Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Je opravdu Apple A16 rychlejší než x86 CPU? Nikoli, jde o vlastnost GeekBench

Jak si stojí ARM SoC Apple A16...

Je to moderni ARM ktery se "jine" stejne dnes moderni x86 rovnat nemuze, primarne je totiz cilen na spotrebu a pak na vykon, TSMC tomu dala 3nm proces a rozdil ve vykonu je prd, smitec.

Nesrovnavejme hrusky s jabkama.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K čemu mi to je, když tu "jinou moderní x86" ve většině zařízení neseženu a všude je Intel?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kym mobilne ARM soc neotestuju rovnako ako x86, tj 10kg chladic na tom, tak mozeme len spekulovat

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsi těch "10kg" v moderních notebookových žiletkách? :-D
Já bych ten kousek měděného plechu už snad ani chladičem nenazýval.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Však taky ty žiletky throttlujou jako mobily, takže jdou srovnávat se SoC v iPhone ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak macbooky (nie air) maju riadny chladic :D neviem ako zvysok, ale dakedy to boli kusy co pamatam (ale to bolo 5r dozadu co som mal win ntb)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak toho Ryzena zavři do 6,7 (pokud čísla pochází z iP16PM) těla, narvi k němu baterii, displej, optiku foťáků, nastav ho aby vydržel zhruba stejně dlouho jako ten iP a pak to proměř znova.

Nebo naopak rozeber iP a dej mu chladič z toho Ryzena. Nebo ještě lépe oběma dej nějaký extra chladič, klidně vodu, ať odstavíš zcela vliv chlazení. Ideálně nastav maximální power limity, aby si to nelimitoval takto.

Pak můžeš srovnat co je výkonnější. Do té doby srovnáváš výkon konkrétních zařízení nikoli SoC. Však víme že jedno x86 SoC se v jednom stroji dostané na skóre X a druhý s tím samým na s'kore X*2.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych to měl dělat? Já tady žádnou statistickou ekvilibristiku a onanii nad ARMem nedělám. :-D Na to jsou tu jiní kanóni. :-D

¯\_(ツ)_/¯

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

".. Tak toho Ryzena zavři do 6,7 (pokud čísla pochází z iP16PM) těla, narvi k němu baterii, displej, optiku foťáků ..."

Asus Rog Ally
Akorát je to 7 palců a nemá to foťák.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ten, kde baterka vydrží hodinu a půl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávej porovnatelné.
Jak dlouho vydrží iCosi, když ne něm budu hrát nějakou on-line věc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Několikanásobně déle. I "blbej" Steam Deck je úplně jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jednoducho, pozries testy

napr na air testovali Wow (neviem ci classic, uprimne neviem rozdiel) a papalo to okolo 7-10W (ako celok, nie SoC) a kedze baterka ma 50Wh, tak vies, ze vydrzi +-5h (realne to vidim na 4h+, zalezi od nastaveni a pod)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi tady už jsou tak zblblý, že nevěří žádným testům. Proto jsem si MacBook s M1 půjčil na dlouhodobý test a vše si ověřil sám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jaj mam 16 pro M1 Pro (cakam na M3, vezmem asi Mac Studio) a ked to porovnam voci staremu macu (15 Pro 2018) tak je to sakra velky rozdiel - projekt startup command (npm start react appky s SSR) trval na tom intelu asi 45s-1min, podla polohy Venuse. Na apple macu to bolo asi 6s :D a to ani nepipol (mam ho odkedy vysiel, cize asi 2r cca, ani raz nezapol venitlator a teploty nesli nad 50C). Teraz robim angular appk (hnus, grc) a tam nx serve trva asi 10s, co mam od kolegov, ktori robia na wine (ano aj taki su) tak im to trva asi 30s na desktop pc (ale tu realne neviem aky cpu to je)

dokonca aj voci pc co mam (7800x3d, 4080) je rychlejsi v urcitych ulohach + sa na nom lepsie robi, ale to je skor zalezitost OS (win je hnus ak ide o programovanie).

Obe moje masiny maju + a -, obe vyuzivam na nieco ine. Ale nebudem slepo kricat ako hulvat, ze apple soc je zle, lebo sa mi moj maly snik o nadradenosti x86 zruti. Ale tak, DDworld je AMD world, tuto Diit sa pomaly tiez k tomu blizi + velka nenavist voci applu (nik mi doteraz nevedel povedat preco)

A pootm dojdes tu, napises vlastnu skusenost (ktoru mas ako overit a podlozit, kedze vyuzivas dane zariadenia) a si uminuskovany ludmi, ktori ani dane zariadenie nemaju :D holt, dnesni ludia

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro tyhle lidi programování ve webových technologiích prý ani není skutečné programování. Takže je "netrápí", že např v JavaScriptu je Apple Silicon nejrychlejší CPU na světě (v *hrubém* výkonu!).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak vies, najziadanejsi jazyk na svete je pre nich nic ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu jsi tady zamotal několik věcí: Vlastnosti Apple OS nehodnotím, protože je neznám. Nekřičím nic o nadřazenosti x86. Jen mi vadí kecy o nadřazenosti ARM a umírání x86.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Vlastnosti Apple OS nehodnotím, protože je neznám"

kde toto tvrdim konkretne o tebe?

"Nekřičím nic o nadřazenosti x86. Jen mi vadí kecy o nadřazenosti ARM a umírání x86"

kde toto tvrdim konkretne o tebe?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle tady tvrdí jen anti-applisti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty architektury jsou nejspíš rovnocenné, někde má navrch ARM, jinde x86. Ale na nějaké jednoznačné vítězství jedné to opravdu nevypadá. Tedy s vyjímkou ultramobilního trhu, ale to se fakt netýká oblasti NTB a už vůbec stolních a čehokoliv silnějšího. Aspoň zatím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou dost rozdílné i pro highend desktopy. ARM může dekódovat tolik instrukcí za cykl, kolik se legacy x86 může jen zdát. Zatím to x86 nahání frekvencí (na úkor spotřeby), ale to nejde donekonečna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem psal zatím. Já se netvářím, že co vyhovuje mně, je řešení pro každého: Na rozdíl od tebe. Takže trochu ufoukni své EGO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ses nenavážel do mě, tak jsem dál nereagoval. Protože jak mě ostatní znají, já nepotřebují mít poslední slovo. Já tady nejsem z ARMu "butthurt".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad odlisna metodika testov a "programatori odstranuju bubliny z kodu, nez aby ich tam pridavali".

Ani tak nejde o to, ci programator nejaku bublinu prida, alebo nie. Ono je koniec koncov dost problem pridat zmysluplne do kodu nejaku bublinu tak, aby to nieco nezatazovalo (procesor, diskove I/O, siet), ak do kodu zrovna na debila niekto nevrazi nejaky tucny sleep.

Obe metodiky mozu byt validne a mozu byt validne pre ine pripady pouzitia.

Testy, ktore procesor vytazia konstantne na dlhsiu dobu su relevantne pre vypoctovo orientovanu zataz. Testy, ktore spustaju len kratke impulzy su relevantnejsie pre ulohy, kde sa ocakava rychla odozva na pouzivatelsky vstup. Viem si predstavit, ze by sa nasla nejaka nenulova korelacia medzi vysledkami Geekbenchu a plynulostou Widli pri pochrumkavani tucnejsich javascriptovych aplikacii.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však zastánci Intelu nám tvrdili, že úlohy jsou krátké a většinu času procesor idluje ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle netvrdí zastánci Intelu, ale lidi s troškou rozumu v hlavě a kteří umí sledovat task manager.

Ano když pustíš nějakou náročnou multithreadovou zátěž, tak samozřjemě, ale drtivá většina činností prováděných na počítačich i mobilech jsou jen špičkové výkonové požadavky, jako otevři aplikaci, načti dokument, vyrenderuj web stránku. Žádná konstantní výdrž.

Nebo proč třeba některé Ryzen Laptopy vydrží 10 hodin kanceláře když mají 60Wh baterii, určitě ne proto že mají 15W konstantní příkon, to by bez všeho ostatního vydržel max 4h,

Poslední laptop s Intelem měl průměrnou spotřebu CPU 6W za celý pracovní den, celý stroj pak asi 12W. Současný laptop má CPU spotřebu kolem 1W a průměrná spotřeba za pracovní den 6W. Kdybych měl ten první laptop místo Intelu s AMD, bude spotřeba možná o 1W nižší. pokud by to byl monolit, u čipletového SoC by to bylo naopak o nějaký 1-2W více.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale takový uživatel moc nemusí řešit nějaké výsledky testů, pokud ten výkon je dostatečný, což dnes nabídne i pár let stará plečka...
Nejlepší na to byl Alderlake 10c12t, v testech super ale v reálu mnohem pomalejší než i8gen 4c8t(Stejná řada, šasi) nebo ryzen 2500u. Výdrž na baterii ten alder měl jako ten ryzen se skoro poloviční baterkou, ale to možná byla chyba woken když zátěž házeli sem a tam a když bylo potřeba tak tak ten výkon stejně nebyl.
Teď mám gen 10 15W a i tam tu baterku při práci vytluču za 2-3h a výkon tam dojebává hlavně nový firemní Spyware a vše v cloudu jinak bych byl celkem spokojený...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem zastánce Intelu, ale přiznejme si, že toto je u většiny uživatelů pravda. Potřebují burst jenom na spuštění Wordu nebo Chrome a tam jim to stačí a vyhovuje. Kontinuální využití je běžné v podstatě jenom ve hrách a pak velmi okrajová skupina uživatelů využije kontinuální výkon i pro práci nebo nějaké enkódování videa nebo tak něco.

Osobně to mám stejně - v práci mě zajímá kontinuální výkon jenom na serveru a celá moje stanice (notebook) má zátěž velmi burst-oriented. Nechci s sebou tahat dašího půl kila mědi, abych jednou za měsíc zabalit půl giga 7-zipem bez ztráty deseti sekund. (Nutno podotknout, že pokud má někdo jiný "hustší" typ zátěže, tak i pro něj mají výrobci v portfoliu zajímavé produkty, jenom nesmí koukat na "žiletky" a musí počítat s tím, že je potřeba trochu přisolit.)

Všichni výrobci vyrábí procesory s nízkou idle spotřebou a vysokým burst výkonem, toto je v principu dobře, jenom Intel má u toho burstu ještě přídavné spalování a jestli toto je nebo není dobře mu víceméně ukazuje klesající podíl na trhu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prikladku "konrinuelni" zateze je daleko vic..
Jako priklady mas treba streaming, at uz jako zdroj nebo konzument. Priklad office streamingu jsou typicky napriklad video konference. Ne vsechno bezi pres grafiku. Staci treba zvolit "pozadi konference". Atd...
Jine prikaldy mas napr vetsi makra u excelu, ktera se pouzivaji napr v uctu, ale ne jenom tam.
Dalsi kontinuelni, byt kratkodobejsi, mas treba otevirani programu, kdy ti jeden "burst" nestaci. Typicky treba moloch jmenem Chrome, kde pokud mas otevreno vice zalozek, snazi se je cachnout pri strartu.
Antiviry a ruzne dalsi bezpecnostni sluzby, ktere si firmy nechavaji implementovat, casto vykazuji znamky "kontinuelniho" procesu.
I blby "windows update" a jeho ruzne sluzby, ktere hrabou po disku, jsou kontinuelni zatez, atd.
Pak mas samozrejme veskere video-photo editovani, muziku, atd.
To jsem vypsal jen tak z hlavy, co mne momentalne napadlo.
Jinymi slovy "bursty" jsou velmi specificka zatez.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Streaming-zdroj je HW akcelerovaný, lze včetně nahrazení pozadí a odstranění ruchů. Streaming-konzument je akcelerovaný asi na všem v posledních 10 letech. Makra v Excelu běží kontinuálně v pozadí? Myslím ne sledování změn, ale výpočty. Otevírání programů je pomalé většinou jen na HDD, tam ti CPU nepomůže. Navíc na Applu máš Safari, ale principiálně všechno je rychlejší než Chrome. Antiviry skenují RAM, která je o několik řádů pomalejší než CPU a jeho cache, tedy vytíží CPU ve smyslu CPU nemůže nic dělat, ale ne že by se přehříval (idluje při čekání na data). Pro "video-photo editovani, muziku" má nejen Apple SoC , ale i Intel a AMD akcelerátory (i když u toho AMD zrovna horší než konkurence a může mít význam použít SW řešení).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Hele, bez s tema komentarema fakt nekam. Ja ti zamerne neodpovidam, protoze mne nebavi se bavit s oslem, jako jsi ty. A ty se naseres vsude jako stenice.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Co z toho jsi nepochopil? Já vím, že nestíháš.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Oslovy se odpovidat neda, protoze je Osel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Okomentoval jsem přesně ty úlohy, co jsi vypsal. Zkus něco z toho rozporovat místo trapného urážení.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Oslovy se odpovidat neda, protoze osel komentuje jako osel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, osle.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Streaming-zdroj je HW akcelerovaný, lze včetně nahrazení pozadí a odstranění ruchů. Streaming-konzument je akcelerovaný asi na všem v posledních 10 letech."
..
Protoze co pises jednoduse neni pravda. Mam tady napr nejnovejsi verzi webex klienta od Citrixu, na kterem jede na tom projektu 100+lidi. Mam desktopovy stroj Ryzen 5900X+NV4070. V momente, kdy zapnu video, potazmo pridam graficky efekt poadi pro video pri video callu, automaticky dojde k vytezovani jednoho jadra CPU.
A tak bych mohl pokracovat se vsim co pises, protoze nemas pravdu, potazmo si vyberes nejaky specificky priklad, ktery se ti hodi a delas na nem zavery, ktere se ti hodi.
A mne nebavi se dokolcka hadat s clovekem, ktery proste veci nezna, ale bude se hadat, protoze on ma preci pravdu.Clovek, ktery neni schopny rozlisovat a demagogicky trva na svem, je u mne Osel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co z toho není pravda? Až na základě rozcupování tvých argumentů jsi teď přidal nový usecase. Specifický příklad si vybíráš ty. Já bych zas mohl argumentovat aplikací, která má akceleraci i v RDP, např Teams (zkusil jsi jiný RDP klient, takový, který využije i tu nVidia GPU?).

A tak bych mohl pokracovat se vsim co pises, protoze nemas pravdu, potazmo si vyberes nejaky specificky priklad, ktery se ti hodi a delas na nem zavery, ktere se ti hodi. A mne nebavi se dokolcka hadat s clovekem, ktery proste veci nezna, ale bude se hadat, protoze on ma preci pravdu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Webex pro tvou informaci je nastroj, ktery se pouziva ve firmenich prostredi. Coz ty samzorejme neznas.

Bez rict brachovy, ze ti ma omezit cas na pocitaci. Nedela ti to dobre..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teams pro tvou informaci je nastroj, ktery se pouziva ve firmenich prostredi. Coz ty samzorejme neznas.

Narozdíl od tebe nemám potřebu urážet.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takze, kdyz to neni teams, tak to neplati? To jako existuji jen programy, ktere prosli tvym schvalenim?
Co treba Viber, Telegram, a dalsi a dalsi..ty nevytezuji CPU?
Das mi litr, ze ten Teams nevytezuje CPU, kdyz z neho delas video konferak, potazmo sdilis obrazovku? :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze, kdyz to neni Webex, tak to neplati? To jako existuji jen programy, ktere prosli tvym schvalenim?
Co treba Viber, Telegram, a dalsi a dalsi..ty nevytezuji CPU?
Ano, ten Teams nevytezuje CPU, kdyz z neho delam video konferak, potazmo sdilim obrazovku :))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takze celou dobu jen plkas. Jako vzdy. A pak ze nejsi Osel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co jsi pak ty?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem Osel, protoze se s tebou bavim, i presto, ze jsem vedel, jak to dopadne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem taky osel, protoze se s tebou bavim, i presto, ze jsem vedel, jak to dopadne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak to řekl pan Werich, když se někdo dá di hádky s blbcem, za chvíli se hádají dva blbci, ale to se někdy stane každému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tombominovi se to stává docela často, a to já většinu článků na Diitu nekomentuju.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, je tady par typku, jako je Ladis, Majklos, JirkaK, DDR0, dalsi si z hlavy nevybavuji. Drive se na tyhle typ lidi tady delali skripty, aby nebyli videt v diskusich. ALe uz to asi nikdo neudrzuje.
Mas tam jeste neco?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb všichni jsou blbci, jenom já jsem letadlo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, jen ti vyjmenovani ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale že jich je. A společným jmenovatelem jsi ty ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Co z toho není pravda? Až na základě rozcupování tvých argumentů jsi teď přidal nový usecase. Specifický příklad si vybíráš ty."

Počuj, ty si riadny kokot. Ako si rozcupoval jeho argumenty, keď si mu len jednoducho protirečil a žiadny príklad si nedal?
A keď ti dal on konkrétny príklad hojne využívanej aplikácie (teda Webex sa fakt dosť vo firmách používa), tak začneš vystrájať, že on si niečo vyberá? Aké vyberanie? Však ti dal praktický, reálny príklad z firemného prostredia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou pro blbečky: Co z toho není pravda? Já mu taky dal praktický, reálny príklad z firemného prostredia.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vobec nechapem takuto reakciu. Zhruba tak do polovice je ten komentar jednoznacne pravdivy. Druha polovica depends.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chapat ji nemusite, protoze se Vas netyka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když to je náš tombomino. Už jsme si zvykli ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad záleží na tom, jakou aplikaci na tom stroji spouštíš. Nejde uvažovat jen o prohlížeči webu nebo kancelářské aplikaci jen proto, že ty jsou nejčastější. A znovu, u akcelerátoru může záležet i na formátu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpovídáš na mě, nebo tombomina? Já jen okomentoval jeho seznam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych teda napsal jiný seznam. Plus i pod tímto článkem jsem napsal, že hlavní je seznam usecases každého konkrétně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty akceleratory plati vzdy jen pro veci co jsou starsi nez datum vydani produktu. Vse novejsi pojede hezky SW a tam prave bude mit X86 oproti jabku docela vyhodu, ze to sice bude zrat vic, ale bude to fungovat. Jablecnej produkt to bude prehravat v modu slideshow

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Z tohoto důvodu bude mít GPU nebo dostatečně výkonné CPU vždy jasnou výhodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí Apple má výkonnější GPU a podobně rychlé CPU jako PC konkurence.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tím si právě nejsem jistý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já abych se ujistil, tak jsem si o Vánocích půjčil na 3 týdny MacBook s M1 a pořádně otestoval všechna svá workflow (včetně např Windows-only AAA her na Epic Games Store).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby část efektivity byla sváděna na nižší takty a neexistenci složitých dekodérů, tak energeticky prostě nevychází aby APU do 100 W mělo stejný výkon jako dejme tomu 100 + 200 W kombinace CPU + GPU. Ta efektivita není taková, aby z toho udělala perpetuum mobile. Když Apple tehdy mluvil o výkonu grafické části, zapomněl zmínit, že jde o nejlepší scénář a pouze ve výpočtech, ale ne v grafice a tedy hrách. V tomto přehánění se trumfují s Intelem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Však proto jsem si to sám otestoval, včetně těch her.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná v případě NTB, kde jsou napájecí limity prakticky dané. Ale já jsem dlouhodobý uživatel stolního PC a zatím mne nic ke změně nepřesvědčilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stolních PC se prodává zlomek, ale udělal jsem si i test proti svému retro workstation s Xeonem a tehdy high-end grafikou:
- výkon CPU 3x větší nativně a 2x v emulaci x86
- výkon GPU 2x větší (a to musí emulovat DirectX na Metal)

EDIT: Single-thread výkon nemá desktop větší než notebook, protože v dobách 4 a vicejader je dost TDP pro vymaxované jedno jádro

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jaký byl věkový rozdíl. Je fakt rozdíl pracovní stanice před rokem nebo deseti a i při koupi nové je dost výkonových variant. Toto je stejně vágní jako benchmarky od Intelu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo je stará, ale zas jsem porovnával s tím nejlevnějším, nejpomalejším a dokonce pasivně chlazeným od Apple (base M1 v MacBook Air).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono 10 let ve světě počítačů dělá strašně moc. To pak cokoliv vypadá jako fakt velký upgrade.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však desktop je přece od toho, že vydrží dýl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jasné. A vždy byl výhodnější i cenově nehledě na snadněji uchladitelný vyšší maximální výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, vpdostate jakakoliv dGPU je vykonejsi nez GPU v jabku. Taky bych chtel videt jak jabko resi VRAM (vzhedem t komu, ze jejich displaye maj 4k tak tam bude malo i 12GB). Tady panuje nazor ze 8GB VRAM je malo a 16GB RAM je na hrane pouzitelnosti, to aby to jabko melo minimalne 24GB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

VRAM má Apple právě tolik, že mu PCčkáři mohou jen závidět. Pokud si tedy nekoupí výpočetní kartu od NVidie za násobek ceny Applu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Ja teda u jablecneho NTB za 65t. vidim 16GB celkem, coz maj nektere herni NTB jenom VRAM v podobne cene. Nejlevnejsi desktop od Macku s 16BG RAM je cca 36t. To uz se da postavit PC jen s VRAM 16GB a 32GB RAM. Mac s 32GB RAM je za 60+t. PC v tomto segmentu ma 24GB VRAM, kdo muze zavidet velikost RAM?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel, že se bavíme o maximální VRAM. A ne o strojích na light work v ceně zlomku měsíční práce profesionála.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja se bavim primarne o NTB, ale uz minule jsem sem daval srovnani jabka s Threadripperem a ten Threadripper vysel levnejs. Ted s Threadripperama 7000 to bude uz uplne jinak,, tam ani M2 Max se nebude chytat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

THR 7000 je dražší, ale taky výkonnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale u Apple tahle metrika vadí ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže mimo grafiků mne zatím nikdo nepřesvědčil, že by pro mne byl desktop Apple v něčem lepší a už vůbec výhodnější než PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by tě měl někdo přesvědčovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pár takových už bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ne, rada PRO ano, ale to neni komkurence pro jabko., tam jabko nema zadnej produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hádám že u náročné video aplikace jako právě nějaké hry asi nezbude, než ji nativně provozovat na 1/4 rozlišení tedy FHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mimochodem není problém, protože displej má nativně 200% DPI, tedy pixely budou ostré 2x2 a né blurnuté jako na PC (některá PC a dekstopové monitory ale mají 200% DPI jako Apple).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se ti Chrome spouští dýl, než zvládne běžný procesor boost (minutu a půl?), nebo pokud ti počítač nezvládá Teams, tak bych být tebou zvlážil nějaký servis nebo upgrade...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někdy stačí zredukovat kombinaci někdy i více antivirů a dalších "ochran" a další pitomostí na pozadí. Zvláště u hotových a firemních sestav a NTB jsou tam tuny balastu. Dva antiviry se leda tak perou mezi sebou. A stejně jsem vždy kladl větší důraz na firewall.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou i OS, kde ten balast není zvykem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zase rozepsal jinde. Balastu se dá zbavit i vlastní instalací čistého OS, což ale znamená znalost HW v případě, že se nechytí samy všechny ovladače, zvláště na NTB to je pak někdy zábava na celé odpoledne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí počkat 10 minut. Windows si je všechny dostáhne. Řešíš max na USB flash ovladač LAN nebo WiFi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nefunguje síťovka tak jsou widle bezmocné. Ale beru, že toto se dřív stávalo častěji než dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows si stahne nejaky ovladace (ktery zrejme nebudou ani aktualni) pro obecne znamy novy veci. Vse ostatni doinstalovava uzivatel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba v notebooku jsou jen ty běžné věci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem o teams nic nepsal, ale obecne o streamovani. O nezvladani uz vubec nic. Pisu o tom, ze "bursty" nestaci ani pro beznou office praci a ze bezne cinnosti vytvareji "continualni" zatez. Cili opak burstu.
Jinak nechapete, o cem jsem mluvil. Vem te si Chrome treba s 30 a vice zaloazkama a spust te jej. Chci videt, jak se za 1,5s cely "nastartuje", kdyz na pozadi taha do cache ostatni taby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na Macu žádný problém. Vlastně je to typický usecase, který Apple optimalizoval, protože i "ovečky" většinou používají Chrome.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mozne, ze Google tohle chovani zmenil. Drive se nektivni taby nacitali na pozadi, aby pak probihalo rychlejsi prepinani mezi nimi a nemuselo se cekat na refresh. To samzorejme melo ten negativni efekt, ze pri startu Chrome s vice zalozkama, to bylo schopno dokonce i kompletne vyhulit CPU. Jeden z duvodu, proc jsem prestal Chrome uplne pouzivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď to má Chrome podobně jako Firefox, zpožděné načítání (už není třeba extenze). Mimochodem porovnávat Chrome na Windows a na Mac/ChromeOS/Linux není přesné, protože Windows verze je "Tier 2". V Googlu maj lidi na výběr mezi Macem a Linuxem, Windows tam opustili. Navíc jak smazali z názvu firmy "Don't be Evil", tak háží klacky pod nohy Windows. Microsoft proto musel forknout Chrome(ium) a optimalizovat ho (optimalizované jsou i ostatní forky, jako Opera, Vivaldi apod.).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná se načítá jen část a zbytek dle potřeby. Naprosto běžně startuju Brave (chromium) s minimálně desítkami záložek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Streamování beru - to je určitě činnost, kde to chce víc, než jenom burst, podobně hraní. Ale ten zbytek je kravina - nějaké tasky na pozadí klidně zvládne i úsporné jádro. Chrome sem moc netahej, tam jede v burst režimu prakticky všechno zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chrome byl pouze priklad, ktery mam z vlastni praxe. Obecne staci kdyz budete mit otevrenych X nejakych stranek a o zbytek se postara Java script.
Principem debaty neni o uspornem nebo neusporne jadru, jde o to, ze spousta uloh neni zalozena na "burstu" v desetichach sekundy, ale na kontinualne zatezi v jednotkach sekund a dele. Vsechno se to toci kolem toho, jestli je chovani GB reprezentativni pro chovani uloh na PC. Je i neni, zalezi na pouzitych aplikacich a use case uzivatele.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak kontinuální zátěž, nebo jednotky sekund? Burst o trvání jen desetin sekund není snad na žádném CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intelí PL2 burst byl původně 28s.
Asi to nebylo dost, když to prodloužili nejprve na 56s a pak, pro jistotu, protáhli "na dobu neurčitou".

Kdežto Geekbench za tu minutu stihne proběhnout celý.
Reálný svět je opravdu někde jinde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, reálný svět je jinde. Proto by žádný procesor nefungoval s burstem jen desetiny sekundy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by se to Osle naucit cist a zkusit chapat i ten cteny text. Psal jsem v jednotkach desetin sekund, ne jedna desetina sekundy. Jinymi slovy "burst" je neco co se treba vleze pod jednu sekundu.
Definice "burstu" je samozrejme relativne volna, protoze, co plati pro systemovou aplikaci, ktera vykmitne oparavdu na desetinu sekundy, tak neni burst u aplikace, ktera bezi treba hodiny.
Tady se ale bavime o GB a jeho "burstech" coz si muzes zmerit sam a jak jsou nebo nejsou blizke realite.
Mimochodem herni propady aneb prodlevy ve hrach jsou taky velmi kratke a obvykle v radech nizsich nez je 1s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by se to Osle naucit cist a zkusit chapat i ten cteny text. Psal jsem, že burst, pro který jsou procesory navržené, není něco, co se vejde do zlomku sekundy. Ono taky jak rozlišíš trojnásobný rozdíl výkonu např mezi 0,1 s a 0,3 s? Zvlášť když na tvém blahořečeném Intelu máš brutální latence kvůli přehazování mezi malými a velkými jádry?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osel..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Pitomcum jako ty by meli davat banana, uz jen kdyz ho vidi. No-X jhe bohuzel docela tolerantni, ale i on jej nakonec da..

Nápodobně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsi ale ty za pitomce. Podivej se jak plevelis jednu diskusi za druhou. Podivejse jak opakujes prispevky druhjcyh, jako nesvepravny idiot. Podivej se v jakych intervalech odpovidas na prispevky. Ty jsi klasicky psychicky naruseny clovek, jehoz cilem ve skutecnosti neni nic jineho, nez se tady chodit hadat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsi ale ty za pitomce. Podivej se jak plevelis jednu diskusi za druhou. Podivejse jak opakujes prispevky druhjcyh, jako nesvepravny idiot. Podivej se v jakych intervalech odpovidas na prispevky. Ty jsi klasicky psychicky naruseny clovek, jehoz cilem ve skutecnosti neni nic jineho, nez se tady chodit hadat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes jsou lidé změkčilí, vše musí být co nejlehčí. Většině lidí se ani nechce makat rukama, často si ani neumí uvařit a jsou schopni si volat řemeslníka pomalu na pověšení police. Naštěstí ne všichni, některé ještě manuální práce dokonce baví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příležitost si vydělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že řemeslníků je málo a nestíhají. Já ten problém nemám, hodně jsem se naučil už v dospívání na baráku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já taky vyrůstal a pomáhal na vesnici. Myslel jsem to ze strany lidí, co nechtějí hnít v korporátu a chtějí vidět za sebou výsledek práce - tak teď (a v budoucnu) mají možnost si tím i slušně vydělat, když ostatní jsou nemehla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mají 100 % jistotu, že vše zvládnou. Hodinový manžel, který na každou čtvrtou otázku řekne, že to nedělá, nebo to sice vezme, ale udělá blbě, si dlouho vydělávat nebude. To jsou lidi, co mají i svářečák, umí od zedničiny po tesařinu a třeba desítky let dělali někde ve fabrice údržbáře, nebo třeba školníka. Prostě mají bohatou praxi, proto jich je tak málo. Když si pozveš instalatéra na plyn, nebo elektrikáře na zapojení rozvaděče, taky nechceš samouka bez výučního listu a příslušných zkoušek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty zkoušky si může udělat i samouk. Mám v rodině řemeslníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jistě může, pointa je hlavně v těch dovednostech a praxi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, píšu si geekbench benchmark na hovno...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem to správně pochopil, autor článku ověřil, co autoři GeekBench sami tvrdí. Určitě je dobrý mít i test CPU, který testuje výkon CPU a ne výkon chlazení. Však ve světě PC shit laptopů to známe už dlouho, kdy stejný Intel CPU může dávat až dvojnásobný výkon v notebooku s lepším chlazením.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Autor pouze vyvraci zazity mytus o tom, ze GB je alfa-omega testovani a srovnavani CPU napric ryznumi platformami, bez prihlednuti k individualnim charakteristikam testu a jejich pouziti.
Coz je korektni a je to spravne.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A test výkonu chlazení je alfa-omega testovani a srovnavani CPU napric platformami?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale na takove ptakoviny nebudu odpovidat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Protože to ani neumíš.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ne, protoze to co pises je jednoduse blbost. Kazdy SW a platforma ma svoje use case. To ze tobe se z nejakeho duvodu libi jablecna platforma a tomu potom priohnes svoji "argumentaci", neni muj problem.
Srovnavej az bude M3 v notebooku s podobnym TDP/poctem jader atd. s tim, co bude v tu dobu na trhu v ramci x86. A potrebujes srovnavat aplikace, ktere funguji jako "PC platforma".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zatím tu argumentaci přiohýbáš jen ty.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mne fakt nebavi se dohadovat s malymi detmi :)
Na to jsem uz trochu starej.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mně taky ně :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

neboj, on se tu nekdo najde, s kym si budes moct "povidat' a hadat se s nim jak je jablecny ARM nejlepsi na svete. Se mnou to ale nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dyť už si s tebou povídám ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, ja te jen vykazuji nekam jinam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A já si s tebou dál rád povídám ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ale ja ne

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale já jo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale nejde o test chlazení. Mobilní SoC mají nastavený nějaký energetický limit, který nemohou překračovat bez ohledu na to, jak jsou chlazené. Pokud je benchmark - na rozdíl od všech reálných aplikací - nastaven tak, aby zátěž dávkoval právě s takovými pauzami, při kterých není dosaženo energetického limitu a procesor stále běží v maximálním boostu (ačkoli při reálné zátěži v něm běžet nemůže), pak zkrátka tento benchmark nepředkládá obrázek o realitě, se kterou se setkává uživatel při používání daného produktu.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Každý procesor má energetický limit "bez ohledu na to, jak jsou chlazené". Jinak kolega má mobil ASUS ROG s připnutelným větrákem, což vyvrací mýtus, že mobilní SoC nedokáže běžet v "reálné zátěži".

> pak zkrátka tento benchmark nepředkládá obrázek o realitě, se kterou se setkává uživatel při používání daného produktu.

Asi nevíš, jaká je realita v mobilech a tenkých laptopech?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"Mobilní SoC mají nastavený nějaký energetický limit, který nemohou překračovat bez ohledu na to, jak jsou chlazené"

Jako že do mobilního řízka může výrobce laptopu pustít třeba 1000W? Samozřejmě že limit kolik tam toho pustí má každé zařízení, dokonce i ty nemobilní mají limity.

A pak tu máme slovo "reálná zátěž" Reálná zátěž drtivé většiny lidí, uživatelů mobilů a počítačů je právě ta v podstatě na úrovni idle, krátké špičky na načtení stránky, aplikace, dokumentu...

Geekbench pak velice dobře napovídá reálnímu používání.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Asi by ses divil, kdyby ti na PC procesor renderoval www stránku po 5ms úsecích.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Teď sis trochu naběhl, protože otevření stránky/kliknutí na odkaz je nejtypičtější ukázka burst výkonu nejen na mobilech, ale i většiny notebooků. EDIT: Nezapomeňte, že webové stránky jsou i Electronové aplikace, jako Teams, Messenger, Discord, Steam, Epic Games Store, GOG, Battle.net, uPlay, Spotify, ...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No ano a 90% se ta "stranka" nebo aplikace nespusti za 5ms, ve vetsine pripadu je to v radech vterin a u web aplikaci to je i v radu minut. Takze 90% techto uloh Geekbench nesimuluje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti to na PC shitu trvá tak dlouho, tak fakt zvaž Mac.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Když se o čistotu OS uživatel sám nestará, celkem je jedno, na jaké platformě funguje. Windows samy o sobě už se zdaleka tolik nezpomalují, jako dřív a to jsem mimo milénií a osmiček skoro používal všechny. Od 3.1 po desítky včetně 2000. Takže srovnání mám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze Mac neumi to co potrebuju a ani nema takovej vykon co potrebuju. Nebo mi poradis MACa, kterej dokaze rozhybat MSFS ve VR 2x2K? Nicmene webove stranky se mi nacitaji opravdu v radu vterin, podle zdroje a Teams se spousti znatelne dele, o poznani dele nez start pocitace do prihlsovaci obrazovky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to gratuluju.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dřív se na multiplatformní srovnání prostě spustily SpecIINT a SpecFP, případně se otestovala propustnost RAM (spíš vyjímečně) a bylo jasno. Tyto testy ale běžnému uživateli moc neřekly, tak se objevila Sandra a 3D Mark. Tou dobou už moc nebylo mezi čím jiným srovnávat než na PC, až s výkonnými tablety a telefony začal normální BFU hledat srovnání. No a na fakt výkonné systémy tu je dlouhodobě Linpack.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Každý test testuje něco jiného a člověk se má dívat na výsledky v těch, které odpovídají jeho usecasům.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a jeje.. co jinyho cekat nez prskajici a kopajici applisty, kdyz se zjisti ze benchmark na kterym postavily svou modlu nemeri vykon v realisticky zatezi.. ((:

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

dtto

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

presne :))
.. a pridaji se dalsi jablecnaci ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A anti-jablečňáci ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koľko trafených hús zagágalo...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud nás tedy zajímá, jak se chová procesor v reálné zátěži, kdy skutečně nějakou úlohu kontinuálně (alespoň v rámci nízkých jednotek sekund) zpracovává a nemá ji rozsekanou na mikrodávky prokládané časem k vychládání.."

Jak si v jednom krátkém odstavci protiřečit. Tak tě zajímá reálná zátěž nebo kontinuální zátěž? Ta krátkodobá špičková je totiž to, jak drtivá většina uživatelů nejen mobilů ale i počítačů reálně ty zařízení používá.

Článek nehodnotí iPhone ale A16 čip. Běžel ten Ryzen v telefonu nebo běžel ten A16 v laptopu, se stejnými konstrukcemi, power limity a chlazením? To je totiž stejné jako porovnávat výkon stejného CPU v různých laptopech. O výkonu toho samotného CPU/SoC to nic neříká, říká jen jak výkonný je daný stroj.

To je jako porovnávat ten Ryzen z článku v různých laptopech a v jednom může ten Ryzen podávat daleko vyšší výkon než v druhém. Záleží jak ten stroj naladí výrobce. Jeden výrobce z toho udělá výkonnou mašinu za cenu hluku či povrchové teploty, jiný z toho udělá stroj chladný na dotek, třetí tichý.. Stejné CPU, rozdílné výsledky.

A12X byl DevKit, který Apple půjčoval vývojářům před uvedením svých čipů. Jelikož to ale bylo přísně střežené a devkity se Apple vracely, tak je problém něco najít, ale pár jich v oběhu zůstalo a nějaký ten test existuje (YT: Luke Miani. Takže lze porovnat jak mobilní SoC, byť tedy 5 let starý SoC tahá počítačový OS i SW. Už ta A12X měla výkon za které se nemusely stydět tehdejší x86 stroje. A12X má 2 P-jádra navíc, A16 je o kus vyspělejší s vyššími takty.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nehledě na to, že mobilní OS zabíjejí dlouhodobé činnosti v pozadí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na OS, může, nemusí. Někteří výrobci jsou v tom agresivnější, někteří méně. Někteří dají uživateli možnost chování ovlivnit, ne vždy to ale funguje. Třeba FB Messenger mi na S23U běžně systém zabije i když má nastaveno že nemá, ale prostě notifikace někdy přijde s hodinovou/dvouhodinovou prodlevou, ten samý OS, ten samý výrobce ale jiné zařízení a tam je ok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně nesnáším, když mi OS zabíjí aplikace v pozadí. Dokonce přestože v uživatelském nastavení danou aplikaci povolím pro trvalý běh (vypnout šetření baterie). Jenže je problém najít Android telefon, u kterého se to dozvím před koupí. A nebo aby mi to nerozbil po updatu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě to překvapilo, s ANdroid One (čístý android) to problém nebyl. U S21 FE taky ne, chová se to špatně jen u S23U, ale neřeším, holt ten jeden dva lidi co mi jednou do měsíce něco napíší na messenger holt musí počkat na reakci, až si toho všimnu, často v jiném zařízení :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sám jsem Samsung nikdy neměl, ale prý ten Android dost kurví a je třeba složitější aplikace testovat i na nich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Jak si v jednom krátkém odstavci protiřečit. Tak tě zajímá reálná zátěž nebo kontinuální zátěž? Ta krátkodobá špičková je totiž to, jak drtivá většina uživatelů nejen mobilů ale i počítačů reálně ty zařízení používá.“

To je samozřejmě nesmysl. Nikdo neupgraduje zařízení proto, že nepodává dostatečný výkon v zátěži trvající desítky milisekund. Protože pokud zařízení dokáže každou zátěž zpracovat v desítkách milisekund, je z hlediska uživatele rychlé a s okamžitými odezvami, tedy dostačující. Uživatel zařízení hodnotí jako nedostatečně výkonné, pokud naopak zpracování zátěže trvá(!) příliš dlouho, nebo pokud v kontinuální zátěži (např. hry) nedosahuje dostatečného průběžného výkonu (FPS).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Na dlouhodobé operace má Apple akcelerátory, které s většinou PC shitu vymetou.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ty ale nejsou dost universální, na PC to nejde, protože všech možných algoritmů je prostě moc. Ani Apple neakceleruje všechny formáty videa, jak u dalších kompresí a šifrování fakt nevím. Ale na vše bych nesázel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Apple pokrývá ty algoritmy, které používá většina jeho uživatelů. Ty, které ne, nezvládá pomaleji než polovina PC strojů, protože jeho SoC má slušný i hrubý výkon a půlka PC jsou plečky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesněji většina uživatelů Apple používá ty formáty, které Apple zvolilo nebo rovnou vyvinulo. Na PC je daleko větší volnost ve všem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ta samá volnost je i na Apple - i tam můžeš použít softwarové zpracování. A v Mac Pro máš i sloty na akcelerační karty třetích stran.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen s tím, že Apple víc hlídá, který SW pustí do store. A myslím, že typický BFU jiný SW ani nehledá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Typický BFU neřeší Apple Mac app store. I z toho důvodu, že ty samé aplikace mohou mít ořezanou funkčnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je možné. Mne Apple nikdy nelákal, zato jsem opakovaně koketoval s Linuxem, abych se zas vracel k Win.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by se ti mohl Mac líbit - Unix se slušným desktopem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jen kdybych pod tím se 100% jistotou rozjel i aplikace, které na Apple nemají alternativu. Samozřejmě ty, které používám, ostatní mne nezajímají. A ty se mi nepovedlo na Linuxu ani nainstalovat. Tam bych leda musel udělat virtuálku s Widlema a to ztrácí své kouzlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A zkoušels to pořádně? Možnosti WINE/CrossOver jsou už někde jinde než před deseti lety. A ta virtuálka může jet v bezešvém módu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to už pár let nazpět. A co si pamatuji tak obracet se na komunitu nemělo s ohledem na poněkud nadřazený a arogantní postoj moc smysl. Ty emulátory jsou taky dělané pro rozšířený SW a toto je dost silně okrajová záležitost. Právě proto ani neexistuje na jiné platformy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Emulátory čeho? Protože spousta je dokonce Linux-only.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sám jsi psal WINE/CrossOver. Jinak Windows only aplikaci jinde nespustím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže máš na mysli Windows aplikace a ne emulátory. Tak tomto stačí otestovat v aktuálním WINE a jinak VM (naštěstí umí dlouho už bezešvý mód).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Momentálně se mi na windows only desktop nechce vybírat a instalovat Linux, abych to otestoval, mám jinou práci. Vím jen to, že minule to nešlo. Pokud se tu bavíme o SW, který používá reálně méně než jeden uživatel z 1000, nemyslím, že by se něco moc změnilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak API používá stejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To evidentně nestačí. Já nevím proč přesně to se nespustila ani instalace. Co přesně si ten program hlídá a jaké má požadavky, výkonově není náročný, jen provádí výpočty, které 99 % uživatelů prostě nepotřebuje. Existují i alternativy dokonce i zdarma. Ale ty jsou funkčně prostě pro mne nepoužitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak instalace se nespustila pravděpodobně kvůli nějaké pošahané detekci. Měl bys problém i v novější verzi Windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na desítkách to bez potíží běží a program samozřejmě firma stále vyvíjí a dělá i upgrady starších verzí. Pochopitelně ne zadarmo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli je program stále vyvíjen, tak nevím, co řešíš. Všechno se dá pak řešit přímo s autory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Linux ani Apple varianta neexistuje. Pro mne má PC stále své kouzlo a ten program je z mého pohledu jeden z argumentů, proč nepřejdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ale to už je pak tvůj boj. Zkusils autory kontaktovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není proč. Já mám i jiné důvody, proč nepřecházím jinam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líná huba holé neštěstí. Pak nevím, proč si stěžuješ na Linux a Mac.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě už dlouhodobě Apple nesedí jako firma, byly doby, kdy jsem aspoň jejich HW uznával, což je fakt hodně dlouho. Proti Linuxu nemám přímo nic, jen se mi jeví, že aspoň pro mne jsou Windows přátelštější. A taky začínám být ve věku, kdy už jen nerad měním, na co jsem zvyklý (tedy v případě SW pro HW to neplatí, pokud z toho bude PC). Stále si PC servisuji sám, ale jinak už ho raději víc používám než se v něm vrtám. To se s věkem prostě mění.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. A taky začínám být ve věku, kdy už jen nerad měním, na co jsem zvyklý .."

Tak to asi Windows nejsou pro Vás.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mne trochu štve. Ale to se týká jen těch ovládacích panelů, jinak se tolik nemění a používaní SW ještě méně. A co člověk potřebuje častěji?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No treba na produkci hudby, softsynthy, reverby a ruzne jine audiopluginy Apple zadne akceleratory nema. A ty v pohode dokazi vytizit nespocetne mnozstvi silnych jader. A ta jadra pak bezi, co to da.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to existují externí DSP připojitelné přes USB a tedy universální pro PC i Mac.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale na tech DSP si pustis jen to, co pro ne vyrobce doda. To muze vyhovovat, nebo nemusi. Sam jich par mam. Jeden, kdyz byl novy tak stal asi 200k. Mozna je tedy lacinejsi mit nabuseny pocitac a na nem drtit vse.....

Obecne DSP stejne nevyresi vse. Nejde jen o efekty, ale i o samplery. To vse muze potrebovat pomerne dost CPU vykonu a hodne RAM. Dalsi slabina soucasnych Macu pro profi pouziti....

Na nejake bezne sudlani asi bude nejnabusenejsi Mac stacit, ale na soundtracky k velkofilmum dost tezko....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kolik RAM je slabina u Macu? Jinak akcelerátory přirozeně akcelerují jen něco. Taky mě baví, když pseudo-profesionálové každý rok bumpnou požadavky na hardware, aby byli víc nóbl, jakoby doteď nefungovali na slabším (který ve své době byl highend). Co jsem teď googlil články o music composing pro filmy, tak z dnešního pohledu lepší mainstream odpovídá nabušené recommended mašině před pár lety. V podstatě už řešíte jen Mac/Windows/Linux ohledně software, který vám vyhovuje - nebo se používá ve vašem okolí (výměna znalostí, navazování workflow, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne RAM 128 GB muze byt minimalni pozadavek. Pro jednodussi veci. Jeden klasicky nastroj si klidne vezme 5-10 GB RAM. Kdyz tam das par solovych nastroju a k tomu skupiny nastroju, tak jsi pres 200 GB raz, dva...

Vyvoj jde samozrejme rychle dopredu. Stejne jako se posunuji moznosti pocitacu, tak se posunuji naroky na produkcni SW. Protoze naroku jsou limitovane schopnostmi HW, nebude problem vytizit i 10x vykonnejsi HW. Az bude k dispozici.....

Pokud vykon pocitacu stoupa cca 10x za 10 let, tak naroky hudebniho SW stoupaji obdobne. Jeste zdaleka se nedospelo do bodu, kdy je vykonu dostatek. Stale se jeste musi delat kompromisy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jde ten rozdíl ještě sluchově poznat? Protože evoluce tak rychlá není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to záleží na čem kdo poslouchá a jaké má zkušenosti. Pokud někdo nahrávku zná 10 - 15 let a slyšel tu hudbu i živě, má srovnání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo má počet nástrojov a vyťaženie RAM s evolúciou? Akože teba evolúcia obišla a nerozoznáš viacej ako tri nástroje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože nad určitou kvalitu audia už neslyšíš rozdíl. Stejně tak, když smícháš moc nástrojů, tak už nejde poznat, co tam je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde je ta hranice kdy "neslysis" rozdil? Jaky je to format?
Rika ti neco 'master' zaznam a k cemu se pouziva?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A říká ti něco, v čem je rozdíl, když ještě dál zvýším kvalitu než, co jsem používal předtím?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem se te ptal, kde je ta hranice, kdyz tvrdis, ze zvysovani nema smysl. Neodpovedel jsi.
Rovnez jsem se te ptal, jestli vis co a jakou funkci ma 'master' zaznam, opet si neodpovedel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem se te taky ptal, kde je ta hranice, kdyz tvrdis, ze zvysovani ma smysl. Neodpovedel jsi.
Ja samozrejme vim, jakou funkci ma 'master' zaznam. Neodpovedel jsem, protože se to netýlo tématu.

EDIT: Ještě 12 komentářů a dáme třístovku ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Neodpovedel jsem, protože se to netýlo tématu."
.. to se samzorejme tyka tematu velmi uzce, takze netusis, ktera bije.
Zbytek je jen vyhybani se odpovedim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty netušíš která bije. Jen ses přifařil do naší diskuze, aby jsi prudil. To umíš nejlíp.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme osliku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě 6 komentářů do třístovky a budeš místní ultra kokot.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv osliku, tohle misto tady je pevne rezervovano pro retardy tveho typu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi retard. Change my mind.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní zařízení se upgraduje třeba proto že baterie už nedrží, je to poškrábané, nové má lepší foťáky, lepší konektivitu, lepší displej...

Uživatelé upgradují z pohledu výkonu tehdy, když zařízení nestíhá dělat práci v uživateli komfortní době.

Osobně upgraduju tehdy, když cítím že počítač či jiné zařízení, nereaguje tak rychle jak bych si představoval a dospěje to do situace kdy se cítím omezený. Jenže já tam právě žádnou konstantní zátěž neprovozuju, ale třeba u mobilu zatraceně poznám, když třeba přepnutí aplikace znamená "zásek", nebo swipnutí reaguje opožděně. Světe div se, to zařízení v dané chvíli jede v idle, žádná konstantní zátěž, potřebuju krátkodobý peek výkon.

Až budu 24/7 renderovat 3D nebo encodovat (neefektivně) video přes CPU, tak mě bude omezovat sustain perfromance.

Btw. u her je CPU spíše v režimu krátkodobých špiček, teď jsem třeba měl side by side svou 10400 s klukovou 11500H. Byl jsme překvapen že 11500H výrazně rychleji loaduje v mé oblíbené hře, někde 2-3x rychleji. Přitom ty CPU nejsou výkonově dvakrát odlišné v celkovém výkonu,. Takže možná je opravdu čas na upgrade CPU, ale rozhodně ne proto abych řešil maximální dlouhodobý výkon, ale abych měl rychlejší ten loading ve hře - krátkodobá činnost, která se neděje pořád, spíše ojediněle (třeba v open worldu můžu chodit hodiny bez load screenu)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud ten loading zaznamenas, tak uz to z pohledu procesoru je dlouhodoba zatez, kterou geekbench prave netestuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to tak dlouha zatez u ktere by treba procesor teplotne throttloval. Ten cas neni dost dlouhy aby vubec zafungoval chladic.

Tak jak tak geekbench ani jakykoli jiny benchmark neberu jako neco smerodatneho. Pro me je podstatne jak bezi to co pouzivam, nejlepsi test je realne nasazeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě to budu definovat takto:

Apple A16 je rychlejší, než odpovídající amd64 procesor, ovšem pouze v GeekBench.

Však Intel má taky vybraných benchmark a hru, ve kterých někdy poráží AMD. No tak jim to dopřejme...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že GeekBench testuje reálné úlohy, navíc pečlivě vybrané, aby zhruba odpovídaly použití na daném typu zařízení:

https://www.xda-developers.com/geekbench/

In the case of Geekbench 6, it's the latest iteration of the Geekbench benchmarking suite, and it aims to measure your smartphone's capabilities in the ways that actually matter when it comes to using any of the best phones.

- Bigger photos in resolutions captured by modern smartphones (12-48MP)
- HTML examples representative of modern web design standards
- A larger library of images for import tests
- Larger maps for navigation tests
- Bigger and more modern PDF examples
- An increase in Clang workload size

There are GPU computation tests too, and it can test OpenCL, Metal, and Vulkan. The GPU computation benchmark makes use of machine learning workloads such as background blur and face detection to test object recognition capabilities. On top of that, it runs image editing workloads, such as horizon detection, edge detection, and Gaussian blur. Finally, there are image synthesis workloads that execute feature matching and stereo matching, along with a simulation benchmark that simulates particle physics.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Díky za článek, tohle jsem vůbec nevěděl. Pro mě osobně je určitě důležitější kontinuální test, který bude více odpovídat nějaké pro mě reálné zátěži.
On možná geekbench odpovídá využití mobilních telefonů, kdy se brouzdá, sem tam něco spustí, ale zpravidla nejede telefon na 100% - pokud na něm někdo nehraje hry.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na hry zas použiješ jiný benchmark (určitě ne ten PassMark ).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, tomu rozumím. Jen jsem nečekal tak obrovské rozdíly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze se shodneme, ze pouzivat GB pro srovnani procesoru pro mobil a procesoru pro notebook je nesmysl.

Coz se snazil dany clanek vylozit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak. Protože série krátkých burstů je typické využití mobilů a tenkých notebooků. A na hry testuješ GPU herním testem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Notebook se používá úplně stejně jako stolní PC, jen se dá přenášet nebo používat na klíně. Rozhodně nelze říci, že se používá stejně jako mobil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten tenký jo. Koneckonců při dlouhodobé zátěži se podtaktuje tak moc, že je to spíš taková nouzovka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale i tak se notebook pouziva jinak, nez mobil. A krome toho jestli se podtaktovava nebo ne, zalezi na vyrobci a konstrukci. Ja tedy nepozoroval, ze by se Surface 7 Pro podtaktovaval. Tedy, pokud mu plne nezatizim vsechna jadra na vic jak dve minuty. To uz se jeho kovove telo slusne zahreje.....

A to je pasivne chlazeny a ma Intel na 14+++nm, ne AMD na 5 nm....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, dlouhodobé zatížení na... 2 minuty. Jo, je to tak 2x delší doba než na mobilu, ale v absolutní hodnotě furt mizérie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna třeba AMD nemá tak dramatický pokles výkonu při omezení příkonu. Moje 6800HS na 15W pořád slušně šlape. Což se projevuje hlavně na baterii, kdy má zkušenost s Intel notebooky až do 11.generace byla tak špatná, že AMD pro mě bylo spásou. Nevím, jak je na tom Intel ve 12. a 13. generaci kromě toho, že směrem dolů škáluje mnohem hůře než AMD.
Pro mě jsou ohromně cenné procesory, které si i v rámci 15W obálky udržují velice slušný výkon. A tím myslím, že peakují na 15W, ale jinak běží např. na 5W. Tohle by se mělo generaci od generace zlepšovat. Přitom dostupný výkon je i při takto nízkém příkonu už dostačující. Záleží samozřejmě na jakou činnost. Pro mě to je práce s databází, x tabů v browseru, x excelů, atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však lidi mě tu znají, že veřejně říkám, že procesory AMD jsou srovnatelné s Apple Silicon. Problém AMD je, že musím dost hledat notebook jako takový, a pak ještě aby nebyl zkriplený (např. horší displej než varianta s Intelem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsimol som si, ze ked testuju macbooky pri geekbench, tak napr. grafika nikdy nesla na 100%. vacsinou cca 60. Ak testuju niektore procesory na 100% vytazenie, niektore na 80%, tak to je samozrejme nepuzitelne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Viz můj příspěvek o 3 výše. GeekBench používá reálné usecases, tj pokud je k dispozici HW akcelerace, tak ji použije. Pak samozřejmě nejede CPU/GPU naplno, jen daný akcelerační obvod (zbytek na něj čeká). PC shit se samozřejmě zapotí, v lepším případě na GPU místo CPU.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nemyslím, že to je lepší. Mě celkem nezajímá měření krátkodobých špiček, ale právě výkon v plné zátěži. A benchmarky tak vždy fungovaly. A největší problém je, že autoři recenzí vůbec nepíšou v čem je GB odlišný a proto tolik lidí (nebudu konkrétně jmenovat) došlo k mylným závěrům.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, autoři nerozumí, jak které benchmarky fungují. Někdo na to přijde testem, někdo si to přečte v popisu testu.

Jinak 1) krátkodobé vs dlouhodobé úlohy je jiné vlákno a 2) v akcelerovaných úlohách dává Apple skvělé výsledky a dlouhodobá úloha může jet na plný výkon i na baterii (o tom si PC shit může nechat jen zdát).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže úloha která jádra nevytíží na 100% na dobu delší než pár minut, nepotřebuje moc výkonu a tedy pro mne nemá smysl je testovat. Proto se dřív dělalo tolik testů komprese a dekomprese, lidi to dělali celkem často a dlouho to trvalo. Co mi daleko víc chybí, je test více aplikací současně, pořád se testuje jen jedna na čistém systému, což sice dává srovnatelné výsledky, ale dost často to má k realitě daleko. Dnes mají procesory tolik výkonu (aspoň ty lepší), že člověk může mít náročnější výpočet na pozadí a hrát při tom v klidu hru. Ale takové testy jsou časově náročné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Testy více aplikací současně se nedělají proto, že Intel má velké latence kvůli přepínání malých a velkých jader. Jinak pokud ti CPU nejede naplno, tak ušetříš - nemusíš kupovat nový ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většinou se o testy lidi nejvíc zajímají mimo ty, které to prostě baví, před novým nákupem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s tema akceleratorama, vzpominam na doby kdy prvni Pentia meli co delat s formatem MP3 a v te dobe jiz existovaly mp3 prehravace (iRiver treba) Z pohledu jablka byl ten iRiver vykonnejsi, protoze ty mp3 prehraval naprosto v pohode se spotrebou <1W a to Pentium na to zralo treba 30W?. Jenze na tom Pentiu se dalo pustit kde co, od GTA pres Autocad po office. A to sama je dnes s jabkem, akceleratoru ma celou radu, ne jako iRiver jeden, ale pokud po nem chce uzivatel neco jineho, tak najednou ten vykon tam neni, stejne jako u iRiveru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jabko má i ten hrubý výkon. Já ne říkám, že na úrovni, co říká GeekBench, ale ostatní testy to taky potvrzují.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

iRiver, kde ty doby jsou...
Jinak mate pravdu. Ono nevyhodou HW akceleratoru neni jen omezeni na urcity format, ale treba i kvalitativni omezeni, moznosti nastaveni, atd.
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto nechceme akcelerátory a všechno budeme dělat pomaleji a s větší spotřebou / kratší vydrží na baterii ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuju za článek. Už dřív se psalo o tom, že GeekBench není benchmark vhodý k testování PC zátěže, ale nepsaly tehdy proč.
Takže je to jasné, pokud to nevykazuje kontinuální zátěž, tak to opravdu není test vhodný na workstationy, u kterých chci, aby uměly zátěž dlouhodobou.

Já Apple nesleduju, takže mě nějaký applista seřve, ale ten procák od Applu je jenom v iPhonech nebo se dává i do noťasů?
Proč se ptám je to, že se pohybuji v komunitě grafiků, kteří si někdy noťas od Applu pořizují na kreslení a tam nejen při renderování je potřeba i delší výkonová část a teda zjevně by ten zmíněný procesor zaostával.
Chápu, že na Word je GeekBench ok, ale pak to splete lidi, kteří to chtějí i na grafiku. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak se v té komunitě grafiků zeptej, proč je pro ně Mac výkonnější než PC (o jaké úlohy jde - předem říkám, že na 99 % akcelerované, tj. neřešíme tolik hrubý výkon CPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu bych věřil daleko spíš než tomu, že to je plně výkonově srovnatelné nebo lepší jako aktuální dobře sestavený PC za stejnou cenu. A pohádkám o hrách nevěřím už vůbec. Určitě ne u stolní verze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však to je plně výkonově srovnatelné nebo lepší jako aktuální dobře sestavený PC za stejnou cenu. Profesionálové se rozhodují podle toho, jak jim tam ta práce jede. Nemůžou fakturovat dvojnásobek hodin - byli by nekonkurenceschopní. A pohádkám jsem taky nevěřil - dokud jsem to nezkusil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale sám jsi psal, že grafické aplikace hodně na Apple využívají akcelerátory, to ovšem nejde zevšeobecnit na všechny aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však já explicitně napsal, že na 99 % usecasy těch profesionálů jsou akcelerované. Proto je pro ně Apple výhodnější, protože stejnou práci udělá rychleji a levněji. A vůbec jsem z toho nevyvozoval, že má vysoký hrubý výkon CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam asi myslne predstavy o praci grafika, ale kdyz si neco delam pro sebe, tak 90% me tvorby je vymejsleni jak to ma vypadat pak samotne kresleni (modelovani) a jedniny, kdy cekam je pri spousteni progmramu a pak pri ukladani nebo exportu. Myslim, ze ten rozdil meho PC a nejakeho jablecnyho studia by byl v radu vterin. A obecne mi prijde, ze zrovna v grafice zalezi vic na tom jak vysledny produkt vypada a ne jak dlouho to trvalo, ale asi mam zkresneny predstavy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Patrně dost záleží, co člověk dělá, jestli jde víc o něco průmyslové či nějaký standard nebo to má mnohem blíž k nějaké tvorbě. Ne že bych to dělal, ale z osobní známosti vím, že třeba tvorba obálky pro knihu je hodně vymýšlení a hledání. A té samotné práce je nejméně z hlediska času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Profesionál vs hobby. U toho prvního to musí lítat, fakturuješ hodiny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to vím od spisovatelky, co má i nakladatelství a tam to i dost záleží, jak ten grafik porozumí záměru autora. Ale fakt to nelítá i když je to profík. Toto je ale specifická věc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych fakturoval napady. Kde konkretne v grafice je ta uspora casu MAC studio vs Threadripper (co jsem tak koukal tak v Handbraku Threadripper jabko smaze, ale to je video)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak fakturuj nápady :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je pro ne vykonnejsi? Nebo jsou na nej zvykli? Nebo jde o image vuci zakaznikum? A delali vubec nekdy na PC?

V mnoha oborech to funguje tak, ze "profik" musi mit ty "spravne" nastroje, jinak neni profik. Hodne to funguje v audio branzi, filmaru, poradenskych firem (tam je treba dodrzet i sirku prouzku na kravate, sperky, nebo treba cenu hotelu - nesmi byt nizka).

Nedivil bych se tedy, kdyby to tak nejak podobne nefungovalo i v grafice....

Nejde ani tak o to, zda je neco lepsi/kvalitnejsi, nebo ne, ale o to, ze to je to, co ocekava zakaznik jako standard.

I kdyby to byla davno prekonana haluz.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Před řadou let jsem se bavil s jedním grafikem a ten mi nabídl srovnání strojů stejné generace. Byl to PowerMac a PC za stejné peníze a doslova řekl, že žádný z nich není jednoznačně rychlejší, každému jde líp něco jiné. A můj názor je, že se to nezměnilo, ta obliba pochází ještě z doby, kdy některé TDP a grafické programy měly na Macu exkluzivitu a je to taky tím, že Apple je doma v USA kde sponzoruje školství, takže hodně lidí tam na Macu začne a už u něj skončí. A tam je těch lidí v oboru přeci jen hodně, podobně s tou muzikou, stačí srovnat počty nahrávacích studií v Evropě a USA. A to potom ohýbá celkovou statistiku. Pokud někdo nemá srovnání s PC a nebo si třeba koupí set vybavení pro začátečníka a tam už je Mac (teď hádám, třeba to neexistuje, ale sety třeba externí zvukovky, studiových monitorů a mikrofonu jsou naprosto běžné, podobně např. kytara kombo) ale umím si představit, že třeba firmy co dělají nahrávací studio na klíč, tam dají automaticky Mac. Nebo se to někdo učí, vidí tam Mac a tak si ho pak taky koupí. Ti lidi přece nemusí v zásadě počítačům nějak rozumnět a tím jsou víc ovlivnitelní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I když tyto informace nerozporuju, s příchodem Apple Silicon se znatelně rozšířila skupina tzv. switcherů, kterých se tyto informace netýkají (doteď měli zažitý PC). Dále bych podotkl, že ve US školách byl Mac vytlačen chromebooky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tam děje posledních deset, let už moc nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple nedokázal chromebookům konkurovat cenou, tak chvíli tlačil iPady. Ale ty nikdo nechtěl (bez klávesnice je to jen na konzumaci).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doba kdy to Apple dával zdarma nebo s velkou slevou, už je pryč. Aby si udělal reklamu, to stačilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No on dává dost velké slevy pro studenty (i u nás, ale v USA samozřejmě o dost větší). Ale chromebookům (zvlášť zpočátku s TN displejem) se konkurovat cenově prostě nedá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mac mozna byl na US skolach vytlaceny chromebooky, ale to nic nemeni na tom, ze je Mac v US zahnizdeny... Ve firmach a v povedomi lidi... A v povedomi zakazniku....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, co se sekundárním trhem Apple zařízení dlouhodobě udělá nevyměnitelná/nerozšiřitelná storage. Zajíc v pytli (neznámá míra budoucí fyzické životnosti) bude mít asi menší přitažlivost (nemluvě o rostoucích nárocích na kapacitu v mezidobí). Řada lidí prodejem starších zařízení v minulosti úspěšně kofinancovala nákup novějších Maců.

Například pro nástroj piano Fazioli F308 od Vienna Synchron Library v edici Full Library je třeba 399GB prostoru na disku.
https://www.vsl.co.at/en/Synchron_Series/Fazioli_F308#!System_Requirements

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neudělalo to nic. Nevyměnitelné úložiště tam je dávno z dob před Apple Silicon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xo by mela delat nevymenitelna storage jineho v macu, telefonu, tabletu ci pc. Vsude je to stejne. To posledni co te zajima je opotrebeni v takove mire, ze zacne selhavat. Drive selze neco jineho.

A kapacita, tu voli uzivatel podle potreby. Kdo potrebuje vic, koupi vic. Pllati ale ze lze vzdy kapacitu disku rozsirit napriklad externe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, když pominu, že důležité věci mám na více médiích, tak SSD stejně jako jakákoliv elektronika už z principu není 100 % spolehlivé a existuje řada scénářů které se bez zapříčinění uživatele můžou odehrát a zařízení poškodit nebo zničit. U HDD zničení elektroniky není takový problém, ta jde vyměnit. SSD je odepsané.

Druhá věc nevím kolik lidí si hlídá stav úložišť, ale hádám že většina lidí nezálohuje, ani ten stav nehlídá, pokud vůbec ví, že to jde. Já od už řadu let mám v počítači 2-3 úložiště zpravidla kombinaci SSD + 1 až 2 HDD. A k tomu externí na to co fakt nechci ztratit. Dřív jsem zálohoval na DVD-RAM.

Na PC můžu koupit menší kapacitu a časem přidat, to mi Apple nenabízí. Podobně RAM, k APU jde přidat externí grafika. Právě modularita je jedna z věcí, která drží stolní PC. Na NTB jsou možnosti omezenější, ale záleží na modelu. Opět Apple to nenabízí, proto píšu, že mají blíž ke spotřebnímu zboží. To nemusí souviset s kvalitou, ale s charakterem použití, protože většina zákazníků nečeká na pozáruční servis, ale kupuje nový model. Tím že není nutné nic pájet, ale stačí to vyměnit, je situace daleko snadnější.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple je spotřebka, jen česká lůza si myslí, že jde o statusový symbol. Jak by mohl, když jde o jedny z nejprodávanějších počítačů a mobilů na světě?

K diskům. Jestli někdo nezálohuje, tak je jedno, jestli používá SSD nebo HDD. O data přijde (desetitisíce za obnovu z HDD nikdo z těchto uživatelů platit nebude). Mimochodem já považuju SSD za lepší, protože jsou mu jedno otřesy. Jinak i u Apple můžu dokoupit kapacitu. Připojení přes Thunderbolt má stejnou rychlost jako interní.

PS: Ani v PC světě nemáte často možnost připojit eGPU. Buď potřebujete z jiných důvodů mizerný Intel, nebo řešíte, že v AMD to umí jen poslední, málo dostupná, generace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Externí disk je vždy dražší a thunderbolt je dražší než USB, ale u Apple klasika, u stolního PC mne otřesy netrápí a dokud bude cena za kapacitu nižší na velké soubory a zálohy bude lepší TEČKA. Ostatně proto se i nadále HDD montují i do serverů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však si klidně připojte k Macu levné HDD s velkou kapacitou přes levné USB. Mimochodem v novějších hrách už HDD nestíhá streamovat data do GPU (když to jde, prodloužím dobu do detailních textur, abych měl menší fps dropy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u PC nemusím disk dávat externě, víme?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to vůbec u stacionárního PC problém? Mimochodem u některých jde taky další disk jen externě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U všech, externí mám jen na zálohy, aby nebyl trvale připojený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Mac Pro jde dát další interní disky. Hackem i do Mac Studio. Jde i reball těch připájených, např. v macbooku, ale to už není pro každého. Toliko k zajímavostem, pochopil jsem, že Mac nechceš, i kdyby uměl, co požaduješ :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale tam už jsou ceny trochu jinde než u běžného PC. Vlastně začínají tam kde u PC hi end.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A16 je cca 5W SoC, ten tvuj ryzen 15W, zarizeni v jakejch se pouzivaj maj uplne jina chlazeni, jen si potvrdil to co uz se davno vi, A16 je mnohem vykonnejsi a 3x uspornejsi pokud ho chlazeni zvlada udrzet v rozsahu teplot pro max frekvenci, pokud by mel ten tvuj ryzen vpodstate nulove chlazeni tak kdo vi jestli by na nem vubec nabehl OS natoz aby probehl nejakej test zateze

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím. To samé platí i pro GPU. Hráči by si měli konečně uvědomit, že každá integrovaná je lepší než nějaká Nvidia 4090. S takovým chladičem a spotřebou to umí každej :D.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu to tu za sed hodin nabralo 186 komentářů? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už 190. Ať tombomino napíše, že jsme všichni blbý, ať dáme těch 200 ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty proste nedas pokoj co?
Vlezly jak stenice

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezklamal ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mas na to papiry a nebo ti maminka rikala, ze za to nemuzes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že za to nemůžeš :-)
EDIT: Ještě 5 komentářů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můžu dostat nějaký souhrn, kdo co tvrdí, ať to nemusím číst celé?

Edit: Úklep: chtěl jsem reagovat na hádku o patro výše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

spocitej si pocet komentaru a odpovedi jisteho Ladise a zbytek si uz doplnis urcite sam :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky kluci. 200 komentářů za 8 hodin a vytrolení tombomina do běla. Víc jsem si k narozkám nemoh přát ;-)

EDIT: Já 88 z 204 komentářů, 43 %.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak málo stačí k dětské radosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky ses přičinil. Díky ;-)
EDIT: Kutil 49 komentářů, 24 %.
EDIT 2: tombomino 26 komentářů, 13 %. Třetí místo je slabota. Holt se už hned urazí, no.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

@Redakce

Opravdu by to chtělo možnost připojit k nicku nějaký "Titul"
Pro subjekt "Ladis" ... Hrdý spammer

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spammer je něco trochu jiného. Já nepropaguju žádné svoje věci a moje komentáře reagují na dané vlákno (i když někdy popichovačně). Plus já sem už většinou nepíšu, tohle je jednou za čas. Stačí mi počkat, až zas no-X nadhodí udici s Applem. Argumentovat pak s mnohými tady je jako krást dítěti lízátko, protože narozdíl od nich já měl Mac s Apple Silicon v ruce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tebe mali dať do rúk radšej hovno a ďaleko od vody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen hovno máš v rukách ty, zato já Mac s Apple Silicon. Jinak gratuluji, tvůj komentář je třístý.

New stats:
- Ladis: 129/301...43 %
- Kutil: 60/301...20 %
- tombomino: 41/301...14 %

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

On bude malinko psychicky jinde...proste posuk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jaký titul bys dal sobě?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Holt se už hned urazí, no."
.. opet chybne a rozpaleny taky nejsem. Jen nevidim smysl venovat cas troubovy, ktery se chova jako adhd a jeho varianty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty mi těmi nasranými nebo ubrečenými komentáři dycky hodíš na smeč :'(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jseš nezaměstnaný nebo co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám velkou efektivitu. Navíc už na Diitu (ani jinde) moc komentuju. Dneska byla výjimka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Oprava: Navíc už na Diitu (ani jinde) moc NEkomentuju.

Pospíchal jsem z práce. Jinak výcuc níže je pěkný. Dohledává to informace i mimo, a i když znalý se může o něčem hádat, pro BFU je to srozumitelné (narozdíl od tombomina jsme v některých oborech také BFU; u mě se to projevuje např tím, že se k některým tématům nevyjadřuju).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Edge-Copilot (více přesný):
Chci shrnout diskuzi na této stránce: https://diit.cz/clanek/je-opravdu-apple-a16-rychlejsi-nez-x86-cpu-nikoli...
----
Výkon a architektura Apple A16: Někteří uživatelé diskutují o tom, jak je možné, že Apple A16 dosahuje vysokých skóre v GeekBench, který testuje procesory v krátkých dávkách. Zmiňují se o počtu dekodérů, ALU, branch jednotek a IPC. Také porovnávají Apple A16 s AMD Zen 4 a Intel Golden Cove.
Nevýhody GeekBench: Někteří uživatelé kritizují GeekBench za to, že není reprezentativní pro reálnou zátěž procesorů. Poukazují na to, že GeekBench nebere v úvahu teplotní a energetické limity, které ovlivňují výkon v dlouhodobém horizontu. Také tvrdí, že GeekBench je založen na koprocesorech, které nejsou běžně používány v softwaru.
Srovnání s Amigou: Někteří uživatelé srovnávají Apple ARM s Amigou, která byla také revolučním počítačem s vysokým výkonem díky koprocesorům. Tvrdí, že Apple ARM má podobný problém s vylepšováním a že bude dohnán konkurencí.
---
Pokračuj prosím
---
Výhody Apple ARM: Někteří uživatelé obhajují Apple ARM a tvrdí, že přestože má své nevýhody, stále nabízí vynikající výkon pro většinu aplikací. Také zdůrazňují, že Apple má výhodu v tom, že může optimalizovat hardware a software společně.
Budoucnost procesorů: Diskutuje se o tom, jaký vliv bude mít Apple ARM na budoucnost procesorů. Někteří uživatelé se domnívají, že ARM architektura bude mít v budoucnu větší podíl na trhu, zatímco jiní se domnívají, že x86 zůstane dominantní díky své široké podpoře a kompatibilitě.
Cena a hodnota: Někteří uživatelé diskutují o ceně produktů Apple a zda jsou stojí za svou cenu. Někteří tvrdí, že i když jsou produkty Apple dražší, nabízejí lepší uživatelský zážitek a dlouhou životnost.
---
Můžeš přidat ještě nějaké zajímavé informace, které se objevily v diskuzi?
---
Kompatibilita slotů: Někteří uživatelé diskutují o kompatibilitě slotů a tvrdí, že je uměle omezena1.
Výkon procesoru v GeekBench: Diskutuje se o tom, jak GeekBench testuje procesory. Uživatelé poukazují na to, že GeekBench podává zátěž procesoru ve velmi krátkých dávkách (burst), mezi nimiž jsou přestávky1.
Výkon Apple M2: Někteří uživatelé diskutují o výkonu Apple M2. Tvrdí, že k dosažení stejného výkonu běží M2 na 80% výkonu, tedy v optimálním rozsahu2.
Spotřeba energie: Diskutuje se o spotřebě energie. Někteří uživatelé tvrdí, že 35% výkonu GPU Apple M2 je díky většímu TDP2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw proc asi no-x opomenul zminit ze A16 ma na jadro v passmarku 4109 zatim co ryzen usmudlanejch 3145
https://www.cpubenchmark.net/compare/5016vs5078/Apple-A16-Bionic-vs-AMD-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jéje, další test na černou listinu. Co mu pak zbyde? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Má se svět zhroutit?
Nejmodernější jádro A16 na nejnovějším procesu porazí staré jádro Zen 3.

Ale není první.
Porazit jádro Zen 3 zvládlo už i jádro od Intel.
Sice přitom lehce rozpálilo elektrické vedení až do elektrárny, ale porazilo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Není to pak takové Pyrrhovo vítězství?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no tak se kouknem na A14, juu on je o 2 roky starsi a stejne je o 7,5% vykonnejsi a uspornejsi :D
https://www.cpubenchmark.net/compare/5078vs4061/AMD-Ryzen-7-PRO-7730U-vs...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dejte tomu blbečkovi už někdo Ban. Plevel tu nechceme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U Geekbench 6 bych vůbec neřešil multi-thread skóre, IMHO je úplně nevypovídající.

Ale nejsem si jistý, jestli je to těma pauzama, spíš bych si tipl, že enormně špatně škáluje nebo teda spíš vůbec neškáluje na víc vláken, . takže výsledek je, že když jedno CPU má méně vláken s vysokým skóre, tak si velmi nahrabe, kdežto procesor, která má nižší jednovláknové skóre, může kvůli tomu prohrát s tím prvním, i když má třeba 64 jader a ten první procesor třeba 6. A exoti pak na internet budou postovat kraviny jako že A17 vyklepne Xeon/Epyc a tak podobně...

Každopádně jsem u GB6 přestal na MT úplně koukat, smysl má jestli něco už jenom to ST skóre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono je hlavne vtipne ze se tu srovnava vicejadrovej vykon x86 kterej ma pokud se nepletu 8 vykonnejch jader a A16 kterej ma 2 vykonna jadra a 4 usporna a hlavne 1/3 spotreby :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze v clanku se neporovnavaji procesory, ale testy procesoru.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stránky

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.