Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lytro připouští spolupráci s Applem

Lytro camera a Apple logo
Společnost Lytro, kterou známe jako autora plenoptického fotoaparátu, podle zjištění serveru 9to5Mac navázala spolupráci s Applem a společně možná chystají nějaký ten „iShot“…

Jedním z dlouhodobých cílů Applu je přinést inovaci na poli fotografie. Přestože jsme například takový iPhone 4S za kvalitní optiku pochválili, souhlasíme s redakcí 9to5Mac, že ani 4S nebude onou fotografickou revolucí a že tím pravým ořechovým bude spíš cosi neotřelého a inovativního. Právě něco takového možná Apple kutí ve spolupráci s Lytrem - na zajímavou indicii náhodou narazil zmiňovaný 9to5Mac během četby jedné z nejnovějších jablečných publikací.

Lytro camera RedHot
Veselá slečna s aparátem Lytro camera

V knize Inside Apple, kterou napsal Adam Lashinsky, je totiž popsáno setkání Steva Jobse se zakladatelem společnosti Lytro, Renem Ng. Jobs tehdy narychlo zorganizoval sraz v Palo Altu, kde mu Ng předvedl prototyp fotoaparátu Lytro a vysvětlil možnosti plenoptického snímání. Na závěr jej Jobs požádal, aby si rozmyslel tři body, ve kterých by rád spolupracoval s Applem.

Serveru DPReview toto zjištění nedalo a rozhodl se kontaktovat mluvčího firmy, od kterého přišla následující odpověď.

„Vždy jsme Apple obdivovali a chápali jeho oddanost k inovátorství. Měli jsme to potěšení setkat se s panem Jobsem předtím, než nás opustil, vyhovět jeho zájmu o naší technologii a ukázat mu, na čem Lytro pracuje. Nemůžeme však komentovat minulou, současnou ani chystanou obchodní spolupráci.“

  • Lytro

Mluvčí tím potvrdil nejen popsanou historku, ale nepřímo také existenci nějaké formy spolupráce mezi oběma firmami. Apple zřejmě chystá vlastní fotoaparát, který bude nabízet plenoptické snímání a Lytro mu se svým současným portfoliem dělá betatesting (míněno s trochou nadsázky :-).

Nepředpokládáme, že by rozšíření této informace bylo plánované a fungovalo jako předzvěst vydání konkrétního produktu. Pokud spolupráce obou firem nějaké ovoce přinese, dostane se na trh nejdříve v příštím roce.

Detaily o plenoptické technologii Lytro najdete v našich předchozích článcích:

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Lytro připouští spolupráci s Applem

Pátek, 27 Leden 2012 - 14:04 | mikeczcom | Jo aha, takže ten kdo by chtěl ajfoun ale nechtěl...
Pátek, 27 Leden 2012 - 12:53 | rheingold | Prosím, prosím, jen to ne!!!! Nedávejte takto...
Pátek, 27 Leden 2012 - 09:29 | Pety | A není pak lepší a k použití jednodušší mít v...
Pátek, 27 Leden 2012 - 08:31 | junk mail | Jistěže když dáte telefonu objektiv, tak...

Zobrazit diskusi