Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mají grafické karty bez napájecího konektoru vůbec ještě nějaký smysl? [anketa]

Ta otazka je v podstate bezpredmetna, pretoze grafik so spotrebou < 75W je ako safranu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ikdyby existovali karty se spotrebou <75W a meli napajeci konektor tak je to jedno, protoze kazdy zdroj ma pcie konektor, nebo se muze pouzit molex redukce, stejne 200W grafika se tam davat nebude
jediny pripad kdy by byl problem je kdyz se stavi franklstein z SFF kancelarskeho pc a delaji se ruzne rezne upravy na case aby se karta vesla, tyhle pc mohou mit problem s pridavnyma napajecima konektorama, ale ja to stejne vyresil tak, te jsem sehnal case za odvoz zdroj za 100ku nejaky eurocase a desku, pameti a cpu vybrakovat z SFF, jediny problem bylo tlacitko napajeni, ktere jsem musel vyvezt na bok skrine, takze grafika bez konektoru v realu potreba neni

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba já ty konektory u svého starého stroje nemám (DELL). Je to původem server, kde jsem vyměnil xeon 4C/4T za lepší 6C/12T. Jenže jsem potřeboval grafiku a nutně bez přídavného napájení. Sehnal jsem RX 550 X, nebránil bych se nějaké lepší s víc VRAM.

Je poněkud hlučnější, pravda. Hlavní ventilátor jsem vyměnil za Noctuu, ten teď není slyšet, ale větráky ve zdroji nemají adekvátní tichou náhradu, tam nevím co s tím.

Stroj používám na Blender, hlavně mesh, renderuji na farmě, lepší grafika by bodla hodně. Syn na tom s kámoši občas hraje doma na LANce, na ty jejich hry to také celkem stačí. Holt takový "socka" stroj, neber to zadarmo (včetně 2× 1TB disk ve stripu) + CPU asi za stovku + kartu asi 2 tisíce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Veď o to ide aby boli. Takú GTX 4050 by som zvažoval. Mám 15-20 FPS, s RTX 4060 by som mal poriadne nad 60 (avšak na to LCD nemám), rád by som šetril aj na spotrebe, tak prečo nie GTX 4050? A ešte by mi pomohla v nejakom SW (Handbrake), stále by som mal podporu AV1 (aj keď to má aj RTX 3050, ale tá je ešte žravšia). Druhá vec, že sa to zrejme nvidii neoplatí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba sa utrhla z retaze a nemyslim si, ze sa s tym tak skoro nieco stane, pretoze by to znamenalo vydat generaciu grafik, ktora nezvysi vykon bud vobec, alebo iba zanedbatelne. A to je no-go.

Navyse, AMD low-end pokryva APUckami, takze motivacia vydat uspornu grafiku bude este mensia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GT 520 bola
GT 610/620 bola
GT 710/720 bola
GT 920 nebola
GT 1030 bola
GT 1620/30 nebola
GT(X) 3030 nebola
GT(X) 4030 nebola
Čiže bral som to tak, že low end je v ob generácii. Avšak už 3 generácie nie je žiadny. BTW, nie každý má/chce Zen 4 APU. Kto má starší, ale použiteľný Intel, prečo by mal ísť do AMD APU? Alebo low end zastrešuje Alchemist?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia aj AMD to vysvetlili jasne, nebudu robiť GPU so slabšim vykonom ako maju APU.
Proste nema zmysel robiť niečo slabšie ako je 4050.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čiže kto má niečo staršie, má ísť do Zenu 4 APU. Super.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To bylo myšleno pravděpodobně z pohledu nových strojů. Jinak Vám rozumím a chápu Vaše rozhořčení, ale bohužel někdo, kdo má něco staršího a odejde grafická karta, ať už dedikovaná nebo integrovaná (nebo výstup z iGPU na desce), tak se asi bude muset smířit s řešením, které je k dispozici, jako např. GT710, 730, 1030 a podobné low end střepy, pokud chce novou kartu se zárukou, a nebo se podívat po něčem po bazaru, pokud by mu nevadilo něco jetého. Ale souhlasím, že situace je v tomto segmentu tristní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto niečo hrá, nemusí ísť do GT 710 ani do GT 1030. Je aj slušná GTX 1650, ale radšej by som niečo novšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tihle favorité 1650 a 1660 (Super) jsou už karty s dnes značně nadsazenou cenovkou . Pokud někdo stojí před otázkou za své peníze maximum výkonu ,tyhle karty přeskočí. Segment těch co by o ně reálně stál je odkázán na letité 710-730 nebo zkažené 1030 s DDR4
.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však ano pokud APU budou výkonem atakovat hájenství pár let jetých karet s přídavným napájením pak je to v pořádku . Dokud vývoj neustane a nebude chybět alternativa kterou ze žroutů jednoduchou revizí už nikdo neudělá ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen 4 APU v desktopu není. Ty CPU mají jen "zobrazovadlo", které výkonem nevyrovná ani fousatou Vegu ze starších generací, protože měla víc výpočetních jednotek (ty nejvyšší 8-11 CU).

"Includes integrated RDNA 2 GPU with 2 CUs and clock speeds of 0.4 GHz (base), 2.2 GHz (boost)."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie je, ale BUDE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evergreen : APU od AMD budou ,ale zas tak daleko v budoucnu až nebude oznámená GPU část konkurenceschopná = AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo udělat větší jádro, nižší takty, čím by se dostali do efektivního pásma. Jen by to mělo tu chybičku, že by to bylo podstatně dražší. Vlastně něco takového nabízí třeba A2000 nebo RTX 4000 Ada, jen za trochu jiné peníze, než je představa levné úsporné grafiky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

chcelo by to mat v ponuke nieco bez konektoru, ktore ale je popravde skor uzko specifikovane len na akceleraciu, typu dekoder videa a 3d rozhranie OS primarne. Mierim teraz na NAS riesenia, kde je niekedy moznost pripojit grafiku s moznostou rozsirenia o dekodovanie videa napr. pre PLEX, ale zohnat lowprofile grafiku ktora je podporovana samotnym NAS zariadenim a/alebo bez dodatocneho napajania je nemozne, kedze tie grafiky zdroj NASu skor neutiahne ak by aj bol k dispozicii konektor. Ano, synology / qnap, o vas hovorim. A nebudem si skladat vlastne NAS lebo tam je to bezpredmetne, kedze to budu skor standardne PC komponenty a tym padom napajaci konektor bude pritomny.

Inak pre bezne PC potreby je VGA bez napajania isto nepotrebna, kedze vykonostne GPU pre takyto segment su v podstate integrovane v CPU uz aj v AMD procesoroch, a pripadny upgrade sa bude smerovat uz len vyssie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taká GTX 4050 by určite bola výkonnejšia ako IGP v Zen 4 APU a nie každý má AM5 platformu. Príp. aj keby mal, má Zen 4 bez použiteľnej GK a kto hrá staršie hry a aj RTX 4060 je pre neho overkill a chce úspornú, tak na trhu nie je nič. Takže pre bežné PC 75W PEG má zmysel. Aj keď asi nás s napr. ETS2 nebude veľa, zvlášť bez majiteľov Zen 3 APU. Alebo tí používatelia hrajú aj výkonnejšie hry a hypotetická GTX 4050 by im nestačila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smysl mají. Pro neherní PC, když odejde onboard grafický výstup, a nechcete kvůli tomu měnit MB, CPU nebo celý počítač. Nebo když tam iGPU vůbec není. GT1030 je v tom ohledu už vykopávka, horší než dnešní iGPU, ale nic lepšího není.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak 1030 DDR5 dokáže směle konkurovat i dnešním iGPU a jiných modernějších karet je taky docela dost.
RX6400/GTX1650.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GTX 1650 je už tiež trošku staršia, aj keď mladšia ako GT 1030, nemá podporu AV1. RX 6400 ani zadarmo (osekaná o fn).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak otázka je, kolik lidí nedokáže žít zrovna bez AV1, pokud překopáváš "zadarmo" korpo sestavu a dokupuješ do ní grafiku "hlavně ať je tam cokoli", ti tak AV1 asi žíly neškube.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne by nepodpora AV1 chýbala. Neviem kedy YT prejde na ten kodek, ale chystá sa mám pocit. Ale samoz. dnes ani zajtra to nebude a ak bude, zrejme ostane aj VP9. Faktom je, že moja IGP AV1 podporuje a už by som nerád o úroveň nižšie (skôr pocit, ako must have).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už na něj dávno přešel a cpe ho každému, leda že si nainstaluješ rozšíření proti tomu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt to cpe? Ja to musel v yt nastaveni doslova vynutit, aby daval av1 a ne vp9. Tedy pokud nesledujes jen novejsi 8k HDR videa. U 4k a nizzich mi to bezne davalo vp9 i kdyz jsem akceleravi av1 mel, az po zmene toho nastaveni na yt strankach to zaclo posilat i 4k v av1. U starsich videi pak av1 nemusi byt vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EDGE 115.0.1901.203, W10, FF a Opera cities in 4K (staré len niekoľko dní), ale aj tak prehráva s kodekom VP9.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nahradzovat poskodenu dosku s cenovkou za par susnov grafikou, ktora v optimistickom pripade stoji rovnako, v realistickom viac, nez druha doska mi pride ako dost za vlasy pritiahnute riesenie.

kor ak ten mainboard zacal failovat, takze sa da cakat, ze v tom procese bude pokracovat a na vymenu bude tak ci onak.

edit: takze ano, use case sa nasiel. este treba najst ludi, co ho realne vedome vyuziju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta deska ve značkových PC není zrovna standardní mATX, ani zdroj není standardní ATX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nez by se v tom nekdo vrtal, kdyz to nema servis vyrobce (muze byt i 5 let), tak to nahradi novou masinou. Lidska prace s tim je draha.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, to je sice pekne, ale s tym, ze ak na doske odide jedna vec, je slusna sanca, ze odide aj dalsia a strkat do toho akokolvek prachy je nerentabilne to nic nenarobi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak grafika bez konektoru má smysl pro low profile bedny nebo jako rozšíření jakéhokoli méně kompatibilního stroje - typicky "značková" pracovní stanice.
Je to okrajovka, ale pokud někdo vyrábí grafiku se spotřebou nižší než 75W, nechápu proč by ji měl prodražovat zbytečným 6pin konektorem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja bych treba neco jako je 1060 uvital v rezimu optional external power.. bez kabliku pojede do 75W na nizkych taktech temer pasivne, a s kabelem pak muze tahat tech 150W nebo kolik to ma zrat naplno.

Tj. idealne spojit ty dva lowend segmenty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro tento případ je zde 1050ti, nevím asi nemají motivaci dělat pro 1060 jakýsi hybridní režim.
Navíc, pokud to chceš vyrábět a nazývat 1060, mělo by to splňovat jakési parametry vydané nVidií

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Tady se roky hraje na to, jak každý šroubek nebo nálepka či kabliček zvyšuje cenu a ve statisícových sériích jde o významnou položku, a přitom výrobci osazují zcela zbytečný konektor.

Možná se výrobci bojí toho, že PCIe slot kartu neutáhne, ale to je zase další problém, který by měl řešit někdo jiný, ne výrobce karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor na „značkové” PC. Môžu mať whitelist, alebo miesto len pre 1slotovú GK. Nedávno som taký mal v ruke. Nemohol som ani GK vymeniť (PC nefungoval), aby som PC otestoval s mojou GK. Problém je, že nikto už nevyrába 75- W GK a RX 6400 je tak osekaná, že by som o nej nerozmýšľal nikdy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

LOL a tu sa ludia zavzdusnuju, ze Mac Pro ma whitelist divajsov, ktore ide strcit do PCIe :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Autor článku automaticky předpokládá, že v každém PC musí být zdroj s konektorem pro napájení grafiky. Což platí pouze pro PC s ATX zdrojem.

Nicméně u PC od Dellu, HP, Fujitsu atd kde není použit standardní ATX zdroj - a těch PC jsou desítky milionů - je obvyklá deska s jedním PCI-E 16x slotem, ale už ne napájení ze zdroje. Zdroj má pouze napájení pro základní desku a cpu, SSD je M.2, takže externí napájení nepotřebuje..

Právě u těchto počítačů má grafika bez přídavného napájení smysl.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„Autor článku automaticky předpokládá…“

Autor článku předpokládá, že je zákazník natolik soudný, že když si kupuje „PC-nekompatibilní“ jednoúčelovou kancelářskou sestavu, která nemá ani napájecí konektor, tak ji nekupuje proto, aby z ní podomácku dělal herní PC, které s ohledem na výkon <75w grafik stejně herním strojem nebude.

https://g.denik.cz/1/18/koda-tuzing-35_denik-630-16x9.jpg

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá fotka.. :)
Nicméně já mám dojem, právě “výroba” lowend herního PC z “korpo stroje” je největší odbytiště karet bez 6pin nebo obecně i low-profile

Takový nějaký minitower DELL Optiplex je fyzicky skoro nezničitelný, avšak v určité chvíli zcela bezcenný. lze tam přidat paměť a s gtx1650 nemá řekněme taková i7-7700 žádný problém.

Pro študáka za 5-7tisíc celé

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co u takové sestavy brání kupujícímu zapojit do grafiky napájecí konektor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi to, že hodně značkových mATX sestav ve svém zdroji prostě ten konektor nemá :))
A zdroj nelze měnit jak ponožky, protože to mívá atypické konektory (i to lze řešit redukcema)
Dále je ten zdroj často kvalitní, ale dimenzovaný na ten komp, takže tam nedáš 200W kartu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„Tak asi to, že hodně značkových mATX sestav ve svém zdroji prostě ten konektor nemá :))“

Pouze ocituji z článku:

„Přitom i poměrně historické sestavy jsou již napájecím konektorem vybavené, nebo mají (s ústupem mechanik) dostatek nevyužitých kabelů, na něž lze osadit redukci.“
---

„Dále je ten zdroj často kvalitní, ale dimenzovaný na ten komp, takže tam nedáš 200W kartu.“

Opět cituji z článku:

„Ne, není řeč o grafických kartách s nízkou spotřebou, ale o přítomnosti napájecího konektoru na kartách s TDP ≤75 wattů.“

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, asi si nerozumíme.
Já jen píšu, že hodně "korpo" sestav ten 6pin nemá a přitom PCIE-16 slotem disponují.
Tam ty karty dávají smysl.
Co je v článku pak není úplně vždy relevantní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to problém ve značkových strojích co mají 12VO zdroj (a tam je i problém č.2 že molexy/SATA napájecí konektory jdou u 12VO přes elektroniku na motherboardu a mají zatížitelnost tak akorát na HDD, víc energie z nich nejde cucat)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, mě uniká, proč by karta s příkonem ≤75 wattů měla mít extra napájecí konektor. Pokud bych měl jistotu, že koupím grafiku s napájecím konektorem, ale při jeho _nezapojení_ pojede i tak, byť s nižším výkonem, tak pohoda. Ale to jaksi u těch grafik nikde nepíšou (nebo jsem si nevšiml)...
Uvítám tip na co nejmodernější (AMD RX 5000+ / nVidia RTX 2000+) grafiku s 8 GB VRAM, které spolehlivě pojede na 75 W pouze ze slotu, byť by měla ještě 6 či 8pinový konektor. Pochybuji, že se najde. A kolik W by dodala redukce z jediného použitelného napájecího SATA konektoru, aniž by se na tom škvařila bužírka, to netuším a nerad bych riskoval.

Stroj je sice socka do budoucna na výměnu, karta by pak šla do nového. Připojovat k tomu druhý zdroj jenom pro kartu mi přijde zhůvěřilost. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle me 10A by mel ten kabel dat v pohode, pokud to bude medeny lanko, nemluvim o konektoru. Takze 120W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

120 W + 75 W = 195 W. Neriskoval by som ani omylom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi se shodneme ohledně té lehké dezorientace na téma "co se tady vlastně řeší".
Přiznám se, že by mě u karty, která má 6pin naprosto nenapadlo ho NEzapojovat.

A současně ani nevím o kartě, kde bylo TDP nad 75W a fungovala i bez konektoru nebo naopak karta co má pod 75W a konektorem disponuje.

Snad možná Sapphire RX560 měly i neměly 6pin, dle edice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to tak pochopil, podle toho, co píše nox v diskusi. Proč by tedy jako jinak měla karta do 75 W mít extrakonektor? Mě to nedává smysl. Někde jsem zahlédl, že by si karta jako mohla hlídat max TDP, pokud není napájecí konektor zapojen, ale slyším to prvně. Proto se také ptám asi zmateně :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak má GK 8PIN konektor, musí žrať aspoň 150 W, inak by stačil 6PIN (aj keď ten sa asi už používať nikdy nebude). A používať takú GK bez zapojeného 8PIN, čiže do 75 W by som nechcel. Síce nestratilo by sa 50% výkonu, ale to radšej slabšiu a lacnejšiu GK s menšou spotrebou. A do 100 W (čiže +25 W) by som cez MOLEX/SATA pustil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor není pravda, RX6600 má 8pin a 132W.
To samé RTX 3050, 130W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak sa 6PIN prestal používať definitívne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karta so spotrebou ≤75 W nie je karta s nízkou spotrebou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Například DELL Power Edge T140.
Nemá konektor pro grafiku a dost mi tam chybí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak vzdy sa da kupit redukcia SATA na PCIe.
Problem je zo spotrebou kariet.
moja Sapphire NITRO+ RX 570 8 GB ma 1x 6-pin + 1x 8-pin pri spotrebe do 150W (bez riesenia voltaze)
cize keby je zdroj 200W je to nedostatocne ale taka 75W VGA by bola super

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen to! Už jsem viděl Dellí desktopy s dobastleným ATX zdrojem ("na bimbase") právě kvůli provozování nějaké krutohustopřísné geforcky. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tady máš třeba redukci atypického konektoru DELL na ATX.
https://www.fruugo.cz/24-pin-na-8-pin-atx-napajeci-kabel-pro-3020-7020-9...

Jde to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Súhlas, avšak nesúdnych používateľov je dosť. V PC poradni už nie jeden sa pýtal na upgrade OEM zostavy, aby niečo zahral a aj v mojom okolí je jeden expert.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ankete IMO chybi moznost: "Je mi to fuk, chci se podivat na výsledek".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasí 7 z 8 uživatelů ntbk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. smysl to ma ... minimalne jako zaruka limitni nenazranosti gpu .... pro low cost, low profile, low power consumer ... ale v dnesni dobe uz prebira iGPU

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mas li dlouhy napajeci vlas, nechod mezi nas!

Tak dlouho budu cekat na pouzitelnou kartu bez pridavneho napajeni, az nakonec skoncim u APU. Pokud ho tedy AMD nekdy vyda s pouzitelnou grafikou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som na tom podobne, s tým rozdielom, že na APU už fungujem, keďže spomínaná HD7750 v pasívnom prevedení už bola slabšia ako APU. Potom ešte existoval Palit KalmX GTX 1650, ktorý spĺňal požiadavku bez konektoru a pasívny, ale zmeškal som možnosť kúpiť ho, tak som zostal pri APU. Snáď budúci rok vyjde niečo, čo bude dávať zmysel, čiže ideálne dvojnásobný grafický výkon, voči dnešným desktop APU. Tým pádom môžem považovať éru úsporných GPU za ukončenú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba vytáhnout napájení přez raiser z pcie 1x slotu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť existuje RX 6400. A existenci grafik bez přídavného napájení bych nezatracoval. Většina PicoPSU nemá dost kabelů, ale přesto mají výkon na utáhnutí 75W grafiky. Ve starších WS mám jen 6-pin PCI-E a proprietální PSU. Tam se to taky hodí.
Některý základní desky s DC napájením (19V) mají PCIE16 a jde do nich osadit grafika, ale deska nemá vývod na přídavné napájení GPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba vytáhnout napájení přez raiser z pcie 1x slotu / slotů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. k cemu/proc ? .. krom toho (jednolinkovy/maly) PCIe slot s jednou linkou, ma standartne prutok prikonu normovanych 15W .. co si pamatuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

25 W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako kdyby se vyskytla high-end grafika se spotřebou do 75W, tak by mi to rozhodně nevadilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nešla by takhle zkrotit RTX 4060? Ale 8pin má, to jó.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víš že by šla, a nejspíš díky tsmc 4N by to při limitu 65W ztratilo jen 15% výkonu.
Ale žádný výrobce to asi neudělá protože neví kdo by to koupil.. stovky lidí se nepočítají na tom vydělají šul nul

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NV takovou kartu nabízí, dokonce na mnohem větším jádru AD104, jen si za ni řekne 1600€...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"... nabízí se otázka, zda nejde spíše o klišé, neboť důvody, pro které se dříve vyráběly karty bez konektoru, v podstatě pominuly." <= A co takhle po 20ti letech PCIe konečně vymyslet řešení, které do desky dodá dostatečné napájení, které ty karty utáhne ze slotu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neměj strach, metalické PCIe se dostává na limit svých možností takže se stejně bude měnit konektor na optický (a tím pádem se bude muset nanovo řešit napájení). Ale mám obavu že nikdo stejně nebude chtít protahovat ty šílené výkony přes desku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... "šílené", to jsi napsal přesně ... V době PCI a většiny éry AGP napájecí konektory žádná grafika nepotřebovala, holt vývoj nezastavíš ... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

" V době PCI a většiny éry AGP napájecí konektory žádná grafika nepotřebovala,"

Na druhej strane keď porovnáš výkon AGP kariet s dnešnými, tak ten dodatočný kábel nie je až tak zlá vec ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten výkon byl poplatný době a tehdejším technologiím. Je zvláštní, že na rozdíl od GPU napájení u ostatních komponentů nijak strmě nerostě (Intel promine), v některých případech jde dolů. Takže očekávat, že moderní GPU bude slušně výkonné i z napájení které poskytne slot, není až tak přehnané a dokonce by to mohla být pravda, jenže reálně se prodává několik let starý šrot. Jak tu psal TW předemnou "Tak dlouho budu cekat na pouzitelnou kartu bez pridavneho napajeni, az nakonec skoncim u APU." ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde je odpověď:

Nekupuji grafickou kartu se spotřebou menší než 75W a teda potřebuju vždy samostatné napájení.

Chybí to tam a kvůli tomu se nemůžu ani podívat na výsledky!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k výkonu integrovaných grafik v CPU tyhle slabé karty moc význam už nemají. Smysl ohou mít jako přídavné zobrazovalo pokud je třeba více monitorů a nebo tam kde GPU chybí což budou asi servery. Ale tam by stačilo i něco velmi slabého do pcie1x slotů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie každý má Zen 4 APU. Oh wait... ten APU nemá nikto. Alias, ako som písal, GTX 4050 by určite bola výkonejšia ako akákoľvek dnešná IGP. A ak by aj Zen 4 APU sa k nej problížila, nie každý má AM5 dosku a kto už má, nevymení Zen 4 za Zen 4 APU. 4K LCD nemám, MSFS 2020 nehrám, tak načo mi RTX 4060? ETS 2 by mi šla na 150+ FPS, ale môj LCD má limit 60 Hz, tak by aj v tuneli šla na asi 50%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hromada lidí je podle statistik spokojená s gpu od Intel. A o něco výkonnější APU do AM4 byly také v prodeji. Takže možnosti byly jsou a budou. Samostatné karty nejnižších tříd tak ztratili podstatnou část trhu. Časem se nabídka AM5 rozšíří I směrem dolu ale v tuhle chvíli je spíše pro nadšence a nižší sektory obsluhuje AM4. 4050 se čeká s cenovkou pod 300usd. Takže pro lidi co mají hluboko do kapsy bude drahá a pro hráče nezajímavá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RTX 4050 by pre mňa bola zaujímavá. Na ETS2 RTX 4060 mať fakt nemusím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"AM5 dosku a kto už má, nevymení Zen 4 za Zen 4 APU." <= Co je to za volovinu? Momentálně nikdo nic takového udělat nemůže i kdyby chtěl. Zen 4 APU v desktopu není. Ty CPU mají jen "zobrazovadlo", které výkonem nevyrovná ani fousatou Vegu ze starších generací, protože měla víc výpočetních jednotek (ty nejvyšší 8-11 CU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel som na výmenu v budúcnosti keď Zen 4 APU už bude. To je tak ťažké pochopiť? Skrátka Zen 4 APU nie je riešením pre ľudí, ktorým stačí stabšia GK, ale nechcú staršiu, tak nie je čo kúpiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle pohádky o tom jak jsou AMD iGPU výkonná už slýchám 10 let. Ano, jako naprostou nouzovku a pro nenáročného hráče indie her si ji umim představit. Jenže je v tom zásadní hák.
Cena nikdy nebyla příznivá a světe div se, ani spotřeba. Taková RX 6400 zadupe do země výkonem i spotřebou sestavu 5700G s 4400MHz paměťma. Nová apu, ty o kterých patrně mluvíš, jsou v naprosto nesmyslných noteboocích a v několika mini PC na Aliexpressu. Jenže ani jedno není zrovna láce. 7735HS(což beru jako minimum protože má 680M, je ZEN3, RDNA2 2200MHz, 12CU je jako barebone za cca 10tis Kč.
Sám jsem poměřoval spotřebu a výkon RX 6500XT vs 5600G APU s 4400MHz RAM a při stejné spotřebě jsem se dostal s 6500XT na víc jak dvojnásobný grafický výkon(stačilo stáhnout frekvenci GPU). A ten pocit že je tam s dedikovanou grafikou ještě rezerva oběma směry, byl uklidňující.
https://www.youtube.com/watch?v=0ASVV1fCcgA
Za takové APU si AMD nechá zaplatit a pokud nemáš nějaký specifický požadavek, bez apu s dedikovanou grafikou se po troše ladění dostaneš za stejnou pořizovací cenu na lepší výsledky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD IGP je výkonná v porovnaní v Intel IGP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, to nevyvracím. Spousta lidí v tom ale vidí druhý příchod Krista a smrt lowend dedik grafik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6400 je karta cca za 3500kc. Integrované nahrazují karty v cenové kategorii zhruba do 2000kc. Tam je nabídka fakt tragická. Staré několikrát přeznačené karty s nic moc spotřebou a nabídkou technologii. A pokud chci hrát něco novějšího tak ani ta 6400 nebude stačit. Už i moje stará Vega 56 začíná být málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zmysel to ma.
Zlata GTX750Ti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S nostalgii vzpominam na tuto kartu. Mel jsem MSI Gaming verzi a byla skvela. Ticha a pomer cena vykon(koupil jsem ji v roce 2014 za 3600) byl opravdu top. A prodal jsem ji v dobe predlonske kryptohorecky za 1800.
Ted jsem koupil z druhe ruky RX6600 za 3000 a i kdyz ta uz napajeci konektor potrebuje, tak ten pomer cena/vykon na watt mi take prijde super.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Udelat Radeon RX 7300 se GDDR6 a nebo GTX 4030 rovnez, spotreba do 75W a lidi by to zrali...

Minimem je 8 linek sbernice PCI-Express, 4GiB GDDR6 a cena maximalne 129€.

GT 710 - 1030 sou jiz naprosto archaicke veci, AMD tu navic nema vubec nic jenom x4-Link 6400!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel cílová skupina je příliš malá na to aby se něco takového vyplatilo vyvíjet. Vem si že 5600G momentálně stojí 120€ - u nových PC se na nějakou extra grafiku v této relaci všichni vyprdnou a upgrady strarých mašin to nespasí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rad za GTX1650, CUDA, DP 1.4. Ale bylo by fajn, aby ta grafika mela jeste HW prepinac na omezeni spickoveho TDP na treba 30W, aby se to dalo provozovat i se slabym picoPSU bez spousteni proudovy chrany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ako viac nez 20 rokov pouzivatel pouzivajuci SFF desktopy DELL, tak u mna prichadzaju do uvahy len low profile grafiky bez pridavneho napajania. Do rady Optiplex 780 SFF som musel riesit aj to, ze grafika musela byt single slot, low profile a bez pridavneho napajania, idealne do 50W max. Takze som skoncil u nVidia Quadro P620, P1000 a T600. Od rady Optiplex 7010 SFF uz sa daju pouzit aj grafiky co zaberaju dva sloty, ale stale Low Profile. Quadro su do rady T1000 aj tak single slot. T600 mi zatial staci aj na enkodovanie a upravy videi, aj na pracu s Photoshopom, ktory vyuzije quadro naplno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďalší expert? Fakt je lepšie kúpiť SFF case a potom hľadať ihlu v kope sena než ATX a mať možnosť strčiť aj 1,2kW zdroj a RTX 4090?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Expert neviem, robim s pocitacmi od roku 1991, preslo mi ich rukami tisice kusov za tu dobu, vratane notebookov ked este poriadny notebook stal 320 litrov ( Toshiba Tecra pre riaditela ) Desktopy SFF boli a su v nasej firme normou, dovody som nikdy neriesil, skratla befehl z Bonnu. Ale nikdy mi to nevadilo. Dokonca posledne roky stacil aj Optiplex Micro s T-ckovymi procesormi. Ale tam uz sme grafiku pouzivali z CPU. Hoci poslednych par modelov umoznuje aj pridanie grafiky. Ale o inom som chcel. Ak by si mal osobne preniest rukami tisicky pocitacov zo skladu, k sebe na stol, nainstalovat, doniest uzivatelovi, tak by si bol rad, ze Optiplex MT sme mali vzdy len par kusov. A casom som zistil aj sam, ze mi vlastne format SFF uplne vyhovuje. Teraz makam na starom Optiplex 5060 SFF s i7-8700, 32GB DDR4 2666, na system mam 1TB Samsung 970 PRO, na data 4TB Intel S4510, grafiku nVidia T600 a DVD-RW slim kvoli obcasnej potrebe ziskat z CD ci DVD stare drivery ci obsluzny SW pre technologiu. A dokazem z toho PC menezovat vsetko co potrebujem, AD, Azure, 365, desiatky serverov, tisicky notebookov a desktopov, VDI a pod a vsetko masinka stiha lavou zadnou. Plus nejake upravy v PS, rekodovanie videi medzi roznymi formatmi, skratka co potrebujem, to mi masinka vyriesi k mojej spokojnosti. Hry nehravam, ak nepocitam Solitaire obcas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Slovo expert som mal dať do úvodzoviek, lebo nechápem ľudí, ktorí kúpia SFF case a potom riešia ako do neho dostať GK s akou výrobca nepočítal. Nepíšem o SFF v podniku, kde to z nejakých dôvodov vyhovuje a kde sa žiadna výmena GK nerieši, ale o používateľoch, ktorí si to kúpia a potom z toho chcú urobiť herný stroj. Samoz. že aj taký PC vie zvládať rel. náročné úlohy, to nerozporujem. Len krútim očami nad používateľmi, ktorí v ňom menia GK. Mám ATX case, kde môžem mať min. 3 HDD, 2 NVMe SSD, vežový chladič a ak bude žravejší CPU, asi sa do nej vojde aj vodník. A GK môžem dať akúkoľvek, nie len Kvadro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som mal kedysi aj Optiplex MT, kde som mal Core 2 Quad Q9400 a neskôr Q9650, ale bola to ťažká bedňa na prenášanie. Nevošlo to ani do tašky. Takto SFF a micro formáty, nie je problém. A zvykol som si aj na systém rozoberania malých Optiplexov, a je to paráda. Ale samozrejme, ja nikomu nenútim počítače menšieho formátu. Ale zatiaľ sa mi nikto z kolegov nesťažoval, a každý si práve pochvaľoval že mu zaberá počítač doma málo miesta a pritom keď sme tam dali 16GB RAM a Samsung 870 EVO SSD, a pre tých čo hrali nejaké hry, tak tam sme pozháňali aj EVGA GT1030 čo tam ide úplne v pohode. Neskôr potom si zohnal aj Quadro P620. V mojom prípade je Quadro nutnosť už, lebo klasické GeForce majú kopec vecí zablokovaných umelo, s Quadro žiadny problém, ide všetko, od hier až po profi aplikácie. Nemám problém ani s AMD, ale momentálne neviem zohnať AMD grafiku v low profile formáte, so spotrebou pod 50W, ktorá by mala výkon aspoň P1000/T600/T1000

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto býva v prívese, chápem, že ATX case zaberá veľa miesta. Ale radšej som si kúpil ATX s tým, že nikdy nebudem musieť hľadať Kváder P620. Vojde mi tam aj RTX 4090.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ťa chápem úplne, tiež som mal kedysi LianLi case za neskutočné prachy, EATX formát, kopec miesta na všetko. Ešte aj komplet odhlučnený. A mal som v PC viac než 30 procesorov postupne, a niektoré vo svojej dobe celkom slušné - Q9650, i7-3770S, i7-4790S, predtým Athlon64 3700+ medzi prvými vôbec na Slovensku, detto kedysi dávno AMD K6-200 MHz lebo 233 na Slovensko nedorazila z Nemecka, tak Agem vedel zohnať vtedy max 200 MHz, dal som za neho vyše 20 litrov vtedy. Za AMD Athlon64 X2 3800+ s939 som dal 18 litrov, a pod. Vrazil som do kompu viac než 400 litrov z vlastných bubáčikov. To som bol ešte mladý, slobodný, bezdetný, zdravý, a neriešil som nič iné, len aby som mal to najlepšie z HW na trhu, alebo v najhoršom druhé najlepšie :-) Potom som z toho vyrástol, život ma naučil ako sa hovorí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mínus dali milovníci neštandardných case a zdrojov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako proč by neměly mít smysl, jak už mnozí podotkli v diskusi je spousta firemních desktopů které se často dají zkonvertovat na domácí stroj na kterém se už dá něco zahrát, sice starší kousky ale tituly jako FC3 už mají s 2GB VRAM na fHD pěknou grafiku. A do starých modelů s C2Q či Lyn/Sandy už nutnost kvůli neschopné iGPU akcelerovat video.
Já do posledního renovovaného vraku dával sice jen 1GB Radeon, tuším 6570. Bez ní by měl hodnotu šrotu. Právě tento typ grafik umožňuje těmto bývalým firemním desktopům druhý život.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím. V práci si odkúpili kolegovia staré DELL Optiplex 755SFF/760SFF/780SFF/7010SFF/7020SFF za pár € a len som im tam rozšíril RAM na 8GB ( 755/760/780 ) a do 7010/7020 som dal 16GB ( zostalo kopec 4GB modulov DDR3 1600 MHz, tak som im dal všade po 4ks a na doma im 16GB stačí doteraz. A pokúpili si k tomu Samsung 870 EVO SSD, kto ako chcel ( 250GB/500GB ) a niektorí aj grafiku low profile, a nevedia si to na doma vynachváliť. Zaberajú málo miesto, výkonu na doma majú viac než treba. Tie staršie modely, to bolo aktuálne tak 6-7 rokov naspäť samozrejme, hoci dodnes majú niektorí na 760SF Windows 7 x32 a nechcú nič iné :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Absence konektoru mi dává jistotu, že spotřeba karty opravdu 75W nepřesáhne a že se mě její výrobce nesnaží podvézt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí už je Radeon PRO W7500 skladem v ČR. Takže problém vyřešen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S klidem v srdci mohu prohlásit , že všechny PC sestavy ,které denně používám už mají GK bez přídavných napájecích konektorů. 1650 ,1050Ti a nově 1030 v LP jsou pro mne nově objeveným ideálem a do budoucna obludy typu R9 280X či RX580 ze kterých jsem přešel už neplánuji.
Člověk si vystačí i s méně kvalitním zdrojem s obligátními 400W ,nebo s takovými kartami nakrmí i původní kancelářské dělníky .
Dokonce jsem nalezl zalíbení v NV630 -750 jako jasnou volbou pro C2D sestavy . Prostě sice mám ve své sestavě i RTX2060 ale ticho ,klid a dostatečný výkon vede k tomu , že leží v koutě a na větsinu práce používám 4Gb1 050Ti v tiché sestavě s i3 3770 ...
Když víte co chcete i do budoucna (AMD APU s VanGogh je náznak ) ,nechá vás i 4090 se svým žhavým novým konektorem ledově klidným ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.