Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LXQt 0.11 o krok blíže finální verzi

Po 11 měsících přichází nová verze desktopového prostředí LXQt, které je implementací LXDE pro framework Qt5.

Nové LXQt vždy znamená určitou míru inovací ve všech komponentách desktopu, tedy včetně základních aplikací, které obsahuje. Tvůrci dodávají, že sice plánují častější vydávání nových verzí a backportování toho podstatného do starších, ale zatím nepřijdou s pevným harmonogramem vydávání.

Z hlediska uživatelské zkušenosti (User eXperience - UX) bylo v nové verzi opraveno mnoho chyb. Jsou zde nové komponenty a úpravy některých nastavení. Pro LXQt se nově kupříkladu používá uložené nastavení OpenBoxu v souboru ~/.config/openbox/lxqt-rc.xml. lxqt-config je dokončen a dostal podporu nastavení jasu displeje. Správce úloh lxqt-panel nyní správně pracuje na vícemonitorových systémech, hlavní menu dostalo podporu vyhledávání. SPrávce souborů PCManFM-Qt má také spravené grafické rozhraní, umístění ikon je přesnější a je možné ukládat rozdílná nastavení pro jednotlivé složky (adresáře).

Novinkou této verze je pavucontrol-Qt, Qt port zvukového mixeru pro PulseAudio, který byl původně založen na GTK+. Pro tvůrce instalačních balíčků v distribucích je zde, kvůli velkým změnám v průběhu posledního roku, spousta změn v přípravě balíčků. Proces ale díky tomu bude odteď jednodušší.

Zatím je tedy LXQt stále ve vývoji a nelze říci, kdy bude dostatečně dobré, aby se ho chopilo třeba Lubuntu. Poslední zprávy z beta verze 16.10 říkají, že instalační obrazy s LXQt odkládá Lubuntu až na verzi 17.04, tedy na jaro příštího roku.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LXQt 0.11 o krok blíže finální verzi

Pondělí, 3 Říjen 2016 - 22:28 | cz3dtc | lx-qt nebo jwm pro málo ram ideál.

Zobrazit diskusi