Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tři ze čtyř řad zdrojů Lepa z Computexu nyní na trhu

Lepa_MX_F1_1
Základní řada MX-F1 je spíše závanem starých časů, zbývající dvě pak nabídnou už trochu zajímavější techniku zahrnující vyšší účinnost a částečně modulární kabeláž, doplněnou o silikonové spodky.

Ecomaster uvedl na trh tři z celkem čtyř nových řad zdrojů pod značkou Lepa, které byly k vidění na červnovém Computexu. Konkrétně tedy na trh přišla řada MX-F1, BM-MaxBron (80 PLUS Bronze) a GM-MaxGold (80 PLUS Gold); řada P (z větší části s účinností 80 PLUS Platinum) si debut odbude pravděpodobně ještě později.

Lepa_MX-F1_0

Nejnižším zástupcem je MX-F1, vyráběná u Channel Well Technology. Existuje však ve dvou verzích, s modulární kabeláží a bez ní. Na trh nyní přišla varianta bez ní, která je postavena na topologii half-bridge a pravděpodobně s pasivní korekcí účiníku (jestli vůbec s nějakou), jelikož má napěťový zdvojovač. K tomu samozřejmě skupinové řízení a ne právě mnoho výkonu vždy na dvou +12V větvích. Závan starých časů… Certifikaci účinnosti nemá žádnou, pravděpodobně se bude plácat kolem 80 % maximálně. K dispozici bude s výkony 350, 400, 500 a 600 W.

Lepa_BM-Max_Brom_0

Řadu BM-MaxBron bude možné pořídit s výkony 450, 550, 650, 700, 800 a 1000 W, přičemž výrobcem je Yue-Lin Electrical Technology, poměrně mladá čínská firma. Nabízí vždy jedinou silnou +12V větev, schopnou samu o sobě dodat takřka veškerý výkon zdroje. První dva nejslabší modely mají 12cm ventilátor, zbývající čtyři pak větší - pravděpodobně 135mm. Pro snížení vibrací jsou zdroje dodávány se silikonovým pouzdrem na hranách a rozích.

Lepa_GM-MaxGold_0

Na tyto zdroje jsem velmi zvědav, na první pohled vypadají technicky dost na úrovni, což je dost zvláštní s ohledem na to, že poslední nabídka na webu Yue-Lin zahrnuje modely ze začátku minulého desetiletí. Na druhý pohled už se totiž objevují věci jako že např. ve výčtu ochran chybí cokoli proti přetížení. Odpálit si zdroj za několik tisíc musí být docela prča, totéž se totiž týká i řady GM-MaxGold, vyráběné rovněž u Yue-Lin. :) U té jsou už přímo specifikovány DC-DC měniče, jinak tam krom vyšší účinnosti není rozdíl. Na trhu bude s výkony 500, 600, 700, 800 a 1000 W.

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tři ze čtyř řad zdrojů Lepa z Computexu nyní na trhu

Žádné komentáře.