Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jitter correction, aneb proč mi to CD praská?

Obr: Jitter correction, aneb proč mi to CD praská?
Protože nás stále zaplavujete dotazy, jak řešit problémy s praskáním a lupáním vašich vypálených CD-DA, přináším článek, ve kterém se dozvíte o co vlastně jde. Najdete zde také seznam programů, kterými můžete WAV soubory stahovat a různě upravovat.

S pojmem "jitter" se setkáváme pouze u audio disků. Představuje jakési přeslechy a nepřesnosti při přehrávání audia. Přesný český ekvivalent neexistuje (zvukové chvění, chvění zvuku?), proto opět zůstanu u slangového anglického slova. Předně je nutné říci, že pod pojmem "jitter" jsou ukryty dva (nebo dokonce tři) významy.

Jitter
První představuje chyby vznikající při konverzi digitálně uložených audio dat, zpět na analogový signál nebo zkreslením a nežádoucími odrazy na vedení vzniklé nevhodnou impedancí kabelu. Zatímco první řádek představuje ideální zdrojový digitální signál 101010, s pevnou vzorkovací frekvencí, druhý signál je zkreslený průchodem kabelem s nevhodnou impedancí. Všimněte si, že vzorkovací frekvence (průchody křivky nulou) není již konstantní, náběhové hrany také nejsou kolmé, ani rozpětí signálu mezi dvěmi amplitudami není také stejné. A takovýto signál má D/A převodník interpretovat jako 101010!

Druhý význam slova představuje chyby projevující se jako krátká opakování, nebo naopak vynechání audio signálu. To vzniká při skládání výstupního audio signálu. Na vině je původní definice CD-DA, která nevyžaduje přesné adresování bloků. Zatímco audio data jsou přesouvána do FIFO vyrovnávací
paměti, adresní informace směřuje bez subkanálů jinou cestou přímo do řadiče. Tím dochází k oddělení adres a dat a CD přehrávač tedy může snadno ztratit informaci o přesném začátku a konci bloku (každý blok má 12 synchronizačních bytů v hlavičce). Nepřesnost je velmi malá, ale jestliže systém vytvářející tuto extrakci musí na chvíli zastavit (třeba z důvodu zápisu na disk), potom se může stát, že se zpětně nemusí vrátit na původní místo. Následkem toho může dojít k tomu, že několik vzorků bude spuštěno opakovaně, nebo naopak budou některé vynechány. Tyto krátkodobé výpadky jsou pak v konečném důsledku slyšitelné jako opakované praskání nahrávky.

Opět pro naprosté laiky: Když nahráváte CD-DA z vaší CD-ROM (nebo CD R/RW) mechaniky na pevný disk, vzniká WAV soubor. Ale protože tento zápis není nikdy spojitý (vlivem velmi různých rychlostí pohybu dat z CD-ROM mechaniky, po sběrnici a na HDD), dochází téměř vždy k tomu, že CD-ROM mechanika po jistou dobu čeká (řekněme ms). Když pak opět přijde požadavek, aby poslala další data, musí začít číst přesně v tom místě, kde přestala. A to je právě ten moment, kdy dojde k jitter chybě. Buď se vrátí přesně (je vše OK), nebo přejede, či nedojede (prsk!).

Některé mechaniky (například značka Plextor) mají speciální systém, který umožňuje spolehlivě detekovat začátek každého bloku. "Jitter" korekci rovněž v poslední době řeší mnohé vypalovací programy softwarově. "Jitter korekce" proto představuje proces, který se snaží tyto poruchy odstranit. Někdy je též označována tato funkce jako "Sector synchronization" nebo "Redundant Audio Resynchronization".

Na CD-ROM má každý blok 12 synchronních bytů v hlavičce, stejně jako kopie adresy bloku. Tak je možné identifikovat přesný začátek bloku a získat spolu s FIFO pamětí jeho adresu. To je důvod, proč je tak snadné stahovat bloky z CD-ROM.

Jako jitter bývá někdy označována také třetí porucha, vznikající při převodu analogového signálu na digitální. Tedy při digitalizaci LP či CD nahrávek. Zjednodušeně řečeno vzniká nekvalitním vzorkováním. Vzorkovací frakvence může jednak kolísat, nebo nemusí být přesně 44,1 kHz. Je tedy dobré vybrat pro tuto práci dobrou kartu s kvalitním AD převodníkem (za dobré jsou označovány Turtle Beach, CrystaLake nebo Digital Labs CarD+, naopak SoundBlaster 16 zrovna kvalitním převodníkem nevyniká). Nejlepších výsledků však docílíte externím AD převodníkem (např. Symetrix 620, ...). Tyto digitální data pak můžete nahrát na DAt pásku a z té, již bez problému do PC.

Pro přípravu a editaci WAV souborů existuje spousta různých i freeware programů:

Diskuse ke článku Jitter correction, aneb proč mi to CD praská?

Žádné komentáře.