Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak si zajistit univerzální výkon pro databázové aplikace?

PR článek
cisco_UDC
Ať disponujete interním či outsourcovaným datovým centrem, otázky o jeho dostatečném výkonu pro provozování vašich databázových aplikací jsou stále na pořadu dne.

A to, ať provozujete databáze ve virtualizovaném prostředí nebo na dedikovaných serverech. Výsledkem jsou nejprve požadavky na optimalizaci stávající zátěže databázových serverů, za kterými následují požadavky na nákup a rozšíření serverové farmy. Oba kroky však jsou ve své reakci velmi pomalé, což významně omezuje firmu v jejím obchodním rozvoji.

cisco_unified_obr

Vzhledem k tomu, že rozsáhlé databáze jsou schopné hardwarový výkon serveru plně vytěžit, výhody softwarové virtualizace se tu ztrácí. Její známé schopnosti, jako jsou nezávislost na hardwaru, jednoduchá výměna serveru při nehodě, či snadná migrace na jiný fyzický server dnes přebírá virtualizace samotných fyzických serverů a síťových komponent. Díky tomu mohou stejné výhody využívat i aplikace, které nejsou pro softwarovou virtualizaci přizpůsobené nebo její přínos je diskutabilní.

Základem je virtualizovaný hardware

Pro zajištění vlastností uvedených výše je třeba připustit změnu v představě o hardwaru a fyzických serverech obecně a připustit myšlenku virtualizované správy hardwarových komponent, obdobně jako je dnes běžná virtualizace softwarové vrstvy. První do oblasti Unified Computing System vstoupila společnost Cisco se servery a síťovými prvky řady UCS a definovala tak novou topografii datových center.

cisco_ucs_manager

UCS je platforma, která integruje virtualizované výpočetní systémy, sítě a datová úložiště do sjednoceného systému. Výsledkem je řešení umožňující snížit celkové náklady na vlastnictví a zvýšit schopnost pružně reagovat na požadavky organizace.

Systém integruje sjednocenou síťovou infrastrukturu Unified Fabric a výkonné servery založené na architektuře x86. Podporovány jsou jak blade servery tak i rackmount servery. Tvoří integrovanou, rozšiřitelnou platformou, ve které jsou všechny součásti zapojeny do jedné domény se společnou správou. Platformu lze spravovat jako jediný systém, ať již obsahuje jeden fyzický server nebo 160 serverů s tisíci virtuálními počítači.

Technologie správy hardwaru a jejich profilů

Primární schopností platformy UCS je spravovat hardwarové prostředky na konsolidované infrastruktuře.  Díky spojení infrastruktury dříve oddělených sítí do jedné, dochází ke spojení ethernetové a fibre channel infrastruktury do tzv. Unified Fabric (někdy též Unified I/O), která nabízí potřebné podmínky pro přenos všech typů provozu. Výhody jsou především finanční – menší počet aktivních prvků v síti, menší počet fyzických portů, menší počet síťových adaptérů v serverech, výrazně méně kabeláže, nižší nároky na napájení a chlazení a tudíž nižší náklady na správu a provoz.

cisco_udc_diagram

Koncept Unified Computing System jde ale ještě dále, než jen na hranici konsolidace síťové infrastruktury. Znamená integraci celé přístupové vrstvy datového centra – tedy nejen sítí, ale i fyzických a virtuálních serverů pod jeden systém, spravovaný jednotným managementem.

Celé řešení lze spravovat jako jednu entitu pomocí aplikace Cisco UCS Manager, která umožňuje snadnou spolupráci úložišť, sítí a serverů při zadávání profilů služeb pro jednotlivé aplikace. Rychlý provisioning je v UCS založen na využití servisních profilů, kde se definují role, politiky, profily a šablony. Ty obsahují i tzv. infrastrukturní politiky – například pro napájení a chlazení, zabezpečení, správu identit, stav hardwaru, sítě LAN a sítě SAN, které jsou nutné k nasazení aplikací a jsou obsaženy v profilu služby (servisním profilu). Díky tomu se značně šetří čas na správu, případně při požadavku na rozšiřování kapacity – pouhou aplikací servisního profilu na rezervní fyzický server jej lze připravit v pro danou aplikaci v řádech minut.

Další vývojový stupeň

Systém Cisco UCS výrazně zjednodušuje škálovatelnost zdrojů datového centra. Díky technologii hardwarové virtualizace je schopna zrychlit zavádění nových služeb prostřednictvím end-to-end provisioningu a podpoře migrace virtualizovaných i nevirtualizovaných systémů. Představuje tak další vývojový krok v oblasti datových center, který budou muset ostatní výrobci serverových technologií následovat. 

Za tři roky existence a ze zkušenosti 11 tisíců zákazníků lze konstatovat, že UCS dosahuje významných úspor: až o 30 % nižší výdaje na infrastrukturu, snížení doby nasazování aplikací o 90 %, zlepšení výkonu aplikací o 40 % a snížení nákladů na napájení a chlazení o 60 %. Cisco UCS tak představuje ideální platformu pro databáze, webové služby, práci s velkými objemy dat, aplikace v jazyce Java i high performance computing. Více informací na www.ciscoucs.cz

 

Zbyszek Lugsh

Sales & Solution Director, Dimension Data

www.ddconnect.cz

Tagy: 

Diskuse ke článku Jak si zajistit univerzální výkon pro databázové aplikace?

Žádné komentáře.