Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: Čiplety se časem dostanou i do nižších cenových segmentů

Ad vynechanie GF z procesu puzdrenia: o to viac je zaujímavé, čo chce AMD od GF odoberať, keď nedávno predĺžili zmluvu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Napr. APU "Monet" (12nm+, 4xZen3)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nezrušili to? Dlouho o tom je ticho... Byla by to konkurence pro i3/Pentia (konečně)....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pohľad mňa asi nie, keď Lisa hovorí o lowende (Renoir-X to celé a dlhodobo nepokryje) ..len sa čakalo na uvoľnenie kapacít, po IO čipletoch keďže tie prechádzajú na 6nm.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neměl být Monet primárně mobilní produkt? Vzhledem k údajné podpoře (LP)DDR4(X) by stejně desktopová verze šla do AM4 socketu, což pro AMD nemá smysl v době AM5 vydávat. Kdo má AM4 socket, nebude upgradovat na produkt pomalejší než 90 % toho, co pro něj vzniklo. Monet (by) měl být 12nm+, což znamená, že AMD možná čeká, až se rozběhnutím výroby Zen 4 přesune výroba čipletů z GlobalFoundries k TSMC, aby mohla uvolněné kapacity využít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tento rok to na low end s DDR5 nevidím (kvôli cene). Preto AM4 s Monet-om pokryje low-end...dopredaju sa dosky, čipsety a všetci budú spokojný...možno ku koncu roku 2023 príde na AM5 niečo s 4xzen4 na 4nm Samsung/GF, alebo 6nm TSMC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom bych oponoval, protože na skladě je hafo AM4 levných desek a jediné, co skutečně chybí, jsou low-end procesory. Takže nějaký Zen3+ do AM4, 2c/4t až 6c/12t na 12+nm GF procesu, případně takové APU s minimální grafikou by se prodávalo samo... Je plno aplikací, kde více není potřeba.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

napr. čipy pre konzoly by to zvládli. Ale aj Xilinx. AMD posunulo ohlásenie výsledkov °za Q4 a celý rok 2021 z tradičných 21. -25.1. na 1.2., čo niečo naznačuje

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale pouzdřilo se v TSMC, GF dělá jen centrální chiplety. Takže dělat oba chiplety i pouzdření u jediného výrobce sníží náklady a dost výrazně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžou u GF dělat jiné věci pro OEM případně i průmysl nebo automobily. Nedávno snad měla Tesla nahradit infotaiment od Nvidie právě za AMD. Takže určitě je co vyrábět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co jiného by lisa teď mohla říct, když nemaj čím odpovědět v polovině segmentu trhu s procesory

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

i kdyz meli tak stejne byly nejprodavanejsi ryzeny x600 a drazsi, tak je to jedno..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak trh vypadal úplně jinak, hlavně 2600 a 3600 se prodávali za cca 4500,- a osmijádro stálo 8000,-
a intel neměl v té době nic od mainstreamu nahoru, v podstatě každá diskuse byla vysmátí intelu jak je v prdeli
teď amd sice by mohla konkurovat snížením ceny, ale evidentně nemůže nebo čeká až se sníží ceny celé platformy od intelu
tak jediné co jí zbáví jsou plané tlachy jak od gelsingra

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. AMD k slevňování nic nenutí - taktak dokáže saturovat poptávku (možná ani to ne) a prodává hiend.
2. Intel sice má levné procesory ADL, ale desky k nim jsou předražené, takže ani tady to nevypadá na nějaké přehnané drcení v lowendu - i když to se taky může velmi rychle změnit, a pak by (možná) AMD bylo nuceno reagovat.

Bude rozhodně zajímavé sledovat vývoj a tahy obou společností.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je zajímavý, že v USA teď spadl 5800X na $329.99, když se nic zlevňovat nemusí.. :)

Z Německa se dá sehnat 5800X za nějakých 8500 Kč, 5600X za 6300 Kč. Optimální by bylo jít ještě tak o litr dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ceny pujdou dolu, tak bych mozna mohl vylepsit streva meho desktopu
Ryzen 5 2600X
ASRock B450M Pro4
AData DDR4 2666 DualRank 2x8GB

Otazka je jestli to vubec k necemu je, kdyz tam mam GTX 1080 Ti. Pocitam, ze na hrani synovi by vymena CPU moc neprinesla. Monitor 2560*1440

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon by se hodně zlepšil ,hlavně minima fps. Ty ramky s CPU bych zahodil a zapomněl že sem je někdy měl. Máš tam opravdu velký potencial.
Já ted u kamaráda měnil 2600 za 3600 a ta 2600 nedokázala nakrmit 6600Xt ve Warzonu ,s 3600 to jede v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak 2 měsíce a desky půjdou dolů za normální cenu, stejné to bylo s B550 pak samozřejmě záleží jak se budou vyvíjet paměti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že právě proto přijde AMD s novými CPU na ZEN 2 jádrech jako nový LowEnd. Spíš je otázka, kolik se jich dostane na retail trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možné řešení, za stávající situace nedostupných a/nebo předražených karet, je pořídit 5600G (cca 6350 Kč). 7-8 let staré sestavy, které to nahrazuje, většinou kombinovaly CPU za 2,5 + grafiku za 2. Dnes je vše dražší, takže to tak nějak odpovídá růstu cen a covidové situaci + je tam příplatek za pokročilé výrobní technologie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD by mohlo dávat APU do nějaký obdoby NUCů, za rozumný peníz. Jak mobilní tak i ty Gčka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá, dokonce pro ně existují krabice s pasivním chlazením, pro jiné pak externí doky na grafickou kartu. Problém je, že tyhle výrobci vydají 1 BIOS, 1 drivery a pak už na to kašlou. Navíc to není vůbec rozšířený, věštinou se těžko shání (zejména výrobci v USA) a pak se jich i těžko zbavuje. Oproti tomu Intelácký NUCy docela rozšířený jsou, mají BIOSy (občas teda řádně zprasené), drivery a je to zavedená platforma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, ale obecně řečeno, i ty Intelacke NUCy nejsou nic moc. Mobilní procesory, zprasené chlazení a je to silně předražené. O hodně výhodnější je vzít obyčejný ITX board, picoPSU a malou krabici. S vhodným APU a chladičem - jsou i pasivní krabice s heatpipes a žebrovanim zvenčí nebo s tichým velkým vetrakem - není problém provozovat i 65W procesor. Je to sice trochu větší než tyhle spešl NUC/miniPC, ale plnotučné, opravitelné, se standardními drivery a možnostmi upgrade. IMHO mnohem výhodnější způsob...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Sice je ten autobus vacsi, nez osobne auto, ale zase pojme viac ludi" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"O hodně výhodnější je vzít obyčejný ITX board, picoPSU a malou krabici" - technicky vzaté áno, finančne nie. Napr. taký NUC 6CAYH stál okolo 115€ a nič od AMD v podobnom balení ani cenovej relácii neexistuje - žiaľ. Len za trochu normálny AM4 Mini-ITX board dáš 100€. Hneď by som do toho išiel (hypoteticky, mám trochu väčšie mini - Asrock X300). Ak človek nepožaduje za každú cenu NUC-like formát, tak potom môže zobrať HP ProDesk/EliteDesk DM, ale lacné to veru nie je. Akože už aj číňania sa zobudili a robia NUC-like PC s Ryzenmi, ale kvôli záruke a clu sa mi to moc nepáči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> počet možných kombinací rapidně zvyšuje a dává prostor pro další a další neotřelá i nečekaná
>řešení.

A práve tie môžu byť zaujímavé pri TSV.

Kľudne čiplety s nejakým počtom rezovýchALU. čiplety s nejakým počtom AGU, napr. aj čiplety s rezovými FPU. a interposer, ktorý by vedel jednotlivé časti rezových jednotiek spájať a rozpájať podľa potreby záťaže, verzie CPU, Shader čiplety, TMU čiplety, video dekóderové čiplety, 4- cestné dekódery inštrukčných sád x86/ARM ako čiplety, s možnosťou spájanie viac dekóderových čipletov do jednoho viac ako 4-cestného dekódera....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak já jsem rád že jsem se zbavil čipletu 5600X a přešel na monolit 5700G. u 5600X jsem jel IF 1866Mhz a 3733Mhz paměti. S 5700G mám 4733Mhz paměti s 2366Mhz IF. Prostě AMD čiplet a jeho prehistorický čiplet s paměťovým řadičem smrdí. Btw kdo mě chcete dát mínus, tak mě nejdřív prosím printscreenněte jak Vám váš čiplet jede alespoň na mých 2366Mhz IF, jinak nevíte o čem mluvíte

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

5700G je super. Len tá cena, .....ale tá grafika to obháji, keďže výkon má, na bežné bavčanie v dnešnej dobe bez grafík super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a k čemu ti to je když to má pořád horší herní výkon než 5600x ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U AMD to jistě ví a proto bude centrální chiplet dělat TSMC. AMD i za cenu horších parametrů musela myslet na výslednou cenu a pouzdření není zadarmo. A ano monolit je na tom lépe z hlediska latencí, ale za cenu nižší kapacity cache. Takže záleží na zátěži, jak se to kde projeví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět, zase to musím dát na správnou rovinu, ne příliš dobrá interpretace co vlastně Lisa Su chtěla konkretně říct, po hloubkovém rozboru překladu a výrazu v očích Lisy je do slovný překlad asi formulován takto. AMD se časem dostane do nižších sfér, tzv. propadlišť, z kterých už není návratu. Tak nějak si myslím že to bylo v kodu její myšlenky a jejího konstatování.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

intel-idiot detected

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze AMD objevilo ameriku? Intel mel takove nemastne neslane chiplety v dobe Haswellu v mobilnich procesorech, kde se na jednom podkladu kombinovalo diskretni PCH a k nemu CPU :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.