Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LaCie uvádí externí 1TB SSD s rozhraním Thunderbolt 2.0

Little Big Disk, jak se externí řešení jmenuje, nabízí rychlost 1 375 MB/s a přitom se vejde do brašny k notebooku. Ideální pro 4k éru, jak výrobce dodává.

Uvnitř malé krabičky se skrývá dvojice 500GB SSD navěšených na PCI Express 2.0 sběrnici. Celková rychlost jedné krabičky je tedy již uvedených 1 375 MB/s, ale jelikož lze párovat dvě takové krabičky na dvou Thunderbolt 2.0 konektorech, je možné rychlostně jít až na 2 600 MB/s. A to hlavně na nových strojích Mac Pro, které jsou potřebnou Thunderboltí konektivitou vybaveny.

Samotný Little Big Disk samozřejmě nese dva Thunderbolt 2.0 konektory: jeden vstupní, druhý výstupní. Stejně jako Thunderbolt 1.0 či samotný původní DisplayPort, i toto podporuje řetězení dalších disků za sebe do tzv. „daisy-chain“. Chlazení uvnitř je aktivní, ale dle výrobce opět o něco více optimalizované z hlediska hlučnosti - LaCie sáhla po dvou dodatečných hliníkových blocích a teplotní regulaci ventilátoru.

Externí disk s kapacitou 1 TB vyjde na 1 299,99 dolarů, tedy v přímém přepočtu 25 700 Kč (plus případné přirážky, marže, daně atd.). Je samozřejmě kompatibilní s Thunderboltem 1.0.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LaCie uvádí externí 1TB SSD s rozhraním Thunderbolt 2.0

Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 14:16 | Martin Hořice | Asi je to jen detail, ale 2 TB mají NTB od Apple...

Zobrazit diskusi