Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Máte přístup k internetu? [anketa]

Volové :-D

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ak viete, že sú objekty Vášho komentáre vykastrovaní.

8 českých vykastrovaných slov, která používáme častěji, než je zdrávo a navíc úplně nesmyslně!
3. No nejsi ty vůl? (kastrovaný býk)
Slovo „vůl“, pocházející ze staročeského „vól“, bylo původně asi u-kmenové „volъ“, a je tudíž prastaré. Je pravděpodobné, že pochází z německého „(sch)wellen“, což znamená nadouvati se. Nadouvání či vzdouvání zde opět koresponduje s tloušťkou, kterou se vykastrovaný býk vyznačuje.
https://g.cz/8-ceskych-vykastrovanych-slov-ktera-pouzivame-casteji-nez-j...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ano, víme. Vůl, hňup, fešák, ententýk... :)
Ono to rozpočítávadlo "Entetýky dva špalíky,,," dostává pak úplně jiný šmrnc. Jeden se pak nediví, že vyletěl jak čert z elektriky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ententýk bol aj v Zázrakoch prírody, áno tá vypočítavanka opisuje proces kastrovania káčerov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten první příspěvek to úplně rozeskal :D Jo, něco podobnýho jsem si taky říkal :).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A mohl bych ten internet vidět?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nikoliv, předvedení proběhlo již 13. 2. 1992.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

… a ze sluchatka se ozvalo “Ale prosim, beze vsecho”: https://www.youtube.com/watch?v=iDbyYGrswtg

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to nedava ziaden logicky zmysel.. Ti co maju tlacene predplatne, tak nemozu tu hlasovat na webe. Jedine postou a nejake vysledky budu najskor v pondelok.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jaks prisel na to, ze diit premium pouziva ceskou postu?? ja hlasuju online, ale ziju v domeni za korespondencne to jde pres postovni holuby..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale hlavně, tištěné premium se posílá s předstihem, aby nedocházelo ke zbytečným prodlevám. A holubi s hlasováním lítají docela rychle, hlas neputuje více než několik desítek až nízkých stovek minut.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Takovej beznej wifi roundtrip

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Blbý je jen, že lidé žijící kolem letišť mají vyšší ztrátovost hlasů (packetů) kvůli dravcům. :/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co letiště, je to mnohem horší, čemu musíme čelit, ale naštěstí máme několik RFC, které to řeší :-)

Carriers being attacked by birds of prey. RFC2549: "Unintentional encapsulation in hawks has been known to occur, with decapsulation being messy and the packets mangled."

Carriers being blown off course. RFC1149: "While broadcasting is not specified, storms can cause data loss."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Indie hry ktore hravam ja na cloude nie su.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já chodím na diit.cz přes teletext...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já ho našel i na BBSce, ale 2400baudů se už celkem zapotí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš používat na čtení gopher, tam reklamy nelezou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro tento druh připojení je lepší použít textový WWW prohlížeč Lynx.
Ovšem ze strany poskytovatelů obsahu moc oblíbený není - nezobrazuje reklamy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy si děláte prdel, ale já reálně (fakt nekecám) asi minulý týden rozchodil jedno Pentium MMX@233 MHz s 256 MB RAM, nainstaloval na to Windows XP SP3 a prohlížeč schopný přístupu do internetu a dost mi to připomínalo to, o čem tu zrovna hovoříte. Kdyby fungovalo diit.cz přes teletext, bylo by to nejspíš určitě rychlejší než to, s čím jsem měl tu čest já.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jaký to byl prosím prohlížeč?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K-Meleon, jestli se nepletu.
Jinak musel jsem ty XPčka samozřejmě zaktualizovat. - https://legacyupdate.net/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

pouzivam na notasi win 2000 sp4 s kmeleonom.
legacy update je fajn

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z jakého důvodu, někdo známý ho našel na půdě a nemůže dát ani pár stovek za nějaké C2Q či Lynn?
XP na Pentium MMX, to vážně šlo?
Mám zkušenost s XP SP3 na Sempron 1800+ (jednojádro) a 2GB RAM, na HDD a bylo to prakticky nepoužitelné.
Už za školních let kdy jsem měl první nový PC s Athlon 900 s 256MB jsem zjistil že tu RAM zhltne sám systém, takže došlo na dualboot WinMe a Win 2000. XP jsem pak už spokojeně provozoval na 640MB DDR 333Mhz.
Ale dnes? Také jsem dělal pokusy jak přimět instalačku WinMe fungovat na Pentium 100, ale toto už je vyšší level ale s jakým výsledkem? Na podzim 2023 ztrácet čas takto? Nebo je to hobby kdy se zkouší nemožné konfigurace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to klasická situace typu „kdo si hraje, nezlobí“. Prostě jsem to chtěl zkusit. Ano, míval jsem ThinkPady s Pentiem MMX 233 MHz a téměř 256 MB RAM (bylo tam asi 224 nebo takový nějaký hausnumero vycházející z toho, že nějaký drobet byl připájený natvrdo k desce a do slotů se dalo něco přidat a plných 2×128 jsem neměl). A tam jsem víc jak Windows 2000 nerozchodil, XPčka už na tom šly do modra. Proč, nevím. Ale na tomhle desktopu se mi to povedlo (deska GA-586T2).

Teď si hraju s ještě větší fosilií, tam už ale samozřejmě XPčka nepůjdou :). AMD 80286 + Intel 80287. Zatím jen s 1 MB RAM (musím připájet piny na SIMMy a udělat z nich SIPPy, co půjdou do té desky), pevný disk 1,3GB (DEC 5,25" Full-Height hovado) na ISA Adaptec SCSI řadiči (nemám už asi IDE disk, který bych byl v Setupu schopen nastavit tak, aby fungoval). Chtěl jsem to rozchodit na PD, ale bohužel ten ISA SCSI řadič ještě nemá ve svém BIOSu tu fíčuru, že vezme Removable Drive a bude ho emulovat jako Fixed Disk, aby z něj udělal C: - umí jen vzít skutečný hard disk (a musí mít ID 0 - to mi taky trvalo, než jsem na tohle přišel, proč mi to furt nenajde disky a nebootuje) a z toho udělá C:. Už to běží na DOSu 6.22, poslední, co jsem řešil, byla náhrada baterky pro udržení CMOS paměti (původně tam bývaly nabíjecí, které po zestárnutí vytekly a ničilo to desky, nahradil jsem to klasickou CR2032 knoflíkovku s diodou jako ochranou proti nabíjení z desky, ta do té baterky totiž za chodu posílá 5V).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tak to jo, chápu. Osobně mě vždy byl DOS a pád do něj odporné a rušivé proto mi jako první skutečně stabilní systém přišly proklínané Visty kdy už nebylo třeba PC tak opečovávat a provádět údržbové akce typu pravidelná defragmentace a další veselé věci které hlavně zamrzely když se to dělalo někomu jinému který hned "to by chtělo přeinstalovat"...
Ale byla to s tím DOS/Win 9x pionýrská doba, vlastně ještě ty XP které to už nějak sjednocovaly ale hodně pozvolna. Hlavně šlo řešit zvuk přes hw a ne jako dnes.
Proto chápu touhu pro retro, ale zarazilo mě v tom pokus o přístup na internet, takový hw byl i na tehdejší net nicmoc. Už na tom Sempronu to jelo prakticky neustále na 100%.
Toto asi musel být zážitek jako pokus nainstalovat XP na 486 se zapnutým tlačítkem Turbo - instalovalo se to myslím od večera skoro do následujícího oběda, to už určitě netrumfneš :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový HW byl ve své době naprosto normální i pro přístup na net, pravda ne pod XP. Dnes je problém v tom, že se tak lze dostat maximálně na hlavní stránku googlu, jinak je vše přes https, což ty historické prohlížeče nedají.
Ze začátku jsem na net používal AMD 486 přetaktovanou na 160MHz, na které jsem měl tehdy Win 3.11. Později Win95 a pak radši NT 4.0. Ve škole v té době byly ještě normální i 486DX2/66 a přesto se s nimi na net lezlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jasně, ve své době, to je podstatný termín. Měl jsem kdysi dávno Pentium 200 s maximální 128MB, MX mohla mít těch 256 ale ještě taky SDR. S tímhle se pokoušet lézt na net (předpokládám že IDE SSD k tomu nemá) je docela bizarní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě v roce 2002, kdy se zřizovala v době, kdy jsme ještě žili v paneláku, bylo běžné provozovat HW typu 486. Právě jeden takový majitel si totiž nechal ten internet také zřídit. Počáteční investice kolem 2k/hlava, moc nás nebylo a nějak se ten HW na střeše musel rozpočítat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, XPčka na 486 nejedou. Myslím finální XPčka, ne ty první buildy, co byly spíš odrazový můstek typu Windows 2000 pro stavbu Windows XP. O Service Packu 3 pro XP ani nemluvě :). A to mám ve stroji Am5x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

daly se přimět, také to byla jen demonstrace toho že to půjde nic víc, ikdyž to nebylo ani chození ale plazení plže :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že XP SP3 šli na 486 DX4, jen se museli nainstalovat jinde a pak přehodit disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nainstalováno mám už na tom Pentiu, můžu to přehodit vedle a zkusit, co to vyvede (když se chytne storage). Mám to na 24GB SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, v tomhle případě může být storage problém. Desky pro 486 (pokud vůbec) a ještě i spousta starších desek pro Pentia uměly v BIOSu první verzi LBA s limitem 8GB. Ale pokud má ta 486 PCI, můžeš to tam dát klidně i se SATA/IDE řadičem, pak velikost není problém :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrá myšlenka, protože takový řadič mám a pouhé přehození disku z Pentia do 486 zařvalo rovnou na chybě ftení z disku :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebyl to ten blázen z winhistory.de, co různě trápil 486 a overdrivy porůznu podtaktované, aneb jak moc podtaktovanej krám dokáže najet do plochy? Že to bylo reálně naprosto nepoužitelné a bootovalo to snad půl hodiny snad nemusím zmiňovat. Grafika byla samozřejmě jen v pár barvách s brutálním ditheringem.
Dneska by se tomu asi dalo pomoct CF kartou, což by asi nějakou tu minutu ubralo, ale největší brzda byl logicky plesnivě línej CPU, celej ten HW okolo a pramálo neskutečně líné paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkat počkat, XP na Sempronu 1800? Však to železo, kde to musí lítat, obzvlášť při 2GB RAM. Stejně jako durex 900 s 640MB, takovej ranec paměti tehdy jen tak někdo neměl. Na desktopu v roce 2002 jsem měli zeleninu 850 s 128MB, pak se tam přifouklo 256MB, protože to nebylo moc stabilní a hlavně, později se na to nasadily XP. Následoval S754 Sempron 2800+ s 512MB paměti a tam ty XP lítaly naprosto pohodově.

Jasně, z dnešního pohledu polovodičových úložišť to bylo plesnivě pomalý, obzvlášt při skutečnosti, že tehdy progresivní vývoj SW způsoboval neskutečně rychlé zahnívání woken. Ale tehdy, kdy jsem to porovnal s "vlastním" sčotem na který jsem měl (aneb sdílené rodinné PC nebylo úplně ono), což bylo od P133 s W95/98 a následne WinChipem na 200MHz s WinME, přes Celera 450 a XP, následně PIII 800 a tuleněm 1200. Všechno s relativně skromným množství paměti a odpovídajícím diskem. Celou dobu s přístupem do internetu, i ta P133 měla internet, dalo se to tehdy používat (skoro čistý HTML).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

právě tam byl největší brzda HDD. Když se na to daly čisté Win a bez připojení na net tak to fungovalo "dobově".
Bylo to už asi tři roky zpátky, pokus o Win7 tehdy ještě prohlížeči podporovaný dopadl taktéž bídně i po upgradu na 5GB RAM, CPU skoro při všem vytížen na 100%. Tak jsem tam dal nejlevnější SATA Patriot 250GB a ze šuplíku Athlon X3 3,4Ghz.
Hlavně jde o to že dnešní internet je mnohem náročnější na výkon i paměť než cca 10 let zpátky.
Na tom zmíněném Athlon 900 jsem měl experimentálně krátce připojené véčko Samsung kabelem, GPRS připojení a bylo to svižné (bez přehánění) jako dnes 10-20Mbit linka.
U toho Athlona jsem nízký výkon HDD - měl jsem tam na tehdejší dobu luxusní 200GB 7200rpm, tak jsem za další rok šel do RAID 0 a pak už ta odezva byla o něčem jiném. Ovšem defragmentace to byl pak doslova rachot :)
Jinak tu "školní" sestavu jsem nakonec upgradnul na 2500@3200+ Barton na přelomu 2004/5. Bohužel první deska po updatu biosu chcípla a reklamovat nešla, tehdy byla reklamace hw peklo obecně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak bavím se o železe v rámci dané doby, že to nebylo nijak zlé. Samozřejmě dneska provozovat cokoliv pod "moderní" 2C systém typu ivy, je bolest, vzhledem k dnešním standardům. To spolu s alespoň 8GB RAM a nějakým akcelerátorem grafiky (protože ten web se pomocí toho také "akceleruje").

Před tak 4 roky jsem měl v práci C2D E7300 spolu s 4 a později 6GB RAM, myslím že 256GB SSD (nějakej náhodnej sata disk) a byla tam strčená myslím GF9600? Použitelnost na hraně únosnosti. Syntéza jednoduchého kódu v HDL byla na 5 minut, všeobecně jakejkoliv krok trval 5 minut, takže chybějící středník byla otázka 15 minut. Občas to spadlo, všechno na tom neskutečně trvalo. Webový prohlížeč měl taky brutální reakci. Tehdy se ještě tolik na bezpečnost nehrálo, takže tam byl jen kaspersky a nutnej "bloatware" typu ovladače, jinak ve skrze nic. Dneska s vyšší bezpečnostní politikou je tam toho firemního "bloatwaru" víc a takovej stroj by byl opravdu naprosto nepoužitelnej, jakože už tehdy byl pohledem uživatele, co takovej HW má ve své sbírce muzea.

A ano, všechny tyhle staré sčoty chytnou druhou mízu tím, že se vymění magnetické médium za polovodičové. Protože už tehdy byly ty rychlosti celé platformy o parník jinde než samotného disku (což o to, ten sekvenční přístup, ale náhodnej byl průser). Někdy v roce 2014-2015 jsem provozoval W7 a měl jsem tam dva disky, jeden na widle a nějaké wokenní programy typu opice, druhej byl na nejčastěji používané data. Tím že byl ten první ve skrze jen pro wokna a swap, tak to neskutečně zlepšilo odezvu systému.

Jenže dnes je dnes a máme tu k dispozici levné nové SSD, nebo bazarové serverové disky za směšnou cenu a otázka 1TB polovodičového úložiště je věc jednoho palackého. V takovém případě snad nemá smysl přemýšlet nad čímkoliv jiným, pakliže hodinovka jednoho zaměstnance v nákladech firmy toho palackého převyšuje. V případě domácí použití, opět, stačí se uvědomit, za jak dlouho toho palackého člověk vygeneruje a kolik času a nervů mu to ušetří.

Přesto, pevné disky svoje místo mají, ale někde krapet jinde :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tehdy šlo hlavně o to že uživatelé pekli na defragmentaci a proto se s oblibou XP přeinstalovávaly kvůli neúnosnému zpomalení snad co půlrok. Já s těmi 256MB co byly v původním základu vystačil na náběh OS, v pozadí pár drobností a puštění Wordu. Pak už to swapovalo až běda. Proto jsem raději došetřil na pořádnou RAM, tedy těch 2x256+128MB. Proto si nedovedu jak na 256MB dnes pouští internet aniž by tam měl aspoň IDE SSD. A vykreslování po proužkách od shora dolů jak to počítá muzeální cpu :)
Já tehdy výkon úložiště řešil 2x200GB Maxtor SATA 7200rpm do RAID 0, to neměl nikdo široko daleko. Sice to nebylo nejlevnější ale za ten výkon to stálo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice trochu s prodlevou ale...
Neřekl bych, že primární bolístka byla fragmentace disku. Né že by to nemělo svůj díl, ale tehdy byl ten vývoj SW dost bouřlivý a málokdo provozoval počítač ve stejném programovém složení rok či déle. Jo, takové stroje existovali, zpravidla nějaké kancelářské potvory nebo firemní notesy. Když to nebylo připojené v internetu, pak to obvykle žilo pořád podobným tempem.

Jenže většina to měla připojené do internetu, takže se to zasíralo různými tempy. Pak se updatoval SW, kterej generoval taky tempy (málokdo to promazal), rostli logy (program pak dlouho natahával log, nebo to dlouho scanoval AV) a samozřejmě rostl i bordel v registrech a tak podobně.

Pokud prostě máme počítač, co se používá, ale v podstatě od přeinstalace OS a instalace programového vybavení v prvních několika dnech nepřibylo nic dalšího, tak zpravidla (pokud nejde o JehoVisty v defaultním nastavením... to by byla další kapitolka) nedochází k významnému vyhnívání OS v průběhu času a chová se to pořád stejně. Vyzkoušeno, funguje to, jak u nových, tak starých OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to utrpení i na něčem rychlejším. Měl jsem tu speciální stroj (notes s PIII, 256MB RAM, WXP a nějakej 20GB IBM disk). Bylo to v síti, kde byl lokální přístup na moje servery co jsou NATované i ven, ale stroj sám o sobě neměl DNS, takže se do internetu mimo přímé IP nedostal. Občas se mi stalo, že jsem se uklikl na "modré é" a následovalo několik minut zábavy.

Co je ale smutné, pamatuju dobu, kdy jsem s tímhle strojem jezdil po světě a četl na něm webovky, včetně cdr. A bylo to pohodlné a relativně svižné :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybychom omezili diskusi čistě na cloud gaming, tak mám osobní srovnání z 02/2020 a nyní 09/2023 na GeForce Now.

Před více než třemi roky jsem takto testoval Cyberpunk 2077, latence byla velmi citelná až na hranici nehratelnosti, artefakty v obraze, celkově nic moc bitrate a ani náhodou to nepřipomínalo lokální gaming. Jako proof of concept hezké, ale reálně by to nikdo nepoužíval. Nyní o pár let později na stejné hře i službě (ač lepším HW - tehdy měli RTX 3080, nyní RTX 4080 v tarifu Ultimate) je latence velmi nízká až na úroveň kdy "zapomenete", že jen streamujete (překvapivě lepší pocit z hraní Zaklínače 3 než CP2077 - latence jsou tam o chlup citelnější). Žádné artefakty v obraze neexistují a celkově je kvalita obrazu tak 97-98% native podle mého oka. Velmi hratelné a odehrál jsem takhle pěkných pár desítek hodin online v cloudu (opakuji, pouze Witcher 3 a CP2077). Je fajn, že v místnosti není žádný hluk ani teplo, vše zůstává v datacentru.

Zde pozitiva celkem končí. Nejenom, že potřebujete pro optimální užívání mít poměrně rychlý net a nízké latence do datacentra (v mém případě přípojka 100 Mb/s + 15 ms do datacentra), tohle prostě v čase moc neovlivníte a tak jsem zjistil, že nejlepší čas je hrát v noci, kdy je síť relativně nevyužitá. Nvidia drží v rukou kompletně celé updaty her a během nich hry odstavují - v případě updatu 2.0 jsem čekal 16 hodin do momentu, než jsem mohl opět hrát. Opakovaně se mi stávalo, že pokud hra spadne (z libovolného důvodu - crash hry, VM mašiny, ztráta spojení, crash vaší lokální mašiny atd.) může být obtížné se vrátit, i v případě nejdražšího tarifu Ultimate jsem běžně čekal na dostupnou VM i 15-20 minut. To by ještě relativně šlo, ale často dostanete mašinu s RTX 2080 (to není překlep, fakt první generace RTX) když jsou tyhle špičky a to si fakt srovnejte cloud gaming na RTX 2080 vs RTX 4080, to první ani zadarmo. Poslední kapkou pro mě bylo, kdy mi jeden z crashů nesyncnul uloženou hru do Steam klienta a ten crash VM byl asi hodně vážný, protože už se mi znovu CP2077 vůbec nepodařilo nahodit, vždy to skončilo na chybě spojení.

Takže asi ve zkratce, je to pořád ve stavu kdy to spíše nechcete, ono hraní samo o sobě s dnešními bugy a nedodělky je už tak "zábava" a patlat se do toho s extra vrstvou problémů v podobě remote VM strojů a streamování obrazu za mě nestojí. Nemluvě o momentech, kdy si prostě nezahrajete, to se mi lokálně stává vzácně jen v případě vážné poruchy HW. U Nvidie bohužel opakovaně i dlouhé hodiny.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jako každej outsourcing. Jseš plně závislej na rozmaru někoho, komu platíš za službu a když se něco posejří, můžeš jít řvát leda tak na pavouky na záchodě. Stejné se Spotify, Netflixem atd. Já si hudbu či film pustím i kdyby nešla elektřina a mobilní sítě. Stejně tak si kdykoli budu chtít prohlídnu všechny fotky co jsem kdy udělal. Když máš ty věci jen někde v cloudu, tak si nepustíš nic žejo. Neříkám nic co by každej nevěděl.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Co je doma to sa pocita :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale muze treba vyhoret. Nebo prijde zlodej, vysoka voda, ci tornado. Proto je treba mit zalohy na dvou, trech lokalitach. Nejlepe v klaudu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Marsu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprostej souhlas, naopak ted na Decku mam zapnutej airplane mod uz asi 14 dni protoze me fakt nebavi, ze jakmile to zapnu tak to zacne stahovat aktualizace a zacit hrat muzu az za 1/2 hod. coz obcas byva i cas, ktery sem chtel hrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme tu další výkřik do tmy pana Davida :)

Ne každý se chce spoléhat na domácí zařízení a nebo ani nemůže. No a od toho jsou hybridní řešení na což přišel dokonce i VMware. Doma vám stačí NAS / externí disk s kopií do cloudu. Firma využije hybridní cloud nebo multicloud. Vše má něco pro a něco proti. U klientů mám skoro všechny kombinace co například poskytuje VMware / AWS.

Ale chápu že u socka PC se holt špatně přemýšlí na flexibilním řešením. Na druhou stranu, třeba Vám stačí vypalovat si věci na CD/DVD. Podle gusta…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Počkejte, co vám na to přijde jako výkřik? Že lidé nemají běžně GE symetriku, ale někdy jsou rádi za 30/1 link (ten jsem měl ještě minulej rok, teprve nedávno to upgradli na cca 70/10), mimochodem, za lidových 750Kč nebo kolik. Nejsem na vesnici, ale naštěstí ani v prahe nebo brně.

A teď se vás ptám, jak by jste chtěl v rozumném čase operovat s 8TB dat s 10Mbit uploadem, nemluvě o tom, že na té jedné přípojce může být víc lidí v domácnosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Četl jste větu: "Ne každý se chce spoléhat na domácí zařízení a nebo ani nemůže."?

Pokud nemám dostatečný upload/download tak se spokojím s NAS / diskem a do cloud si pošlu jen nejdůležitější data. Primárně narážím na to, že bít se v prsa jak mám všechno doma je prostě ptákovina.
Každému vyhovuje něco a někdo má tu smůlu, že na to co by mu vyhovovalo nemá parametry připojení.

No a když už se odpíchnu od vaší otázky. Pokud mám 8TB data a chci s nimi rozumně operovat tak je mám na lokálním uložišti a zálohu dělanou buď na server a cloud (pokud mi to připojení dovolí).

Vidíte já jsem v Praze a mám tu 1000/100 za 299kč / měsíc. Přesto mám firemní data jak na serveru, tak v cloudu a s tím s čím pracuji na pravidelné bázi tak i v notebooku a verzuji. Kde vidíte problém?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde vidím problém? Jako vždy, v ceně a pravidlech. Lokální kopie je jasná, paralení kopie do cloudu? Víte co stojí 8TB v internetu? Pravda, je to nějakej ten rok, co jsem se o to zajímal a vyšlo by to na nesmysl, to bych raději koupil nějakej 16TB disk a strčil to k příbuzným, pokud bych se bál vykradení/vyhoření. On naráží i na to, že ty služby mění za běhu pravidla, nebo mohou přestat existovat.

Když se odprostíme od skutečnosti, že kdyby poskytované služby - jako je tekoucí voda, elektřina, plyn a ... odpad, přestaly být nabízeny, tak by s tím měla problém většina obyvatel této planety. No a kdyby se k tomu přidala i "neexistence" nových baterií a výrobků, tak i ti, co se ušklíbnou při pohledu na svůj ostrovní systém, budou mít problém. Ale od toho se teď odprosťme a berme to tak, že tyto základní služby budou fungovat vždy...

... tak se může stát, že M$ změní pravidla a zakáže upload šifrovaných dokumentů. Proč? Protože může. Stejně jako může google změnit paušál za danou kapacitu, upravit cokoliv a jakkoliv. Že to zní absurdně? Děje se to. Vzpomínáte na dobu, kdy se M$ Drive jmenoval SkyDrive a šly na něj nahrávat přímo fotografie, které se zobrazovaly v albech? Kdy nějakej chytrej bot začal analyzovat tyto fotografie, kde majitel nafotil svoje dítka u moře, označil ho za pedofila a fotografie smazal? Já vím, že to hodně "vtipná" situace, ale stalo se to a nic nevylučuje to, že se to nestane znovu a vám, jen s jinými daty a u jiného poskytovatele.

A když už tedy budete věřit poskytovateli, že nebude zasahovat do vašich dat, nebude vás práskat zejména americkým kontrolorům/čmuchalům, nezkrachuje či jinak vás nenasere, tak je tu právě ta cena. Musíte platit internet (berme to, že ho stejně platíte), musíte platit místo u poskytovatele služby (a je víc než pravděpodobné, že vámi obsazená kapacita bude růst, takže budete platit víc).

Na druhou stranu chápu, že chlubit se, jak jsem za vodou, když to mám jen lokálně, není taky to pravé ořechové. Na tu třetí stranu... pokud už někdo má alespoň zálohu a zálohu zálohy, která je offline, tak to v 99,99999% případů stačí. Protože ti, co o ty data přišli, zpravidla nemají zálohu žádnou :)

Mimochodem, vaše poslední věta mi připomíná jednu nejmenovanou personální, která celé patro vývoje označila za idioty, protože "To je zvzláštní, já takové problémy nemám". Ne všichni žijí v praze, ne všichni mají přístup k dané kvalitě služeb. Nebo by jste si přál, aby do prahy přibylo několik mega obyvatel a současná dopravní situace se zhoršila tak, že by jste byl za tu vesnici rád a pak platil za slepičího poskytovatele s 10Mbitem ranec.

A ne, nejsem uklizečka, jsem vývojář a přesto musím každej den bedlivě sledovat pohyb peněz na účtu s myšlenkou, kde je vzít a nekrást.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, nejlevnější je prej gůgl, kterej nabízí 2TB za 10$/m. Což by při 8TB dělalo 40 doláčů, tedy ekvivalent cca 1kkč. To by ještě nějak šlo, ale schválně si přečtěte podmínky. Nebudu si tedy pročítat všeobecné podmínky googlu, na které to mimo jiné také vede, ale už jen zjednodušený souhrn je zajímavej: https://www.google.com/drive/terms-of-service/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že dobře víte, že to s tou "sockou" je jen vtip, který se protáhl již na mnoho let. Já samozřejmě znám jiná řešení a jsem schopen si je klidně i platit v případě potřeby. To, že jsem si věci nastavil jinak, není rozhodnutí z neznalosti či sockovitosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Well Yes, But Actually No.

Například koeficient využití je v mém případě vyšší, než kdybych to v cloudu neměl. A je hudba, kterou bych nikdy nenašel, kdyby mi ji Spotify nedoporučilo. Chápu, že někdy to má i nevýhody, ale já ty věci nechci fyzicky vlastnit ¯\_(ツ)_/¯

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže je tu i jiná strana mince, konkrétně v businessu. Ne každý zákazník má celé IT nebo alespoň ajťáka co rozumí serverům (bez ohledu na OS), zálohování, sítařině, bezpečnosti... A když má jednoho, ten je na dovolené, a něco se posere, tak můžeš opět křičet leda tak na pavouky na záchodě. Za dva roky co jsem ve firmě, z těch několik desítek zákazníku co naimplementovali nové ERP, pouze dva jeli na vlastní infrastruktuře. No, vlastní, přesněji na infrastruktuře opět pronajaté někde v cloudu :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já ani optiku zatím nemám. Stejně je to finančně výhodnější si sám koupit HW. Když spočítám, že na grafiku je většinou 3 roky záruka a některá negativa cloudového hraní nelze ovlivnit, tak v tom vidím jen bezva dojení frikulínů, rozumově těžko zdůvodnitelné. Snad jen jako nouzovka pro cestovatele (co narazí na optiku), ale já se většinou na cestách uskromním a hraju něco trochu jiného (nebo na jiné nastavení) na integrované, přičemž trpím jen kvůli menšímu displeji - jiná skladba her či jiné nastavení grafiky je mnohem méně otravné až skoro neznatelné.

"Je fajn, že v místnosti není žádný hluk ani teplo, vše zůstává v datacentru."
To neřeší ani trochu šikovnější majitelé RTX 4080 co umí undervolt, natožpak ta většina co má něco úspornějšího. I tak raději RX 6600 metr od monitoru než RTX 4080 200 km někde v čoudu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem taky šikovnější, protože mám podvoltovanou 6800 XT a stejně mám pořád pocit, že běžící PC na ~99% mi vždy v místnosti udělá více hluku a tepla, než prostý stream z datacentra. Možná že u vás funguje fyzika jinak :-) Ten rozdíl není ve finále až tak markantní, přesto je prostě příjemné hrát a nemít doslova žádný hluk ani extra teplo v místnosti. Za mně to ale negativa výrazně převažují, uvidíme zase za pár let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsou velká vedra, tak je po pár hodinách cítit i 120 W PC, ale hluk? Měl jsem uškrcený highend a ani jako audiofil jsem už nemohl prudit. Samozřejmě 0 decibelů by bylo ještě lepší, ale u hraní to není podstatné, protože i jen průměrně hlučný PC nevadí kvůli zvuku hry. V létě to chce přejít na ultraeko profil:).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak streamovat jde i na zařízení se spotřebou nizisch jednotek W, že. A hluk. Nula je prostě nula. A leckdy se hry hrají i bez zvuku, u mobilního hrani je to extra rozšířené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přestaň prudit.
Jedno z mých zařízení zakoupené v roce 2016 je taky plně pasivní a nemusím to cpát do každé diskuse.
Tou dobou moštárna ještě prodávala svá zařízení s těmi "ošklivými, pomalými a žravými" CPU Intel .. za ceny Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

částečně chápu to teplo... v létě, ale hluk? Mimochodem, ono vnímání tepla, kdybych byl v místnůsce o velikosti panelákového hajzlu, tak bych to chápal, protože tu opravdu moderní sčot, schopný vygenerovat i 500W tepla nějak vyhřeje. Ale rozumně velký pokoj, kde je počítadlo otočené tak, aby vám nefunělo na ksicht spolu s moderním LCD displejem s LED podsvitem, ten fakt nemůžete moc vnímat (doma to mám naprosto ukázkově tak, aby to uživatel grilovalo... monitor se zářivkama, v létě je opravdu cítit hřejivo na ksichtě, stejně jako výdech právě směřující na ten monitor, opět je znát, když se zatíží GK).

Každopádně když se to otočí jinam a kdybych přešel na moderní zobrazovadlo, asi bych si v létě nestěžoval (ona se pořídila klíma, takže už to tak nebolí a v létě už vykonávám jiné, zábavnější činnosti, než klikání wowka ;)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ci sa financne oplati mat vlastny silny HW je otazne. RTX 4080 stoji 1200$. To je cena 6 rocneho pouzivania Geforce NOW na Ultimate, kde mas podobny herny vykon. Ked si k tomu pripocitas aj zvysok zostavy, tak sa dostanes niekde k 10 rocnemu pouzivaniu Geforce NOW. Za tych 10 rokov sa ale tie serve obnovia za karty novych generacii a tiez upgraduju aj CPU. O co sa ty starat nemusis. Takze z financneho hladiska sa oplati skor ten cloud. Mat podobnu zostavu doma ma ine vyhody aj aj nevyhody. Ako to, ze si na nej zahras co chces a kedy chces ale zasa musis strpiet vyzarovane teplo (hlavne v lete) ci hluk a aj ucty za elektrinu idu na teba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To platí jen za předpokladu, že se cena toho Geforce NOW nezvýší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt. Je to o tom, na aku dobu bude mozne si high-end PC prenajat voci tomu si ho cely kupit sam. Ale vzdy budu plusy v cloude v teple, hluku, spotrebe elektriny a nepotreby udrzby PC. Vratane upgradov HW, SW ci nepotrebnosti instalacie a stahovania hier.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledny tyzden hram od znova Cyberpunk na Geforce NOW. Najskor som mal tiez problem s tym, ze po update na 2.0 mi spadla hra po vybere postavy. Problem bol vypnuty rezim HDD v nastaveniach hry. Ked som to rozbehal, tak uz hra ide bez problemov. Net mam uz optiku 1Gbit (ale aj predtym to islo dobre na 400Mbit). Latencia do datacentra je okolo 18-20ms. Inak na Ultimate tier som odohral uz viacero hier. Nikdy som na spustenie hry necakal viac ako par sekund. Tvojich 15-20 minut je dost divnych. A ani sa mi nestalo, ze by som dostal inu GPU ako "4080tku" (ci predtym "3080"). Ale zasa nehravavam az tak casto. Asi som sa nikdy netrafil do casu, kedy by boli servre tak pretazene, ze by mi to dalo inu VM nez aku mam zaplatenu.

Na Tom's Hardware pekne opisali vyvoj Geforce NOW za posledne 3 roky:

https://www.tomshardware.com/news/geforce-now-ultimate-rtx-4080-tested

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Anketa sice zábavná, ale možná by stálo za to zeptat se na nějaký ten rychlostní segment. Je opravdu návykové být na kabelovce a mít minimálně 100 - 150 Mb, podle tarifu i více a 10 Mb upstream.
Bohužel tohle asi nemá většina populace, byť kabelovka není nic extra vzácného.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Gigabit symetricky je jeste vic navykovy ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nemohu posoudit.
Pro mne je to něco ze stejné kategorie jako Paní Colombová.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, z mýho pohledu takovej internet vypadá přibližně takto:
https://www.speedtest.net/result/15342167122
Ale je to jen teorie, většina webů, ke kterým se připojuji, té rychlosti nedosáhne, takže bottleneck je zpravidla někde na cestě, nebo až v cíli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes má to připojení dobrý den:
1.07 Mbps Down
3.13 Mbps Up
38 ms Ping
943 Latency Donw
981 Latency Up

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je připojení, které v anketě spadá pod tu třetí možnost ;). Kdo tohle poskytuje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je LTE od T-mobile.
Když to má špatný den, tak spadne do 2G.

A to už vážně uvažuji o tom, že pustím ten textový Lynx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celkem stabilních a symetrických 30 Mb. Příští rok chystám upgrade, ale asi nic nad 100 Mb. Velká data nestahuju tak často, aby mě i těch 30 Mb nějak moc štvalo - většinou stahuju na pozadí a vyloženě na to nespěchám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam 400 Mbit (stale mi to navysuji), ale router umi jen 100. I tak to bohate staci. Na vetsi veci, co stahuji, je stejne uzke hrdlo na serveru a ne u mne....

S tim zvysovanim je to sranda. Zvysi mi a chteji vice penez, ja reknu, ze nedam ani halir navic, ze radeji odejdu. A oni mi daji slevu. Za ta leta jsem takto nasbiral slevu asi 70%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

30Mbit. Ty nemáš rodinu vid? Když si doma každý pustí 4k stream, tak i těch 100Mbit nestačí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo. Když spolu komunikujete z jednoho pokoje do druhého přes cloud, tak je potřeba hodně tlustá linka oběma směry.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Když si doma každý pustí 4k stream, tak i těch 100Mbit nestačí."

A proč by sakra musely pouštět stream ve 4K? Jaký si to vychováš, takový to máš. Na mobilu bohatě stačí 720p, tablet už asi 1080p, aby tedy nebylo trauma z dětství, ale 4K monitor moc děcek v ČR nemá. Na hnusáckej Roblox a většinu youtube sraček je i monitor 1280x1024 zbytečně moc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se nedivate spolecne? Tomu rikas rodina?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to jde i bez kabelovky:

https://diit.cz/sites/default/files/anebotak.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tý jo, to by se mně přehřívalo SSD:).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám 1Gbit a při stahování ze Steamu se zapotí i CPU 5600G. Mám možnosti i 2,5Gbit, ale zdravě jsem usoudil, že to už fakt nepotřebuju a neutáhl by to při instalacích ani druhý 7600X.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, já si tuhle instaloval hru od syna ze Steamu s volbou lokálního sdílení z LAN. A bylo mi dost divný, že mi to jede nějak pomalu. Tak jsem tam loupnul UTP kabel, že jako asi WiFi nestíhá. Nestíhalo Sata III SSD. Vždycko se rozjelo stahování, stáhl se kus a čekalo se na disk.
Když si vezmu, za jaké kouzlo jsme považovali pseudo síť přes serial, když jsme nemuseli kvůli každé blbině tahat diskety... :D

Ale poslední dobou mě napadají takové věci, jako že bych z Lenova T540p vytáhl PCIe linku z ExpressCard a zkusil na tom rozchodit externí grafiku. Protože na spoustu věcí mi furt stačí, jenom občas by se hedila lepší grafárna. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zlate diskety!!!! Ja zazil jeste kazety a pred nimi jeste dernou pasku. A z dernych stitku byly fajn zalozky do knizky a dobre se tim cistila spina pod nehty....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Steamu s volbou lokálního sdílení z LAN"
Tohle Steam totálně zblbnul. Je to fajn jen pro lidi s pomalým internetem. Funguje to tak, že na zdrojovym PC (10Gbit) se veškerá data opět zkomprimují a pošlou na cíl (2,5Gbit). Jenže ta komprese je tak agresivní, že i 7600X mělo problém komprimovat dostatečně rychle, aby byla výsledná rychlost vyšší, než to na 1Gbit lince prostě znovu stáhnout z netu. Nejdřív jsem si říkal, že LANcache teda odzvonilo, po vyzkoušení jsem ale změnil že Lancache má stále svoje uplatnění, cím pomalejší linka a víc klientů se stejným obsahem, tím větší uplatnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co bys chtěl, zdrojový PC nemá být lowend, tam už ten procesor musí umět a ne být lempl, tedy aspoň dvanáctijádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak kde, když nebydlíš ve větším městě či na sídlišti menšího města, ale ve starší zástavbě, tak máš na výběr buď "až 100Mbit/s" od kohokoli kdo prodává CETINovo ADSL, nebo něco alternativního. Takže já pořád jedu na 20MBit down / 5Mbit up s pingem z roku Krále Klacka na bezdrátu na komíně od známého. Stačí to ok, online hry nehraju, YT v 1080 tak akorát a víc nepotřebuju, prostě no! :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono s tim PCckem z muzea by byl rychlejsi internet cira nerozvaznost. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davidovo "PC z muzea" má výkon 2x až 15x vyšší (ST/MT) než můj ntb.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak 250Mbit mi bezi data v mobilu na nemalé počtu míst. Doma je exupc 1Gbit/50Mbit. Bohužel něco symetrickeho tu nesezenu, možná nějaký wifi provider tu dá možná 100 symetricky, ale to je málo na download.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jako to je pravda... Já jsem popravdě netušil, že někdo v dnešní době ještě jede na méně než 100Mb... myslel jsem, že třeba někde na vesnici vytáhnou třeba 50 Mb, ale pak zjistím, že tady lidi stále fungují i na 30 Mb a dokonce na wifině od souseda :-O

Osobně mám asi 3 roky 1Gb.. pár let předtím jsem měl 500 Mb a ještě pár let předtím asi 150 Mb .. ale to už mi přijde jako strašně dávno :-O Tady je vidět, jak se stále sice investuje do rozvoje infrastruktury, ale asi jen někde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě pořád jsou místa, kde jakýkoliv internet je vymoženost.
A není jich tak málo.

To je stejné jako 98% pokrytí signálem mobilních operátorů.
A pak o půlnoci na hřbitově se snažíte ulovit signál toho jednoho, který by tam alespoň teoreticky mohl fungovat.

PS: Událost se opravdu udála. A nemám to z doslechu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řešil jsem nedávno internet v jedné lokalitě „na konci světa“, kde není prakticky nic a jeden tamní penzion to snad dokonce prezentuje jako jednu z výhod, že tam si člověk nezabrouzdá, ani nezavolá, protože tam prostě nic neni. Kabel, o optice ani nemluvě, WiFináři, menší poskytovatelé, nic. Jen vzdálené BTSky mobilních operátorů, které jsou v různých sezónách beznadějně přetížené. Bývaly časy, kdy jsme to tam jeli přes 3G, bylo to sice pomalé, ale relativně stabilní. S vypnutím 3G se muselo přejít na LTE a zkoušeli jsme různé pokusy s různými mikrotikovými talíři (mám teď jeden na prodej, kdybyste chtěli - https://pc.bazos.cz/inzerat/174982348/mikrotik-r11e-lte6.php), extra anténami na stožáru (ty už jsou prodané) … nepomohlo nic. Když to šlo, tak třeba 5 Mbit/s, ale neskutečně nestabilní.
Vyřešil to nakonec Elon na 200/20 Mbit a je to stabilní a super, i když je to značně dražší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Žiju ve městě a tady je to prostě s internetem nedobré. Mezi pár paneláky je prej optika, ale jaká je tam reálná rychlost, když link do města podle mě vede vzduchem (neb i větší automobilová fabrika jede na 100Mbit éteru). Zbytek je DSL nebo bezdrát. Větší množství lokálních i sousedních ISP požral Unet aka PODA, což přineslo nějaké pozitiva i negativa. Každopádně před těmi 5 lety, kdy se začalo používat streamovaného videa typu netflix, tak my jsme na tohle mohli i skrze těch cca 700Kč/měs za přípojku zapomenout. Lítalo to, když byli elementálové nakloněni, k těm 10Mbit, čili nějak 1,2MB/s. Což by bylo extrémně na hraně a upřímně, i to iVysírání tu a tam vyhnilo, když si někdo zobrazil webovku nebo něco během streamu.

A k tomu vypnutí 3G sítí, "skvělý krok". Cestuju do práce cca 2h všemi možnými prostředky a tenhle krok jsem pocítil "kurva hodně", když člověk vleze do nějakého modernějšího vlaku. V ten moment ztratíte 90% veškerého příjmu a zároveň se zvýšilo množství míst, kde "nic není". Navíc se tu a tam stane, že LTE "žuchne" a z pohledu moderního telefonu jste bez internetu (EDGE ani GPRS moderní telefénní aplikace nerozdejchají a vzdají to formou timeoutu). Slavné "5G" je takové, že ho neberu v potaz a v telefonu jsem ho zakázal. Posledně mi na telefonu s kmitočtem 0,5Hz neustále kmitalo na telefonu "LTE" a "5G", tak mě to přestalo bavit. Navíc mi přišlo, že když mi tam svítilo ono kouzelné "5G", tak internet nebyl, nebo byl stabilní jak plutonium.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokukoval som po Google Stadia a cakal som kedy to spustia naplno. Boli tam prezentovane zaujimave ficurky, ktore ine platformy nemali (ako napr. moznost ulozit stav hry v nejakom konkretnom momente a sharnut ho (cez url) pre ostatnych). No zial, nejak sa to nedostalo do produkcie.

Pouzitelnost cloudoveho hrania zavisi od vela faktorov, technickych ako rychlost pripojenia (latencia, FPS, kvalita obrazu, ...) aj cenovych (pravidelne platby za platformu, nutnost kupovat si hry osobitne, ...).

Osobne si viem predstavit, ze by som uprednostnil cloudove hranie keby platforma poskytovala rozumne technicke parametre a cenovo by vychadzala lacnejsie alebo podobne ako kupa herneho pc/konzoly + kupa hier.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teoreticky 500Mb symetricky, ale v praxi 220Mb download a 270Mb upload. Ping 4-12ms podle toho kam :-)
No a já to vlastně ani tolik nepotřebuju, ale nic horšího tu nemáme když vede skrze barák optika :-)

PS. Zato v práci to stojí.... no vlastně to stojí doslovně a když už to jede tak to stejně hodí hlášku že dohlížitelský filtr danou stránku zakázal :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám si na to, myslím že pozvánka visela i na nástěnce ve vstupní haly naší faktulty (ČVUT FSI). Pokud se nepletu tak mělo jít o připojení k Internetu realizované linkou 19200bd do Lince.

Z ranného praktického využití přístupu k Internetu si vzpomenu na kolegu, který si jako fanoušek AMIGA přes FTP stáhnul řadu disket s .lha archivy a až doma zjistil že je všechny přenášel v modu ASCII.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímala by mě anketa, kolik lidí pochopilo vtip na závěr bez Googlení. Historka vskutku k popukání :-D

A teď vážně, palec hore za paměťové schopnosti, můj ranný přístup k Internetu obnášel přepálení firmware na tehdejším Siemensu, budiž mu země lehká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli mám připojení k internetu.
Posuďte sami.
62.4 GB patch
Stáhnuto za 23 hodin (a nějaké drobné).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám v rod. baráku Ethernet rozvody co mi zvládnou 2.5G ethernet. Vzhledem k tomu že tyhle síťovky bývají na mainstream deskách, tak plánuju v tech. místnosti rack a do toho 2.5G switch. Rack se bude hodit i na další věci (rekorder na kamery, fotovoltaicke baterie, server...). 5G a 10G je pro normální lidi moc drahé.
Streamovat hry plánuju ale jen v lokální síti (Steam server-client), kde je latence a 2.5G síť přijatelná i pro hires. Server herní komp v technické místnosti kde si tedy může řvát jak chce. Klienta mám fanless (čili 0db) postaveného na 5700G pokrájeného na 45W TDP s 4600Mhz pamětmi a OC igpu v casu Akasa Maxwell Pro za 4K/144Hz monitorem. Display port co z toho leze zvládá obsloužit ten monitor tuším do 120Hz včetně freesync.

Na Netflix, filmy ale i low3D lze použít iGPU (zvládá world of tanks ve fullHD na max, blbosti typu rocket league a podobně.)
Náročnější věci se budou streamovat 4K ze serveru. Tak jako tak je výsledkem absolutní ticho, počítač je neviditelný atd
Co se týče streamování z internetu, tak snad až bude 2.5G linka a ping 20ms, do té doby nezbývá než renderovat v technické místnosti :-). A i když to bude možné nechci být závislý na externích zdrojích

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za rozkošatění mého nepovedeného vtípku (který byl reakcí na Karášův hec).

Jinak kromě 40GB OneDrive mám i 500GB iDrive. Hry v cloudu ale neprovozuji, i když bych na své dnešní socka lince 700/700mbps v pohodě mohl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych podotkl, že ty cloudy opravdu nemám doma, jen se k nim z domova připojuji. Ten kousíček internetu je cca 15m ethernetového kabelu od vchodu k routeru. Za routerem je to už moje domácí LAN.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cloud nikdy nenahradi vlastni pocitac a ani fyzicky ovladac(!), protoze na to clovek jednoduse nema vlastni dosah a fyzicky ovladac by(se) jako nahradil cim? Cipem v mozku? Naopak zlepsi se haptika.

Vyslovene u hernich pocitacu nevim proc by mel nekomu vadit prave hluk, protoze vetsinou kdyz se hraje to i zaroven rve v reproduktorech/sluchatkach, neni nad to hrat a obcas se podivat na svoje pc-čko plus poslouchat jeho "žití", vzdyt si clovek prece za nej zaplatil a dnes kdyz sou jeste ty A-RGB fičurky/prvky, jak se to krasne farebne vzajemne synchronizuje/meni, bez debat.

K internetu tolik, neni podstatna rychlost ale kvalita dila ktere najdes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlasoval jsem "Kousek", ale ten můj 50Mbit stáhne spíš jen kousíček internetu, chybí mi teda v anketě víc možností.
Cloud nechci, raději si to budu klidně pomalu stahovat k sobě na svůj PC.

Zajímavé komentáře tu jsou od Davida a od Mirdy.
Je to jak píše David, já třeba skončil s torrentem, že už je to minulost a už budu dokonce života na streamu respektive na VoD teda na Netflixu. A co se stalo? Netflix mi video obsah znepřístupnil, podpora nijaká, vůbec na mě nereagovali, tak jsem to obratem přestal platit. Stalo se to v tý době, jak rušili ty "pirátský" sdílený účty, jako proč to ukradli mně, když jsem to platil, nechápu. Ale je to jedno, už neplatím a video obsah je v čoudu, ne v cloudu. Může s tím jít slavnej Netflix doprdele!

Druhá věc je teda opakem toho, co píše Mirda. Já bydlim tak říkajíc na horách a je tu zima, třeba zrovna předevčírem už jsem doma musel vytáhout svetr a to jenom díky tomu, že zrovna s kámošem paříme Age of Empires 2 DE, což je poměrně nenáročná hra a moc ten PC nerozpálí. Jistě asi bylo hloupé si kupovat Ryzena 5700X + RTX 4070, teď se v zimě neohřeju. Kdybych měl Intel, tak jsem mohl mít doma jak v sauně!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"jako proč to ukradli mně, když jsem to platil, nechápu"

Kdyby ukradli přihlašovací údaje někomu, kdo to neplatil, tak se ti zlodějové v takovém účtu na nic nepodívají. Lepší je se napíchnout na někoho, kdo platí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale logika věci říká, že Netflix neodpojí platícího diváka, ale toho co neplatí. To je to nepochopitelné, že platim a najednou se nemůžu dívat. No tak jsem to zrušil a místo jednoho platícího má teď Netflix o jednoho platícího méně. Dobře jim tak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem stará škola. Nikdy jsem si žádnej netflix neplatil, ani nic podobnýho. Jen si platím jeden „50GB cloud s výhodami“ ;-). A je fakt, že ani ty výhody moc nevyužívám. Jo, občas, když se náhodou namane, ale to je tak jednou, maximálně dvakrát do roka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, ale ono je to o tom, že prostě minimálně koukáš na filmy a seriály, kdežto já toho koukal hrozně moc. Takže to stáhnout, teď jsem si říkal, že co když se budu chtít podívat znovu, jenže to zase naráželo na místo na disku, takže jsem to musel překódovat do x264 a později do x265. Do toho i samotné stahování najít funkční linky na netu, to stálo nemálo času nebo holt použít torrent, kterej je snadno odhalitelnej firmama chránícíma zájmy majitelů těch videí. To VoD najednou způsobilo, že jsem měl na ty seriály ještě víc času. :-)

No nic, s Netflixem jsem skončil. Platim si teda ještě HBO Max, tam žádný problém není, ale fakt je, že tam není ani moc obsahu. Změnil jsem své návyky, hraju víc PC hry a koukám víc na Youtube, tam je spousta obsahu naučného, takže i to je pro mě dobrý a sem tam zkouknu nějaký ten film na HBO. :-)

K pololegálním share webům se už nevrátím a k torrentu taky ne, nakonec ten stejně umírá, skoro poslední server RARBG nedávno skončil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Před dvaceti lety jsem vypnul televizi a tím pro mě tahle platforma fakticky skončila a výrazně se i omezila potřeba "se na něco koukat". To jsou fakt výjimky, co mě někde zaujmou, ze seriálů, co jsem za posledních asi pět let viděl, bych si vzpomněl určitě na Sherlocka, Wednesday a úplná výjimka je slovenský Uhorčík (to jsem si stahoval z webu jojky), to je výbornej úlet :) (druhá série sice byla nastavená kaše, ale dokoukal jsem to).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podobně. TV (Ještě CRT) se začátek roku 2000 odporoučela do elktonkových výšin a další už nepřišla.

Nemusel jsem řešit set-top boxy porpvé. Ani podruhé.

A byl klid.
Do doby, než někho napadlo, že by se mohl televizní poplatek vymáhat i od majitelů počítačů a mobilů.
Jako by můj tlačítkový mobil byl .. zařízení schopné přijímat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tím že nás je tu víc generací a jedna typická televizní, tak chtě nechtě tomu neuteču. Jo, občas se něco na ČT dá, zbytek nese tolik reklam, že i kdyby tam měli aktuální věci z kina, tak bych se na to nepodíval. Navštívil jsem tento rok asi 4× kino, jedna z těch návštěv byla taková nic moc, ale celkem dobrej výsledek. Do baráku jsem přitáhl pár plazmových zobrazovadel, jedny z nejvyšších a posledních modelů. Důvod je prostý, jsou to jedny z nejlepších zobrazovadel schopných zobrazit 3D obsah. Né že bych z toho byl já sám odvařenej, ale jistí konzumenti to chtěli, tak jsem to sehnal.

Druhý důvod byl prozaičtější, času mám málo a když už chci něco vidět a slyšet, tak to mám rád v jisté štábní kvalitě. Zvukový řetězec je defakto vyřešen, ten obrazový stále strádal a když jsem si řekl, že už je to vlastně pár let, co se plazmy nedělaj, tak jsem kouknul na bazar a vyřešil to.

S těmi VoD službama nějak souhlasím. Naprostá většina obsahu jde mimo mě, nejsem cílovka a vzhledem k tomu času, který mám, bych neměl čas to ani konzumovat. Co jsem si však "zapnul", tak je měsíční platba tytrubky. Občas je nálada na válendu v posteli a tímhle jsem eliminoval reklamu na mobilním krámu. Není to drahé a beru to tak, že se zbavím veškerého opruzu ze strany tytrubky, zároveň je to částka, která moc nebolí a jestli z toho nějakej chechták podpoří ty autory, co sleduju, tak super. Občas něco sjedu z iVysírání, ale většinou není čas (některé zajímavé věci jsou večer a tou dobou už musím spát, abych jel ráno do mizerně placené práce).

Mimochodem, konzumenti jsou platiči satelitu (kabelovka tu není), před nějakými 15 lety bych si dokázal představit, že bych tu a tam něco zahraničního sledoval, ale to co tam je posledních řekněme 8 let, to za to fakt nestojí a není tak o co stát. Z dokumentárních pořadů se stala šňůra dokumentů o druhé světové a zbytek vyplňují reality show. V co se proměnilo tehdy poměrně dobré discovery, to nechcete vědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe pls, tu a tam potřebuju někomu ukázat, jak byl Avatar vykrádačka Albionu a jdu na ten tvůj text na wrapuchu. Nemohl bys mi to nějak poslat? Ani z wayback machine to teď nejsem schopnej vylovit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, jestli to nemá wayback machine, tak já už to taky nemám, všecko jsem to poslal do /dev/null (trochu jsem spoléhal na to, že to wayback machine za tu dobu celý slízne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Internet k DIIT neni potreba.

Staci vytahnout krabicku s produktem intel, fixou počmárat "intel bad" a to velice trefne vystihne cely obsah diit tečka cé zet.
Levne, snado a rychle diit do kazde domacnosti.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono procesor od Intelu je napodobitelnej lehce, prostě pod tou krabičkou škrtneš sirkou a za chvíli máš skoro reálnej procesor.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A ten internet je s pornem nebo bez?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Netušil jsem, že je nějakej bez...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

je. vleze se na 2 HD diskety, ale musí být formátované až do stopy 82.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaká starší verze v nižším rozlišení.
Já ho pořídil na 5 DVD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zabalený v ARJ.

¯\_(ツ)_/¯

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zlaté BBSky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíš opomenout, že k době BBS se pojí i jiné věci:

- fotilo se na film (povětšinou čb)
- hudba jen na LP či kazetách (CD fakt moc lidí nemělo)
- filmy na VHS (pokud vůbec a navíc v TV dávali prd)
- někdo měl doma 8bit, výjimečně byli šťastlivci s 16bit, my socky jsme měly houno
- ale zase jsem víc četl, lepil papírový i špejlový modely (vlastní konstrukce btw), lítal povenku.

Co ty? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- fotilo se na film (povětšinou čb)
--- a vyvolavalo se a zvetsovalo taky doma, krome barevnych, ty byli tezsi
- hudba jen na LP či kazetách (CD fakt moc lidí nemělo)
--- nekdy v 90 se CD era zlomila, LP+Kazety to byli 80ky
- filmy na VHS (pokud vůbec a navíc v TV dávali prd)
--- jojo
- někdo měl doma 8bit, výjimečně byli šťastlivci s 16bit, my socky jsme měly houno
--- treba Atari 800XL, k tomu 2 joystiky
- ale zase jsem víc četl, lepil papírový i špejlový modely (vlastní konstrukce btw), lítal povenku.
--- v 80kach se cetlo ABC, vychazeli tam nadherne papirove modely na slepovani

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

-na film se fotilo a když už se fotilo, tak to svým způsobem byla událost (a necpalo se to pod tlakem celému lidstvu)
-hudba byla na LP, ale to byly věci co už nikdo neposlouchal, neb gramofon nebyl v použitelném stavu. Kazety frčely, CD začínalo pronikat mezi lid (měli jsme CD přehrávač, ale nebylo moc co poslouchat, kazety vítězily)
-video nebylo, socka domácnost
-televize a kabelovka byla, bylo na co koukat, video nebylo třeba
-počítač nebyl, jen "klon" SNESu aka "pegasus". Ten rychle omrzel, raději se sledovalo TV nebo pročítalo různé magazíny a časopisy
-modely z ABC jsem nelepil, byl jsem jinak tvořivý v oblasti elektro
-všechno bylo takové "pomalé" a nějak mi to víc vyhovovalo (běžně byla dodací lhůta vnitrostátního balíku týden a půl, naskladnění zboží na krámu v horizontu týdnů, doprava byla taková klidnější, lid méně podrážděn... ale zase přístup k informacím byl podstatně horší).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- fotilo se na poloautomat Carena Top35f, většinou na barevný fujifilm 36/100, fotky vždycky z labu a bylo to drahé. Naši mi moc filmů nedovolili, hlavně spíš na dovolených.
- hudbu představovalo rádio a kazety v podobě tří generací walkmanů (Sony - 4xAA, Grundig 3xAA, Aiwa 2xAA) a jednoho mono-kazeťáku Panasonic na monočlánky, posléze s podomácku vyrobenou 1kg kostkou trafa, či sledování Esa s Pergnerkou na začínající Nově.
- filmy v kině (většinou se školou), v tv (ten zážitek vidět poprvé v 7 letech prvního Vetřelce) na staré barevné Tesle a posléze první anime na OK3 a Primě. A taky řadu východních bojovek (např. 36 komnat Shaolinu) na VHS během pobytu ve špitálu s obrnou lícního nervu.
- k PC se člověk dostal nejdřív u kámoše, kdy se na w95 pařily první ročníky Fifa a Duke Nukem 3D, nebo při čekání na kroužek dračáku se hrálo SimCity, Dungeon Master či Goblins na prastarých komodorech (monochrom CRT 13") a jedné supervýkoné i386 s dokonce! barevným monitorem.
- Papírové modely z ABC byly super, hlavně mne bavilo lepení Městské Památkové rezervace, ale obsah ročníků 34-41 byl takový, že časopis byl přečten od hlavy až k patě. A ty komiksy!
- školní a posléze městská/krajská knihovna mi poskytla nejdřív Foglarovky, Ransomky a Májovky, posléze také úvod do klasické fantasy a sci-fi (Asimov, Asprin, Clark, Green, Jordan, Pohl, Simak, Weber) a taky zajímavé články v knihovnou odebírané Ikarii.
- A 90. byly završeny vánocemi 1997, kdy vyprošené domácí pc (P166MMX, Sc7, S3 Virge 2MB 1,6GB HDD, zvukovka, modem 33,6kbit a 15" CRT) bylo doručeno k nám domů bez nainstalovaného OS a s modemem mimo skříň (a skříň zapečetěná nálepkou), takže reklamace a to celé za na tehdejší dobu hodně drahých 39.990,- Natažení a namontování rozdvojky na pevnou linku už bylo na mě. A platilo se samozřejmě za minutu vytočeného připojení (což taky znamenalo, že se k nám nikdo nedovolá).
Nutno říct, že první letní brigáda následujícího roku padla na pořízení 3DFx Voodoo Banshee 16MB a Tvkarty od AverMedia (s čipem bt878) - náhrávalo se RTL2, kde to dobou začali vysílat anime... A k tomu bylo taky nutné zaplatit si ze svého předplatné Levela, aby byly nějaké ty plné hry. První Fallout a Might and Magic VI. byly tutovky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, co stačí člověku ke štěstí, to by jeden zíral.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Využívám Premium službu „tištěný DIIT do schránky“ a hlasuji korespondenčně. - 182 hlasy“

To by mě vážně zajímalo, kde se vzalo těch 17 hlasujících. Rozesílali jsme jen 165 výtisků. Oni to snad pirátí na cyklostylu…

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přiznávám se dobrovolně a bez mučení.
Zapomenul jsem svůj (OK, půjčený) výtisk na stolečku v rekreační místnosti v domově důchodců.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych se neměl přiznávat, ale já si to vždycky půjčím a pak pro sebe přepisuju na stroji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja som dostal kvalitny vytisk asi z Konzulu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cloud je k prdu, nenainstalujem tam fanuskovsku cestinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo posluchárna č. 256, co jsem se tam naseděl :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To číslo nebylo zvoleno náhodně, že? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zlateho bludistaka za to, jak uzasne jste si s tim poradili!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cloud jako ovladace operacniho systemu:

Na urovni uvladacu se pocitaji nanosekundy, bezna velikost prenosu dat neni 1 bit, ale u 64 bitoveho systemu 4 byte az nekolik kilobyte. Pro jednoduchost vezmu 1 kilobit. Coz je dohromady 10e-12, inverzne 10e12. To je 1 terabit jako naproste minimum, aby mohl cloud fungovat jako ovladac.

Cloud jako ovladac pocitace:

To se da odhadnout a nebude to daleko od prikladu vyse. Rekneme o 2-3 rady mene, takze cca jednotky az desitky gigabitu / s konstantni prenosove rychlosti. Tohle vam bohuzel zadny ISP jako spotrebiteli nenabidne, takovou pripojku maji pouze datacentra a ISP.

Realny prenos obrazu:

4k, 60hz, bez komprese cca 10-20 gbit. Pod jeden gigabit se nedostanete a zadny ISP vam nedoda nizkolatencni pripojku ani s tim 1Gb/s, ktere by bezelo konstantne. Takze pri zapocteni agregace, 50-200 gbit/s? Pouze odhaduji?

Tak mozna za 10 let? Uvidime, necham se prekvapit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě běží přípojka 1Gbit/s konstantně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani pres to skutecnou vzdalenou plochu pres to nepretahnede. Pouze komprimovane video. O cloudu dnes nemuze byt rec. Je to skvela technologie, ktera se rozmohla s pristupnosti gigabitu do domacnosti a diky tomu vam zpristunuje velke mnozstvi online aplikaci, ale to je asi tak vsechno. Nvidia geforce cloud ma sve limity a obcas jsou hry ve spicce pretizene.

Takze skutecne mozna az za 10 let v CR. I kdyz v US kdovi, tam je podstatne kvalitnejsi infrastruktura.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10 let? Co třeba dneska?
https://www.reddit.com/r/GeForceNOW/comments/12xra73/best_way_to_get_4k_...

Překvapivě ve fotorealistických hrách kompresi neuvidíš, ale u plochých barev a gradientů v indie hrách jo. Aspoň tak to bylo v začátcích ,když jsem to testoval. Teď už je to možná lepší. Ale zas na indie hry ti stačí Intel iGPU nebo iGPU v mobilu, tak proč bys to hrál přes cloud :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel jsem GeForce Now, skutecne to nefunguje tak jak by Nvidia chtela. Nekdy maji pretizene servery, jindy narazite na mantinely vaseho internetoveho pripojeni. Pokud zkusite nejakou online FPS, narazite na to, ze vas nekdo z duvodu vysoke latence zastreli, takze z hry moc nemate.

Ano na Indie jako Darkest Dungeon nepotrebujete zadny cloud :)

Sam jsem to vyresil kompromisem, gpu nvidia 3060, tato karta stiha a to diky pouzivani ai k akceleraci FPS. Zpocatku pomohla nvidia DLSS2, dalsi rok s narustem hw pozadavku vydala nvidia DLSS3, takze zatim vydrzela dodnes. A nyni uz moc casu na pareni her proste nemam.

Asi bych doporucil poridit si stredni tridu vyhradne od Nvidie, DLSS skutecne hodne pomaha, vyvyji se a snizuje zastaravani grafiky, takze se nakup docela i vyplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teda dal "koušíček", protože například já máím sice od Vodafonu krásný 1Gb download, ale k tomu pouhý 50Mb upload, což teda není pro využívání cloudů idelání. Nechápu, že to mají stále takhle moc disproporční, jakoby dnes stále človerk potřeboval upload jen k pirátění...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to máš přes kabelovku, tak to je prostě vlastnost toho připojení, pro download je vyhrazeno mnohem širší pásmo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ale i ten poměr se navíc zhoršuje pro vyšší rychlosti. U nižších rychlostí je upload aspoň třeba 10% rychlosti downloadu. U toho 1Gb už to je ale jen 5% a to už je fakt nepoměr...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Setkal jsem se i s případem, kdy si dotyčný pořídil "jakože gigabit" od Vodafonu jenom proto, aby měl aspoň nějaký upload. Kdyby se to pásmo dalo rozdělit dle vlastního uvážení, to by byla jiná (a celkové zatížení linky by zůstalo pořád stejné). Technicky by tomu nic bránit nemělo, takže je mi trochu záhadou, proč to nikdo nenabízí. Asi je menšina lidí, kteří ví, že existuje něco jako upload a že to taky může být k něčemu dobré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicky tomu podle mě brání to, že je tam část společná pro víc uživatelů a tak je to rozdělení pevné. Jinak by to samé pásmo někdo chtěl pro upload a jiný pro download.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z principu poloduplexního média se tam duplexní přenos dá zařídit oddělením komunikace v jednom a druhém směru ve frekvenční nebo časové oblasti (tj. jeden směr v nějakém rozsahu frekvencí, druhý v jiném, popř. vysílání v časových slotech) nebo jejich kombinací. Kolik prostředků (času, pásma) přidělím kterému směru je pak už z hlediska fyzikálního úplně libovolné. Jestli to omezuje z nějakého důvodu použitá technologie, nebo (spíš) politika poskytovatele, je věc jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, teoreticky to možné je, ale prakticky to pásmo nepoužíváš sám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jistě. Ale tu část pásma, která je přidělena mně (frekvenčně, časově nebo obojí) by šlo přerozdělit v jiném poměru download:upload, v tom není žádný rozpor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to omezuje, že by tak musel přenastavit i ostatní uživatele na tom kabelu. Tj. každý má nastaveno stejně kolik download + upload. Když jede jeden, tak má plné, když víc, ta agregace (podělí se to). To by nefungovalo, kdyby si jeden nastavil poměr jinak.

EDIT: Jak píše Jirka1 nade mnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jdete do p ce akademicky teplousi. nikdo tu o vas nestoji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.