Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Letecké společnosti zakazují přepravu MacBook Pro 15″, baterie mohou explodovat

A nie sú to náhodou batérie od SAMSUNGu ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny Li-Po můžou explodovat. V libovolném notebooku či telefonu. Když člověk ví jak (youtube) pak i na povel. A s trochou představivosti vezmou celé letadlo dolů s sebou. Celá ta šaškárna se svlíkáním při odbavování je jen divadlo, za účelem vytvoření drahé iluze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://xkcd.com/651/ ;-)

Ale jinak to tak je; Akumulátor je z principu věc, která obsahuje spoustu energie a má schopnost ji uvolnit na požádání.
Takže čím větší nároky na kapacitu a odběr, tím menší rozdíl mezi akumulátorem a bombou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Letadlo dolů nevezmou, protože se dá rekace ukočirovat chlazením, což se "běžně" stává. Proto jsou baterie předepsané do kabiny, aby byly přístupné a nesmí se dávat do odbavených zavazadel.

Litiovky naopak sundaly nějaký nákladní let, už si nepamatuji detaily. Baterie v cargu, hlášení pořáru a brzy odmlčení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejenom Li-Pol, ale všechny lítiové akumulátory jsou v podstatě výbušniny. Lithium je lehké a velmi reaktivní (proto taky snadno příjmá odevzdává energii). Pohromadě je drží jen různé pojistky. Když se někdo rozhodne šetřit nebo při jejich výrobě někdo nedává pozor nedává pozor, tak to dopadá špatně. Zajímavé je, že prohledávání tělních dutin před vstupem do letadla se toleruje jako důvodné, ale vnášení výbušnin ve formě baterií se přehlíží. Zákaz elektroniky v letadle by totiž neprošel :-D

Byl by to dobrý námět pro Bořiče Mýtů: "Kolik lithiových baterií sundá Boeing"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ona ho nemusí sundat, stačí, že se letadlo musí v takovém případě dostat co nejrychleji zpátky na zem. Platit bych to nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většinou nemusí. Baterie "vyhoří" v letadle poměrně často, což bude dáno změnou tlaku a větším stresem uvnitř a cabin crew jsou na zásah cvičené. Většinou mají kontejner na přístroj nebo powerbanku, nebo se hodí do vody aby se zbrzdila reakce a snížila teplota a tím produkce kouře. Pokud se dostane pod kontrolu a nejsou zranění, let pokračuje do destince.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pevně k okýnku přitlačeným notebookem v 30 tis. stopách proraž rezavý hřebík... no, myslím že já jsem už dolítal :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výška notebooku 1,55 cm.
Vzhled by to neovlivnilo kdyby přidali v návrhu milimetr místa pro vestavěnou baterii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle na to vliv fakt nemá. Extremizace tenkosti jistě je úlet, ale na závadné série baterek to nemá žádný vliv, to se prostě děje už desetiletí a dít bude i nadále. Je to spousta energie v malém balíčku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle na to samozřejmně vliv má. Je to dáno tím, že ta baterie v těsném prostoru buď nemá kam "expandovat" (občas se při problému nafoukne, někde na youtubu k tomu byly ukázky u mobilů) nebo při deformaci těla notebooku/mobilu deformujeme i baterii (což opravdu nechceme).....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oni staré/starší tlačítkové Nokie měly někdy takový problém? Baterka měla kvalitní konstrukci sama o sobě plus se ještě mohla opřít o tuhost konstrukce telefonu a normální napasování v přístroji, žádné extrémní napasování. Jestli jim ta onanie s tenkostí za takováto těžká selhání stojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze meli. Proc myslite ze jsou na original nokia bateriich ty hologramy? A po asi 10-15 letech jsem nasel nejakou starsi v krabici - baterie byla nafoukla na 2x tloustku a kryt telefonu roztlacenej. Muzu byt rad, ze to nezacalo horet.. kolem totiz bylo veci co by dobre horeli :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není nic o napasování (to byla specifická vada Galaxy 9). Jakákiliv Lithiovka může "explodovat", stává se to pořád. Dnes typicky zahoří powerbanky nebo elektronické cigarety.

Je to tím, že Li-xxx jsou jen svinutá supertenká metalizovaná fólie. Jedno mikro poškození uvnitř a řetězová reakce letí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Připojuju se k Palominovi. IMHO tlačítkové Nokie tyhle problémy neměly nebo jich bylo řádově méně než u dnešních dotykáčů, tabletů, notebooků. Když si hledám zprávy tohoto typu, tak je to skoro vždy dotykáč atd. narazil jsem jen na jeden článek o tlačítkových telefonech.
Našel jsem jen toto:
https://www.mobilmania.cz/clanky/dalsi-vybuch-baterie-telefonu/sc-3-a-11...
Takže občas bouchnou, ale díky kvalitnější/konzervativnější konstrukci a normálnímu nabíjení je to řádově méně často.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale mely, konkretne 6230i, tam se baterie nafukovaly docela dost, jeste bych jich par takovych nasel. Melo to snahu vylezt ven z krytu, ktrey pak sel docela blbe dolu, ostatne ta konstrukce byla mizerna sama o sobe. Horet jsem to nastesti nevidel.
Neznackove baterky jsem pouzival v LG, Samsungu a v Miu a jediny problem byl s deklarovanou kapacitou - proste ti cinsky smejdi na ten obal napisou cokoliv.
Na 2. stranu celkem nedavno mi menili bateru u Dellu - jednou jsem si vsimnul, ze se na me nejak divne sklebi a ze ten kryt jaksi nedoleha. Pry vadna serie... .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nafouknutí není výbuch.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, i staré baterie se nafukovaly, některým 3310 aspol odskakoval kryt nebo u jiných modelů šel vysunout kryt jenom velikou silou, jak se nafoukla baterie...ale k výbuchu tolik nedocházelo díky opravdu pevné konstrukci samotné baterie...
Pak bohužel přišla éra prvních iPhonů a tím pádem vestavěných baterií. Doba, kdy se z baterie stal jenom pytlík naplněný vysoce reaktivním lithiem. I já měl 3G, kterému díky baterie doslova praskl zadní kryt, poté 3Gs, kde se dokonce mechanicky poškodila základní deska - baterie se tehdy nafoukla do tvaru polštářku, až se mi nechtělo věřit, že se to vlezlo do telefonu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jaké "mikropoškození" ?? Problém nastane jen a tehdy pokud dojde ke zkratu. A to buˇv na vávodech nebo mezi vrstvami. Nic "mikro" na tom není. prorazíř díru=shoří, ohneš a zlomí se mezivrstva = shoří, proroste "krystal" skrz vrstvy/přehřeješ je = shoří. Zajímavé že klasické 18650 tímhle tak netrpí. Chrání je totiž vnější pevný obal.
Mimochodem nejvtipnější je u těch starých mobilů obvyklé obvinění "neoriginální baterie" nikdo vlastně nehledal/neřešil pravý důvod. Kolik procent mobilů použivá neoriginální baterie kolik znich shoří a proč?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.