Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LXQt 0.9 přechází na Qt5 a přidává nový vzhled Frost

Nová vývojová verze lehoučkého desktopu LXDE předělaného pod Qt, je tu. Přináší radikální řez, na Qt4 knihovnách již nefunguje, tvůrci definitivně přešli na framework Qt5.

LXQt 0.9 se tak stává prvním vydáním, které má mezi závislosti věci z KDE Frameworků: KWindowSystem (nahrazuje dosavadní vlastní knihovnu XFitMan), KGuiAddons (nahrazuje závislost na Xlib v lxqt-panelu).

Mezi tématy vzhledu je nově k dispozici Frost, který je jakýmsi přechodem mezi světlými a vyloženě tmavými tématy. Tmavé téma bylo sloučeno s Flat Dark, rozdíly nestály za to. Jinak jsou zde nějaké aktualizace v dílčích komponentách, je možno konfigurovat pozadí panelu, hlavní menu lze procházet klávesami, správa napájení pak umí zobrazovat stav více než jednoho akumulátoru.

Desktopové prostředí LXQt se zkrátka blíží, byť pomalu. Vývoj ještě nějakou dobu potrvá, takže stále platí, že používat tento desktop jako primární nelze doporučit všem, spíše hračičkům, kteří to jinak nevydrží.

Tvůrci v souvislosti s novou verzí vydali několik doporučení, čemu se vyhnout, aby byl výkon desktopu co nejvyšší. Doporučují kompilovat některé komponenty s cachováním, aby se při každém použití nemusely stále načítat stovky položek. Hlavní knihovnu správce souborů PCManFM zase kompilovat s podporou libexif, což umožňuje sosat z JPEGů v nich uložený náhled, nikoli jej generovat samotným správcem za běhu z plných rozlišení fotek. Také se doporučuje vyhnout se GTK+ stylům, pokud to je možné. Qt engine sice umí načíst si GTK+ v2 a ostylovat aplikaci tak, aby to dobře vypadalo, ale má to určitý (často už jen zanedbatelný) výkonnostní dopad. Doporučuje se volit styl fusion pro Qt5 a CleanLook pro Qt4. Na druhou stranu se silně doporučuje vyhnout se Qt 5.4.0, jelikož je v něm několik divných regresí, které budou opraveny až v 5.4.1. Kompletní přehled doporučení najdete na blogu LXDE, jen dodám, že tohle se týká vlastně programátorů. My běžní smrtelníci doufejme, že se jich budou držet balíčkáři distribucí až budou balíčkovat LXQt 0.9 pro naše distribuce.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LXQt 0.9 přechází na Qt5 a přidává nový vzhled Frost

Pondělí, 9 Únor 2015 - 21:03 | Thadvithey | Není to závislost na kolosálním KDE, jenom na...
Pondělí, 9 Únor 2015 - 17:41 | corwin78 | Závislost na KDE knihovnách není problém, protože...
Pondělí, 9 Únor 2015 - 17:20 | aa bb | Tak ako som cital jeden komentar na inom webe,...

Zobrazit diskusi