Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LegendSky může dál prodávat HDFury, s nímž piráti obchází ochranu 4k videa

Končí tři starší nesouvisející produkty, ale 4k snižovač verze HDCP pokračuje. Vlk se nažral, koza zůstala celá a lze tedy předpokládat, že se nyní usilovně hledají další způsoby, jak 4k streamy á la Netflix ochránit, když je lze za pomoci HDFury kopírovat.

Když jsme v březnu psali o tom, že LegendSky žaluje Warner Bros a DCP (Digital Content Protection; ~ Intel) kvůli ochraně 4k videa, nebylo ještě jasné, jak rychle vyústění sporu přijde. Jak se ale dalo čekat, vše proběhlo mimosoudní cestou a firmy dospěly k dohodě. Na jejím základě LegendSky přestává prodávat některé starší nesouvisející produkty, které uměly konvertovat digitální obsah na analogový (a nechráněný), ale není nijak dotčena její možnost vyrábět a prodávat HDFury, krabičku, která de facto s dalšími následnými kroky umožňuje majiteli obcházet / lámat nejnovější HDCP ochranu u streamovaného 4k videa jak jej distribuuje například Netflix.

Ještě jednou si tedy vysvětleme, o co šlo. V zájmu filmových studií (a v tomto kontextu tedy Warner Bros) i tvůrců ochran (v tomto kontextu DCP) je, aby pokud možno měli absolutní kontrolu na tím co, kdy, jak a za kolik zákazník dostane. Tedy kontrolu nad video streamem, který mu prodávají / posílají. K tomu slouží mnohé, ale také ochrana HDCP, která kupříkladu do světa Windows přišla s verzí Vista a v souvislosti s podporou formátu Blu-ray.

Jenže v rámci stále běžící války mezi filmovými distributory a pirátskými skupinami je HDCP stále vylepšováno a udržet celý řetězec kompatibilní a fungující je až přímo nemožné, či nepředstavitelně nákladné. A tak například HDCP 2.2 je někdy příliš, je potřeba ji kvůli zbytku věcí v řetězci snížit na verzi 2.0 či (teoreticky) nižší. Ne, proto, že byste jako firma Netflix, CBS či NBC chtěli krást své vlastní filmy a pořady, ale pouze proto, že potřebujete používat svůj AV řetězec, svůj „ekosystém pro digitální video“. A právě tohle krabička HDFury umí, snížit verzi ochrany HDCP. Neumí ji odstranit, cracknout, vyhodit z videa. V tomto kontextu je to regulérní produkt a tři uvedené firmy HDFury skutečně běžně používají.

Jenže jelikož je ve volném prodeji, kromě nich si jej mohou koupit i piráti, snížit verzi ochrany u jimi přijímaných 4k streamů a ty následně pomocí jiných nástrojů upirátit. Však se také netají tím, že bez HDFury by vydání 4k streamů filmů bylo nemožné. Jenže jistě se shodneme, že za to jaksi LegendSky nemůže, podobně jako vedení automobilky Škoda nechodí pravidelně do vězení za závažné nehody způsobené jejich automobily.

Nový vývoj v kause je tedy tento: LegendSky zastavila produkty HDFury Gamer 1 RGB, Gamer 2 Component/stereo a Gamer 2 RGB/stereo. Na „4k HDFury“ se nic nemění, firma jej nadále může prodávat, došlo k ukončení sporu. Vše na základě toho, že snížení verze ochrany HDCP je v souladu se zákonem DMCA.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LegendSky může dál prodávat HDFury, s nímž piráti obchází ochranu 4k videa

Pondělí, 9 Květen 2016 - 08:01 | Jack FX | Právě že ne, krabičku od LegendSky se snaží...
Pondělí, 9 Květen 2016 - 07:34 | franzzz | "A právě tohle krabička HDFury umí, snížit...
Pondělí, 9 Květen 2016 - 07:09 | Kubik | "4k snižovat verze HDCP pokračuje" - co...

Zobrazit diskusi