Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Klony Napsteru jsou legální!

Paragraf malý
Sice ne takto doslova, ale v podobném duchu vyzněl rozsudek holandského soudu koncem minulého týdne. Co to znamená pro všechny Gnutelly, Morpheusy a další takové klony asi není třeba vysvětlovat. Rozhodnutí soudu se dá přirovnat jako k dávnému marnému boji studií proti videorekordérům.

Holandský soud totiž ve čtvrtek rozhodl, že firma KaZaA může nadále distribuovat svůj program pro výměnu programů, hudby i filmů, mezi jeho uživateli navzájem. KaZaA totiž žalovala dánská obdoba naší OSA, firma, zastupující autorská práva Buma Stembra. Je samozřejmě neodiskutovatelným faktem, že tyto P2P sítě slouží ve velké části k nekontrolovatelnému šíření autorsky chráněných skladeb, filmů ale i programů. Je ale absurdní (tedy podle mého selského rozumu) stíhat autory prostředí, které takovou možnost nabízí. Je to stejné, jako kdyby byli stíháni výrobci automobilů, protože s nimi někteří majitelé někoho usmrtili, či výrobce nožů, protože občas poslouží i jako vražedný nástroj a případů se najde jistě mnoho.

Soud, podle mého názoru správně, rozhodl, že odpovědnost nesou sami uživatelé tohoto nástroje a je třeba aby majitelé autorských práv je vymáhali právě na nich. O co humorněji zní konečný verdikt amerického soudu nad Napsterem, který byl v posledních dnech definitivně odsouzen k zpoplatnění svých služeb.

No, myslím, že bude zajímavé sledovat, jak se budou právníci vypořádávat s dalšími žalobami na P2P sítě, které jistě přijdou, když je tu tento významný precedens.

K tomu celému ještě jedna douška. Firma Brilliant Digital, která pro KaZaA dělá výměnno reklamu utrousila, že nová verze z počátku února má v sobě zadní vrátka, která umožňují P2P připojení k dalším počítačům. A to bez vašeho souhlasu, který mlčky předběžně potvrdíte již při instalaci. Tento sytém by pak měl sloužit na přeposílání další reklamy ale i jiných materiálů.

Informaci o dánském soudu s KaZaA najdete na Reuters, další podrobnosti o zadních vrátkách v KaZaA pak na CNet.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Klony Napsteru jsou legální!

Žádné komentáře.