Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Měření zdrojů: nová výbava

Proč používat termistory když existujou softstarty na bazi odporu a relátka? :)) taky jsem takle musel zapinat 300VA toroid v zesu a pohoda :))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Páč já se s tím pájet nehodlám a za cenu výroby/pořízení hotového mám několik desítek termistorů včetně ceny dopravy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už pro ten dobrej pocit bych se s tím pájel :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No holt občas je lepší dělat věci jednoduše, i když to jde složitě…:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No tak, když se ti nechce pájet, si dej paralelně k termistoru vypínač, kterým ten termistor po zapnutí napájení trafa zkratuješ.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To bych asi mohl, no, ale vzít někdy v budoucnu k nákupu třeba v DigiKey deset termistorů mě už stejně bolet nebude…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Behemote bylo by možné napsat svým vrchním dodavatelům email ve smyslu: "Dobrý den, jsem autor článků, recenzí a návodů o elektrotechnice na odborných serverech .,.,. a hodlám napsat článek o dodavatelích elektrosoučástek. Mohli bychom se domluvit na oboustranně výhodné spolupráci?". Vy by jste měl možná slevu a my článek, který by zajisté mnozí mladí a začínající (a tedy zatím se neorientující), ale i my starší, uvítali?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kvuli usetrenym v prumeru 10h bude psat ckanky :-) :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jádra pro trafa spínaných zdrojů určitě nejsou z magneticky tvrdýho feritu. To by bylo naprosto nežádoucí, muset překonávat hysterezi jádra.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V porovnání s (běžnými) železnými jádry jsou tvrdé, tak to bylo myšleno :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty kráso... Už dlouho se mi tu nestalo, že bych měl pocit že čtu klingonštinu...
Vůbec těm elktroteoretickým kecům nerozumím, ale to nevadí. Stejně mě to baví :-)
Z mýho pohledu je to prostě masivní kousek hardwaru...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hehe. Ja jsem na tom stejne. A taky me to bavi. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pridavam se do party elektrykou nepolibenych... i ja mam obdiv k lidem, kteri aspon tusi, k cemu to je nebo k cemu by se to dalo aspon pouzit. Me hned napadly sberne suroviny :o)

Staci mi vedet, ze elektrina neni videt a presto kope a ze zarizeni, ktere je pod proudem casto vypada uplne stejne jako to, ktere pod proudem neni :o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kus HW, který lze použít jako pádný argument :-) Jinak mi to připomíná časy ruského Rubínu, i když ten měl C jádro a asi jen 300W. I tak byla celá TV stroj "dvojmužný".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžete sehnat 8A termistor? Tak vemte 2x 5A a dejte paralelně, milý Marconi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takto to bohužel nefunguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že bych si něčeho nevšiml? Errāre hūmānum est, ale prosím o vysvětlení proč to nejde.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ohmův zákon tu funguje, nicméně je třeba si uvědomit, že součástky jako např. termistor či dioda mění svoje parametry s teplotou poměrně výrazně (oproti např. rezistoru). Jelikož žádné dvě součástky nikdy nejsou stejné, jedna má v počátku vždy menší odpor. Začne jí protékat větší proud, tím se více zahřeje a odpor sníží. Následně lavinovitě odpor srazí, zatímto druhá součástka bude mít odpor nezanedbatelně vyšší.

U termistorů konkrétně dojde k tomu, že přes jeden v konečném čase poteče skoro všechno, zatímco přes druhý naprostý zlomek, ten se tedy ani pořádně nezahřeje a odpor bude mít velký. V podstatě to ničemu nepomůže oproti tomu mít tam jen jeden od začátku. Proto je nutné použít rovnou pouze jeden, dostatečně dimenzovaný. Dají se spojovat do série pro větší počáteční odpor, ale paralelně to prostě nefunguje…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, a když nemáte termistor, tak tam dejte rezistor. -Jirka Babica :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tam dal rovnou cibuli;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A když nemáte ani rezistor, tak tam nedávejte nic :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:))) +1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V nouzi nejvyšší, když jsem neměl nic lepšího po ruce (a potřeboval zapojit zařízení s velkým nárazovým proudem), tak jsem zapojil do série topnou spirálu z 2kW kávovaru a cca po 1-2s přemostil 20A spínačem :-) Takže ano, i takhle by to šlo. V podstatě úplně stejně fungují všechny ty softstarty s relé, ale automaticky bez zásahu uživatele.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nechapu proc pouzivat oddelovaci trafo pro recenzovani zdroju.
Kdyz pominu tu hlavni vyhodu, ze me to chrani proti zabiti a kdyz si necham plavat osciloskop muzu merit bez omezeni a nemusim pouzivat subtrakci dvou kanalu, tak nic dalsiho za vyhodu v tom nevydim. Zemni smycky? Hodin vsechno do jedny zasuvky a mam spolecny bod. Solved.

Kvuli bezpecnosti? Kvuli tomu vypadavani pojistek, kdyz zdroj chcipne? Nebylo by lepsi fixnout ty pojistky?

Kazdopadne poradnej mazlik to je. Nevidim cenu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Důvody jsem uvedl - částečné odrušení do sítě. Zemní smyčka sice může být odrušena zásuvkou či prodlužovačkou, ale tady stejně, kdo ví :D Rozvody - v podstatě státní instituce. Mám něco dodávat, nebo máte zhruba obraz o tom, jak to tady vypadá a jakou mám šanci s tím něco dělat?

Časem přidám přímo k tomu tu předvstupní filtraci a zakrytuji to, ale to nebude hned.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uz sa tesim co bude dalsie zlepsenie. Autotransformator ? Aby sa dali tie zdroje testovat aj pri roznych hodnotach vstupneho napetia .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To nevidím jako prioritu vůbec, protože u nás je 230 V a nic jiného nás nemusí zajímat. Jediným důsledkem u čehokoli s aktivním PFC při nižším napětí je hlavně nižší účinnost.

Spíš simulace mikrovýpadků sítě, ale tam uvidím jak to půjde…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych spíš poprosil opravdu trošku upravit formulace. Když si vezmu sebe, který se znalostmi elektroniky nachází na úrovní prvních principů ze střední školy, tak například ani netuším, co přesně teče ZE zdroje v PC ven, takže (za předpokladu, že by se jednalo opět o střídavý proud), mohu oddělovací transformátor zařadit třeba až ZA, tj. mezi zdroj a Vaše zátěžové udělátko ... tedy pokud si neuvědomím třeba to, že pak by asi těžko byly tyto součástky ve schématech či štítcích značeny + a - nehledě na principy fungování dat 1/0 ... ale zase nemůžu vědět jestli si to neusměrňuje až připojovaná periferie/komponenta ... atd. ... suma sumárum, pokud si přečtu "oddělovací transformátor", tak buďto musím rozběhnout mozkové závity na nejvyšší obrátky, abych pochopil oč se autorovi jedná, a stejně budu neustále pracovat s více variantami, nebo musím číst až na konec článku, bufferovat všechny informace a teprve až se začne mluvit o tom, co dělají pojistky, ev. se podívám na fotku, kde je kontektor, který znám, tak mi to celé sepne a mohu znovu článek vyhodnotit, tj. si konečně užít :-)
Netvrdím, že takové mozkové cvičení není od věci, co víc, občas není od věci si i dohledat další informace o pojmech, které mi zcela zůstávají záhadou, ale to opravdu nic nemění na tom, že pokud uvedete takovéto hafo termínů, tak 1. neinformovanému nemusí být zřejmé, oč se jedná a buďto to celé hned zahodí, nebo bude během textu muset pracovat s různými variantami toho, oč se může jednat (tj. co vlastně chcete řešit a jak) a snažit se si své chápání článku (na základě perspektivy svých znalostí) nadále upřesňovat 2. i informovaný nemusí nutně přesně vědět, jaký je Vámi zvažovaný cílový stav a k čemu co zamýšlýte použít.
Každopádně výsledkem pak je to, že každý čtenář začne rozvíjet více či méně hluboký "strom" toho, co si musí kvůli každému kousku článku v hlavičce zpracovat a s ohledem na disponibilní čas, energii a výchozí znalosti má každý toleranci, k takto vznikající hloubce stromu, různou.

Vím o čem mluvím, protože sám mám tendenci psát ve svém oboru podobně jako Vy a sám řeším často grodický uzel, jak dostat strukturovanou "nápovědu" ve formě stromu do podoby lineárního textu tak, aby se v tom neztratil ani čtenář, ani já a kde přesně je nutné tento strom "zaříznout", abych nakonec nevysvětloval, risknu příklad z Vašeho oboru, co je to elektrický proud a jakou jeho charakteristikou je jeho napětí (je to o to horší, čím laičtější je zamýšlený cílový příjemce textu oproti odbornosti tohoto textu). O vlastním rozvržení "o co mi jde", "jaké jsou varianty a jejich parametry", "kterou jsem zvolil a proč" a "jak jsem ji realizoval" (vč. všech ev. odboček) nemluvě, to je taky docela oříšek. Ale tak jak je tento článek psán, musel bych být opravdu specialista na danou oblast, abych měl šanci ho přečíst při ranní kávě a ne s myší a Google v ruce, k čemuž si myslím, že není tento magazín primárně určen.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, zadat si „oddělovací transformátor“ či „galvanické oddělení“ mi nepřijde nijak složité a třeba na wiki je to popsané celkem po lopatě…

No a jinak - není náhodou cílem číst to až do konce? :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, to suhlas, i s tím čtením až do konce. Ale fakt mi dost trvalo, než jsem se dobral k tomu, co se bude oddělovat od čeho ... "oddělovací transformátor" opravdu není synonym pro "zařízení sloužící k oddělování nějakého spotřebiče výhradně od 220V el. rozvodné sítě".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.