Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

KDE 4.13: podpora RAW v Gwenview i C++14 syntaxe v Kate

KDE_411_001empty-desktop
Čtvrtá řada desktopu KDE je již poměrně vyzrálá, i tak se ale najde několik velmi sympatických novinek. Tentokrát hlavně pro fotografy a programátory.

Nová verze 4.13 je jedním z posledních vydání v rámci řady KDE 4. Tvůrci postupně soustředí síly hlavně na sadu knihoven Qt5 a prostředí KDE 5.x. Mezi novinkami verze 4.13 nacházíme mnohé věci. Kupříkladu vylepšené sémantické vyhledávání.

Největší položkou je asi ale editor Kate. Přináší obecně lepší podporu zvýrazňování syntaxe jazyka C++ s některými vlastnostmi pro C++11 a C++1y/C++14. Vylepšen je buildovací plugin, doplňování kódu pro jazyk D a nový prediktivní odsazovač kódu pro C++.

Novou aplikací pro nacvičování výslovnosti je Artikulate, KNotes byly přeportovány do Akonadi, StorageServiceManager umí spravovat služby jako DropBox a YouSendIt, Baloo nahrazuje Nepomuk, je zde spousta vylepšení ve hře Palapeli a konečně také nový Gwenview, který do svého kódu již před nějakou dobou přidal podporu zobrazování RAW souborů. Ta je řešena pomocí programu dcraw.

Určitě tak lze vyslovit obecné doporučení: jakmile budete moci, aktualizujte. Možná je to jedna z posledních, ne-li poslední verze KDE 4.x. Prozatím je vydání KDE 5.0 plánováno na první polovinu tohoto roku, ze které zbývá s bídou deset týdnů. Jeho součástí budou komponenty KDE Frameworks 5, Plasma Workspaces 2 a samozřejmě aktualizované aplikace. Však se sami podívejte na technologické preview Plasma Workspaces 2…

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KDE 4.13: podpora RAW v Gwenview i C++14 syntaxe v Kate

Pátek, 18 Duben 2014 - 09:08 | John Douberro | Zkusil jste nekdy v KDE? Mozna Vas prekvapi....
Pátek, 18 Duben 2014 - 01:28 | aa bb | Neviem asi som moc konzervativny alebo stara...

Zobrazit diskusi