Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

KMZ, sovětský výrobce objektivů tankové konstrukce, se vrací na scénu

KMZ Helios 40-2
Helios, Mir nebo Jupiter, to jsou slova, jejichž význam dnes znají jen fotonadšenci a pamětníci. Objektivy, kterými sovětská KMZ až do 90. let zásobovala trh, se ale vracejí - výroba opět začíná.

Společnost KMZ (Красногорский Механический Завод) sice posledních dvacet let fungovala, ale vyráběla jen produkty pro armádu. Část portfolia stavěla na obrovských skladových zásobách původní sovětské optiky, které výrobce doplňoval vymoženostmi novější techniky. Tak třeba z jedné verze nočního vizoru bylo možné vymontovat legendární objektiv Helios 40-2 85 mm f1.5, který měl ještě standardní M42 závit a oproti klasické fotovariantě se lišil jen absencí clony (ta nemá v nočním vizoru uplatnění).

KMZ comeback 01
Helios 40-2 85 mm f1.5 v novém obchodě v Moskvě

Nyní už zájemci o tyto těžkotonážní kousky optiky nebudou muset platit šílené částky sběratelům nebo rozebírat vojenskou techniku - KMZ ohlásila obnovu výroby optiky pro koncové uživatele - fotografy. V souvislosti s tím spustila nový web (viz zdroje) a otevřela i kamenný obchod s vitrínami, nad jejichž obsahem zaplesá srdce každého fotografa, který má s manuální technikou nějakou zkušenost.

KMZ Helios 40
Historický popis a obrázek prototypu objektivu Helios 40 85/1.5 (původní verze)

Můžeme jmenovat - Helios 40-2 85 mm f1.5 - rozměrný (a těžký :-) světelný objektiv, jež sice se současnou technikou nemůže bojovat rozlišením „na plnou díru“, ale který nabízí jedinečný, hravý až divoký bokeh - především pak na full-frame strojích.

KMZ comeback 02
APO Telezenitar 135/2.8 a 300/4.5

Za zmínku stojí i duo APO Telezenitar 135 mm f2.8 a 300 mm f4.5. Oproti portrétnímu Heliosu, jehož návrh je zhruba půl století starý, šlo již o výrazně novější design, na kteří byli sovětští optici náležitě hrdí. Kratší ze jmenovaných je považovaný za vůbec nejostřejší 135mm objektiv pro M42 závit. I když není apochromatická korekce na takové úrovni, jakou známe od Leici nebo nových APO Lantharů od Voigtlanderu, je tento rozdíl adekvátně kompenzován cenou.

KMZ comeback 03
MC Zenitar 50 mm f2.0 a MC Mir 20 - 20 mm 3.5

Na snímcích vitríny vidíme dále širokoúhlý Mir 20 mm f3.5, který patří k tomu kontroverznějšímu zboží ze sovětské produkce (názory uživatelů jsou extrémně různé) a vedle něj pak sedí Zenitar 50 mm f2.0. Ač tento objektiv připomíná dětskou bábovičku, jde o jeden z posledních optických návrhů, jež měl za úkol překonat původní řadu Heliosů (konkrétně řadu Helios 44 58 mm f2.0). To se mu po optické stránce skutečně povedlo a dokonce se traduje, že první várka (určená pro bajonet Pentax) byla tak ostrá, že na tehdejší hrubozrnné emulzi vypadaly výsledné snímky nějakým způsobem nezvykle - zkrátka neodpovídaly tomu, na co byli tehdejší fotografové zvyklí, a tak muselo jít s další  várkou rozlišení optiky o chlup dolů.

KMZ comeback 04
Nový obchod rybím okem

Kamenný obchod navíc až do 8. října - v rámci oslav obnovení prodeje - nabízí 20% slevy oproti těm, které jsou uvedené na cenovkách. Je však třeba dodat, že stávající portfolio, které v regálech najdete, pochází ještě ze sovětských skladových zásob. Až se vyprodá, půjde na trh nová produkce. I když to může u některých uživatelů vyvolat obavy o kvalitu a kusovou variabilitu jednotlivých kousků staré produkce, nebude v tomto případě přehnaná opatrnost namístě.

KMZ byla hlavním a prominentním výrobním závodem, který si za doby Sovětského svazu zakládal na kvalitě. Téměř všechny východní objektivy byly navrženy v KMZ, kde začala i výroba. Ta se následně přesunula do jiné továrny (např. MMZ, JOV, ROMZ a dalších). Právě menší z továren často nedržely kvalitu na úrovni KMZ a pouštěly na trh skutečnou všehochuť, nicméně KMZ se docela držela až do ukončení výroby.

Nezbývá než doufat, že osud KMZ neskončí podobně jako snaha o znovuvzkříšení značky Arsat, která s velkou slávou ohlásila comeback, aby se krátce poté znovu stáhla.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku KMZ, sovětský výrobce objektivů tankové konstrukce, se vrací na scénu

Čtvrtek, 20 Září 2012 - 20:03 | petr ib | nejsou to tvoje slova : "tímto bych tě rád...
Čtvrtek, 20 Září 2012 - 20:01 | petr ib | dřív by mne zajímaly čárové testy, ale už dávno...
Čtvrtek, 20 Září 2012 - 19:24 | PetrH | Jej, pristi tyden budu v Krasnogorsku tak to...
Čtvrtek, 20 Září 2012 - 18:03 | David Ježek | Pšššt, ono je v dnešní době nepopulární, když si...
Čtvrtek, 20 Září 2012 - 14:56 | Hirogen | Nikdy nepodceňujte ruskou techniku. Vzpomeňte...
Čtvrtek, 20 Září 2012 - 13:21 | logout | Jen tak na okraj, pro ty kdož kritizují sovětské...
Čtvrtek, 20 Září 2012 - 13:16 | logout | Mě se tu hlaholici nechtělo moc luštit, ale nějak...
Čtvrtek, 20 Září 2012 - 13:04 | no-X | Ano, tak je to myšleno. Prostě žádný ze 135mm M42...
Čtvrtek, 20 Září 2012 - 12:49 | petr ib | "... je považovaný za vůbec nejostřejší...
Čtvrtek, 20 Září 2012 - 10:49 | David Ježek | nejlepší je, když se k historii vyjadřuje někdo,...

Zobrazit diskusi