Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

KDE přinese podporu Waylandu příští léto

KDE logo 2013
Zatímco KDE 4.11 přinese experimentální podporu grafického serveru Wayland již brzy, na finální odladěnou implementaci si počkáme ještě téměř rok...

Teprve příští rok v létě dostane KDE finální podporu pro Wayland a bude jej tedy možné na něm provozovat. Pro velké distribuce to samozřejmě znamená nadále pokračovat s X.Org serverem, napříkladu Kubuntu 13.10, které vyjde v říjnu, nadále i přes zahrnutí KDE 4.11 počítá primárně s Xkami a nepřinese vedleWaylandu v experimentální podobě ani podporu pro XMir (grafický protokol/server Mir od Canonicalu/Ubuntu implementovaný v rámci X).

Koncem tohoto roku bychom se měli dočkat prvních testovacích verzí KDE Plasma Workspaces 2 plus knihoven Qt5 a plné hardwarové akcelerace. Pak bude možné plnohodnotně ladit Wayland či cokoli dalšího, protože budoucnost dlí právě v Qt5. Více v tomto článku:

Kubuntu 14.04 LTS příští rok v dubnu bude stále používat osvědčené KDE 4.11 a X.Org. V LTS verzi není žádný prostor pro experimentování, nicméně tím pádem z této dlouhodobé podpory plyne, že na Wayland nebude nezbytně nutné přecházet nějak horečnatě rychle, X.Org a KDE4 bude podporováno ještě poměrně dlouho.

Wayland logo (velké)

Testovací verze KDE nabídnou zkušební podporu Waylandu pravděpodobně někdy začátkem příštího roku. Vývojáři KDE očekávají vydání první stabilní verze Plasma Workspaces 2 (která přinese oficiální a odladěnou podporu) právě v létě, tak doufejme, že se něco nepo* a termín bude dodržen. Z hlediska Kubuntu bychom se tedy použitelného přechodu na Wayland mohli dočkat s verzí 14.10, tedy za rok a čtvrt.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KDE přinese podporu Waylandu příští léto

Pátek, 26 Červenec 2013 - 09:31 | corwin78 | Není kam spěchat, jen ať to pořádně odladí, kluci...

Zobrazit diskusi