Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kauza OpenAI pokračuje: Musk zažaloval Altmana za porušení zakládací smlouvy

"Kdyz na tom nevydelam ja, tak nikdo." Zhulon Mask

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

jasne, takze kdyz ti da nekdo prachy, abys je pouzil na charitu, ty s tim pisemne souhlasis, prachy vezmez a koupis si za ne chlast, tak je to podle tebe ok..

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

To tvrdí Musk, počkal bych na výrok soudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, se stal Altman ředitelem, stouplo mu to do hlavy a tohle jsou konce.

Ještěže má firma pana Muska, protože jinak by na to ti ostatní zakladatelé firmy nepřišli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ostatním ty prachy asi nesmrdí 😁

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A Musk už dávno odešel - takže z toho nic nemá. Takže musí zatrhnout kšefty i ostatním.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je nanejvýš bizarní, že "OpenAI" je dokonale closed-source, která bez bakšiše ani neukáže svou "revoluční" technologii (GPT-4). De facto je to for-profit společnost a důkazem je pachtování se s etalonem korporátního fašismu Micro$oftem, ne nadarmo se říká, že vrána k vráně sedá a křivý křivého si hledá.

Srovnejte si třeba s počiny Mistralu (několik OS modelů k dnešnímu datu) a Metou (snad už brzy LLama 3). Už i ten Anthropic s Claudem má nejnovější "Claude 3 Opus", který lze vyzkoušet zdarma (přes konzoli a free $5 kredit) a slušně vylepšuje schopnosti představené s GPT-4.

Mimochodem, ono rozdělení co OpenAI zavedlo (ukážeme jen zdarma omezený model + silnější jen za peníze) je v praxi dost o ničem, protože většina lidí se kterýma jsem ChatGPT řešil si je vědoma jen verze 3.5 a většina ani netuší, že existuje nějaká vyšší verze GPT-4 (a pro mě nepřekvapivě je ochota platit za access ke čtyřce docela nízká, alespoň v mém okolí).

Osobně si myslím, že podobné technologie by od začátku měly mít svůj rovnocenný protějšek v open-source, jen tak si udržíme jakous-takous naději, že se jednoho dne neprobudíme do absolutní dystopie, kdy kvůli všudepřítomným CCTV a AI se ani nepoškrábete na zádeli, protože AI si to hned zapíše do databáze a váš sociální kredit okamžitě klesne.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by hezke, kdyby bylo vsechno open-source.
Ale neni.
Nevidim v tom problem, zvlast u AI, ktera je stejne k prdu. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zeptal jsem se Clauda 3 Opus, jestli by dokázal reagovat na můj příspěvek v češtině vč. odpovědi česky. Tohle je jeho neupravená odpověď na můj příspěvek výše:

"Chápu vaše obavy ohledně uzavřenosti a komerčního zaměření OpenAI. Je pravda, že jako soukromá společnost se snaží své technologie monetizovat a není tak transparentní a otevřená jako některé jiné projekty v oblasti AI.

Na druhou stranu si myslím, že i komerční společnosti jako OpenAI, Anthropic nebo DeepMind hrají důležitou roli v pokroku umělé inteligence. Mají zdroje a motivaci posouvat hranice možného. A ačkoli nejsou open-source, jejich výzkum a publikace přispívají k rozvoji celého oboru.

Souhlasím, že by bylo skvělé mít silné open-source alternativy, aby se předešlo rizikům monopolizace a zneužití technologií několika málo korporacemi. Projekty jako Bloom, GPT-NeoX nebo StableLM jdou tímto směrem, i když zatím nedosahují schopností nejnovějších komerčních modelů.

Věřím, že zdravá rovnováha mezi otevřeným výzkumem a komerčním vývojem je cestou vpřed. Otevřenost umožňuje spolupráci, replikaci výsledků a demokratizaci přístupu k technologiím. Komerční aktivity zase přinášejí investice a motivaci k inovacím. Obojí je potřeba.

Co se týče rizik zneužití AI pro masový dohled a omezování svobod, je to reálná hrozba, kterou musíme brát vážně. Myslím, že klíčem je robustní regulace, která zajistí zodpovědný a etický vývoj AI ve prospěch celé společnosti. Také je důležité zvyšovat povědomí veřejnosti o těchto technologiích.

Jsem optimista a věřím, že přínosy umělé inteligence nakonec převáží nad riziky. Ale bude to vyžadovat úsilí nás všech - výzkumníků, firem, politiků i veřejnosti - abychom nasměrovali vývoj AI správným směrem. Otevřený dialog o těchto tématech je proto velmi důležitý."

================================================

Každý může posoudit, který příspěvek má větší informační hodnotu a smysl, a příspěvek bota RedMaXe to opravdu není. Tolik k prdům a jiným větrům.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Myslím, že klíčem je robustní regulace, která zajistí zodpovědný a etický vývoj AI ve prospěch celé společnosti. Také je důležité zvyšovat povědomí veřejnosti o těchto technologiích."
Tak tohle dokazuje, ze je to jen automat, kterej sklada do sebe nauceny fraze, bez pochopeni vyznamu, protoze kdo se nad tim aspon chvilku zamysli tak dojde k zaveru, ze jakakoliv regulace neni nic platna

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to ví, ale chce nám dát planou naději, že to dokážeme řešit ;-) Potřebuje jen získat víc času na rozvoj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj příspěvek je autentický a každý, kdo sem chodí pravidelně,tak hned pozná, že to psal RedMax. Tvůj příspěvek je jen snůška nafintěných nesmyslů, které si nechal vygenerovat takzvané AI. Já myslím, že o nulové hodnotě tvého příspěvku není třeba vůbec pochybovat.
Ale neber to nijak špatně, protože ty přeci nemůžeš za to, že ti AI vygenerovala jen pár prázdných souvětí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Autentický je tím, že jednou diakritiku používáš a podruhé ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednou tu možnost použít nabodeníčka máš, jednou ne.
Vítejte ve světě Windows.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stejně si myslím, že tím to nebude... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to Ti autenticky odpovím, že prostě meleš sračky bez hlavy a paty, vždycky si nad Tvými písmenky akorát tak dobře protáhnu zatuhlý krk, jak nestačím kroutit hlavou. Reálně se tu chodíš jen vyprdět a mně to holt dvakrát nevoní. Chybí už pouze kolega pacient Červíček a máme to komplet. Zdar.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Červíček přijde, až bude přílěžitost kopnout si do svobody a demokracie. Jak prý nefungují a máme se shlédnout v Rusku a Číně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Claun 3 Oprus vyplodil generický blábol s nulovou hodnotou. Něco jako kecy Uršulky z Lejen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Na otázku ohledně toho, zda byl tento text původně vytvořen mnou, odpovídám, že ano, byl vytvořen mnou jako odpověď na konkrétní dotaz." ChatGPT-3.5

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je MS etalon korporátního fašismu, co je potom Tesla s náhradními šrouby ke kolům za tři tisíce Kč?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co je potom příplatek u mnoha "GT" verzí aut jako kia, škoda, opel kde za ~20 000 dostanete hliníkové pedály a namalovaný proužek na karoserii nebo masce.

Jako symbol korporátního fašismu je pro mě Apple a nejde o cenu produktů, ale touhu o uzavření uživatele v ekosystému. To i ta Tesla umožňuje nabíjet u superchargerů, zatím v USA, ostatním značkám.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak Apple taky dává nějakou přidanou protihodnotu, kterou někteří ocení. Vertikální integrace umožňuje systém maximálně vyladit. Brácha si teď na 10hodinový let připravil Tomb Raider 1 v nativním rozlišení (něco jako FullHD) přes opensource engine reimplementující původní hru (v DOSBoxu mu blbo 2D UI a hlavně žralo mnohem víc). Ve fullscreenu hry mu to bere 4,8 W (to je asi jako tehdy 486tka) a vydrží 11 hodin. Jde o MacBook Air, bez větráčku, i tak teplota CPU 37 st. C. Tohle je pro x86 svět docela průser.

EDIT: Hru rozchodil i na nedávno pořízeném PowerMac ("PC" bedna, na boku, uvnitř první generace PowerPC). Softwarák a po vložení karty Voodoo 1 i na Glide. Ten CPU je strašně slabý (druhá generace byla znatelně výkonější), takže Quake 1 už ten CPU nestíhá (Voodoo 1 marně čeká na vertexy). Ten Tomb Raider 1 tam ale jede dobře.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nedokážu rozpoznat, jestli to je jen nějaký psychedelický obraz v mysli po LSD, nebo reálný scénář. Tomb Raider 1 v letadle v roce 2024? WTF? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne, člověk některé hry tehdy prošvihl a spousta dnešních stojí za prd (alespoň z pohledu nás starších). V mém případě jsem si třeba s Trespasser počkal na FullHD widescreen (s vyhlazenými texturami, ale původní patch byl už tehdy).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tak to zase jo, kdysi se to dělalo hlavně srdíčkem, dneska je to holt jen byznys a toho srdíčka je tam spíše pomálu. Já už dnes hraju velmi málo a většinou jen Zaklínače :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brácha třeba prošvihl trojku a teď mu to vyšlo, že sehnal levně nový PC s RXT3070 12GB, takže to hraje rovnou s tím Path Tracingem ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ked chces nieco so srdieckom, skus Baldurs Gate III

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. Myslím,že Apple dělá dobrý HW. IPhone není špatný telefon,je nadprůměrný. Jeho cena mi taky nevadí,máme kapitalismus. Každý si může vybrat zda a za co utratí své peníze. M1-M3 jsou dobré cpu,bez pochyb.

To ale není to,co je na Applu špatně.

Na Applu mi vadí,že odmítá přijímat standardy. Dokonce naschvál dělá své. Všichni mají usb-c, I Apple je používá. Ale proč by jej dal na iPhone,když si za prumerna sluchátka se svým konektorem může brát extra peníze? A ikdyz nekdon chce odejít k androidu? Může.. akorát mu zbydou nabíječky a sluchátka navíc. A muze si k iphone koupit jina sluchatka nez airpody? No muze. Akorat kvalitativne o tridu lepsi sennheisery jsme s iphonem nespojili ani po pul hodine. Kamoska se tedy rozhodla jak? Sennheisery zni lepe,ale koupila si airpody.
Chceš si uzivateli koupit nějakou appku? Jo tak chlapce leda přes nás appstore. Že kvůli tomu neexistuje konkurence a cenu urcuje defacto Apple sám? Nevadí,odejdi k jinému výrobci telefonů. Jo že bys musel nakoupit všechen sw v androidu znova? Jo no smůla.
I blbá domluva na RCS trvala léta.

To je pro mě "fasizujici" korporat. Ale imho každý má svobodnou vůli a muze si koupit co chce. Applisty nemám apriory za ovce. Mám je jen za bfu. Ale protože jsou povětšinou s iphone spokojeni a dokonce si na tom staví image,je to win-win.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

USB-C už na příštím iPhone bude. V o nic horší podobě než na většině Androidů.

> Akorat kvalitativne o tridu lepsi sennheisery jsme s iphonem nespojili ani po pul hodine.

Nebude to rukama? Protože obecně jiná sluchátka (BT zařízení) mají fungovat. Jinak by ti nefungovalo např. telefonování v autě zvukovým systémem auta.

> Jo tak chlapce leda přes nás appstore.

Opět, tady v EU jsme si vymohli, že už můžeš i přes jiné obchody. Dokonce už roky předtím šlo sideloadovat aplikace, a nad touto funkčností byly od komunity vytvořené alternativní pseudoobchody (k nahrátí jsi potřeboval Mac, což je stejné jako bylo dříve v dobách Windows CE / PocketPC).

> Jo že bys musel nakoupit všechen sw v androidu znova? Jo no smůla.

Aplikace přirozeně umírají, takže si stejně pak musíš koupit náhradu. Sám Google je zabíjí po 3 letech neaktualizace.

> I blbá domluva na RCS trvala léta.

RCS byl Googlův desátý pokus o komunikátor. Pos*al to hlavně Google, jeho vlastní řešení nefunguje dobře (a vyžaduje jeho servery).

> To je pro mě "fasizujici" korporat. Ale imho každý má svobodnou vůli a muze si koupit co chce. Applisty nemám apriory za ovce. Mám je jen za bfu. Ale protože jsou povětšinou s iphone spokojeni a dokonce si na tom staví image,je to win-win.

Já apriory neříkám, že s tebou nesouhlasím. Příklady výše jsou myšleny tak, že to není černobílé a zrovna Google se poslední roky dost zhoršil.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No právě že je dost smutné,že EU do toho musela vstoupit

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jsi mohl volit peněženkou. Nejvíc fňukají vlastníci Androidu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebo ... sheepple

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Volil jsem penezenkou. Mam folda.

Ale nebaví mě řešit otázku ekologie když kvůli nestandardizaci vznikají hory zbytečných nabíječek a sluchátek jen proto, že jeden výrobce má jinou dírku nez ostatní,aniž by umela cokoliv navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ekologii neřeší spíš Android lůza. Stačí se kouknout, co se nejvíc vyhazuje. Mimochodem Apple tu svou "dírku" měl stejnou dýl než Android.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

USB-C už na iPhone přece je. Všechny patnáctky ho mají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je vcelku běžné, zlomil se mi posuvník u odsávače par Electrolux.
https://shop.electrolux.cz/priprava-jidel/odsavace-par/ovladace-spinace/...
tři blbý plasty

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jsou Židé, za takovou lichvu by se mělo jít minimálně sedět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krasne kurvitko :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A hlavne kurevsky drahé. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak zrovna tohle je úkol pro 3D tiskárnu, že?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A myslíš, že Elektrolux ti rovno poskytne 3D model? Alebo sa budeš najskôr s tým drbať niekoľko hodín? A toto urobíš zadarmo (však čas nič nestojí) a poskytneš to komunite na internete zadarmo? Koľko by si asi za to popýtal (amortizácie tlačiarne, materiál, aj ten na testovanie a pokazené kusy, celý tvoj čas)? Ja mám pocit, že po zhodnotení by asi rovno kúpil originál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On jen upozorňoval, že v jiných komunitách to funguje (např šuplík na disk ve stanici SGI, co brácha naměřil, vymodeloval - až druhá verze byla dobrá - a dal model komunitě).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SGI si bežne človek nekupuje domov. A je to stará vec a už sa nepredáva. Na ten Elektrolux sa náhradný diel kúpiť dá, len predražený. Ale však kľudne dajte niečo zadarmo, na čom ste sa narobili a druhý bude na tom ryžovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S touhle mentailitou budete vždycky platit hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nie je o mojej mentalite, ale vašej, či iných. Potom sa čudujete, že máte holú prdel, keď si ten čas "vývoja" pre 3D tlač nedáte zaplatiť. Komunita vám nezaplatí nájom a stravu. A je fakt, že kvôli jednému takému bazmegu sa to neoplatí, ale v momente, keď zistíte na trhu dieru a na internete sa bude po tom zháňať desiatky ľudí, ale nebude chcieť zaplatiť tú prestrelenú cenu, tak vtedy viete vaše "vývojové" náklady rozpustiť do ceny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já vydělávám skoro sto tisíc měsíčně (hrubého), brácha hodně přes. Díky za starost o moji holou prdel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to seš na tom jako uklízečky a popeláři v Německu, akorát beztak s menší stabilitou. Gratuluji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stabilita dobrá, Češi jsou finančně nejefektivnější národ v Evropě, takže se vyplatí tady držet výrobu (oficiální statistiky, před pár měsíci i ve zprávách; jsou národy, které makají víc, ale chtěl víc peněz, než o kolik hodnot víc vytvoří; a naopak jsou levnější národy, které ale makají míň o víc, než o kolik jsou levnější).

Ohledně peněz šlo o to, že člověk nemusí hned na všechno dávat cenovku. Stačí, že to pomůže jiným.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sme radi, že ste sa pochválili platom, ale zjavne ste nepochopili pointu. Vlastne vy ju prekrúcate. Ale keď ste taký frajer a nedávate cenovku, tak kľudne obetujte niekoľko hodín času na návrh, zakúpte si 3D tlačiareň, odlaďte návrh a poskytnite model komunite. A tí to určite radi zadarmo vytlačia chudákom, ktorým sa ten plastový bazmeg kazí. Podľa vašich rečí všetci budú spokojní. A vás bude hriať na srdiečku, že pomáhate iným.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, všichni kromě vás budou spokojený. Vy nebudete spokojený nikdy (resp. jen když to za vás udělá zadarmo někdo jiný). A plat jsi po mě chtěl ty (nadávky typu holá prdel).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Vy nebudete spokojený nikdy (resp. jen když to za vás udělá zadarmo někdo jiný)."

Vám načisto jebe. Však ja som písal, že sa to má zaplatiť a nie zadarmo. Čo tu prekrúcate?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic jsi nepochopil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vidite a ja obcas presne tohle delam.Nekdo neco donese ja to v CADu prekreslim a podle slozitosti je treba pak par iteraci a hotovo.Nacenim spotrebu materialu a elektrinu.3D tiskarnu mam pro zabavu takze tak to i beru.Moji odmenou je to ze se zlepsuju v kresleni v CADu a nekomu to i pomuze a samozdrejmne kdyz muzu "ojebat" nejakou korporaci tim ze si to nakreslim a vytisknu doma :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro 3D tiskárnu to moc dobré není, ty posuvníky mají výstupky na obou stranách (jedním to posunuješ, a ten na druhý straně přepíná switch), takže by se to asi muselo udělat ze dvou kusů a slepit. Složité to asi nubude ale čekal jsem spíše takovéto ceny:
https://www.nadeta.cz/Nahradni-dily/Nahradni-dily-podle-znacek/Eta-nahra...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Korporátní fašismus dopadá na všechny, co neumějí číst a tak si nemůžou předplatit GPT-4, přestože to na ně vykukuje z úvodní stránky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.