Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme televizor: LG 42LG5000

> po stranách jsou umístěny dva velké inventory
Co jsou to inventory?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Menice pro napajeni "zarivek" pro podsvetleni, tohle jeste nebude s LED. Invertor je pro tohle zazite oznaceni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem mezi inventorem a invertorem je stejně nepatrný rozdíl jako mezi fetální a fekální.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Existuje tlačítko Nahlásit chybu, víme?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pekna praca. Kde su doby ked som takto opravoval stare TV Tesla. Tam este nehrozilo ani len SMD nieto este japonske kvalitne kondiky :)
Len tak pre zaujimavost ohladne tej ceny "nieco vyse 1000 Kc" to sa mi zda nejake lacne. Suciastky + 3,5 hod prace + kooperacia na prespajkovanie toho cipu < Oficialne s papiermi s dph by bolo asi aj 3x tolko ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne to prijde adekvatni. Svab stoji 37,- Kc plus nejake ty elyty. Rozborka, sborka je balada. Kdo nekdy opravoval 19" CRT, vi, o cem mluvim.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak to klobouček mistře, krásná práce.

Nicméně, jak poznamenal Andy, taky mi ta cena přijde dost malá, jakto?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nechpu kdo tyhlety Lucky Goldstar vůbec kupuje. Každý přece ví, že nejlepší barvy a celkově obraz mají plazmy od Panasonicu. Škoda jen, že Panasonic odmítl a stále odmítá vyrobit plazmu jako počítačový monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že Paňáč k tvému úžasu používá LG displeje ve svých LCD-TV.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já píšu o plazmových TV. A ty mají oproti LCD lepší barvy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prvni prekazka plazmy jako monitoru je, ze plazma ma velky pixely. Druha vec je, ze "vypalovani pixelu" resi vyrobci tak, ze obraz pomalu plave po televizi. Z pul metru by bylo videt, ze se ti poruznu meni sirka okraje. Nemluve o tom, ze si start panelem muzes hejbat o 5px na vsechny strany jak chces, ale prostredek bude vice mene stejnej, to sami plati pro vsechny panely nastroju ve vsech programech takze pouzivat to na praci u PC by velice rychle vedlo k vypalenejm oblastem. Pak tu jsou detaily jako velkej inputlag, ale to maj LCD televize taky, takze to nemusi byt problem technologie.

Navic LG panely davaj do monitoru i NEC a EIZO, takze bych je moc nezavrhoval..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Navic LG panely davaj do monitoru i NEC a EIZO, takze bych je moc nezavrhoval.."

To je důvod proč je nekupovat, když tam dávaj mizerné korejce. Dokud tam nebudou dávat Plazmy od Panasonicu tak je jednoduše ignorovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

já mám vypálené pixely i na LCD. Hlavně pruhy od "hlavního panelu" Windows a IE. Nedovedu si tedy představit, že bych měl místo LCD plasmu - to bych měl ty pruhy vypálené do měsíce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale tu jeden říkal, že plazma má lepší barvy.
A na českých AV(audio a video) webech píšou, že už se plazmy nevypalujou.
A jeden další by si to dokázal představit, a to proto, že chce lepší barvy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Plazma má by default vždy lepší barvy, protože má x krát takovej kontrast a také lepší gamut. Nicméně, jak už někdo zmínil, 3 velké problémy.

- Pixel plazmy nejde udělat malej. 1920x1080 při 42" je největší hustota a to stejnak nabízí jen Panasonic.

- Plazma tvoří obraz tak, že jednotlivé barevné subpixely extra rychle blikají, obraz se slývá ve výslednou barvu kterou vnímá naše oko. Ale... tento "dithering" je vidět pokud nejste od obrazovky dost daleko, v mém případě zhruba 2 metry co se týče toho 42" 1080p modelu.

- Vypalování se stále děje, už neni tak šílené jak kdysi a při používání obrazovky na video je to i OK bez jakejchkoliv funkcí proti vypalování. Ale tu TV jsem používal 2 měsíce jako monitor k PC a nakonec jsem byl rád že jsem jí zachránil. Ono to začne nevině, to neni "bum a je to tam", člověk si toho moc nevšímá, protože to vypálení je napřed vidět třeba jen na šedé či béžové, atd. Ale vypálil se mi tam jejen taskbar, ale hlavně HUD od Starcraftu 2. Hlavně ty jeho zelené části v pravo dole.

Na TV se hrálo super, b game modu neměl ten Panasonic žádnej inputlag, odezva prakticky nula, žádnej ghosting, atd. Prostě dobrý, ale vypalovala se, a to jsem předtím dodržel všechny rpavidla zahoření, atd. A stejně. Nakonec TV zkončila u matky kde jsou z ní nadšení protože je to nejlepší TV co kdy měli, a asi po měsíci se ono vypálení opět srovnalo a dnes je jako nová, ale poučil jsem se, že místo monitoru opravdu ne. Leda jako sekundární zobrazovalo, kde nebude nikdy statickej obraz.

Další věc co se toho vypalování týče je, už to není ten starej známej burn-in, jde defakto o "opotřebení" ala pokud máš pixely kde svítí zelená 10x více než je průměr, vypálí se tam, a je fuk jestli je tam 1x 10 hodin nebo deset dní každej 1 hodinu. Prostě se opotřebí více a je to pak vidět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je nejlepší CRT…:D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno... špatné gamma, mnohem větší reflexivita rozptýleného světla z místnosti, na obrazovce speciální vrstva zvýrazňující hmatance (nebo při její absenci je to magnet na prach), obraz šišatý a nelineární, přičemž korekce vyšších řádů jsou jen v servisním menu nebo vůbec, smrdí z toho ozon, rentgenové vyzařování, zabírá to stejně místa na hloubku jako na šířku atd...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nemají tak dobré barvy.
Já teda widegamutové CRT s 1,073 milardy barev neviděl. Co vy?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

CRT se používaly velmi dlouho (mnohde v podstatě donedávna) právě i díky barevnému podání, tak to asi nebude ono. Jo, 10bit panely už jsou trochu dál, nutno ovšem podotknout, že ve větší míře se přestaly CRT monitory vyrábět minimálně před dekádou.

Při stavu současné technologie není problém to opět posunout dál (mám i pár nápadů jak) a vyrovnat se plackám. A pořád tu je ten fakt minimální velikosti (sub)pixelů, tedy to nevypadá jak zámková dlažba, a variability rozlišení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Behemot: AS15F ti odejde znova, ale myslím si, že až se rozbije znovu, bude tv tak morálně zastaralá, že se to nevyplatí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi jaka verze cipu je pouzita, prvni dokonce meli zespoda chladici plosku a pekli slusne a odchazeli jeste rychleji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, také řeším tento problém, dnes mi tu na stole přistála TV Philips se stejnou deskou. Jen netřeba objednávat ze zahraničí - http://www.sahy.cz/sahy/eshop/1-1-LCD-LED-TV-spare-parts/0/5/1411-AS15-F . Je to trošku dražší, ale doba dodání je rychlá, takže jsem dnes objednal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč tam? U mě to je levnější.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože píšeš "Znamenalo to ovšem nejen objednat součásky ze zahraničí".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No? A čipů jsem na tuto bednu použil kolik, Halík?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší na těchto televizích je, že používají k regulaci jasu pulzně šířkovou modulaci, která osciluje 0-100% tzv. "duty cycle" český střída na určité frekvenci. Bohužel tohle se často projevuje blikáním.
viz tohle video http://www.youtube.com/watch?v=qKWqfNwTSa4

Nicméně místo PWM toho mohou použít amplitudovou modulaci variací proudu tekoucího do podsvícení(zářivka, LEDka). A díky tomu vůbec neblikat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PWM zase tak nevadi, vadi ta frekvence kterou to blika, kdyby to nakopli z tech +-200Hz co zkousej v nekterejch monitorech aspon do obasti jednotek kHz hned by to podsviceni slo ztlumit podstatne vic. (A blikani vidim, bez bolesti hlavy muzu u Dellu U2412 sedet tak 20minut)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlas.
PWM vždy vadí ať je na jakékoliv frekvenci. Jak jsem psal výše, jas lze regulovat Amplitudovou modulací úrovni proudu tekoucího do LEDek. Pak žádný Hz není a nemusíme řešit kolik už je dost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jas lze řídit řízením proudu diodou. Ale mezi takovým řízením a PWM řízením je nejeden rozdíl. Při proudovém řízení se mění minimálně barevná teplota s průchozím proudem a také intenzita světla není úplně lineární s průchozím proudem. Pokud je např. na diodu s nominálním proudem 350 mA aplikován PWM signál se střídou 1:1 bude svítit trochu jinak, než když do ní pošleme ekvivalentních trvalých 175 mA. V řadě aplikací to nevadí, ale zrovna u podsvícení bych se toho bál.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Ano, jas lze řídit řízením proudu diodou. Ale mezi takovým řízením a PWM řízením je nejeden rozdíl. Při proudovém řízení se mění minimálně barevná teplota"

To není problém pokud s tím LCD controller počítá a přímo to jeho naprogramování kompenzuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ale to právě problém je, protože se musí řešit ne zrovna triviální přepočty barevnosti, kde se toho dá snadno víc zkazit než zlepšit => vyšší cena. Nevím jak to ty lepší "flicker free" monitory dělají, jestli se pouštějí do něčeho takového, nebo naopak mají lepší LEDky, které tím tolik netrpí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vykompenzovat nelinearitu závislosti intenzity na proudu si představit umím, problém to není. Ta nelinearita ale možná ani nestojí za to se tím zabývat, nikdo u této aplikace nepotřebuje přesně odstupňovanou úroveň intenzity. Mnohem horší je ten posun barevné teploty. Jak prosím analogově dosáhnout toho, aby dioda svítila např. na 50% a při tom neposunula teplotu oproti 100%, když jí musí téct zhruba poloviční proud, který to ale posune? To žádný kontroler nevyřeší. Tuto věc právě vtipně odbourává PWM, kde tento problém není, protože když už dioda svítí, svítí vždy s konstantní intenzitou i barevnou teplotou. Pochopitelně tím není řečeno, že díky PWM nevnikají problémy typu blikání a interferencí. Vždy něco za něco.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

http://www.svethardware.cz/recenze-dell-u2913wm-kral-na-poli-219/36274-5

Tady jde vidět ta kompenzace kdy dochází k naprosto minimálním odchylkám.

a tady je grafické Eizo s PWM na 18 000 Hz

http://www.svethardware.cz/recenze-eizo-cx240-ideal-pro-narocne-uzivatel...

Celkově Dell variace proudu max. 30K Grafické Eizo s PWM 80 K odchylka.

V rozsahu 10-50% je to ještě méně. Dell má 15 K odchylku, Eizo pal cx240 60K

Jak tohle zpochybníte?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Už mě to napadlo u toho Samsungu 305T co ty byl onehdá, nepoužívá to taky PWM? Podle majitele zase vidí blikání a pokud se něco těžce nepodělalo, což je *velmi* nepravděpodobné, podle mne je to jediné vysvětlení. PWM řízení jasu je tu s námi dlouho a donedávna to byla jediná používaná metoda…

Mě tedy vadí spíš frekvence pod 85 Hz, jsem odchován na CRT. Na druhou stranu, posledně mě pálily oči i z frekvence nad 120 Hz, asi jsem si na těch 85 nějak fyziologicky zvyknul či co :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi tím, že CRT/CCFL bliká bez změny barvy, zatímco LED bliká dvoubarevně. Modrá bliká rychle, žlutý luminofor má zpoždění, takže náběh je modrý, dosvit žlutý, a dělá to před očima duhové mžitky. I při vyšší frekvenci.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nesmys
http://www.tftcentral.co.uk/articles/pulse_width_modulation.htm
http://www.youtube.com/watch?v=qKWqfNwTSa4

LEdkový pruhy jsou čistě bílá barva to zářivky hýří barvami při pwm

Proč píšeš nesmysly?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jé, to jsem to otočil... díky za upozornění.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Určitě musel 305T používat PWM. Ano dlouho dobu tady pwm bylo ale naštěstí je nahrazovnáno amplitudovou modulací variací proudu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Super, že jsou ještě lidi, co uměj věci opravit a ne jen vyměnit modul v ceně třetiny výrobku :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nahodou neviete co moze byt chyba ak na samsung plazme vypadol jeden riadok?(ostatne idu, len ten jeden je stale cierny)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to je celý řádek je příčina vice méně jasna, příslušná řádková elektroda nemá buzení, otázkou je proč ho nemá. Možnosti jsou dvě, problém v panelu řešením je jen výměna panelu tzn. je to více méně neopravitelné. Druhou možností je kontakt mezi panelem a deskou řadiče panelu, nevím jak i plazem, ale u LCD jsou tam lepené spoje a občas se vyskytne problém s kontaktem v tomto spoji. Pokud je závada zde tak je zde možnost pokusit se spoj "přežehlit", ale snadno se toho dá více podělat než opravit

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti seriálu o výměnách kondenzátorů, ale nechcete udělat díl o zkušenostech s DPO, který jste si pro tento účel pořídili?
Ideální by bylo provést srovnání třeba s Agilent 3000 řadou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mam take chciplou tv lg ale tim ze praskl display ... deticky.

hledam pokud by nekdo mel na prodej 100% funkni display LC420WXN-SAA1.

diky

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ahojky, sehnal jsi nový displej? Nevíte někdo, kde se dá objednat nový displej na TV LG 42LM 650, 3D?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jakpak jsi poznal, že je špatný ten čip AS15-F? Proměřením nebo sis vygooglil nejčastější závady na desce TCon?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pročetl fórum a s asistencí potvrdil problémy měřením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ani neni treba merit, je to nejbeznejsi zavada teto generace panelu a projevuje se primarne spatnym podanim barev, pozdeji uplnou nefunkcnosti. Tehle cip se meni automaticky a kdyz to nepomuze jde se dal (obvykle do zdroje). Navic stoji lehce pres jeden US$ tj zadne ztraty (vetsi sou naklady na sroubovani)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ale mění se to samo a ten čas je zdarma, že :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.