Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mageia 5 konečně vyšla

Po hodně dlouhém porodním procesu, v jehož závěru došlo i na selhání serverového hardwaru, vyšlo páté vydání distribuce Mageia, která je pokračovatelem dnes již zesnulé Mandrivy.

Novinek je celá řada, přichází zejména s novými verzemi kernelu, nástrojů a programů. Kernel je ve verzi 3.19, X.Org server 1.16.4, desktopy pak KDE 4.14.3 + Plasma 5.1.2, GNOME 3.14, nechybí LXDE / LXQt, Xfce, Mate, Cinnamon, Enlightenment E18 a spousta dalších lehčích GUI (afterstep, awesome, dwm, fluxbox, fvwm2, fvwm-crystal, i3, icewm, jwm, lightdm, matchbox, openbox, pekwm, sugar, swm, windowmaker). Nedošlo tedy na kompletní „KDE 5“ (což je jedině dobře), není zde kernel 4.x (což také není žádná kalamita) a Mageia se ani nežene překotně do Waylandu (díkybohu).

Podstatnou novinkou je podpora instalace na UEFI strojích (v takovém případě je automaticky použit Grub2). Výchozím souborovým systémem je sice stále Ext4, ale nově lze nasadit bez omezení i btrfs (pokud bude použit i pro /, pak opět přijde ke slovu automaticky Grub2). V GTK+ prostředích je výchozím vzhledem Adwaita, jelikož pro GTK+ 3.14 je Oxygen-gtk rozbitý. Z hlediska balíčků je používán nový způsob sestavování na bázi nového standardu pro slabší závislosti (který se mj. více podobá Fedoře / Suse / atd.).

Z dalších drobností doplním ještě video transkodér HandBrake, který se do Mageiy vrací rovnou s podporou komprese do x265. Je zde také Phototonic, lehký prohlížeč a správce fotografií vyvíjený pod Qt/C++. Pro ty z nás, kteří úplně neholdujeme Chrome/Chromium a přesto potřebujeme podporu formátu Adobe Flash (Adobe na Flash pro Linux již nějakou dobu zvysoka „víteco“), je zde freshplayerplugin, což je wrapper, který umožňuje ve Firefoxu používat plugin pepperflash z Google Chrome. Nadále je sice potřeba pepperflash stahovat ručně, ale jde konečně o použitelné řešení.

Tagy: 
Zdroje: 

Mageia

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mageia 5 konečně vyšla

Žádné komentáře.