Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mageia 5 přijde až v lednu 2015

Čerstvě vydaná Beta 1 přichází s šestitýdenním zpožděním. Jeho příčinou byly problémy s přechodem na RPM 4.12 z čehož pak vyplynulo, že finální verze se před Vánoci nedočkáme.

Úvodem musím podotknout, že Mageia je prostě malá distribuce a nestojí za ní žádný velký komerční subjekt (jako Red Hat či Canonical). Jakákoli velká komplikace tak logicky znamená výrazné prodlení ve vývoji. A jelikož si distribuce naplánovala přechod na balíčkovací systém RPM 4.12 do momentu, kdy připravovali velký rebuild celého distra, bylo zpoždění obrovské. Při rebuildu se totiž ukázalo, že bude potřeba aktualizovat velké množství balíčků, aby na RPM 4.12 pracovaly korektně. To není problém, když jde o nějaké minoritní věci v omezeném množství, ale celkový rebuild distra je velká věc a problémy s přechodem od 4.11 na 4.12 zasáhly i klíčové komponenty systému.

Tvůrci tak po jejich vyřešení - jehož vyústěním je vydání značně opožděné verze Beta 1, stáli před rozhodnutím: buď přeskočit Beta 2 a jít rovnou na RC, nebo vše posunout. Beta 1 je zatím ještě v několika aspektech chybová, takže nakonec padlo rozhodnutí vydání verze 5 posunout. Mageia 5 se tak objeví nejdřív 31. ledna 2015.

Osobně mám Mageiu 5 nasazenou už od Alfa 1 na notebooku. Vše funguje v základním použití (desktop Mate a běžné aplikace) v pořádku, na druhou stranu klidně spím jen díky tomu, že na primárním stroji mi běží stabilní Mageia 4. S příchodem Beta 1 verze 5 ale do mého notebooku přiteklo zhruba 250 nových balíčků, a to mám opravdu jen základní Mate instalaci obohacenou o základy QT a GTK+ 3, kvůli některým aplikacím. Rebuild byl tedy opravdu velký.

Pokud chcete Mageiu 5 vyzkoušet a případně přispět nějakými nahlášenými bugy, tak můžete, osobně ale pro běžné použití doporučuji stále verzi 4. Beta 2 je chystána na 16. prosince, RC se objeví 6. ledna (a to už bude verze v drtivé většině použitelná pro ostré nasazení).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mageia 5 přijde až v lednu 2015

Žádné komentáře.