Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Khronos veřejně poděkoval AMD za Mantle

co znamena "Jeho sice situace nebyla tak tragická jako DirectX 11" ?
Pokial viem, tak openGL zakapalo niekde na urovni directX 9.0, takze jeho situacia je este omnoho tragickejsia.
A vzhladom na rychlost, s akou Khronos pracuje, mozeme vulkan realne ocakavat niekedy v roku 2019 najskor.

+1
-52
-1
Je komentář přínosný?

Řek bych, že AMD se dá poděkovat za dost věcí ...např
1. snižuje ceny grafik a to i konkurenčních (pro zákazníka jen dobře)
2. api Mantle přinutilo Microsoft konečně něco dělat na poli DX a pomůže i linuxové komunitě (kvůli linuxu jsem rád)
3. free sync dokázala dostat do standadů výrobců monitorů a nepotřebujete tak drahý HW jako od konkurence (nakonec se ukazuje že i konkurence to umí bez toho HW...)

Ať už k tomu byla donucena okolnostma nebo ne dělá tyto věci otevřené i pro užitek dalších a to je hlavní čeho si lze na AMD vážit.

+1
+62
-1
Je komentář přínosný?

nVidia se opět ukázala jako podvodník, když jejich g-sync funguje i bez těch drahých součástek, jejichž marže jdou do kapsy podvodníkům z nVidie

prostě kdo nechce podvody a vadné čipy či lživý marketing, nVidii už nikdy nekoupí

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"když jejich g-sync funguje i bez těch drahých součástek"

Netroluj už prosím ťa. Keď o niečom nič nevieš, radšej nepíš. Je rozdiel medzi NTB a klasickým desktopovým monitorom. Týmito hlúpimi komentármi akurát AMD úškodíš. A nie naopak. Alebo ich píšeš schválne a snažíš sa vyprovokovať flame? Nechaj ľudí kupovať to čo im vyhovuje a nie to čo by mali podľa tvojich predstáv.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

proč lžeš?
"Překvapení: G-Sync funguje i bez G-Sync modulu, prozatím v noteboocích"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Lenže ty si tu neuvedomuješ, že v čase keď prišiel G-Sync, žiady AdaptiveSync nebol a nebolo možné niečo také urobiť mimo NTB. Ty sa tu oháňaš s informáciami, ktoré zodpovedajú dnešku a teda po vyše roku. Je možné, že teraz NV využije nový štandard, ale v takom prípade v tom ani ja nevidím zmysel. Neviem si predstaviť akú by ponúkli pridanú hodnotu k štandardu. To ale neznamená že nejakú nebudú mať.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ty stále nechápeš, že podvodník nVidia to udělala s předraženým HW schválně, i když nemusela? už blik? ;)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

tak Gsync není podvod nvidia našla díru a uviděla šanci kde by mohla ještě vydělat... nic víc... Díky tomu se rozhoupala AMD a řekla, že tato technologe tu už dávno je, jenže zatím jen na noteboocích... No a díky tomu se to začíná dostávat o do desktopů :-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Na notebooku se s displejem komunikuje jinak, nízkoúrovňověji, než přes DisplayPort. Proto to na notebooku jde, ale přes DisplayPort se musí tato možnost přidat do komunikačního protokolu a vyladit parametry scaleru v monitoru. Buď toto udělá Nvidia svým drahým čipem, nebo výrobce monitoru sám. Bez podobných úprav se ale ani na tom notebooku nedá dosáhnout tak širokého rozmezí intervalu jako dle specifikace FreeSync.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Prečítaj si niekoľkokrát čo napísali PV a Kochren a možno tebe to príde. S G-Sync neurobila NVIDIa nič zlé. A samozrejme keď si takýmto spôsobom odôvodňuješ všetko čo NVIDIA robí, tak potom ti musí vychádzať že je to zlé. tak to ale nefunguje. stačí si nevymýšľať prešlapy tam kde nie sú.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ma pravdu.. Petrsen z nVidie LHAL ze jejich gsync bude dal fungovat jen na gsync monitorech s gsync modulama.. tyden potom prasklo ze nVidia pracuje na gsync bez gsync modulu. Tak jakej flame? To je realita.. neobhajuj neobhajitelne.

+1
+51
-1
Je komentář přínosný?

Viď môj príspevok vyššie.

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil mezi AMD a nVidia je jako rozdil mezi rozumnym dospelym a rozmazlenym teeenagerem.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tým rozumným dospelým myslíš NVIDIu? :-) Pretože táto firma sa určite nechová ako rozmaznaný teeneger. Je to zdravá firma, ktorá produkuje zisk dôležitý pre ďalší rozvoj. Z hladiska vedenia ide očividne o produktívny postup.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Druhý bod vidím rovnako. Ale prvý a tretí nie. Keby AMD dokázalo predávať svoje grafiky na úrovni NVIDIe, stáli by podobne. AMD týmto dobrovolne nevychádza v ústrety nikomu a predpokladá, že nie sú so súčasnými cenami spokojní ani oni samy.
A tretí bod vzhľadom na súčasný stav..... No freesync monitory nie sú teda ani náhodou diametrálne lacnejšie oproti G-Sync. A to ani nehovorím o tom, čo je v zátvorke. Je asi jasné, že na NTB je situácia iná a že vďaka tomu mohlo AMD zareagovať na ohlásený G-Sync. Inak by na poslednú chvíľu na rýchlo nezbastlili ukážku freesync na NTB. Kým tu nebolo AdaptiveSync, nedalo sa bez prídavného modulu na desktopových monitoroch niečo podobné urobiť (tým pádom je to, čo je v zátvorke nerelevantné). Teraz je už iba otázka či je alebo nie je G-Sync modul zbytočný. Som si istý, že fanúšikovia AMD hneď z brucha zahlásia, že je. Ale nikto zatiaľ neotestoval a ani neukázal, že AdaptiveSync a G-Sync sú skutočne ekvivalentné riešenia a teda že ponúkajú rovnaké výsledky. Teraz je na ťahu NVIDIA, aby ukázala pridanú hodnotu G-Sync modulu ak nejaká je. Ak nie je, potom je tento kúsok naozaj zbytočný a potom by som súhlasil aj s bodom 3.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ty jsi placen za ty lži? nVidia je známá svými podvody, ale říct, že AMD je horší, to může jen placený lhář
kolik ti platí? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde tam píše že je AMD horšia, prestaň vidieť červeno.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

to ani ne, spíš nerad vidím zelenou, než že vidím rudě :)
reagoval jsem už na jeho přechozí lež, takže zde jsem lepší stav neočekával
spíš jsem jen moc rychle četl, máš samo pravdu :)
máš ode mě plus :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

--- Obsah příspěvku odstraněn redakcí. Příště prosíme bez osobních invektiv. ---

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Pozor na to, osobni urazky a napadani jest zde povoleno pouze vyvolenym ala Stachuj Pavelec, kteri se drzi politiky tohoto serveru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele Ty jsi fakt asi nemocný viď? Neb o Ti tolik někdo leží v žaludku, že se neumíš chovat slušně? Za Stachuje a další Tvé napadání bys už měl dávno dostat banána... Se až obdivuju zdejším adminům (včetně NO-X), že Ti to tolerují... Já mám třeba výhrady k Obermaierovi ale nikdy jsme mu nenapsal oberchuj či něco podobného.. naopak ho nazývám obříkem a dělám si z něj a jeho výroků srandu... A pokud Ty nemáš dost inteligence na ironii a satiru tak se asi uchyluješ k agresivitě a takových lidí mi sic může být líto, ale nemusím je tolerovat... Takže ukaž, že jsi dost inteligentní neste a přestaň s těmi agresivními výpady...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Priteli, pokud sis nevsiml, vzdy se drzim pravidla jak se do lesa vola, tak se z lesa ozyva. Nikdy to nejsem ja, kdo s "agresivitou" zacina. A zatimco jinym je to tolerovano, na mne se dsti ohen a sira. Takze pokud ti nevadi, ze tady ten psychopat nazyva vsechny co s nim nesouhlasi odpornymi lhari, podvodniky, podplacenymi zlodeji a podobne, ale vadi ti, kdyz nekdo reaguje stejnou minci, tak tu nemas koho narovnavat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Drahý drahý příteli můj :-) pojem lhář není ani invetkivum ani nic podobného zato Ty tu předrahý příteli tituluješ lidi o sto 6 a propo to stále neřeší Tvůj pojem Stachuj nebo, že by zde něco nyní psal Jan Stach? To jsem si fakt nevšim žes to zas použil... (teď neřeším zda s ním souhlasím či ne.. k tomu sjem se tu již vyjadřoval dříve) Takže až se naučíš mluvit slušně nebo se naučíš vyjadřovat svůj nesouhlas jinak než sprostou mluvou a jinými neadekvátními výpady tak pak se můžeš ozvat, že je něco nefér... Na PCT je větší cenzůra stačí napsatr něco so se jim nehodí... Jinak jestli si všimneš... stačí si to tu v klidu přečíst tak jsem s dotyčným nesouhlasil... Viz Gsync není podvod... A jiného člověka můžeš usadit či usměrnit i jinak.. Třeba argumenty nebo právě tou inteligentně podanou satirou a ironií :-) Věř mi, že ten druhý bude prskat a Ty z toho budeš mít jen srandu :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nazyvat lidi odpornymi lhari, podvodniky a zlodeji je invektiva, tedy slovni napadeni, v neposledni rade urazka. Pokud neni zopovednym provozovatelem serveru korigovana, dava to napadenym pravo reagovat dle sveho uvazeni. Jinak bychom byli na ddwhorldu, a tam preci nejsme, nebo ano?

Specialni pripad je Jan Stachuj Stach. Clovek, ktery si z lhani, kradeni recenzi, a manipulaci s lidmi udelal business model. O lidech jako on natocili film
http://www.csfd.cz/film/322198-smejdi/
Doporucuji precist abstrakt, je to dokonale prilehave.
Takoveho cloveka budu nazyvat, jak uznam sam za vhodne.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

pak nen í co dodat příteli nicméně co si vzpomínám posledně tak měl několik smáznutí páč jsi napadal jiné pojem stachuj Ti byl prominut ;-) Víš stavět na stejnou úroveň označení lhář a třeba chuj či jiné vulgarizmy no já Ti nevím :-) Víš to je složité i o Tobě si můžou lidi myslet že jsi třeba ten chuj či něco horšího... To samé si jistě spousta lidí myslí o mě :-D či já o dalších třeba o Obermaierovi nemám valného mínění :-) Přesto se budu chovat slušně a nebudu ho urážkami napadat kudy budu chodit... Možná si tak připadáš jako drsňák ale věř mi, že opak je pravdou... Krom toho jak bys Ty nazval právě onoho Obermaiera? Překrucuje fakta lže pak zpětně přepisuje co napsal nebo to radši smaže úplně... Já ho nazývám groteskní postavičkou ve světě ICT které se pomalu nedá věřit ani ten nos mezi očima... Ostatně posledně mi bylo smazáno to co jsem v diskuzi napsal a to jsem se jen ptal jestli má PCT odvahu pozvat ke svým recenzím někoho zvenčí...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jediny koho jsem tu jak rikas "napadal" byl Pavelec a Stachuj, nebo spise Stachuje Pavelce, a to po jejich vysoce urazlivem vystupovani. V tu dobu jsem jeste nevedel, ze jsou zde prominentni. Co se Obra tyce, ten ty svoje recenze aspon pise a nekrade, a nepodvadi v nich. Co se tyce tech Obrovych jak ty rikas lzi, narozdil od Stachuje kvuli nemu nezvnikl mnohasetstranny Oddbornik bloguje, zabyvajici se Stachujovou demagogii a vymysly, takze to asi nebude tak strasne.
http://oddbornik.cz/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidím že jsem Ti příteli nepomohl :-) A asi Ti nepomůže nikdo... Krom toho se taky můžeš považovat za prominentního protože Ti to stále dál prochází, takže nechápu tu Tvou nevraživost vůdči zdejším redaktorům... naopak bys jim měl asi děkovat...

Obr nepodváděl? Či nelhal? Ale ano a né málo :-) Ale naštěstí už zavítá do ICT jen velmi okrajově Ale za dob fermi a příchodu 290X to byla v jeho podání jedna perla za druhou kterou pak vehementně přepisoval či rovnou radši mazal :-) Nebyl ani natolik chlap aby se k tmu postavil čelem...

Jestli to nebude tím, že ti co ho prokoukli jako já nejsou dětmi a maj dost inteligence, aby se nad ním dokázali povznést a nepotřebují tak dělat nějaké anti webové stránky :-) Jinak Obermaier zapadá do okruhu lidí co tohle dělají je dostatečně egoistický, namyšlený a agresivní... :-) (byť co si vzpomínám tak ta jeho agresivita se mu nevyplatila a dostal po papuli právě on...)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Za Obra si v tvojom príspevku môžeš dosadiť Stacha a máš to to isté. Rozdiel medzi nimi je akurát v tom, že Obr má ďaleko vyššie vedomosti z oblastí o ktorých píše a je to vidieť (na technikcých rozboroch).

"egoistický, namyšlený a agresivní"

Toto platí u Stacha násobne viac. A nielen to. Ten človek mení názor na to čo je dôležité podľa toho čo ide na AMD lepšie a to prosím pekne hovorím o pravidelnej zmene názorov o 180°. A nehovorím o jeho domnelých predstavách aký je nestranný a objektívny a fanatickom bránení tejto dogmy. Vážne si si nevšimol aký hype robí každému produktu AMD a ako vždy ukľudňuje ľudí a varuje ich pred produktami NV? Ako všetko čo NVIDIA urobí pravidelne kritizuje a schováva sa za akože "nadsázky"? Veď on za celú éru čo si pamätám nenapísal ani jeden pozitívny článok smerom k tejto firme a pôsobí pri tom úplne rovnako ako Pavelec v tejto diskusii. Rovnako nálepkuje ľudí, ktorí kupujú produkty tejto firmy. A to nehovorím o banovaní za vyjadrenie iného názora (slušným spôsobom) a cielenej manipulácie diskusií tak, že nadávanie na NVIDIu je povolené a nadávanie na AMD je okamžite potrestané.

Jo a vysvetlite mu prosím vás niekto na jeho webe čo vlastne AMD a NVIDIA robia v rámci spolupráce s vývojármi nech sa nestrápňuje tou akože kritikou ako NVIDIA "optimalizuje" hry. Viď napríklad terajšiu trápnu poznámku k novému videu k Zaklínačovi. V podstate sa takto strápňuje pri každej hre, na ktorej NVIDIA pracuje, keď varuje pred jej "optimalizáciami".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tu teď hlavně řešil to, že i když s někým nesouhlasím tak mu nemusím zrovna hned nadávat a mít to jako mantru, kterou se budu neustále dokolečka ohánět i když ani nemusím... To je to samé jak někteří tahají třeba do diskuzí o vesmíru politiku... Prostě je to hloupost...

Jak si můžeš dohledat tak jsem tu už několikrát psal, že ano přehání to s obhajobou AMD až to škodí. Na druhou stranu má pravdu v tom, že to není tak jak se snaží třeba Maťko, Obřík a další lidem vnutit, že AMD je vysloveně shit... Není to pravda má dobré produkty... Jen to opravdu neumí prodat...
Vem si co je dnes mantrou zelených a co bylo mantrou červených když už to budeme říkat takhle :-).
- Za dob fermi se AMD vysmívala Nvidii že brutálně topí a žere jak otesánek (existuje k tomu i videjko od AMD) a že ona to zvládá s menšími čipy...
- V té samé době se Nvidia oháněla větším výpočetním výkonem...
Nezdá se Ti že se role jen otočily? Jako už mnohokrát... Jinak nesnažte se mi tu zas někdo říkat dávno neplatící pohádku o ovladačích... A propo když byl tehdy někdo kdysi šikovný tak neměl problémy ani kdysi (na guru 3D byly třeba suprovní OMEGA ovladače).

Co se týče agresivity tak mi věř, že Obřík je mnohem horší... viděls někdy ten jeho web co měl? Na PCT se oproti tomu dost krotil, ale i tak to vysloveně hnal za hranu... Jinak to beru tak že Jan Stach má svůj vlastní web kde si věci přikrášluje a snaží se chránit AMD... Na DD mě najdeš hlavně kolem diskuzí na téma WOT. A ano abych jen nementoroval každý jde vytočit, takžei já jsem na adresu české podpory WOT napsal né 2x lichotivou hlášku "že to je banda vylízaných d e m e n t ů" ale nepíšu to furt a neustále kolem do kolečka prostě mi to ujelo protože jsem byl naštvaný... Ale i na ten DD web chodí rozumní lidé např MACHINA je to tak jako já ICT pracovník a má pod sebou týmy programující v jave...

Na závěr nemám nic ani proti jedné značce poskládal a servisoval jsem mnoho počítačů v různých kombinacích... Dodnes ty počítače pokud už nebyly úplně vyřazeny pro morální zastaralost jedou. AMD není shit ani Nvidia není bůh... Obě firmy umí udělat hodně dobrý HW. Já mam třeba teď doma (ze zvědavosti) proklínaný FX procesor přesněji model 8320který mi při zvednutí napětí o 0,05 jede na 4,7 k tomu mám po 560Ti nyní R9 270X. A věř mi nebo ne jsem spokojený vše mi šlape jak hodinky... (dokonce minecraft server mi na tom běží líp jak na Intelu :-) ). Těšme se z toho že tu není monopol a obě firmy se tak snaží o vývoj. Jak to dopadlo v procesorech vidíme všichni ti co maj super procák I5 2500K tak opravdu nemaj potřebu k upgrade... Intel nic nenutí aby se snažil...

fuj to jsem zas sepsal slohovku :-D ale snažil jsem se to tak nějak podchytit...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Nezdá se Ti že se role jen otočily?"

JJ. Ako píšeš. Strany sa otočili a tým sa otočil aj DDho názor na to čo je práve pre grafiky dôležité (ako každý takýto cyklus). Ale toto beriem ako druhorady problem. Keby to bolo iba o tom, že si prikrášľuje a obhajuje AMD tak je mi to jedno. Vadí mi ale agresivita voči NVIDIi, ktorá je ďaleko za mierou tolerancie. On doslova vydáva veľa energie len na to, aby očiernil túto firmu. A to nehovorím o tom ako nálepkuje ľudí, ktorí kupujú jej produkty. Akákoľvek dobrá udalosť, ktorá sa udeje okolo NIVIDIi je buď prehliadnutá a ignorovaná alebo je napísaný článok, ktorý ju neguje (pretkaný "súvislosťami", ktoré si DD vymodeluje z jeho malých vedomostí ohľadom danej témy). Akýkoľvek "škandál" je ale u neho nafúknutý do vesmírnych rozmerov a rozpísaný na 4 články väčšinou plné nezmyslov a konšpirácií, ktoré vydáva za fakty. Keby nebolo toho zbytočného útočenia na NVIDIu, nepoviem ani pol slova. Keď mám hovoriť za seba, kupujem NVIDIu pretože mám na to dôvody. Jedným z nich je GPU PhysX a druhým spokojnosť s produktami. Ja som človek, ktorý nemení niečo s čím je spokojný. Vôbec mi ale nevadí ak si iní ľudia kupujú produkty od AMD. Alebo ich obhajujú. Čo je normálna vec. Pretože kupujem NVIDIu, neznamená to, že mám napádať jej konkurenciu a zosmiešňovať či napádať ľudí, ktorí kupujú inak. Každý má predsa svoje dôvody. Proti AMD nič nemám. Rovnakú toleranciu ale vyžadujem aj od iných ľudí. Čoho sa ale od DDho nedočkáš. Takže mne nevadí, že je fanúšik AM a má pocit, že túto firmu musí brániť. Mne vadí ako vystupuje voči jej konkurencii. A hlavne keď sa vyjadruje k veciam súvisiacich s programovaním, počítačovou grafikou či vývojom hier, je u neho hneď vidieť, že do toho vôbec nevidí. Viď napríklad terajšie obviňovanie NVIDIe z "optimalizácie" hier a stále varovania u každej hry na ktorej NV spolupracuje. Mal by si najskôr ozrejmiť čo je prácou NVIDIe (a to nielen jej, ale aj AMD) a čo zasa priamo vývojárov zodpovedných za danú hru. Problém je, že jeho to ani nezaujíma. On len potrebuje mať niečo na NVIDIu bez ohľadu na to či to dáva alebo nedáva zmysel. A takéto správanie vážne nemám rád. Každý by si mal byť vedomý toho kam siahajú jeho vedomosti a čo vie posúdiť. Mýliť sa môže samozrejme každý. Ale vždy sa predsa z toho môže človek poučiť. A nie dookola mlieť rovnaké nezmysly a ignorovať informácie, ktoré dostáva od druhých.
A radšej ani nebudem hovoriť o diktatúre v moderovaní diskusie a príspevkov. To je na DDWorlde peklo a vyšlo by to na ďalší sloh. Úplne to zobrazuje DDho vysoké ego a pocit neomylnosti.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Neotočily seš jen názory DDho, ale všech... kde jsou nyní řeči Obermaiera a dalších co říkali , že u top grafik se spotřeba nepočítá důležitý je výkon a hlavně výpočetní výkon? Tehdy se všichni neustále oháněli testem "Heaven Benchmark"... No nyní má větší výpočetní výkon radeon, a najednou už to nikoho nezajímá... Proto se tomu směju jak všichni udělali veletoč :-)

A teď mi řekni popravdě, když vidíš na PCT a na EHW psát doslova nevraživě lidi o AMD (a že to jsou neustaále jedni a ti samí), když jak píšeš Ti AMD nevadí.. Okřikneš je nebo napíšeš jim, že to tak není a ať si tu nevraživot nechají pro sebe? Jestli sis všim já to dělám když nemá pravdu někdo z rudého či zeleného tábora a bezdůvodně útočí na toho druhého tak ho na to upozorním...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem si taky nevsiml, ze by ses u Stachuje AND/OR Pavelce venoval tak blahosklonne, karave a podrobne jeho kulture vyjadrovani a objektivite. Tenhle svuj dvoji metr si vem, a pevne si ho s nim podvaz, to je jedine na co se hodi.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Nezklamas příteli :-D Ale už by ses fakt mohl jít léčit nesvědčí Ti to ;-) Choholoušek by z Tebe měl vysloveně radost :-D

Víš já třeba tady upozornil jednoho že Gsync od Nvidie není žádný zlo a pod :-) Až se psychicky vzpamatuješ z různýchh chujů a nechujů tak Ti třeba zbyde čas na to abys to vše pobral a přečet si to ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Hele jak ti to nekorektni vyjadrovani a urazeni jde :) Nakonec si stejny jak Stachuj Pavelec, ty dobry rytiri bez bazne a hany, oddane bojujici za lepsi a korektni diskuse na tydiitu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tě někde oslovil neslušně příteli? :-) To je o tý inteligenci o který jsem mluvil ;-) Ale tak ne každému je zhůry dáno já to chápu a jak jsem již psal můžu Tě jen politovat nic víc pro Tebe fakt udělat nemohu promiň.

PS: už máš aspoň naplánovanou tu návštěvu u chocholouška? :-) Bude mít radost... jo a bacha na žilky :-D

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

S výpočtovým výkonom je to fakt ošemetné. :-) Tiež som si všimol ako viacerí otočili názory. Je tu ale viac aspektov z ktorých si každý berie čo sa mu hodí. Máš teoretické hodnoty, ktoré malo AMD vyššie odkedy si pamätám. V praxy sa ale tieto rozdiely nikdy neprejavili. A práve na ních dosť veľa ľudí stavia. Keď prejdeme z teórie do praxe, má GPU pre nás zaujímavé SP a DP jednotky (nebudem sem počítať iné komponenty ako L2 cache a pod). Tie sa využívajú v závislosti na tom s akou presnosťou chceme počítať. V hrách a väčšinovej praxy stačí single precision a tak sa aj využíva. DP (double precision) jednotky sa využívajú sklôr vo vedeckých aplikáciách. A sranda je, že sa hráči medzi sebou hádajú čo je dôležitejšie. A vychádza to z toho čo o tomto vôbec vedia. Takže čo tvorí väčší výpočetný výkon? Máme do toho započítavať výkon v SP aj DP? Alebo každé zvlášť? NVIDIA na rozdiel od minulosti stavila viac na výkon v SP (na úkor DP). DP sa totiž v hrách nevyužíva a nie je na to ani dôvod. Žiadne "herné" API a to ani fyzikálne nepoužíva výpočty spre ktoré potrebuje dvojnásobnú presnosť oproti SP. No a teraz aký je tu rozdiel medzi GeForce a Radenom. V SP sú si plne konkurencie schopné. V DP má navrch Radeon (ak nepočítame profesionálne grafiky alebo grafiky typu Titan). Pre hráčov je dôležitý výkon v SP a teda z tohto pohľadu aj grafiky hodnotím a na základe toho si nemyslím že z praktického pohľadu majú Radeony vyšší výpočetný výkon. Iba v oblasti, ktorá nás nemusí zaujímať. Tu opäť DD používa pojem výpočetný výkon podľa toho ako sa mu to kde hodí. Pretože Maxwell grafiky sú v SP na úrovni Radeonov (prakticky). BTW pokiaľ si pamätám "Heaven Benchmark" bol o teselácii a nie výpočtovom výkone.

"A teď mi řekni popravdě, když vidíš na PCT a na EHW psát doslova nevraživě lidi o AMD (a že to jsou neustaále jedni a ti samí), když jak píšeš Ti AMD nevadí.. Okřikneš je nebo napíšeš jim, že to tak není a ať si tu nevraživot nechají pro sebe?"

Úprime moja odpoveď je nie. Nájde sa dosť iných ľudí, ktorý to urobia za mňa. Aj keď raz za čas sa ozvem a le to ani nebudem rátať.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Víš baví mě tu třeba nest s tím svým napadáním a pod přitom on má taky radši zelenou stejně jako Ty jenže rozumné lidi poznáš tak, že se s nimi dá popovídat a argumentovat jako třeba s Tebou se dá normálně pobavit aniž by jsme se nějak napadali :-)

Nejsem si Ti teď jist jak to je u 970 a 980 ty jsou myslím mnohem více osekané na GPGPU Titan nese normálně SP a DP jednotky. Radeon, ale co vím nedělá zvlášť profi a ne profi čipy... (můžu se samozřejmě mýlit). Čili 970-980 můžou být výrazněji oslabeny v GPGPU oproti Radeonům. Více by to věděl třeba NO-X nebo Vágner z PCT. Na tu teselaci měl velký vliv výpočetní výkon.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mne tiež niekedy utečú nervy, ale snažím sa takéto stavy obmedzovať. :-)

970 a 980 vychádzajú z mainstream čipu a tie nemávajú u NV nijak veľký výkon v DP. Tam sa ani nedá rozprávať že by boli osekané v jednom alebo druhom smere, ale je to ich vlastnosť ako mainstream čipu, sú tak navrhované. U high end čipov je to trocha iné. Z nich vychádzajú grafiky s čipmi v plnej výbave. Tam sú grafiky typu Titan. A potom grafické karty s osekanou DP časťou. Počet SP už závisí zrejme od výťažnosti, ale ten nebýva nijak umelo znižovaný. Pozri si napríklad tento test na Anandtechu:

http://www.anandtech.com/show/8526/nvidia-geforce-gtx-980-review/20

V ňom je pekne vidieť, že výkon GTX980 je v SP v poriadku. Zaostáva iba v DP.

Čo sa týka teselácie, tá využíva na to špeciálne jednotky - Teselátory (a zrejme aj SP jednotky ale netuším do akej miery). Inak keby sme mali hodnotiť výpočetný výkon podľa teselácie, Radeony sú na tom pokiaľ viem stále horšie v porovnaní s ich konkurentmi. Je to špecifická úloha, ktorá od začiatku využívania išla lepšie grafikám od NV. A to platí aj pre dnešok.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Nevím tento test se už bohužel nepoužívá takže nemůžu porovnat říkám leda by se vyjádřili redaktoři ti k tomu maj HW :-) Já Ti tu budu moct dodat rozdíl ve výkonu mezi R9 270X a od zítřka budu mít doma i R9 280X :-) Což mi připomíná že budu tu 270tku prodávat :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A ty zvratky toho jedince na kterého jsem reagoval jsou ok?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Domnival jsem se, ze muj sarkasmus je dostatecne zrejmy.... Zvratky toho jedince jsou dle redakce v poradku, adekvatni reakce jak vidis nikoliv.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No pozastavil bych se nad Tvým smýšlením co je a není adekvátní reakce, ale nechám Tě u tvých myšlenkových pochodů příteli můj ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak co redakce, bude od Vás nějaká reakce na můj dotaz?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Keď už sa chceš baviť takto, tak tebe koľko platia za túto antikampaň voči NVIDIi. Menej toho fanatizmu by neuškodilo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

proti podvodníkům budu vždy fanatický, pouze zlodějům nevadí :)
nVidia je obrovský podvodník, to ví každý:

"So Nvidia lied about the GTX 970 for months"
"Why Nvidia's chips are defective- The Inquirer"
"GSync Achieved on a Display without a GSync Module"

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Prvé 2 body sú prblém ale tretí je len tvoj výmysel pretiže si niečo nepochopil. Jednoducho le troluješ. Ak chceš vyvolať v ľudoch pocit, že robia zle ak si kúpia produkty NVIDIe, tak s tým prestaň lebo sa len strápniš. Toto nemá nič spoločné s nejakým bojom proti podvodníkom. Tretím bodom s G-Sync si úplne mimo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

k Tvé námitce k bodu 1 najdeš mou odpověď níže

Gsync vs Free sync - ano nyní když je to novinka tak si výrobci cenu pěkně nadhodnotili a zatím jde o pár kusů... Nicméně nebude trvat dlouho kdy těch kusů bude mnohem více přecijen je to standard a ceny se srovnají na normální hodnotu oproti tomu Gsync bude stále HW navíc a tím pádem i cena navíc...

jinak i zde platí si přečíst poslední větu v mém přízpěvku...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA si obháji G-Sync iba ak vďaka nemu ponúkne nejakú pridanú hodnotu voči štandardu. Ak nie, tak to bude naozaj zbytočný kus HW. Asi si len musíme počkať či niečo nevymyslia (a ak áno, tak snáď niečo čo nebude len účelové ale aj užitočné). Dopredu by som ale G-Sync modul zatiaľ nezatracoval.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já ho nezatracuju nebýt Gsync nestalo by se tak brzo Freesync standardem i v desktopu... jinak souhlasím s tím cos napsal pokud nabídne něco navíc tak pokud o to něco navíc bude mít někdo zájem tak ať si za to připlatí pokud nenabídne nic na víc tak to bude jen pro fandy co chcou mít i něco od Nvidie i v monitoru.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

AMD bylo vzdy levnejsi, historicky a je i ted. Krasne je ten rozdil videt mezi R9 295X2 a Titan Z, grafiky to nejsou uplne srovnatelne (na strau druhou ani nvidia si jaksi neni jista pro koho vlastne jejich rada titan je...)
Je to strategie ty firmy a muzeme se bavit jestli je lepsi nebo horsi (ta strategie) ale to nic nemeni na faktu, ze pomer vykon/cena je u AMD dlouhodobe lepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Titan Z je extrémny prípad. Keď NVIDIA vydala Titan a zistila ako výborne sa predával ako náhrada za oveľa drašie profesionálne karty, tak museli zareagovať. NVIDIA dobre vie pre koho táto karta je. Vykon/cena je dlhodobo lepší u AMD. Ale to by bol aj keby boli blíko NVIDIe a nie tak ďaleko ako u niektorých modeloch. AMD proste momentálne nie je schopné predávať svoje grafiky za ceny aké by mali mať v porovnaní ako predáva NVIDIA. To sa samozrejme časom môže zmeniť aj keď táto situácia trvá celkom dlho.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

1.AMD znižuje ceny grafík preto lebo za vyššie ich nevie predať, darmo sa budeš klamať že to robí pre pekné modré oči zákazníkov tak to určite nieje a hlavne keď je dlhodobo v červených číslach. Ak neveríš tak si spomeň keď vyšla prvá generácia GCN grafík aké boli ceny. Vtedy boli lepší ako konkurencia a tak si prihodili a v momente keď NV prišla so svojimi grafikami ktoré ich prekonali tak museli ísť s cenami dole. To je zákon trhu cenu určuje ponuka a dopyt. Výrobca si len môže určiť zakoľko to chce predať ale či sa mu to podarí je len o ochote kupcov to kúpiť.
2. K DX sa nevyjadrujem lebo ho asi nikdy nepoužijem, ale k linuxovej komunite pomôže len to, že to prevezme Khrons lebo keby sme mali čakať na port Mantle od AMD tak by sme sa asi nikdy nedočkali. Takže toto bola jediná možnosť ako splniť ich sľub že to bude aj pre linux.
3.Ak chceš poďakovať AMD za FreeSync tak musíš poďakovať NVídii za GSync lebo bez GSync by FreeSync nevzniklo alebo vzniklo ale až za dlhú dobu.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

cenu hd 7970 kritizovala jedna mala skupina lidi.. prestali s tim jak vysla gtx 680 ktera byla jeste drazsi.. :)) predrazena byla gtx 580.. 3gb stala vic nez 3gb 7970 a pritm byla pomalejsi jak 3gb 7950

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Takto sa môžeme doťahovať donekonečna napríklad potom NVidia vydala 670ktorá bola lacnejšia a výkonnejšia ako 7970. Ale stále to nemení nič na tom že cenu si určuje trh a schopnosť výrobcu predať svoj tovar za ceny aké chce on. Takže tvrdiť že AMD to robí len pre zákazníkov je len sebaklam a ospravedlnenie AMD pred sebou za to že nedokáže tvoriť zisky čo firma ktorá chce inovovať a vyvíjať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"NVidia vydala 670ktorá bola lacnejšia a výkonnejšia ako 7970"

Docela by mě zajímalo, co za tímhle tvrzením stojí. Vyhledání recenzí na Googlu je otázkou pár (desítek) vteřin a každý si snadno zjistí, že GeForce GTX 670 nejen že nebyla rychlejší než Radeon HD 7970, ale byla naopak až o 17 % (edit, opravuji: až o 13 %) než Radeon HD 7970. Konkurovala totiž Radeonu HD 7950. V nižším rozlišení byla rychlejší, ve vyšším byla pomalejší:

http://www.hardware.fr/articles/866-20/recapitulatif-performances.html
http://www.computerbase.de/2013-06/nvidia-geforce-gtx-760-test/4/

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Uznávam tu som urobil chybu nebola výkonejšia ale boli vyrovnané a určiťe nebola pomalšia o 17%
http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_670/28.html

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal, byla pomalejší až o 17 %:

http://diit.cz/sites/default/files/gtx_760_hd_7970.png

Souhrn z recenze TechPowerUp je postavený na hrách, které už tehdy byly už tehdy staré nebo velmi nenáročné. Řada z nich na těchto kartách běžela přes 100 FPS, některé dokonce na 200-300 FPS (StarCraft II, Battleforge, CoD4, Dirt 3). Jestli karta v nenáročných hrách dává 150 nebo 200 FPS je vcelku jedno, pouze to zkresluje průměr. Není divu, že ve hrách, jejichž výkon limituje procesor a ne grafické jádro, mají obě podobný výkon.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale si sa riadne sekol bavíme sa o 670 a nie o 760 ako si na tom obrázku vyznačil. :-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se omlouvám za chybu. I tak ale není rychlejší než HD 7970 ale pomalejší a výkonem je bližší HD 7950 Boost a HD 7950.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

To že je rýchlejšia som sa sekol ja, ale čo som videl testy a sa skôr blíži k 7970 ako k 7950. Ale to je jedno Tu išlo o niečo iné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jestli umíš číst, což bych řek že ano, tak si to přečti celý na závěr je tato věta "Ať už k tomu byla donucena okolnostma nebo ne dělá tyto věci otevřené i pro užitek dalších a to je hlavní čeho si lze na AMD vážit."

A to proč si AMD hlavně vážím je ta otevřenost... Nvidia spoustu věcí včetně PhysX totálně zazdila... ( bohužel :-( )

k tvýmu ad
1. ano prodávají se huře, ale ty ceny vždy držela níže (víš já pamatuju asi více jak Ty i doby kdy ještě Nvidia ani neexistovala...) a i zde platí ten dovětek... nebýt AMD/ATI tak bys ani nestíhal koukat kde by byly ceny Nvidíí tohle je dobré si uvědomit, že nebýt AMD/ATI tak jsou ceny Nvidie mnohem výše...

2. Pohla se díky tomu firma Microsoft a začala něco dělat??? ANO. K linuxu ten běží na Open GL ... jestli že mantle pomůže i této platformě je to jen dobře nebo snad ne? Uvědom si co píšeš ti nejde o port mantle tu jde o to, že celý ten vývoj předali linuxové komunitě aby jej mohla využít... Krom toho mantle nebylo původně určeno jako hlavní pro linux jen bylo zmíněno, že se to i zde může využít...

3. zas začnu tím přečti si ten dovětek... a i zde platí to co jsem napsal dokázala tuto technologii dostat do standardů pro všechny....

Pro vysvětlení hlavním a nejdůležitějším sdělením co jsem chtěl vyzdvihnout je to, že to AMD neuzamkla jen pro sebe jako např Nvidia, ale dala to všem...

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

"A to proč si AMD hlavně vážím je ta otevřenost... Nvidia spoustu věcí včetně PhysX totálně zazdila... ( bohužel :-( )"

Politika NVIDIe je iná, ale nemá všetko uzatvorené. CPU PhysX bol vždy prístupný všetkým a aj ho NVIDIA slušne upgradla. Dnes je dokonca k dispozícii pre vývojárov UE4 aj so zdrojovým kódom. Gameworks features sú tiež impelmentované tak, že idú všetkým. Samozrejme sú to nadstavby optimalizované pre gafiky NV, ale to im snáď nemôžeme mať za zlé. Nie je všetko také čiernobiele. NVIDIA časom tiež sprístupňuje svoju prácu, ale prečo najskôr niečo na nej nezískať? Keby AMD mala prostriedky na takýto typ vývoja, nekonali by inak.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Neuzamkla? Asi každý žijeme jinde :-) Ano nyní pustila CPU verzi co vím nikoli GPU... A proč jim to nemůžu mít za zlé? Úplně tak PhysX zabila krom nějakých vizuáních efektů nic navíc nenabízí... Přitom potenciál byl obrovský... AMD taky mohlo mantle zazdít jen pro sebe... To je to o čem tu píšu... To jak by AMD postupovala nebo ne to nikdy nemůžeš tvrdit... víš co se říká na slovíčko kdyby :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ďalší upgrade PhysX SDK 3.4 a s ním súvisiaci Flex, majú byť dostupné tiež pre všetkých. Flex by mal byť podľa všetkého naimplementovaný v DirectCompute. Určite budú ale vetvy naimplementované v CUDe a exkluzívne pre NV zákazníkov. To už ale predbieham, nie je potvrdený ani prvý predpoklad. Taký je ale vývoj. NVIDIA má prostriedky na udržiavanie vlastných riešení na rozdiel od AMD. Tak ich proste využíva. Nepoužijem teda teraz slovíčko keby a teda podľa mňa by sa AMD správalo za rovnakej situácii rovnako. Môj názor. Nemyslím si totiož, že akcionári AMD sú spokojní s terajším stavom a že všetci holdujú "rozdávaniu sa" pre ostatných.
BTW Mantle je zazdené iba pre grafiky AMD. Nikdy nebolo sprístupnené iným. To, že nakoniec vďaka nemu máme DX12 či Vulkán je už iná vec.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bude PhysX pro všechny dodám jen konečně!!! Bohužel to přichází po mnoha a mnoha letech :( Kdyby to tehdy neuzamkla tak jsme si dnes ve hrách mohli užívat interaktivní okolí... Pokud se mě někdo zeptá co mi vadí na nvidii tak je to právě to s physx jinak mi grafiky Nvidie i AMD/ATI vždy posloužily tak jak měly a byl jsem s nimi spokojený. To ale třeba neomlouvá teď tu 970tku kdybych ji měl tak bych ji chtěl hned vrátit... to samé by nastalo kdyby něco takového vyvedlo AMD...

Mantle není zazděné dyť by přeci o nej nemohl mít zájem i INTEL a AMD to samo nabídlo jak Intelu tak Nvidii. Ta hotová verze je vyladěná pro AMD ale tu jde o celý ten vývoj a přístup k HW prostředkům a to dala pro všechny.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som 970tku síce nevracal ak by som s ňou problém nemal. Ale ani by somju po tom čo sa prevalilo nekúpil pokial by som ešte nemal. To je ale ako aj sám píšeš iný a samostatný problém.

Čo sa týka Mantle, AMD malo v pláne do konca minulého roka poskytnúť to čo si písal, ale nakoniec to neurobili. Zmenili sa plány a dohodli sa s MS. Neviem o tom, že by AMD uvolnila Mantle tak ako sa pred rokom písalo. Intel síce záujem mal, ale nič nedostal. Aspoň čo je mi známe. Môžem sa mýliť...

A ešte k tomu PhysX. NVIDIA si určite nechá niečo exkluzívne a iba pre seba. Ak ale zvyšok bude prístupný aj pre iných, ja v tom problém nevidím. Časom keď sa exkluzívne časti opozerajú, môžu sa zasa uvolniť a exkluzívne bude niečo nové. Prečo vlastnú prácu nezúžitkovať na podporu svojich produktov?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Jj jak píšeš a nebo tak pokud bych ji neměl tak bych si ji určitě nekoupil :-) Vracel bych ji z důvodu, že pokud bych ji kupoval tak bych bral, že má opravdu 4giga a to plně využitelné.

Taky nemusím mít úplné informace co si naposled pamatuju tak to nabízela a intel to tehdy nedostal, protože to ještě nebylo hotové, ale po tom mám dojem že to znovu nabízelo to bude asi spíš víc vědět NO-X jak to vlastně přesně je.

No pokud si správně pamatuju tak původní PhysX nebylo dílo Nvidie byly tu akcelerátory firmy AGEIA. Ta se ale neujala a nakonec ji zkoupiula Nvidia jenže bylo hend jasné, že vzhledem k tomu, že tu není jediná tak pokud to uzamkne tak se to taky moc neujme... :(

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

AMD neuzamiká technológie pre seba hlavne z dôvodu že na to nemá aby ich udržovala a vyvíjala ďalej ona využíva ostatných aby to robili za nich. Technológie bez SW sú nanič, to dokazuje aj terajší stav medzi NV a AMD. To čo dokáže NV pri v kombinácii slabšom HW so svojim SW musí mať AMD silnejí HW viď napríklad hodnoty Gflops.
a teraz k bodom.
1. Keby predávala lepšie mohla by za vyššie ceny ale nepredáva takže ceny musí držať dole a aj to nestačí. Takže niečo robia zle. A neverím že by ceny boli NV vyššie hlavne preto keď sa pozrem ako je to s Intelom tiež nemá ceny o toľko vyšie a pritom v x86 nemajú konkurenciu.
2. O DX sa nevyjadrujem riešim len linux, viem že to nieje port a ani by nemohol byť port už len preto že tam museli vymeniť lebo HLSL patrí MS. A mimochodom AMD je dlhodobím členom Khronos-u takže mali veľa možností to dávno urobiť. Lenže oni dávajú menej do vývoju v Khronose ako Intel či NV. Však aj článok tu na Diit-e o tom aká je implementácia OpenGL u AMD je odrazom fungovania AMD a to že oni nevedia SW časť HW je dobrý ale ako celok (HW a SW) je horší ako u konkurencie. (a za SW nemyslím ovládače to je len časť SW)
3. Je hlavne o tom aké majú možnosti na vývoj, na vlastnú uzavretú technológiu nemajú silu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tys furt nepochopil :(

jen dodatek ano mají míň financí, ale dle Tvého tvrzení by nikdy nevyvinuli ani to Mantle a hle div se světe oni to i s tak málo penězi dokázali a dokonce o to projevil zájen samotný Intel...

PS: říkám nevím kolik Ti je, ale z toho co píšeš moc historii v grafické i jiné svéře neznáš... Jen aby ses furt tak nedurdil tak já Ti tu Tvou Nvidii nehaním já jen napsal proč si vážím AMD ale tys to hned vzal jako útok na svou oblíbenou značku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja sa nehnevám, to skôr ty si to zobral ako útok na značku.
A len tak mimochodom AMD Mantle nevyvinulo, oni vývoj podporili ale neboli to oni čo to napísali. Ale Mantle je presne dôkazom akým fy AMD funguje. A to buď vymyslia nejakú technológiu ale ďaľší vývoj musí robiť niekto druhý alebo podporia niekoho druhého ako v prípade Mantle. A neber to ako kritiku proste je to ich politika a pri ich SW zázemí jediná cesta. Keby vtedy keď Dice prišla za NV a oni by do toho šli tak by vývoj Mantle neutlmoval lebo ich politika je iná.
Uvedom si že každý môže prísť s prevratnou myšlienkou aj keď na to nemá peniaze lebo toto nieje len o peniazoch, však koľko StartUp-ov bolo kúpených veľkými firmami. A toto funguje hlavne v amerike lebo ak nemáš na to aby si konkurenciu porazil na poli výrobkov tak ju kúpiš.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Mantle vyvinul tym DICE. AMD mu pouze poskytlo SDK ovladacu. Je to prace dvou core programmers Frostbite. AMD praci sice iniciovalo, ale nedelalo na nem. Za to dostal EA/DICE casovou exkluzivitu.

The new game update for Battlefield 4 brings the Mantle renderer that DICE has developed in conjunction with AMD.

Vsimnete si vyrazu conjunction, nikoliv cooperation.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Otázka za 5 bludišťáků. Kolik stály první hiend 28 nm grafiky? A proč tomu tak bylo?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

První 28nm grafika byl Radeon HD 7970 3GB. Stál $549, což bylo méně než tehdejší high-endová 40nm GeForce GTX 580 3GB ($599), oproti které byl o 20-30 % rychlejší (podle rozlišení, testu ap.). Proč tomu tak bylo? Asi proto, že prakticky všechny high-endové grafiky vydané AMD / ATi byly levnější než předešlý konkurenční top model.

Co na tom má být zajímavého?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

pridavam se k otazce.. skoro ctyri roky se vytahuje cena hd7970 jako by slo o tn nejvetsi ojeb, ale 599 usd za 3gb gtx580 / 649 usd za gtx780 / 699 za gtx780ti / 999 za titan / 1199 za titan black / 2999 za titan z a 1399 za titan x je asi jako ok :))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A pročpak nám pan Tom Buri vynechal ve výčtu třeba GTX680?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Len tak mimochodom cena 580 pri vydaní bola 500$ podľa techpowerup a 480€ podľa computerbase.de

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale ak sa nemýlim tak základný model je s 1,5GB.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Argumentovat proti referenční 7970 3GB EVGA Classified? To jako myslíš vážně?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem snad něco takového? Odkazy mají pouze ilustrovat cenu 3GB modelů GTX 580. Žádný výrobce neměl cenu výrazně pod $599 MSRP. EVGA, Gigabyte, MSI, Gainward, Inno - všichni měli cenu kolem 600. Vyhledej si recenze, diskuse...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Viz níže, heuréka.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ta mantra o AMD levném a výhodném tak, jak je to jen možné, pořád žije, ale i AMD jde (celkem logicky) s cenou nahoru okamžitě, jak cítí příležitost. Snad nemusím připomínat situaci v době, kdy přišly Athlony 64 (byly drahé tak, že se na ně z předtím výhodných Athlonů XP nevyplatilo upgradovat, a navíc při té příležitosti dokázali s přeznačením na Sempron u AMD podražit i staré Athlony XP).

U nás byla v době uvedení HD 7970 za 13 500 proti 10 800 korun u GTX 580, a mimochodem kvůli tomu měla HD 7970 i horší poměr cena/výkon než GTX 580. Právě HD 7970 má nemalý podíl na tom, že je dnes cena highendových grafik zase tam, kde je – Nvidia dokonce s GTX 680 nasadila cenu nižší, než měla v té době HD 7970 (o přibržděném vývoji a rádobyhighendových GTX 680 a GTX 980, které s herním výkonem stačily na highend AMD, nemluvě).

Pěkný úlet je třeba i R9 295X2 – všichni vycákaní z toho, jak je to výhodné proti ujetému Titanu Z, ale že stejně výkonné a lepší řešení složené ze dvou Radeonů R9 290X v CF o třetinu levněji, už chce málokdo vidět.

Jo, já vím, že Nvidii nic nebrání nabízet výhodnější železo a že kdyby nás měla ráda, tak to udělá. Bohužel nemá důvod, dost možná, že se toho stejně jako Intel naopak spíš bojí.

Důvodem pro současné ceny by tak mohlo paradoxně spíš AMD. I ten narcistický Titan za pětadvacet, u kterého už Nvidia vymýšlela takové krávoviny jako prosklený kryt se slitiny, vznikl jen proto, že proti tomu nemělo AMD co postavit (že se na stejné kartě dá vydělávat i o „desítku“ levněji, se ukázalo záhy s uvedením GTX 780, doufám, že mě nebude někdo přesvědčovat, že byla dotovaná)

Jak pro Intel, tak pro Nvidii by asi nebyl problém s ohledem na výrobně levnější řešení (680 vs 7970, 290X vs 980) ceny AMD podstřelit, ale tím by jej taky mohli dorazit a udělat ze sebe monopol, což asi ani jeden z nich nechce.

A všem s výjimkou zákazníků to tak v podstatě vyhovuje – AMD se dlouhodobě plácá na svém, Nvidii rostou zisky, nové procesory Intelu už v podstatě jen konkurují procesorům Intelu minulé generace (u procesorů už je ten rozklad tak daleko, že se AMD už ani nesnaží nabízet zvlášť výhodné procesory a hraje to na "výkonné integrované grafiky" a GPGPU). A my na to dojíždíme a hardware stagnuje. Jen pár jedinců je přesvědčených, že AMD svým vždy lepším a výhodnějším produktům akorát neumí udělat pořádnou reklamu. :-\

On ten duopol už není o moc lepší, než by byl monopol, do kterého kecají antimonopolní úřady. Na to se stačí podívat na pevné disky (a na to, jak kvůli vyplaveným továrnám WD "musely" taky během týdne disky Seagate zdražit na dvojnásobek).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takže si pane no-X dohledejte kolik stála GTX580 v době vydání HD7970, pak za kolik vyšla GTX680 a co to udělalo s konkurencí. A pak se vraťte a můžete odpovědět znova.
Jo a děkuji za Vaši nepravdivou reakci, alespoň jsem si dohledal informace na nejlepším možném místě a nestačil se opět divit, co pan Jan Stach dokázal tehdy vyprodukovat, hlavně ve světle jeho dnešních "argumentů".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně srovnáváte 1,5GB GeForce GTX 580 a 3GB Radeon HD 7970, tedy hrušky a jablka. Najděte si cenu 3GB GTX 580 a srovnejte si jí s cenou 3GB HD 7970.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Netušil jsem, že AMD stavělo 7970 proti 3GB GeForce GTX 580, to je pro mě novinka (btw, první modely 3GB GTX 580 se podle toho, co jsem našel, objevily až měsíc po uvedení 7970).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den pane Vágner dlouho ste tu nebyl :-) Jen si říkám kdy se dočkám od Vás toho čestného jednání :-) Pravda je to mimo tento článek ale říkám si kdy Vás ta hanba tak vyfackuje, že se konečně uráčíte být čestný a odpovědět jak ste slíbil :-) Jinak máte pravdu výrobní náklady 970 i 980 jsou nízké a tak by velké čipy jak 290 a 290X lehce podlezli čímž by je uvedla do více než nezáviděnihodné situace... Karty se trošec obrátily v době 480, 580 měla menší čipy AMD/ATI... No uvidíme co se bude dít dál...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Aha.. jo. Aspoň jsem zjistil, kdo to promazal (Obr) a že s tím já nic neudělám, protože práva na mazání jsou provázaná s oprávněními redaktora. A dokud bude Obr mít právo publikovat a dokud tam bude stávající RS, tak na tom já nic nezměním.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji protože už mi to bylo blbé se neustále ptát kolem dookola :-) Víte já to tušil, že to byl on nebylo by to totiž poprvé sice netusím co tomu EGO pánovi vadilo na našem klidném rozhovoru na téma jestli máte odvahu přizvat do PCT někoho cizího, aby se podíval jak ty recenze děláte, ale budiž no :-) Je to opravdu jen karikatura seriozního ICT redaktora.... Nicméně mě asi nikdy nepřestane udivovat, že si tam tu škodnou pořád tak držíte a chráníte :-) Já myslel že jste tam jeden z nejvyšších ne li nejvyšší nebo je to snad OBR??? Konečně aspoň můžu potvrdit to, že jste čestný člověk a splnil jset to co jste slíbil, ale že jsem Vás musel pěkně dlouho nahánět :-) Nicméně dekuji potvrdilo se mi to co jsem si myslel :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jsem tam na pozici editora, ze které kecám ostatním do toho, co dělají. Ale obr je skutečně trochu stranou, mezi privilegovanými autory, protože je tam na rozdíl od ostatních léta a PC Tuning před mnoha lety, když z něj utekla skoro celá redakce (a založila HWMag http://www.pooh.cz/pooh/a.asp?a=2014600 ), držel nad vodou. A jo, občas se mu povede nadělat víc škody než užitku, to nebude pro nikoho novinka.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dodal bych jen že bohužel.... Ale naštěstí už moc nepíše... Ale věřím , že katastrofa v jeho podání je lepší než nic... když byli všichni pryč...

Teď ještě trošku odskocím Nechce někdo udělat recenzi na 3D tiskárny? Teď když se už cena použitelných tiskáren vejde do 10.000,- s DPH bych řek, že se toto téma začíná stávat velmi zajímavým :-)

PS : aha tak teď už chápu vícero věcí :-) Vlastně ze staré gardy PCT vzniklo EHW :-) Děkuji za doplnění informací :-) Jinak já kdysi chodil pro informace výhradně na PCT pak strošku ještě na světhardware... Ale právě výše zmiňovaný človíček mě úplně odradil... A PCT mi opravdu připadá trošku víc vyhraněné dozelena i když nepočítám Obříka... Na EHW najdu i mnoho článků které na PCT postrádám... Uměj se zakousnout do obou stran tábora...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

3GB modely GeForce GTX 580 byly vydané ve druhém kvartálu 2011. Radeon HD 7970 byl vydaný ve čtvrtém kvartálu 2011. AMD ho logicky stavěla proti aktuálnímu konkurenčnímu high-endu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A jo, no jo, jsem se u nich sekl o rok. Vyškrábl jsem pár modelů na heuréce (v průběhu roku zdražily, protože dolar byl v srpnu za sedmnáct a v prosinci za dvacet):

http://graficke-karty.heureka.cz/palit-geforce-gtx-580-1536mb-ddr5-ne5x5...
http://graficke-karty.heureka.cz/zotac-geforce-gtx-580-3gb-ddr5-zt-50103...
http://graficke-karty.heureka.cz/palit-geforce-gtx-580-3gb-ddr5-ne5x5800...

Začátkem roku 2012 stály 3GB GTX 580 skoro na chlup stejně jako ta HD 7970 (teda stejně...)

http://graficke-karty.heureka.cz/sapphire-radeon-hd-7970-3gb-ddr5_21197-...
http://graficke-karty.heureka.cz/sapphire-radeon-hd-7970-3gb-ddr5_21197-...

Ale u nich je problém, že v první vlně šlo o referenčky s tím bundlovaným drahým aktivním krámem, co převáděl signál z DP na DVI (a dohledávat, které modely už jej neměly, se mi fakt nechce).

3GB GTX 580 byly ale každopádně karty na obdobné pozici, jako jsou současné 8GB R9 290X – koupil by to jen magor (který se baví třeba modováním her pomocí hi-res packů), protože příplatek na 3GB ve srovnání s 1,5GB modely tehdy neměl smysl. Kapacita 3 GB byla na přelomu 2011/2012 hrubě přestřelená, dokladem budiž to, že ještě dnes jsou u highendu standard 4 GB a jako rukojmí si vezmu i 390X, u které reálně hrozí, že ty 4GB bude mít taky (a nikdo ji za to kritizovat nebude). Ty 3 GB začaly být ve větší míře využitelné v podstatě až v minulém roce.

Neumím si představit, že kdybych teď v testu 6GB Titanu porovnával výhradně s 8GB R9 290X a argumentoval tím, že se 4GB R9 290X se to srovnat nedá, protože Titan má 6 GB paměti, tak by mi to prošlo. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ti zelenozákaláci mozu akorat AMD dekovat ze tu vubec je nebo by je Nvidia zedřela z kože

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Drzim palce.... v akomsi peknom sne sa mi snivalo, ze nejake open API vytlacilo fasisticke propiertarne DX microsoftu z trhu....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

asi bych mel onalepkovat jako off topic- ale to by tak mela bejt oznacena i vetsina komentaru pod timhle clankem, protoze o Vulkanu, Khronosu nebo Mantu v nich neni ani slovo, takze taky na to kaslu...

Fascinuje me,jak nekteri jedinci permantne posouvaj clanek temer vzdy nekam jinam a donekonecna si tady lecej sve egobolistky - kdyz pominu kolik casu tomu venujou (a co asi tak delaj jinyho?), tak se clovek musi zakonite ptat jestli z toho neco maj (hmotneho) nebo jim bohate staci emotivni uspokojeni z toho videt tady sve plky dokola a dokola, pripadne, kdyz vidi reakce, tak maj pocit, ze si jich konecne nekdo vsiml a venuje jim pozornost?

Nekteri jedinci mi - opravdu, nemuzu si pomoci - pripominaji ty 24/7 diskutery pod clanky o rusku, putinovi a tech zlych americanech, panslovanismu, fasistech na ukrajine, atp., kteri permanentne melou to svoje dokola, bez ohledu na clanek , o faktech ani nemluve - tapetovani, lzi, prekrucovani, vyberove vybirani z kontextu, odkazy na nesmysly ci jasne "objektivni zdroje", osobni utoky a urazky atd. - ad nauseum - opet styl alá Zeman.

Z sebe rikam: nevsimejte si jich - jiste, budou tapetovat, blabolit a urazet ad hominem porad, ale v mensim mnozstvi; venovat jim pozornost, je jako venovat ji hysterkam - vse se jen zhorsi => ignorovat! ...jakakoliv reakce je v tom nejlepsim pripade podle porekadla o hrachu a stene nebo o perlach a svinich...

Tak jako tak, s temito jedinci NEMA ZADNY SMYSL komunikovat, diskutovat, argumentovat - k nicemu to nevede, jen je to ztrata casu a pro nektere i nervu...

Howgh.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.