Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Leica M Monochrom “Jim Marshall Set” - limitovaná edice 50 kusů

Další sběratelská edice od německé firmy Leica kombinuje černobílé tělo M Monochrom s osvědčeným objektivem 50/1.4. Přichází na trh ve velmi omezené sérii.

Fotograf Jim Marshall byl jeden z těch opravdu skvělých, jehož jméno většina lidí nikdy neslyšela, ale aspoň nějakou jednu jeho fotografii určitě znají. Jim Marshall zemřel před sedmi lety ve věku 74 let. Jeho první Leica byl model M2 na konci 50. let a Jim se jím zařadil mezi lidi, kteří tuto značku chválili. Říkalo se, že (podobě jako Jimi Hendrix s kytarou) jej nebylo možné potkat, aby u sebe neměl alespoň jednu Leicu.

Takže je jedině logické, že Leica ve spojení s organizací nyní zastřešující jeho dědictví přichází s limitovanou edicí fotoaparátu. Konkrétně jde o model M Monochrom Typ 246, což je 24Mpix full-frame CMOS bez bayerova filtru, tedy zachytávající snímky pouze černobíle. Tělo doprovází objektiv Leica Summilux-M 50mm f/1.4 ASPH, který se řadí mezi to nejlepší z dílen Leicy.

Tělo i objektiv jsou provedeny v mosazné podobě se speciální úpravou dávající matný povrch a také unikátní vzhled každého z 50 vyrobených kitů. Objektiv je sice modernější konstrukce, ale je upraven tak, aby evokoval vzhledově 60. léta. Pro představu o ceně lze říci, že tyto sběratelské kity jsou významně dražší než prostý součet cen sériových kusů. Sériová Leica M Monochrom Typ 246 stojí ~200 tisíc Kč, sériový Summilux 50/1.4 stojí ~100 tisíc Kč. Takže za tento kit počítejme s cenovkou 350 až 400 tisíc Kč. Ostatně vzpomeňme kit Rolfa Sachse.

Leica bude jistě v těchto kitech pokračoval. Lze pro nepříliš vzdálenou budoucnost jistě předpokládat, že přijde nějaký kit na bázi nového těla M10, případně v budoucnu sériová Leica Monochrom na bázi M10.

Tagy: 
Zdroje: 

Leica

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Leica M Monochrom “Jim Marshall Set” - limitovaná edice 50 kusů

Úterý, 13 Červen 2017 - 13:50 | David Ježek | Kdybych si směl tipnout, tak ten vlevo bude v...
Úterý, 13 Červen 2017 - 00:04 | petr22 | Na obrazku jsou dva fotoparaty. Ktery z nich bude...

Zobrazit diskusi