Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Klávesnice Asus Horus ROG GK2000 využívá spínače Cherry MX Red

Nová klávesnice od Asusteku je v mnoha ohledech podobná jiným klávesnicím jiných výrobců. Čím ji výrobce zkusil odlišit, aby zaujal právě vás?

Klávesnice Horus GK2000 spadá do firemní řady Republic of Gamers (ROG) cílící na hráče. Z toho logicky plyne, že nepůjde o „šedou myšku“, tedy v tomto případě decentní klávesnici bez mnoha „serepetiček“ jako byly třeba SteelSeries 6G, Funk KB-460, ale vlastně i aktuální Cherry MX Board 6.0.

Nový model značky Asus je „mechanická klávesnice“ využívající spínače Cherry MX Red, tedy spínače s lineárním tichým chodem bez hmatové odezvy na stisk a rozpojení spínače, s výškou chodu 4 mm, sepnutím po 2mm a životnostní 50 miliónů úhozů. Její chod řídí „32bit MCU“, což je na 99% nějaký ten ARM. Onboard paměti nese klávesnice 4 MB, podporována jsou makra v celkovém počtu 80 jak pro klávesnici, tak pro myš i obecně ovládání multimédií. Uživatel může do paměti klávesnice uložit celkem 10 svých profilů.

Klávesy mají jednotlivé červené LED podsvícení (pět režimů plus šestý uživatelsky nastavitelný), podporován je 100% anti-ghosting s N-Key rollover (NKRO), klávesnice tedy umí korektně detekovat neomezené množství současně stisknutých kláves. Tuto funkci lze uživatelsky (de)aktivovat. Konstrukce využívá též hliník (3mm broušený a 3mm pískovaný), nechybí odjímatelná předložka a nožičky nastavitelné ve dvou výškách. V pravé horní části je odjímatelný držák pro smartphone, došlo samozřejmě i na 2× USB 2.0 hub, dále pak na regulátor hlasitosti a konektory pro sluchátka/mikrofon.

Přívodní kabel má délku běžných 1,8 metru, celá klávesnice měří 52,65 × 17 × 4,9 cm (předložka 47,2 × 8,3 × 2,4 cm) a váží 1,7 kg. A mimochodem, konstrukčně a designově zajímavé jistě je to, že spínače vyčuhují z těla klávesnice. Tak co, zaujal vás Asus a jeho ROG Horus GK2000? Cenovka je hodně drsná, klávesnice začíná někde kolem 6500 Kč (a české eshopy v tuto chvíli registrují jen US verzi rozložení/popisků).

Zdroje: 

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Klávesnice Asus Horus ROG GK2000 využívá spínače Cherry MX Red

Pondělí, 8 Únor 2016 - 15:40 | BTJ | Oci mi skocily "před hodinou", dole na...

Zobrazit diskusi