Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Je už uživatelů Windows 7 více než uživatelů Windows XP?

Mno Windows 7 je celkom podareny. Takze podla mna je tu velka sanca ze prezije minimalne Windows 8 :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO by byl MS na hlavičku padlý, kdyby připustil další OS s více jak desetiletou trvanlivostí. A je to dobře, jen ať jde vývoj kupředu! Podle mě se blíží doba, kdy 99% domácích uživatelů bude jednoduše používat tu verzi OEM Windows, se kterou počítač koupí, a bude jim nějaké číslo verze úplně u zadele. Vždyť je to spotřební elektronika, doby, kdy měl každý nějakého známého PC guru a řídil se jeho radami, budou končit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Též mám takový názor. Ovšem pokud budou vaše wokna stát tolik jako dnes, tak nikdy uživatelům nebude jedno jestli jim wokna vydrží jen na jednom počítači. Kdysi jsem koupil XP OEM a jely na 4 počítačích po sobě, a to jen vzhledem k pořizovací ceně. Až budou mít OEM wokna spotřební cenu, tak ta doba nastane. Dříve ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Většině uživatelů je nějaký vývoj ukradený, ať si jde kam chce, nejlépe do pr***kýnka. Nový OS od microsoftu je akorát tak dobrý k tomu aby člověka zmátl a nasral, protože je v něm uživatelské rozhraní zcela překopáno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sranda - táhne mi na šedesát a pořád se rád učím nové věci. Jestli to není tajemství, kolik je vám?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je přístup! Nevěřil byste, kolik zdejších ještě používá Norton Commander :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Norton Commander asi ne, ale jinej Commander samozrejme ano, protoze nic lepsiho jeste nikdo nevymyslel. Ucit se novy veci je hezky, ale je treba mit na pameti, ze novy nemusi byt automaticky lepsi.

Kdyz byla rec o UI od MS, tak treba (ne)popularni ribbon. Je opravdu objektivne lepsi nez stary menu a toolbary? No neni, protoze to nejde srovnavat, proste je to neco jinyho, co nekomu vyhovuje vic a nekomu min. Nebo Start menu, bylo to uplne puvodni objektivne horsi nez to novy skrolovaci? To opet nejde rict, mne se to novy sice libi vic, ale je hromada lidi, kterym vic vyhovovalo prolizani deseti urovni menu, ktery zaplacly celou obrazovku. A ted uz bych mel spravne na cely Start menu plivnout a radovat se z toho, jak si budu aplikace spoustet z krasne neprehledny hromady pestrobarevnych dlazdic. To je prece kravina.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna u toto startmenu je to tak domrveny, ze jsem ho prestal pouzivat uplne (mam Win7). Kdyby aspon velikost okna nebyla fixni, ale slo to natahnout, tak prosim. Ale scrollovat v tom sem a tam, to je strasne neprehledny.

Ad Ribbon v Office sade - chvili mi to trvalo a nadaval jsem jak spacek, ale zvyknul jsem si a ted uz mi to vubec nevadi. Nemyslim si ale, ze to byla nutnost, stare menickove rozhrani mi taky vyhovovalo.

A je pravdou, ze zatim nikdo nevymyslel nic lepsiho, nez je Norton a jeho naslednici (TotalCommander). S pluginy co pro Total existuji se vlastne da pracovat s celym systemem a clovek nepotrebuje hromadu dalsich aplikaci a nakonec ani to startmenu a plochu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně si myslím, že Windows měly rozhraní nejlepší v době Win98/Win2000. Od XP se začalo s omalovánkama a od té doby se to horší. Navíc MS má stále tu "skvělou" vlastnost, že ví, co je pro uživatele nejlepší. Takže i když u nových Windows by nebyl žádný problém nabízet i staré rozhraní, tak ho naopak ruší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych omalovanky nezatracoval, i kdyz je sam nepouzivam. Podle me to byla dobra cesta, jen at si lidi vyberou co se jim libi, maximalni konfigurovatelnost je prece skvela vec. Fakt je, ze ten jeden puvodni vzhled uz trosku okoukanej byl a naparovani tucnaku, jak oni maj vzhledu milion, bylo taky potreba zarazit. ;) I kdyz teda druha vec je, ze sam MS tech moznosti vyberu zrovna moc nedal a celkove se da rict, ze to byl jen takovej nesmelej prvni krok a tim to zhaslo. Aktualni vyvoj se bohuzel ubira jinym smerem. Uzivatel je idiot, kterej tomu nerozumi, takze konfigurovatelnost je zbytecna a jediny spravny rozhrani pro vsechny vymysli sam MS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V executive sfere, kde si clovek nema cas s prepacenim ani uprdnut, nie je velka konfigurovatelnost vyznamnym prinosom (pokial to nepripravi niekto z IT). System a prostredie musia jednoducho a spolahlivo fungovat a hotovo.
Preto ocenujem prostredie W7: na taskbar sa prilepia dolezite aplikacie, pripadne weby a dokumenty a pre vyhladanie dokumentu alebo spustenie inej aplikacie staci stlacit Start a napisat co potrebujem.
Tieto dve veci povazujem za najvacsie prinosy v historii Windowsu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tu i miliony uzivatelu, kterym nikdo nerika, co se systemem muzou nebo nemuzou delat. A cim vetsi konfigurovatelnost, tim vice lidem se maji sanci zavdecit. Vadit to nikomu nemuze, nikdo ho do zadny zmeny nastaveni nenuti, klidne muze pouzivat vychozi.

Pripinani aplikaci na taskbar mi osobne prijde jako hrozna pitomost, ale je to z velky casti dany tim, ze mi jako jeste vetsi pitomost prijde defaultni schovani popisu a nechani jen ikon. Protoze kdyz se popisy zapnou, tak podle toho co je nebo neni spusteny, jezdi vsechno na taskbaru sem a tam, takze aby to clovek porad hledal, kam to zase ujelo. Stokrat lepsi mit aplikace v quick launchi, kde jsou pekne na svym miste a najdu je tam skoro poslepu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já používám Far Manager :-)) http://www.farmanager.com/screenshots.php

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já se také stále učím nové věci, mám to dokonce v náplni práce. Ale nevidím žádný rozumný důvod, proč bych měl ztrácet čas s novými windows. Kdyby ATI vydali ovladač pro mobilní 5650 i na WinXpx64, tak bych je používal dodnes. Až budu za 40 let v důchodu a budu se nudit, tak se rád s novými windows seznámím. Do té doby budu radši věnovat svůj čas něčemu užitečnějšímu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... obávám se, že za 40 let (se současnými trendy) v důchodu ještě nebudeš :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina pocitacu neni v domacnostech, ale ve firmach. A velke firmy plati nejaky pausal mesicne, cili MS bude celkem jedno, zda vyda nebo nevyda novou verzi, z tohoto pujdou penize furt. V domacnostech vetsina lidi vyuziva to, co dostali s pocitacem, cili je take jedno, zda budou nebo nebudou mit novejsi OS. Lidi co upgraduji a resi to moc nebude, takze vliv na zisk bude asi minimalni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže když firmy se Software Assurance nedostanou za svůj paušál občas něco nového, manažerům bude vrtat hlavami, proč si nekoupili normální multilicenci. Jinými slovy, nebudou platit paušál, nebude-li výhodný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U nás ve firmě stále XP jsou, ale jelikož IT oddělení je nuceno šetřit, patrně se spíš dočkám Linuxu. Což by mi nevadilo. Vadí mi, že smazali Outlook a místo toho nainstalovali Lotus Notes. Kdo tuhle příšernost viděl, asi ví, jak "efektivní" je v něm práce. Proč nenasadili třeba Thunderbird, který je zdarma, je mi záhadou. Funkčnost mnohem lepší. Marná sláva, sám jsem taky konzerva a když se už něco naučím, nechci se učit nové, totálně překopané rozhraní jen proto, že to někdo vymyslel a hodlá prosadit. Z toho důvodu mám pořád Office 2003, Firefox 3.6 atd. Marketingový kecy o dvě vteřiny rychlejším spouštění mi jsou naprosto šumák. Používám třeba stařičký WinAmp 2.91, prostě se mi líbí víc :) Než si pustím na počítač nový program, nebo verzi, hoodně dlouho rozmýšlím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. Jinými slovy, měli funkční Exchange Outlooky, měli na to licence, ty zahodili a koupili předražený a neohrabaný software od IBM. A tím jako měli ušetřit? Vždyť je to stálo mnohem víc... Spíš někde přešla z ručky do ručky nějaká obálka, jinak to nevidím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tie lotusy im rozhodne nezávidím. Keď chceli ušetriť, mohli uvažovať o možnosti dať si maily dať "do cloudu" a nechať ľudí používať čo chcú. Tie ceny cloudových mailov (Google Apps, MS Live, third party Exchange 2010) môžu byť lepšie ako mať osobitný licencovaný server na pobočke. Nehovoriac o cene za klienta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ceny môžu byť lepšie, ale ak budeš mať veľkú firmu, tak si rozmyslíš či zveríš svoje dôležité firemné dáta tretej strane, nehovoriac o tom, že v prípade problému si odkázaný zase na tretiu stranu a si nahraný.
Aj keď Google Apps sú fajn (sam ich používam), chápem že to pre veľké firmy nie je ideálne riešenie, aj keď užívateľom sa to tak môže zdať.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tiež nechápem nasadenie Lotus Notes, každopádne chápem že prečo nenasadili Thunderbird. Nemám nič proti nemu, ale v momente keď je potrebné spravovať 10 a viac počítačov, je SW ako TB alebo FF nepoužiteľný, lebo by bolo treba zamestnať na IT oddelení minimálne 2x toľko ľudí, len aby mali možnosť odskúšať každú novú verziu, či to nemá dopad na iný SW, alebo v prípade prehliadačov či všetko funguje ako má, atď., nehovoriac a podpore ak niečo prestane fungovať kvôli neodhlaenej chybe novej verzie SW. Pri aktuálnom intervale aktualizácií chápem že prečo firmy stále používajú IE a často staršie verzie.
V jednej firme kde som robil sa používalo IE6 a plánoval sa prechod až na IE8, vzhľadom na to že veľa intranetových aplikácií by bolo treba prerobiť, v ďalšej firme kde som robil, sa zase pracovalo s IE7 a tiež nebol možný update. Síce som si nainštaloval Google Chrome ale intranetové stránky v ňom boli rozhodené a niektoré nefungovali vôbec kvôli chýbajúcemu ActiveX.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyběr statistik je naprosto v pořádku. Rozdíl mezi statistikami StatCounter a NetApplications je totiž v tom, že StatCounter zobrazuje skutečné statistiky vzorku, kdežto NetApplication výsledky váží dle skutečné populace (to znamená výsledkům např z číny dává větší váhu, protože mají menší statistický vzorek z této zemi). Výsledky NetApplications jsou tedy přesnější. A ano myslím že uživatelů Windows XP je zatím více.

Nicméně, pokud vezmemne metodiku NetApplication zjistíme, že větší váhu dostavají především méně vyspělé země, a to především Čína. To taky ale částečně koresponduje s mírou legálního sw v danné zemi.

Pokud si položíme otázku jinak (a z pohledu MS logičtěji), zda je více legálních uživatelů XP nebo 7, bude určitě blíže pravdě právě StatCounter.

Co se týče legálních uživatelů, tak myslím že už nějakou dobu vede Windows 7

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.