Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jdeme na kachny: Radeon HD 7890 o 15 % rychlejší než GeForce GTX 660?

kachna s kachňaty
Když jsme vás informovali, že AMD vůbec chystá novou grafickou kartu, slíbili jsme, že vám přineseme další detaily, jakmile se objeví. Informace se objevily, a tak se i hlásíme, jen trochu jinak…

Zkrátka a dobře - internetem prolétla zpráva, že Radeon HD 7890 (jak se bude karta jmenovat), nabídne výkon 15 % nad GeForce GTX 660 a ponese 1536 stream-procesorů, 32 ROPs, 256bit sběrnici a podobně. I když ani jedna z informací nepůsobí nijak pompézně a není zjevný důvod jim nevěřit, něco se nám nezdálo, a tak jsme hledali a hledali, až jsme zjistili, že jako první z anglicky píšících webů ji v této podobě přinesl WCCFTECH.

Dále se nám podařilo dohledat, že WCCFTECH, respektive jeho redaktor Hassan Mujtaba ji převzal z čínského webu EXPreview. Myslím, že trochu pomohl Google-translator (hned ze dvou důvodů - jednak nepředpokládáme, že by Hassan „šprechtil“ čínsky; druhak došlo k významovému posunu, kterému by strojový překlad odpovídal). Čínské EXPreview zase zprávu převzalo z německého HT4U a opět se zdá, že došlo k propasírování translatorem.

Bill Murray Lost in Translation 02

Zkrátka a dobře, autoři původní zprávy výslovně tvrdí, že název grafické karty stále není známý (nikoli že by bylo potvrzené označení HD 7890) stejně jako nepadla ani čárka o uvedených parametrech, které jsou ve skutečnosti jen předpokladem vzniklým v další redakci. Jediná skutečně původní informace z HT4U je zmínka o 15 - 16 % výkonu nad GeForce GTX 660, která nám ovšem přijde lehce optimistická, protože přesně na té příčce už je stávající Radeon HD 7950 (případně GeForce GTX 660 Ti). Očekávali bychom tedy spíš o chlup méně. Přesto by náhrada stávající HD 7950 pomocí hypoteticky výrobně levnější „HD 7890“ (s užší sběrnicí, jednodušším PCB a menší pamětí) dávala smysl.

I když jsou uvedené specifikace jednou z nejpravděpodobnějších možností, jak by karta mohla vypadat (a skutečně se tak může i stát), nejde v žádném případě o oficiální nebo uniklé specifikace, pouze o domněnky, které byly v důsledku několika jazykových  bariér povýšeny na úroveň faktů.

Diskuse ke článku Jdeme na kachny: Radeon HD 7890 o 15 % rychlejší než GeForce GTX 660?

Pátek, 9 Listopad 2012 - 19:37 | trodas | Ať je to tak či onak, tak tohle se opravdu...
Pátek, 9 Listopad 2012 - 18:30 | Max Power | není to spíš "vytvořeno v překladu"? :)
Pátek, 9 Listopad 2012 - 15:14 | HEC | JJ - Lost in translation - :)
Pátek, 9 Listopad 2012 - 14:17 | webwalker | Ztraceno v překladu ? :)

Zobrazit diskusi