Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Je Svět hardware nezávislý?

Svět hardware logo
Občas se podívám i ke konkurenci, a protože v posledních dnech jsem měl k recenzi DVD+RW Sony na Světu hardware co říci, všiml jsem si, že se u nich nějak často vyskytuje reklama firem Micronic (ta, pravda dříve, nyní už ne), ProCA, Libra, tiskové zprávy jsou jen od ProCa a LEVI, nabídka pracovních míst zase jen od FIC a ProCa. To mi bylo už opravdu dost podezřelé. No a tak jsem se pustil do pátrání. A objevil jsem opravdu dost zajímavé informace.

Začněme pěkně od začátku. Původně Svět hardware vydávala firma Micronic Přerov s.r.o. Byl to spíše lokální dealer, ale také opravoval (a snad ještě opravuje) i vypalovačky. Jestli se nepletu, pak i vznikla společnost Svět hardware s.r.o. Sice asi není moc správné, když hardwarová firma vydává, rádoby nezávislý deník, ale jak jsem napsal, nešlo o žádného velkého prodejce, takže spíše to byl zprvu koníček spolumajitelů Micronic, který se mimochodem vyvinul v celkem čtený e-zine.

Nyní ale přichází zápletka. V tiráži již není vidět ani Micronic, ani Svět hardware s.r.o. ale mě neznámá firma ProMON s.r.o. Před časem se také Micronic stal součástí ProCa, ale to odbočuji. Není nic snazšího, než se podívat na obchodní rejsřík a zjistit co a jak. To jsem samozřejmě učinil, a nestačil se divit! 100% podíl v ProMON s.r.o. má AAC a.s. Zatím nic zajímavého, co? No a AAC zase vlastní mimo ProMON i ProCA s.r.o., Libra Electronics, spol. s r.o., CAD Studio spol s.r.o. a VIKOMT CZ a.s. To už je zajímavější, co říkáte? Jak je tedy vidět, Svět hardware má přímé vazby na firmy Libra, ProCa, Vikomt ale i tím pádem na FIC (přes Správu areálu Libuš, a.s., kde je v dozorčí radě jednatelka ProMONu a jehož (Správy areálu Libuš, a.s.) je FIC International jediný akcionář).

Tolik tedy fakta. Chtěl jsem se zde pustit do úvahy, zda firma, která k nám dováží nějaké zboží, může také vydávat "nezávislý" časopis (deník, týdeník, e-zine, doplňte si co chcete). Nechám ale tuto polemiku na vás, každý nechť si udělá závěr sám. Já bych jen přivítal, aby Svět hardware měl na svých stránkách jasně a viditelně napsáno, že se sice snaží být nezávislý a nezaujatý, ale jeho (nepřímí) vydavatelé jsou vlastně výše uvedené firmy. Co vy? Jaký je váš názor? Myslíte si, že jen nepatřičně pomlouváme konkurenci, nebo na tom něco je? Vyjádřit se můžete ve speciálně zřízeném auditku.

Při hledání dalších aktivit jsme narazili na podobný WEB, který se zabývá novinkami z oblasti počítačových sítí (Svět sítí). Ten má zcela jasně uvedeno v tiráži i v záhlaví, že hlavním sponzorem je firma Infinity a.s. Čtenář je pak připraven na to, že autor jistě i k této skutečnosti bude přihlížet. Vzhledem k tomu, jak je náš trh malý a specializace tohoto WEBu zase tak úzká, je více než potěšitelné, že se nějaká firma najde, která je ochotna takovou aktivitu sponzorovat. To ale neplatí pro výpočetní techniku obecně, o které byla řeč výše.

P.S. ProMON s.r.o. vydává ještě další e-zine. Ten se jmenuje Svět PDA.

Diskuse ke článku Je Svět hardware nezávislý?

Žádné komentáře.