?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Objevilo se několik dalších informací k mému včerejšímu povídání o ochraně nového alba Natalie Imbrugliy. V článku najdete jednak vyjádření tiskového mluvčího Philipsu, také řešení jednoho čtenáře a v neposlední řadě i pár nápadů, co s tím udělat, jak donutit vydavatele, aby ochrany audio CD přestali používat. A máte sami nějaký nápad? Řekněte ho ostatním!

Nové album Natalie Imbrugliy obsahuje ochranu Cactus Data Shield 200, což znamená, že v PC přehrát sice lze, ale jen za pomocí speciálního přehrávače, který na takto chráněném CD je. Navíc se nepřehrává přímo klasické audio CD, ale přehrávají se uložené zkomprimované stopy o datovém toku pouhých 80 kbps. Na některých počítačích to i tak nefungovalo a na Macích buď nepřehrajete první stopu, nebo dokonce vůbec nic. Velmi podobně je na tom i přehrávání pomocí Sony PlayStation 2. To majitelé stolních audio CD vypalovaček jsou na tom o poznání lépe: nepřehrají nic. A i ti, co mají štěstí a na svém PC dokáží CD přehrát, tak díky komprimaci mají znatelně horší horší zvuk.

Tato fakta jsou prakticky stejná pro všechny CD ochráněné ochranou Cactus Data Shield 200, to bych to sem ani nemusel psát. Co mne však upoutalo byl fakt, že se k celé věci vyjádřil tiskový mluvčí Philipsu, který licencuje CD technologie. A podle jeho slov jakékoliv změny v jejichž důsledku disk nesplňuje standardy CD, vedou k tomu, že takovýto disk nemůže být nadále označován a prodáván jako CD. A rozhodně disky s ochranou Cactus Data Shield (a jakoukoliv jinou ochranou Audio CD) musí nevyhovovat CD normě.

A co s tím udělat? Zkuste být aktivní, jako například jeden náš čtenář, který zaslal následující email na adresu info@sonymusicbonton.cz:

Dobrý den,

koupil jsem si vaše CD Žlutý pes - Čínská otázka. Bohužel nejde mi přehrát na DVD-CD playeru DVD Grundig GDV130. Na vašem CD je pouze chybná informace nelze přehrát na PC. O DVD ani zmínka a na PC to přehrát jde. Mělo by tam být nesplňuje normy pro audio CD. Na disku je nesprávně logo COMPACT DISC DIGITAL AUDIO.

Prodejce odmítá moji reklamaci. Žádám vás o vyjádření.

Rozhodně tento postup (z hlediska zákazníka, ne prodejce) lze jen schvalovat a chceme-li se zbavit těchto nesmyslných ochran, tak musíme začít nějak jednat. Já osobně bych takovýto email stavěl spíše do takové pozice, že žádám o výměnu za kus splňující normu CD, či vrácení peněz. Ale rozhodně to chce vytrvat a posílat jim takovéto emaily. Čím více, tím větší bude šance, že s tím přestanou. A že šance opravdu je, tak to vám může potvrdit moje včerejšímu povídání.

A při psaní tohoto článku mne napadla ještě jedna možnost, jak zatlačit na pilu. Vzhledem k faktu, že na i na takovýchto "CD" najdeme logo COMPACT DISC DIGITAL AUDIO, můžeme si stěžovat ještě i u toho, kdo toto logo vlastní. Jestli se nemýlím, tak ten, kdo se stará o tyto záležitosti, je také Philips. Takže si myslím, že by bylo možné napsat Philipsům, že jsme našli toto logo na výrobku, který určitě nesplňuje specifikaci, ke které se toto logo váže a že žádáme, aby v tomto směru podnikl příslušné kroky.

A možná by nebylo od věci sestavit veřejný dopis, který bychom zaslali minimálně jménem našich čtenářů jak vydavatelům, tak Philipsu. Ku prospěchu věci by mohla být i podpisová akce, kterou bychom mohli zorganizovat. Ale nejsem tu sám, dám slovo i vám, našim čtenářům, abyste se vyjádřili, co si o těchto návrzích myslíte a ve kterých přehrávačích vám chráněná CD nefungovala (to proto, abychom měli v rukou i pádné argumenty, proč nepoužívat tyto ochrany). Vaše názory a připomínky, prosím, směřujte do auditoria k tomu určenému.

Diskuse ke článku Jak se vypořádat s ochranami Audio CD?

Žádné komentáře.