Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Klon Raspberry s podporou 4K videa a HDR je v prodeji

Rasp. lide nekupuji kvuli rychlosti ci vybave, ale kvuli bezprecedentni podpore a bezproblemovemu prehravani videa. Rockchip je notoricky znamy nulovou podporou, HW bugy, ktere znemoznuji komunite poskladat bezproblemovy LibreElec build. V soucasnosti nema RK3328 prakticky zadne zazemi. Komunita se plne venuje podpore amlogicu. Proc bych mel kupovat za $35 desku bez eMMC a rozumne podpory, kde je prehravani videa pouze na papire, kdyz za $35 muzu mit funkcni prehravadlo s dostatecne stabilnim LE Krypton a pokracujici praci na Leia.
Vypujcim si vetu od Raybuntu: "You should be aware that Rock64 is currently highly experimental. It could take weeks or months until we reach s better quality. Buying a device hoping everything will run smooth is not a good idea."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Yop, tohle je zasadni problem vsech ARM boardiku krom RPi. Treba ASUS vydal desticku s RK3288 coz je opravdu paradne vykonnej ARM, ma to jen jednu chybicku - Ferrari bez volantu a pedalu je k nicemu. A samozrejme ASUS se na komunitni podporu zcela vytoto, podobne jako 99% dalsich vyrobcu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1500 useru a 4000 postu, no tak jo, i tomu se da pri trose dobre vule rikat komunita...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je opravdu ohromující komunita :)

Jenom stručná statistika našeho firemního support fóra:
- přes 2M postů
- přes 250k uživatelů každý měsíc 3k nových uživatelů

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O velikosti komunity řeč nebyla, mluvilo se o tom, že se asus vysral na komunitní podporu, což není pravda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Komunitní podpora - veškerá žádná. Kdo by se taky zabýval podporováním takové bezvýznamné hrstky uživatelů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kecas leda ty. Forum neni podpora, podpora je kdyz se vyrobce (nebo nekdo jinej) uraci udelat funkcni ovladace pro hardware. Z toho linku co ty doporucujes:

* Severe powering troubles due to Micro USB power connector. It’s recommended to power through GPIO pins

* Known issues: Ethernet driver needs some fixing

... jo takze staci ohackovat napajeni a pak mam SBC s temer funkcnim ethernetem. Tohle je presne to o cem jsem psal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vy jste psal:
,,A samozrejme ASUS se na komunitni podporu zcela vytoto"

Komunitní podpora znamená:
,,Poskytování podpory ostatním uživatelům je jednou ze základních „funkcí“ komunity. Podporu vám poskytují ostatní (většinou již zkušení) uživatelé prostřednictvím webových fór, poštovních konferencí a dokumentace."

Jinými slovy: když máte problém tak vám ho někdo pomůže vyřešit, a tam asus problém nemá.

To co píšete vy:
,,podpora je kdyz se vyrobce (nebo nekdo jinej) uraci udelat funkcni ovladace pro hardware"

A to není komunitní podpora, ale je to podpora hardware.
Vzhledem k tomu, že na tinkerboard asus udělal jak distro debianu tak i androidu tak si myslím, že se na to až zas tak nevytoto (ale to je něco jiného a nemá to nic společného s komunitní podporu.)

To byste mohl vyčítat RASPBERRY Pi, že stále nemá funkční android a na oficiální 64b kernel pro RPI3 se vytoto.

A k:
,,... jo takze staci ohackovat napajeni a pak mam SBC s temer funkcnim ethernetem."

Vzhledem k tomu, že konektor micro USB je stavěn na MAX proud 2A. Tak už Raspberry Pi 3 by bylo vhodné napájet přes GPIO. U Raspberry Pi 3 2.5A (umí si vzít i víc) takže se to jakž takž snese. Ale tinker board (kde bylo Micro USB použito z důvodu shodnosti s RPI) si umí vzít daleko víc a tak je zde problém s napájením přes micro USB daleko horší než u RPI3 (Já ani u RPI ani u TB problém nemněl). To je záležitost návrhu hardware, nikoli však podpory.

Ohledně ethernetu je to v Known issues (ty má asi každý software) a pracuje se na tom. (Já problém nezaznamenal, ale používám převážně WiFi). Pořád se ale bavíme o rozdílu mezi 100Mb Ethernetu napojeném přes USB 2.0 vs Gb Ethernetu na nesdílené sběrnici.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle specifikace USB je proudový odběr ze sběrnice automaticky omezen. Je-li tudíž odebírán větší proud než přípustný, napájení by mělo být odpojeno. Připojeným zařízením USB poskytuje i stejnosměrné napájecí napětí 5 V. Připojené zařízení tak může po sběrnici odebírat proud až 100 mA, v případě potřeby může zařízení ve standardu USB 2 požádat o větší proud, maximálně však o 500 mA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to kolik jde odebrat ze sběrnice USB 2.0. Ale Maximální proud na který je micro USB konektor fyzicky navržen. Jestli si třeba telefon nabíjíte 500 mA(600 mA) tak vás lituji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Pine64 se čekalo celkem dlouho, díky za aktualitu. Jen k perexu článku: není to RaspBerry, ale Raspberry Pi.
Osobně teď zkouším nejlevnější minipočítač - Orange Pi. Trpí celkem dost neduhy, ale za cenu $6.9 za Orange Pi Zero 256MB je to přesto velice zajímavé, možná by byl takový článek přínosem. Navíc Orange Pi vyrábí i např. počítač s GSM modulem apod.
Software/Podpora ale zdaleka není na takové úrovni jako RPi, ale funguje to taky - není to ale pro úplné začátečníky
(Např. po stažení oficiálního Linux obrazu musíte přehrát ještě jeden .bin soubor na SD kartě, aby to fungovalo :D nepochopím proč tohle je i v ofic. release takhle dodrbané)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si hraji s Onion Omega2, vyzkoušej.
Netvrdím, že bez problémů, ale nic zásadního. MIPS na 580MHz, 128MB RAM, 32MB flash + slot na SD (podporuje i SDXC), vestavěná WiFi + možnost ext.antény, jednoduché přidání Ethernetu (v podtstatě jsem jen přidal RJ45 se vstavěným DC/DC), 2xasync port (využívám s FTDI na USB, druhý na 485/232). Vestavěný OpenWRT. Zdrojáky a cross compiler OLED (vyvinutý komunitou okolo openWRT) pro Linux. V základu je nakonfigurován jako WiFi repeater, takže se stačí přes WiFi přihlásit, přidat svoji domácí síť a frčíš. Změnit režim na AP s NAT (maškaráda) na ethernete nebo bridge je otázkou několika minut. Teda pokud víš co s OpenWRT.
Více na : https://onion.io/omega2/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

onion je spis takovy arduino na steroidech. S raspberry ci orange se to moc srovnavat neda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel na tom nekdo uz ty WIn10 IoT ??

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim duvod proc by to nekdo delal, IoT nejsou vseobecne pouzitelny OS a AFAIK jejich hlavnim cilem neni prehravani videa / multimedialni centrum, plus target hardware je neco jineho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem Asus Tinker Board s RK3288(4K, HVEC, H265, 2GB ram) a úplná katastrofa. Skoro po roce ještě není ani pořádně vyladěná detekce HDMI parametrů v LibreElec.
Myslím že ještě tak rok a možná to pojede. Problém je třeba v tom že poslední aktualizace Libreelec vyšla v listopadu... Na RK nikdo moc nepracuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Myslím že ještě tak rok a možná to pojede.

Ja mam Cubieboard s A10 kteremu slibovali ovladace v upstream kernelu... po 4 letech nebo kolik, furt hovno. Byt vama, moc nadeji bych si nedelal...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S905 pouzivat s androidem je rouhani. LibreElec je jiz 3/4 roku dostatecne stabilni na primarni prehravani a dokonce i DVB-T/S2 prijem. Vyhodil jsem HTPC, ktere je uz jen na NAS/aplikacni server. Vrele doporucuji krabicky s S905 a integrovanym tunerem, 2,5" HDD pres USB na permanentni timeshift. V androidu mi nikdy nefungovalo ani prepinani frekvence hdmi podle videa, coz povazuji za nutnou podminku media prehravadla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funguje v LibreElec na nějaké takové krabičce HBO GO a UPC Horizon GO? Na raspberry se mi to prostě rozchodit nepovedlo :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave jsem se dival a nasel jsem pouze nejaky madarsky pokus o plugin, ktery se mi nainstalovat nepodarilo. V repozitari jsem oficialni taktez nenasel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lehkym nahledem po netu vidim 2 problemy:
a) prehrivani se procesoru a tim padem vytuhnuti.
b) moznost koupit podivnou kopii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jsem do toho vyse zminenho linku koukal trosku dal a:
Brand Name:mesuvida
CPU:RK3399 Dual-core M65 + Quad Core 64-bit

Nemel by tam byt uplne jiny cip? AM905x ???

Rekl bych ze tohle je zrovna zpusob jak si nabehnout ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

R-pi, Odroid atd. jsou především určeny pro pokusničení a vyvíjení. Pokud je chcete použít pro přehrávání, pak zjistíte, že v případě nových formátů a potřebě i kvalitního zvukového výstupu se částky šplhají k ceně zařízení, které koupíte již komplet s výbavou a odladěním. Pokud tedy máte čas si s tím hrát, pak ano, vyjde to levněji a rozchodíte to. Ovšem rozdíl ceny není tak markantní, viz níže. Jsem již z toho vyléčen.

Levné čínské krabičky s čipy S9xx
- v základě mají Android a v něm KODI, v této kombinaci bývá často problém s přehráváním opravdu všeho v kvalitě, kterou výrobce deklaruje
- přechod na LibreElec nejde u všech
- největší problém dělá nekvalitní chlazení, pokud vůbec tam nějaký chladič je
- při výrobě mění osazení, takže sice objednáte např. M8S II, ale uvnitř je jiný a LibreElec nefunguje a musíte řešit jak to rozchodit (i za cenu ztráty některé funkčnosti)
- problémy s dynamicky měněnou MAC adresou
- špatná podpora (spíše nepodpora)

Mám osobní zkušenosti s výše uvedeným. Zvažoval jsem tedy nyní Odroid C2 nebo Minix U9-H (opět S9xx)

Odroid C2 - pro rozumně vybavený přehrávač potřebujete koupit
- samotnou desku Odroid C2
- krabičku
- zdroj
- eMMC pro OS
- já ještě desku s SPDIF výstupem
Takže cca $110 a kdo chce WiFi, dálkový ovladač ... další $

Takže zkusím objednat Minix, ten rozdíl v ceně už není tak velký.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaklad je nekupovat krabicku, pro kterou neni explicitne k dispozici dtd soubor v release adresari. To odstrani polovinu problemu. Lidi totiz koupi kdejaky osekany klon klonu na ali a pak se vztekaji ze jim nejede 1/2 tlacitek na DO, cpu se prehriva a podobne veci. s905 si totiz zaslouzi poradny pasiv, ale hromada tech krabic ma 10x10x2mm chladic. Sam jsem do rodiny kupoval K1 Plus Combo, ktery ale trpi prave tim chladicem. Ten jsem musel vymenit a pro klid pridal 10x10x7mm ventilator. Od teto chvile se teplota CPU drzi pod 50stC. Osobne bych si klidne priplatil za solidne vypadajici hlinikove sasi s kvalitnim pasivem, ale tuto diru na trhu zda se nikdo jeste nezacelil. Odroid C2 je fajn, ale pokud jen dokoupenim prislusenstvi jej dotahnete na pouzitelnost "prehravadla" nevidim v tom prinos.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme kupovat jen tu, pro kterou je dtd. Jenze jiz u nekolika osvedcenych se stalo, ze vyrobce zmenil konfiguraci a prodava pod stejnym obchodnim nazvem jiny HW a je to v haji. I variantu s vlastnim chladicem a vetrackem jsem zvazoval, nicmene U9-h chlazeni vypada takto:
https://www.cnx-software.com/2017/02/24/review-of-minix-neo-u9-h-media-h...

Vzhledem k vybave, kterou potrebuju, je to optimalni volba. Jsem zabednen na pozici, ze chci U9-H :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eMMc opravdu nepotřebuješ. Já za to dal s dopravou z Jižní Koreje, DPH a poplatky asi 2150 Kč, Odroid-C2 deska, zdroj, krabička. Starou SD kartičku jsem měl doma. Chtěl jsem holt ušetřit, nepočítal jsem s 350 Kč pro DHL za celní řízení. Z Německa to vycházelo na 1900, to se mi zdálo drahé... :-) Dálkový ovladač fakt nee, od toho je tam HDMI CEC, používá se ten od telky.
Pravděpodobně by to šlo i do krabičky od RPi, rozměry jsou stejné, vývody vypadají taky stejně, ale to nemám jak zkusit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si vedom toho, ze jsem vypsal co potrebuji ja, ne, ze to potrebuje kazdy.

Ja behal na microSD, takze to znam, ale potrebujes bud rychlou nebo nejradeji prave eMMC. Pokud si do Odroid C2 nekdo da microSD dokonce jen s Class 4, tak muze byt hodne zklaman. Naopak pokud koupis krabicku s eMMC a chces zachovat v eMMC puvodni Android, je moznost eMMC vyuzit pro ukladani dat z LibreElec startovaneho z microSD (takze pomaly mas pak jen start).

CEC nemohu pouzit, protoze prehravac je pripojen na FullHD 32" monitor, ovladani bud z mobilu nebo dalkou, prehrava z LAN.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi prinosna diskusia. Ja este za mna dodam, ci Pine obsahuje podporu CEC. Predpokladam, ze nie.
Pre mna je to bez CEC znacne limitujuce, stacia mi 3 dialkove ovladace, nepotrebujem 4. A ano, mam aj Logitech Harmony, s ktorym sa da ovladat vsetko naraz, ale tam je zasa odozva dost pomala.
Osobne dufam, ze bude RPi4 ktora bude mat pre mna dolezite veci: GB LAN - tym padom aj USB3 radic, Podporu 4K h.265 aj HDR(ale nie je pre mna az tak dolezite), CEC, 100% funkcny Libreelec alebo podobny KODI OS.
Dufam, ze sa dockame.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já používám Odroid C2 s microSD pro KODI jako samostatnou aplikaci pod Android nebo Ubuntu 18.04 velice spolehlivě. Není microSD karta jako microSD, např. Samsung EVO vykazuje vynikající výsledky při 512kB blokových operací a jako taková se hodí pro realizaci file systémů. Nevidím nutně potřebu používat eMMc (zbytečně drahé).

Mimochodem Odroid C2 mám celkem 2x včetně krabičky a jeden bych za 1.000 Kč s krabičkou prodal, ozvěte se (602404928).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.