Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Macronix chce být významným výrobcem NOR flash

Křemíková deska

S NOR flash přišel v roce 1988 Intel a o rok později představila NAND flash Toshiba, oba typy pamětí nyní zažívají nebývalý rozmach v různých zařízeních. Větší (rozměrem i kapacitou), levnější ale pomalejší NAND flash najdete v mnoha typech paměťových karet a datových úložištích, rychlejší, trvanlivější (SLC NOR flash zvládne až o řád více cyklů přepisu než SLC NAND flash, až milión vs. 100 000) ale dražší NOR flash pak především v mobilech, některá zařízení také kombinují oba typy, když NOR flash mají pro systém, díky čemuž rychleji startují, a NAND flash pro samotná data třeba na paměťových kartách. NOR flash totiž umí provádět přímou adresaci a strojový kód tak může de-facto směřovat bajt po bajtu přímo k procesoru, s NAND flash se musí číst celá stránka.

Na NOR flash a ROM paměť se nyní zaměřuje společnost Macronix, potvrzuje se totiž její již dříve avizovaný nákup fabriky na 300mm křemíkové desky od firmy ProMOS, kde tyto paměti bude vyrábět. O dříve uváděné ceně 1/4 miliardy USD se nic neříká, ale Macronix prý chce v této továrně utratit více než 500 miliónů USD, v následujících dvou až třech letech chce najmout i 1 500 nových zaměstnanců. Tento závod má rozjet výrobu ve velkých sériích začátkem příštího roku, půjde přibližně o 200 000 křemíkových desek měsíčně.

Boj na tomto poli se začíná přiostřovat, když společnost Spansion vyhlásila bankrot (od 10. května je z něj venku, ale soustředila se na jiný segment trhu) a posiluje jak Macronix, tak i konkurenční Winbond Electronics.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Macronix chce být významným výrobcem NOR flash

Středa, 14 Červenec 2010 - 14:55 | HKMaly | No uz by bylo na case aby MLC NAND odesli na...
Středa, 14 Červenec 2010 - 12:02 | junk mail | Tak už se těším na nové SLC NOR SDD :-)

Zobrazit diskusi