Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak to bude se zárukou pevných disků u nás

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
O tom, že se připravuje razantní změna v záručních dobách HDD jsme už psali. Western Digital nakonec pro Evropu podrží 3 roky. Ví se tedy, že Seagate, mimo SCSI, sníží záruku na 1 rok, Maxtor ponechá 3 roky jen u řady MaXLine, zbývající řady Diamond a Fireball budou mít také 1 rok. Jak se ale prodejci popasují s nutností držet od ledna 2 roky?

Hned na začátku řeknu, že ani jeden z dovozců nemá jasno a nebyl ochoten vydat žádné závazné vyjádření. Ono je to prosté. Jednání se Seagate a Maxtorem stále pokračují a evropští prodejci se snaží stále výrobce donutit k ústupku alespon na požadované dva roky.

Co se ale ví. Od 1.10. kdy ona jednoletá záruka začíná platit, bude zavedena i u nás. Přístup je ale rozdílný. Tak třeba eDsystem bude doprodávat disky s tříletou zárukou pod jinými interními kódy, souběžně s těmi s jednoletou zárukou, kde bude rozdíl v ceně (5-10%). ProCa naopak bude držet záruku na tři roky bez ohledu, ale jen do 6.10. Od 7.10. pak dojde ke změně záruky bez ohledu na to, zda byly doprodány zásoby "tříletých" disků (a naopak).

V otázce postupu po novém roce se vyskytují jen dohady o možném řešení. Je jich hned několik. V první řadě je třeba vědět, že dvouletou záruku musí držet až koncový prodejce. Velkoobchody by v podstatě zajímat nemusel. A tíhu celého problému by mohli nést malí lokální prodejci. Z odpovědí přímých dovozců se však nezdálo, že by tato varianta nastala (vyloučit se však nedá). Druhým řešením je převzetí tíhy záruky dovozcem. Pak by ovšem všichni okamžitě pevné disky zdražili. A to možná až o 15%. Koncem roku byste tedy mohli volit, zda levnější s jednoletou, nebo o něco dražší s dvouletou zárukou. Jak nám mnohé zkušenosti ukazují, je lepší si připlatit. Posledním způsobem, jak z toho ven, je vyjednávání. Vyjednávání o tom, že Seagate i Maxtor své rozhodnutí přehodnotí a od 1.1.2003 opět zavede alespoň dvouletou záruku.

Možná, že někdo nezaregistroval, co se vlastně chystá. Seagate i Maxtor zavádí od 1.10. u těch nejprodávanějších IDE disků jednoletou záruku. Western Digital nakonec od tohoto rozhodnutí ustoupil.

Diskuse ke článku Jak to bude se zárukou pevných disků u nás

Žádné komentáře.