Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linux Lite 2.8 je poctou Ianu Murdockovi

Upravená variace na Ubunu LTS přichází s posledním vydáním, které staví ještě na verzi 14.04. Linux Lite 2.8 zahrnuje podporu hardwaru odpovídající kernelu 3.19.

Linux Lite je další ze zajímavých variant postavených na Ubuntu, kterých vyrostlo jak hub po dešti. Linux Lite využívá jako základnu LTS verzi, což aktuálně znamená Ubuntu 14.04.3, aktualizovanou LTS variantu původně pocházející z dubna 2014. Proč to píšu? Inu proto, že to za prvé znamená, že systém ještě používá inicializační systém upstart (nikoli systemd) a za druhé že by případně „mohla drhnout“ podpora hardwaru.

Nicméně ta tolik nedrhne, neboť distribuce obsahuje tzv. „Hardware Enablement Stack 3.19 Kernel“, což je sice stále trošku starší záležitost oproti aktuálnímu kernelu 4.4, nicméně na ten si ještě počkáme, minimálně do dubna a vydání Ubuntu 16.04 LTS (ale to už se vší parádou včetně systemd a posuvníků z GNOME 3).

Verze aplikací přímo v instalaci zahrnují například Firefox 44.0, Thunderbird 38.5.1, LibreOffice 5.0.4~rc2, nově podporu btrfs (včetně instalátoru), VLC s podporou H.265, dále pak xbacklight, nový tagovací plugin v Thunaru, funkční Hulu a nějaké ty opravy chyb. Toto vydání je věnováno nedávno zemřelému Ianu Murdockovi, zakladateli distribuce Debian GNU/Linux, ze které Ubuntu a tedy i Linux Lite vychází.

  • Ke stažení: Linux Lite 2.8 pro x86, amd64
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linux Lite 2.8 je poctou Ianu Murdockovi

Pondělí, 1 Únor 2016 - 18:24 | Adol Fitler | to je všechno nebo je to rozděleno do více článků...

Zobrazit diskusi