Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jedná se o prodeji Seagate

Seagate logo
O prodeji Seagate se hovořilo již v roce 2007, kdy o tuto firmu projevila zájem jistá čínská společnost, což Seagate záhy dementoval, nicméně už tehdy se projevila obava, zda by vláda vůbec povolila „vývoz technologií.“ Minulý týden sama firma Seagate veřejně přiznala, že o nákup jejich akcií projevila zájem jistá nejmenovaná společnost. Za tím účelem si najala pro dohled nad finanční stránkou věci Morgan Stanley & Co. Incorporated a Perella Weinberg Partners LP a pro právní krytí delegovala kancelář Wilson Sonsini Goodrich & Rosati a komerčního právníka Arthura Coxe.

Oficiálně zatím tedy víme pouze toto, ale otevřeně se již hovoří o tom, že tím zájemcem je mateřská společnost TPG Capital spolu s  KKR & Co. TPG Capital je privátní investiční fond založený v roce 1976 Henry Kravisem a Georgem Robertsem. Ten se stal v roce 2000 spolumajitelem Seagate a spolu se Silver Lake a Menlo Park dali v roce 2002 akcie Seagate na trh za 12 dolarů. Cena se naposledy pohybovala něco málo nad 15 USD (po zveřejnění této informace koncem minulého týdne dnes cena za akcii vyšplhala v jednom okamžiku až na 15,62 USD) a zvažována je údajně nabídka na 16 USD za kus, což by znamenalo celkovou částku 7,55 miliardy USD.

V tomto případě to tedy spíše vypadá na reinvestici původního spoluvlastníka, ale objevují se již spekulace, že to není pro budoucí zisky, ale z pragmatického zájmu získat kontrolu nad akciemi firmy, kterou pak budou chtít prodat dál. Mimo TPG se ale šušká i o Bain Capital LLC, což ale může být jen jeden z mnoha investorů, které k uskutečnění transakce prý TPG stále hledá. Není bez zajímavosti, že se v této době také opět píše o možném prodeji Yahoo! A jak se vedou spekulace na toto téma, vzrostla též cena akcií Western Digital o 8 procent, neboť mezi spekulacemi je i ta, že o WD by rovněž mohl mít někdo zájem.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Jedná se o prodeji Seagate

Úterý, 19 Říjen 2010 - 10:06 | Izak | Ano, v zajmu financniku je, aby lide presli na...
Pondělí, 18 Říjen 2010 - 12:05 | dxh | Nojo, obchodní machinace... Jedno je jisté, co...

Zobrazit diskusi