Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Legendární Winamp končí

Škoda, WinAmp používám stále jako Gracenote tagger. Je totiž nejúspěšnější co se týče tagování neznámých skladeb. Cca ještě před rokem jsem jej používaj i jako správce knihovny, ale pak jsem našel MediaMonkey a bylo rozhodnuto. Nicméně, jak už jsem poznamenal, k prvnímu otagování používám winamp a pak teprve MM.

Doufám, že gracenote nekončí :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já viděl poprvé Winamp u kamaráda, odhaduji kolem roku 1996 a abych pravdu řekl, tak jsem nikdy nepochopil, proč byl zrovna tento přehrávač tak populární.

Postupně jsem zkoušel různé přehrávače, jmenovitě např. Sonique, který byl myslím koncem 90. let taky populární. Nakonec jsem ale zakotvil u již výše zmíňeného Media Monkey jelikož z mého pohledu obsahuje vše, co má dobrý přehrávač mít - přehledné a rychlé GUI, databázi, která se nezalekne i desetitisíců položek i na slabším hardware, hromadné tagování a stahování obalů z více zdrojů, podporu mnoha formátů a převod a vypalování (dnes už přežitek).

foobar2000 jsem kdysi zkusil, ale ve srovnání s Media Monkey v mých očích neobstál.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

V tom prípade odporúčam vyskúšať MusicBee. Tak flexibilný manažér hudby nikde inde nenájdeš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lepsi je ffdshow, ale ja mam studiovu miestnost, a este lepsi zvuk mi pripada cez AC3, aj ked moznosti a ovladanie a spravanie ma lepsie ffdshow, samozrejme ze to pouzivam cez media player classic 64bit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pojem a prujem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D

Někteří slovenští spoluobčané umí vyplodit nehorázný věci... Ale tenhle je špičkovej, neumí ani odpovídat na konkrétní příspěvky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Winamp používám a budu jej používat i nadále...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jej používám a to výhradně na přehrávání hudby a v klasickém vzhledu. Poprvé jsem ho užil někdy v roce 1998 na Pentiu 166 MMX a tam to už přehrávalo slušně. Ale zanedlouho jsem objevil FLAC a už byly i problémy. Tak jsem chvíli používal Foobar 2000, ale ten neměl tak vyladěné ovládání. No a se silnějším procesorem jsem se vrátil k Winampu. Oceňuji na něm zejména velmi povedené přirozené ztlumování hlasitosti při přepínání stop nebo ukončení programu, bez toho, aby bylo nutno něco doinstalovávat a aby to "žralo" zbytečně systémové prostředky. Snad se někde potom archivují všechny ty "plug-iny" a "skiny" a návody atd.

Stále sním o tom, že si jednou budu hudbu přehrávat na nějakém tabletu, kdy to do něj půjde z wifi a on to bude posílat do A/V receiveru. Samozřejmostí bude něco jako Winamp (existuje vůbec pro tato zařízení?) tedy: podpora FLAC, replay gain popisek (nezbytná nutnost), plynulé přechody v hlasitosti ala Winamp... Snad jednou. Do té doby, Winamp v noutbuku a MP3jka v kapse! Nežere to totiž baterie u mobilu, který potřebuji na volání!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jó to byly doby, teď poslouchám muziku nejčastějc z tytrubky :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

QQ, no nic 19.12. stahnu posledni verzi a zazalohuju

btw ma neco media library ala winamp ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

media library, no ja puouzivam na spravu hudby windows media player, a v poslednej dobe som sa k nemu vratil ako primarny prehravac, po doinstalovani DCBass pluginu na prehravanie FLAC suborov :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky este dodnes pouzivam Winamp, prvni jsem taky mel nekdy v roce 1999 ale taky si uz nepamatuju presne jmeno MP3 kompresoru :-D

Tenkrat muj Intel 233MHz MMX, 64MB SD-RAM, 5,1GB Quantum Fireball, VGA Intel 740 AGP, nejaka Soltek deska, zvukovka ESS 1868 a Teac CD-W58E ale stejne nedokazal napalovat audio CD "on the fly" z MP3 8x protoze to dekompresoval max 7x a video na nem kompresovalo do DivX-u asi 1fps :-D
Ale i tak dodnes na nem frci Windows98...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. Také jej stále používám a se starým vzhledem (resp je tam nějaký skin co to trochu uhlazuje, ale pořád vypadá "classic"), prostě nazelenalý sloupek co zabírá málo místa na monitoru a přitom ukáže vše svými pidifonty. Videa ani nic online v tom nepřehrávám, tak je to fuk že zastarává. Na Windows 10 se uvidí... :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přidávám se do klubu. Stále ho používám, v classic skinu. Už je to celá věčnost.
Kdysi v minulém tisíciletí jsem používal nějaký LAME MP3 encoder..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj, LAME MP3 jsem také používal v Audiograbberu (www.audiograbber.org)... to byly časy :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já používám Audiograbber doteď na Win7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lame pouzivam dodnes, ked si vo foobare z flacu robim mp3ky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že ho neotevřou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

R.I.P. Winamp .... ja zamrz na verzi 2.7 ...ale vesmes vytlaceno VLC playerem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zakonzervoval u verze 2.95, bez nějakých extra pluginů, novější "obludné" verze mě tehdy nezaujaly a pak už jsem to neřešil. Neinstaluju ho, ale stále přenáším dál a dál na nové instalace a PC. Jen bohužel na desktopu ve w7 x64 nemůžu v playlistu scrollovat myším kolečkem nahoru (nebo dolů, teď nevím). Režim kompatibility nepomáhá, přitom na 32bit verzi to jde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Winamp stále používám a používat budu i dál. Začal jsem s ním se svým prvním PC v roce 1999. V té době jsem CD do MP3 převáděl pomocí Easy CD-DA Extractoru v kombinaci s aplikací Xing.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Winamp sel posledni dobou (pred 10ti lety rekneme) uplne do hajzlu .....
Jinak na prvni enkodovani MP3 jsem pouzival:
**** L3ENC V2.61 ISO/MPEG Audio Layer 3 Software Only Encoder ***
| |
| copyright Fraunhofer-IIS & Luky 1996,1997 |
| |
| Serial No. 140072 |
| |
********************************************************************

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Nikdy mi k srdci nepřirostl a tak nějak před těmi 10 lety se začaly vyrojovat pro mě zajímavější přehrávače.

Nevím, nakolik je můj dojem vzdálený od reality, ale já měl vždycky zafixováno, že winamp = nejvíc skinů. Byly doby, kdy s každou novou hrou vyšel ještě theme pro windows, který měnil kompletně vzhled vč. ukazatelů myši a zvuků a taky skin pro winamp. Svého času jsem používal skin ze starého Fallouta s takovými těmi červenými tlačítky, popisky jakoby vytlačenými na plastové kartičce a červenými a modrými dráty trčícími z každé škvíry.

Existovali i velmi bizarní skiny, které byly neskutečně náročné na výkon a zároveň střídmé co do ovládacích prvků. Co se ale týče bizarnosti, nic se asi nevyrovná těm zrůdnostem, co byly předinstalované s prvním Windows Media Playerem. Pamatujete např. tu zelenou hlavu, co měla místo uší vysouvací playlist, ekvalizér a zbytek ovládání na plešce? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to skoda, dalsi legenda je v ...
Doted pouzivam Winamp (samozrejme pouze na audio, na video MPC-HC). V klasickem skinu samorzrejme.

Ten enkoder se jmenoval Xing a byl rychlej ale kvalita naprd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ač jsem kdysi Winamp zkoušel, tak k němu nikdy nepřilnul. Vadilo mi na něm více věcí a hlavně ne moc dobrý zvuk. Současné verze jsou možná lepší, nevím, nezajímám se. Takže mi nevadí, že končí :).
Číslo 1 na přehrávání audia je u mě foobar2000, hlavně díky zvuku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V čem má spočívat nekvalita zvuku? Tohle už jsem kdesi četl, také nepodložené a osobně to nemohu potvrdit. Tedy pravda kdysi jsem zpozoroval, že nějaký DSP plugin mrví zvuk, tak jsem jej vypnul a když dekompresor tlačí data přímo do directsound výstupu, tak mi zvuk přijde v pořádku i v porovnání s jinými zdroji zvuku.

Nebo mají být nedobré dekompresory? Pak které? By mě to fakt zajímalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Winamp sem používal dokud jsem byl na Windows, od tý doby co jsem na Linuxu (asi dva roky) používám Audacious i když s XMMP winampím skinem

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja presel na linux driv, takze winamp potom xmms a ted audacious s winamp skinem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek: si delas prdel, ja mel na chlup stejnou PRVNI HW sestavu ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych chtěl podotknout, že Winamp hrál v plné kvalitě 128kbps i na zmínění 80 468 DX4 100MHz, jen bylo potřeba jej mít minimalizovaný (CTRL+W) :D a ovládat pomoci klávesnice YXCVB, resp anglické ZYXCVB.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To bych se docela divil. Winamp se 128kb/s, 44,1kHz byl na hraně na AMD486DX4-133@160. Proto jsem tehdy používal Winplay3, což byla aplikace přímo od Fraunhofferu (už z roku 1996 pro Win3.11) a proti prvním verzím Winampu o něco míň žravá. Je možné, že pozdější verze byly zoptimalizované líp. Nejlíp to fungovalo pod NT4 :-)
Pro kódování se tehdy používal l3enc z příkazové řádky, na té 486 trvala 1 písnička asi 1/2 hodiny. Bohužel první verze l3enc měly omezení pásma někde na 14kHz, takže co jsem si tehdy zakódoval, tomu chybí výšky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co si pamatuji já, tak 486DX-40 (AMD) dávalo 128kbps MP3 ve Winplay3 se čtvrtinovým vzorkováním (11,025 kHz), kdežto Winamp to dával s polovičním (22,05 kHz). A navíc uměl, jako první přehrávač, dokonce seekovat!!! :-)
Tehdy jsem pořád sledoval vývoj dosového přehrávače mpxplay, který autor verzi od verze ladil a zvyšoval výkon, takže jsem se těšil, až si jednou přehraju těch pár písniček v plné kvalitě. Dostal se na nějakých 93,3% rychlosti na 486DX2-66 (tu měl kamarád), 486DX4-100 prý dával vždycky. Ale pak jsem přešel na 5x výkonnější (frekvencí) K6-2 200 a tam žral Winamp v plné kvalitě jen luxusní 1/3 CPU. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tipnul, že ten encoder byl dosový l3enc. Taky jsem ho zkoušel svého času na Pentiu 60MHz:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

konci taky Shoutcast ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ho také používám pořád od jeho téměř první verze :) Informace, že je s ním konec mě vehnala skoro slzu do oka...
Pochybuji, že přejdu na něco jiného - pokud nepřestane přehrávat 'empétrojky' tak si ho nechám do konce světa :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem tenhle clanek zahlidl v RSS, mel jsem mensi sok...

Taky ho pouzivam uz od dob Win95, a popravde zadny jiny prehravac co jsem kdy zkousel mi nevyhovoval tak, jako Winamp. Takze ano, rozhodne budu pouzivat i nadale, s klasickym skinem, s par nepodstatnymi pluginy, jen na prehravani hudby, coz je to, co umi nejlip.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velbloud zdech, karavana jde dal. Take jsem ho pouzival nez se z nej stal moloch. Super byly DSP pluginy , i vizualizacni. Ale dnes mame whitecap , spoustu DSP pluginu do jinych prehravacu tak je to uplne jedno.

Winamp byl dobry v dobe kdy byly popularni mp3, dnes uz stejne vsechno poustim pres KMplayer nebo windows media.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WinAmp narostl do obludných rozměrů. Nyní používám AIMP... snad taky nenabobtná. Vzpomněl jsem na dělání těsta (Sůl nad zlato) "přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně, ... ... ... ono nám to "kyne" !

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono současná instalačka má 16,8 MB. To pro dnešní kompy není nic hrozného. Když se vybere klasický skin a ingnorují přidané nesmysly, tak vypadá furt stejně jako před desetiletím. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

už celé věky používám minimalistické dílko ruských autorů - STP_MP3. Nemají ani vlastní web, ale dohledat se dá. Asi není nic, co by tak málo zatěžovalo systém, ani holý Cool Player nebo FreeAmp se mu nevyrovnaly. A první enkódování ? Samozřejmě v molochovi jménem Musicmatch Jukebox, jinak od té doby, co je free, až dodnes Audiograber.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já zvuková CDčka kopíruji zásadně v Nero Burning Rom. Ten program neskazil jediné audio CD, které zkazil i ten slavný amatérský studentský nesmysl Exact Audio Copy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné... já používám podobně minimalistický Billy v1.04k (běží i pod Win7 64b.)
http://download.cnet.com/Billy/3000-2139_4-10297072.html

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

cca před 13 lety jsem používal winamp ver2.x (pod win98 se, tušímže) na pécku poháněném K6-II se zvukovkou Gravis Ultrasound PnP a fascinovala mě podpora MMX a hlavně pak 3DNow! instrukcí u dekódovacího (input) pluginu. Enkódovat .wav soubory jsem se pokoušel via L3Enc.exe

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dříve WinAmp 2.95_full_noaod [2 467 439 B] (stažený z www.cdr.cz :) ).
Dnes AIMP3.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Winamp 2.91 od vydani az do teto chvile. Asi dalsich par let tomu asi nebude jinak :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Winamp jsem pouzival hlavne na radio, ale jiz je tomu par let co jsem radio zacal poustet pres Screamer Radio co ma skvele tlacitko "Record" :) http://www.mp3-ke-stazeni-zdarma-hudba.eu/nahravani-mp3-z-radia.htm

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

na kompresi se tehda dost pouzivalo toto http://members.tripod.com/remy_nsiala/images/compressor2.gif

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je vono, díky!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Se divím, že tu nepadlo ani slůvko jako alternativa AIMP, pro Widle.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jj, Winamp používám od doby co se objevila Pentia 75@100MHz, taktak to lízalo 100%, ale hrál. Kódování v L3ENC pak v LAME.
Později na HTPC JetAudio a na PC stále Winamp + DFX. Kdo DFX s Winampem u mě slyšel tak to chtěl také. Nesmí se to však s nastavením "přehánět".
P.S.
Nevíte někdo o "univerzálním" programu, který "oskenuje" ovládací prvky zvukovky a po spuštění se zobrazí jako panel se spoustou posuvných ovladačů? Vadí mi když jsou tyto prvky "otočné" (hlasitost, basy, výšky) ty se dobře ovládat myší nedají a zabírají spoustu místa.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.