Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak upgradovat instalačku Windows 8 Pro na Windows 8 Pro with Media Center

Windows 8 Pro with Media Center
Asi víte, že Windows 8 with Media Center je de facto vyšší edice než Windows 8 Pro. Ukážeme si v několika jednoduchých krocích, jak z instalačky Windows 8 Pro udělat Windows 8 Pro with Media Center…

Co k tomu budete potřebovat:

  • instalační sadu s Windows 8 Pro, nejlépe originální DVD, podmínkou je přítomnost souboru install.wim ve složce sources

Ano, to je vše. Víc opravdu netřeba. Tedy abychom byli upřímní: je potřeba nástroj DISM.exe, ten je ale překvapivě součástí složky sources na instalačním DVD, takže ho nemusíte nikde hledat. Především je ale součástí instalace Windows 7 a funguje na instalačky Windows 8 docela obstojně, takže ten na DVD ani nepotřebujete (podle ohlasů ani není vhodné jej používat, protože neobsahuje knihovnu WimProvider.dll).

Celé je to nesmírně jednoduché. Patřičné soubory pro vyšší edici jsou totiž součástí instalace Windows (to se netýká „evropské“ verze Windows 8 Pro N a „korejské“ Windows 8 Pro KN, kam by bylo potřeba je nejprve dostrkat, to řešit nebudeme). Budeme předpokládat, že soubory máme na instalačním DVD vloženém do mechaniky. Podotýkáme, že pokusy jsme prováděli ve Windows 7 (nepotřebujete k tomu nutně provozovat Windows 8).

Nyní spustíme příkazový řádek jako správce. Předpokládejme, že instalační médium je umístěno na disku V: přímo v kořeni (jakože je to DVD). Dále předpokládejme, že samotnou operaci budeme provádět na disku C, tedy že vůbec disk C: máme, je tam dostatek místa a právo zápisu (to by při spuštění jako správce být mělo).

Nejprve vytvoříme pracovní složku, v našem případě C:\W8MCE a v ní ještě složku rozbal. Systém Windows už je nějaký čas dost moudrý na to, aby šly obě složky vytvořit jedním příkazem:

md C:\W8MCE\rozbal

Zkopírujeme instalační balík install.wim z instalační sady do pomocné složky W8MCE. Buďto opět v průzkumníkovi, nebo jiném manažeru, nebo v příkazovém řádku.

copy V:\sources\install.wim C:\W8MCE

Nyní je potřeba balíček rozbalit. Index instalačky Windows 8 Pro v souboru install.wim bývá obvykle 1, takže rovnou napíšeme příkaz:

dism /mount-wim /wimfile:C:\W8MCE\install.wim /index:1 /mountdir:C:\W8MCE\rozbal

Chvilku to potrvá. DISM vybalí instalačku do podsložky rozbal a až to bude hotové, měli byste v průzkumníku vidět něco na tento způsob:

Obsah složky po vybalení instalačky Windows 8

Nyní přichází stěžejní krok: povýšení instalačky na Windows 8 Pro with Media Center. Provedeme příkaz:

dism /image:C:\W8MCE\rozbal /set-edition:ProfessionalWMC

K tomuhle příkazu se ještě později vrátíme v závěru. Opět to bude chvilku trvat, výsledkem by měla být upravená instalačka ve složce rozbal.

Nyní stačí provedené změny aplikovat i do souboru install.wim. Provedeme to příkazem:

dism /unmount-wim /mountdir:C:\W8MCE\rozbal /commit

Zase to chvilku potrvá. Výsledkem bude modifikovaný soubor install.wim ve složce W8MCE a obsah podsložky rozbal zmizí.

Pro názornost, jak by to mohlo vypadat, když se nespletete (červeně jsou zvýrazněny výše uvedené příkazy, navíc jsme použili verzi DISM pro Windows 7 a taky to fungovalo):

Použití nástroje DISM pro povýšení verze Windows 8 Pro na Windows 8 Pro with Media Center

To je vše. Nyní stačí soubor install.wim zkopírovat na původní místo. Způsob, jakým to uděláte, necháme na vás. Pokud je vaším instalačním médiem fleška nebo prostě přenosný pevný disk, prostě jen soubor nakopírujete zpět a nahradíte jím soubor původní. Pokud budete potřebovat vytvořit instalační DVD, jistě už si poradíte sami ve vašem oblíbeném editoru ISO souborů.

A teď zásadní otázka:

K čemu je to dobré?

No, to je právě to. Ono už to vlastně k ničemu moc dobré není. Ještě nedávno šlo z takovéhoto DVD spustit instalaci s tím, že jste zadávali rovnou číslo k Media Center Packu, s nímž jste provedli aktivaci a vynechali jste tím krok instalace Windows 8 Pro a následného upgradu na Media Center Pack. Microsoft čerstvě tuto zkratku znemožnil, podle různých ohlasů na fórech to už prostě nefunguje. Podrobnosti jsme vám přinesli v článku:

Nicméně si myslíme, že se vám tento postup může přeci jen hodit. On je totiž univerzální i pro Windows 7 či Windows Vista. Zde pochopitelně nebudete upgradovat na Windows 8 Pro with Media Center, ale na nějakou jinou vyšší edici daného OS. Pokud budete chtít zjistit, s jakou edicí to vlastně pracujete, po rozbalení (mount-wim) image použijte příkaz zhruba v této podobě:

dism /image:C:\W8MCE\rozbal /Get-CurrentEdition

A pokud budete chtít vědět, kam můžete povyšovat („ponižovat“ nelze), použijte příkaz

dism /image:C:\W8MCE\rozbal /Get-TargetEditions

Nástroj dism je poměrně mocný, je možné jím vypínat a zapínat funkce Windows, a to nejen v instalační sadě, ale i v běžící verzi, můžete jím integrovat aktualizace a záplaty nebo i ovladače do Windows a dělat s ním spoustu dalších věcí. Samozřejmě kafe uvařit neumí :-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak upgradovat instalačku Windows 8 Pro na Windows 8 Pro with Media Center

Pondělí, 14 Leden 2013 - 09:35 | Radek Němeček | Dobrý den, nemáte někdo crack na windows 8 pro,...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 20:39 | BTJ | Njn, uz taham jinou. Kazdopadne novy poznatek:)...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 20:33 | WIFT | No, na Enterprise to fakt nepůjde, to je trošku...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 19:19 | BTJ | A fok, uz to vidim, to mam enterprise ..... co mi...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 18:54 | BTJ | WIFTe, jakou pouzivas instalacku? Ja mam z MSDN...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 12:26 | Roman HK | Ano, právě proto by se musel použít jiný soubor...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 11:48 | Kosac | tento tyden to, ale zacalo hlasit, ze upgrade je...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 11:05 | Martin Hořice | Při současné ceně ceně OS snad nikdo normální...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 08:42 | Doug Quaid | napriklad v pripade nelegalnej aktivacie ako bolo...
Čtvrtek, 13 Prosinec 2012 - 08:32 | Roman HK | Aby tento postup fungoval tak, jak je uvedeno v...

Zobrazit diskusi