Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Meteor Lake vydán: Zklamání z energetické efektivity i výkonu

Rychlý test Ryzenu 5800X3D se slabší grafikou RX6600XT.
1080p
Kingdom Come/vysoké/HD textury vypnuto
FPS test 2 a 3 statická scéna s nejnižším FPS,test-3 kůň v pohybu s nejvyšším dropem.
Ryzen 5600X, min FPS 114/110/Kůň v běhu 95
Ryzen 5800X3D, min FPS 136/152/Kůň v běhu 123

F1 2018, 1080p low
Ryzen 5600X min/avg/max 220/287/349
Ryzen 5800X3D min/avg/max 272/338/397

Battlefield 5 multiplayer, nejvyšší prodady FPS v pohybu test1/test2.
Ryzen 5600X 135/141
Ryzen 5800X3D 154/162

Každý test je jiné místo mapy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přidám dva screeny, hledal jsem místa na mapě s nejnižším FPS.
https://ctrlv.cz/AcU1
https://ctrlv.cz/lvUU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rámečky za sekundu jsou boží :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybí mi tam Horkoflek GPU, super čengliš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=DuNu9K7fDB8&t=4s

Intel Meteor Lake Analysis: Worse IPC, Efficiency, and Performance?!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hmm vše při starém, poor Intel - good AMD.
Když se ale dívám na seznam autorů diit tak mám neblahé tušení že kdyby (nechci nic přivolávat) postihla hlavního autora dlouhodobější indispozice tak to tu mohou zabalit, toto je už nyní jen přežívání. Obdobně je na tom DDW a ani PCT a EHW stojící na dvou hlavních lidech na tom nejsou o moc lépe, tristní stav českých IT webů. Bohužel už jsem to zažil u jiných docela specializovaných webů že se jednoho dne přestalo aktualizovat, pak se několik měsíců nic nedělo a po vyčerpání platby za hosting vše beze slova zmizelo - v lepším případě lakonická hláška že web končí.
Poněkud pochmurný komentář na páteční ráno, ale nedalo mi to udělat menší bilanci při pohledu na těch několik autorů co jsou opravdu činní a při vzpomínce co v letech 1998-2012 bylo periodik a plodných pisatelů.
P.S: možná bude cesta partnerství s velkou firmou kde majitel bude mít pochopení a peníze dá aby se zaplatili kvalitní autoři. Příklad třeba gpureport provázaný s Alzou, ale tam je to hodně rozpačité.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Byly doby, kdy každý studentík skládal PC z jednotlivých komponent. Někteří jen přátelům a známým, někteří na živnostenský list. Ty doby jsou už asi pryč. A co dělají dnešní studentíci? Možná by mohli psát články o tom, co se právě naučili. Jen jim k tomu dát prostor?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dobrý postřeh, přidám ještě jeden ale horší - nějak se drasticky zredukovaly koníčky/hobby a ti co to měli dřív za koníčka - tedy techniku a IT tak pro většinu co u toho zůstali je to dnes poníženo na pojem "práce", tedy činnost která zrovna nenadchne a moc nemotivuje.
Co bylo vášnivých debat nejen o tradičních Intel, AMD, NV ale i o výrobcích hw, dnes málokdo dá do diskuse že preferuje třeba GB, Asus, vesměs je to lidem putna, fóra zejí prázdnotou.
A studenti, moje zkušenost s nimi je mizerná, ve škole je naučí mluvit ale obvykle je to vata co se i půlhodinová přednáška dá shrnout do několika vět. A hlavně nevidím tu vášeň co měla naše generace, ať už pro IT, auta nebo třeba zahradkářství, přijdou mi obecně silně nevyhranění. Naposledy mě poněkud překvapil mladý vietnamec se kterým se dalo k tématu hodně dobře mluvit, ale to jen dokresluje ten úpadek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Auta jsou pro stary. Mladi resi mobily. Ted mozna kolobezky

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak například ASUS mě poslední léta akorát tak s*re jen jsem to tu ventiloval před cca 3 rokama a víc nic (ROG STRIX B550-A) kterou jsem reklamoval, jenom abych zjistil že nová dělá to samé. Byla ochuzená o dostatečnou pevnost kolem socketu a s vodním blokem na CPU se časem prohýbala a PC nešlo zapnout. Poslední rok se trápim s další základní deskou ASUS TUF Gaming X670E-Plus, která je hroznej garbage, UEFI nic moc neopravuje, bolístky z ranného období AM5 přetrvávají a nedávno jí upadnul ARMORED zámek na PCI-E slotu pro grafiku a to byla podepřená GPU holderem. Ostatky zámku zapadly někam do case. Budu se ji snažit reklamovat výměnou za jinej model. Další zajímavostí tohoto modelu je, že za rok, jsem se již 2x setkal s tím, že vůbec nešla dohledat na stránkách ASUS(GLO, US, i CZ) a na novou verzi UEFI jsem je musel dostat přes google.
Vyměnil jsem jí za Asrock a nejen že bolístky s pametí a rychlostí bootu jsou pryč, taky asrock příjemně překvapil svým curve optimizerem, kde na dvě kliknutí zapnu PBO a poladim napájení zároveň.

K té mládeži. Všeobecnou mládež tohle nezajímá, ale to bylo i za nás. Já za celou školu věděl tak o 3-4 lidech, který jsou schopný si sestavit PC sami. V prodejně s výpočetní technikou jsem za rok potkal hrstku lidí, kteří si grafiku vzali domů s tím, že si ji nainstalujou sami. Za poslední dekádu jsem v práci potkal DVA lidi, který si jsou schopni postavit PC a je zajímavé, že oba to jsou slováci. :)
Asi jsme žili v sebe klamu a v mladické naivitě jsme si mysleli, že za 20 let budou lidi tak chytrý, že to dokážou v mnohem větším počtu když je to tak triviální (pro nás stavěče).
Dělám v IT a soukromě mě stále baví opravovat, stavět, ladit, ale plečky opravuju jen pokud jsou něčím zajímavé. Pokud je to generickej šrot, rovnou říkám že na to nemám čas a opravu by nikdo (soudnej) nezaplatil. IT nekromancie mám už dost, přitom dřív bych neváhal a bral to jako trochu větší výzvu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U nás ve firmě jsou taky dva, co si dokážou postavit PC, jeden z nich jsem já. A mladí (30 a méně) už neřeší ani tak obecně "mobily" jako píše Majklos, ale už jenom "iphony". Minule na mne zírali (rovnou tři a všechno trainee) proč proboha používám, jejich slovy, "tu plečku s androidem" a nekoupím si iphone, "když už ho mají všichni" :-D Na to jsem jenom odvětil že spouštět apky sociálních sítí umí dobře i plečka s adroidem a že na focení používám radši zrcadlovku... Čuměli na mne jak na blba ale neřekli na to nic

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsi jim dat korunu, at si jdou koupit zvykacku ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Radši ne, ještě ji spolknou u tiktoku a kdo by to zahrabával...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No iphonisti vetsinou zmlknou, kdyz pred nimi rozlozim sveho folda 4. Ale pak je uklidnim. Za par let jim to vyda i apple jako novou revoluci...

Ale ta obsese jablickem je hrozna

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten se povedl ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Folda bych nechtel. Ale mam s23u a tab s8+, ultru mam pronajatou a za rok ji nahradi iphone. Iphone mam i jako zalozni mobil.az apple prijde s oled na ipadech, nahradim i tablet. Ale treba galaxy watch mam radeji nez apple watch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem si představoval, že každej dneska bude umět s PC a všichni pojedou pecky, ale opak je pravdou
i ty starší ženský, který se museli přeučit z papíru na pc jsou na tom dobře oproti tomu jaký má potenciál dnešní 18 letá mládež, která už vyrůstala na telefonu a ne PC.

já měl zas problém s MSI, když jsem koupil tomahawk b450 a bios mi bootoval 2 minuty, když jsem měl do sata zapojený nějaký enterprice HDD (odpojil jsem ho a windows naběhl do půl minuty), šla pryč a koupil asus (celkem drahej) a ten to nedělal, teď poslední dobou mě zas občas na něm trápí, když zmáčknu krátce power tak se dostane pc do neustále pípajícího erroru, takže jsem se naučil držet power asi 1s aby se to nedělo, s asrockem co jsem kupoval sobě nebo kolem nikdy nebyli žádný problémy
jinak já jsem se posledni dobou dal na nekromancii, oživuju starý sandybridge až po haswell dostalo se ke mě zdarma pár pc/desek atd. tak to skládám dohromady a pak to dávám svejm deckám nebo kolem kdo potřebuje, jediný s čím mám problém je osadit všechny 4 sloty na RAMku, skoro nikdy žádná deska mi nenaběhne ani po updatu biosu, 3 moduly šlapou vždycky

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já už toho postavil hromady a nic není bez vad. U starého (něco kolem haswellu) Asrocku odešla integrovaná zvukovka (naprostej deal breaker :D ), u MSI (Core2) zdechnul USB HUB (2 porty) a u další MSI AM4 B450 mitx my, světe div se, zlobí taky USB HUB (2 porty), ale projevuje se to tak, že PC ani nepostne když je v nich zastrčené cokoliv ALE ve Windows tam některé periferie běží normálně (řekněme že výběr je velice chaotický).
iPhone...nedokážu pochopit co na tom lidi vidí...snad jediné co mě napadá je značka a "sociální statut". Tedy nic co by mě jakkoliv ovlivňovalo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To budou lidi, co nemají moc vlastní názor, příp. nechtějí vybočovat z davu. Tak se chytnou něčeho, co většína považuje za správné (vždy jen Intel/Apple...). Ideální ovce pro dnešní svět řízený marketingem. Průser je, když se to dostane do vedení firem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš teda pěknej vykuk. Tohle odsouzení lidí co nemají stejný názor jako ty tě řadí minimálně na jejich úroveň pokud tě odsuzují taky, pokud ne tak ještě pod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řeč je o lidech, kteří se něčeho chytnou (např. iPhone je nejlepší) a po určité době to berou za svatý grál. Nemám problém akceptovat racionální názor druhých, ale od Covidu mi přijde, že spousta lidí mluví, jak politici. Silné řeči, ale skutek utek. Za rok si vyslechnu spoustu odlišných názorů, ale odsouzeníhodných je pomálu (např. negativní postoj k Ukrajincům).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. iPhone...nedokážu pochopit co na tom lidi vidí .."
Lze to pořídit i růžové barvě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad není hřích kupovat si za svoje vydělaný peníze věci co se mi líbí, za chvíli se bude hejtit kvůli všemu. Hrozný, lidi dneska nejsou vůbec tolerantní a chtěli by omezovat svobodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Narovinu nejsem fanda Apple, ale když to někdo chce, je to jeho věc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty studentíci to obvykle za svý prachy nekupujou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3 ze 4 holek, o kterých vím, že mají ifouna, si ho pořídily v růžové barvě.

Pro dvě z nich nemám problém pořizovat dárky.
Budou nadšeneny z čehokoliv, pokud to bude růžové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jó byli jsme mladší, tráva byla zelenější, holky hezčí, no a dvacet deka salámu, to bylo nějakýho salámu!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Uz ani ta nostalgie neni, co byvala....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

zapomel jsi na pivo ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pivo je teď lepší. Jsou malé pivovary. To za komára nebylo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pamatujete ochucený mlíko v pytlících? Já jo! To byla mňamka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale jen ruzovy. Hnedy mi nechutnalo. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cls

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ono by nestačilo, kdyby Intel začal vydávat lepší procesory ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proto je třeba, aby tyto weby zůstaly nezávislé. Jen musí vyřešit financování.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jste, podle mě, udeřil hřebíček na hlavičku!
Páteřní je, jak financovat tyto weby a zaplatit kvalitní lidi.
Myslím, že to nepůjde jinak, než za obsah platit, mnoha lidem se to nebude líbit, ale pokud budeme chtít nezávislé weby, tak nevidím jinou cestu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam kde dlouhodobě vidím kvalitu, si zaplatím a rád. Ale web na který kvůli obsahu a dotěrné reklamě už moc nechodím, to v mých očích nezachrání. Myslím že když redakce nebude mít problém s penězi, redaktor se najde. Nadšenců je stále dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jste na webu,kde vetsina diskutujicich zapina adblock - jenom z principu protoze muzou osulit i reklamu. A zaplatit si premium na YT,kde je radove vice obsahu, je pro ne urazka jenom pomyslet. Cest výjimkam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale jinak, než přes placený web ta nezávislost podle mě nepůjde.
Na všech webech - Diit, Cnews, DDWorld, PCtuning, Svět hardware, atd., je vidět, sponzoring výrobců HW, SW, nebo her, pravda na některých méně, ale u některých to přímo bije do očí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..nebo prodejcu hw

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...přesně tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl jsem se ze srandy podivat na ddw a je tam nejak mrtvo

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

DD bojuje s mindráky ohledně toho jak nás do roka zničí umělá inteligence.. četl jsem jeho článek na téma nedávných rozruchu okolo OpenAI a to už je opravdu na Chocholouška

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna on by mindrak mit mel. ChatGpt by ty clanky napsal stylisticky o dost lepe nez co tvori on

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je tak smutný, že sem to radši ani nečetl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No v clanku chybi jedna zminka,mozna je v premium.
"We want to mention that both products were not final retail units, so there might be some software and driver optimizations until they are shipped to customers. ".

Nerikam,ze se vysledky zasadne zmeni,ale pro uplnost by to melo byt receno.

Jinak vy mluvite jako o katastrofe ale realne tedy meteor lake ma o neco horsi vykon. Bavime se o nekolika % na cpu dle uziti a uvidime co gpu ale rekneme ze vykony budou podobne,protoze i notebookcheck ukazuje jen 8 (tusim) her a obcas tam vyhrava intel. Treba xplanes. Takze realne temer plichta a amd opet vyhrava na spotrebe (za coz si zaslouzi amd pochopitelne ++). Takze fail ne,spis temer srovnana situace kde o neco pomerne viditelne vitezi amd.

Paradoxne kdybych mel nakupovat jen podle techto grafu,musel bych koupit apple a to fakt nechci :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, akorát že Metoristické Lake je tu srovnáváno s +/- rok starými low-power modely AMéDéDé a přesto prohrává po všech stránkách, jaké si můžeme vymyslet. Tohle driverem ani firmwarem už nespravíš.
Tlak na AMéDéDé je tak malý, že si můžou dovolit odložit Zen5, to je prostě špatně. To JE podle mě katastrofa.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Naopak. Ten rozdil je tak "maly",ze korporaty nemaji duvod odejit od intelu a na trhu bude tedy stale mnohem mene modelu s amd. Amd by muselo vyhrat o parnik,aby se neco zmenilo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono bude pravda nekde uprostred. Mas pravdu, ze status quo zustal v principu stejny, tudiz OEM nemaji nejaky akutni duvod, proc najednou hrnout technicky lepsi raketu AMD, ktera neni zase o tolik lepsi :)
Na druhou stranu, i ty OEMka nejsou uplne blby a vidi, ze MTL je v podstate RocketLake a nebude davat uzivatelu vlastne duvod k upgradu, vyjma AI buzzworldu a case se lepsicich grafickych driveru. Takze budou castecne urcite cekat, co nabidne i AMD. Pokud to AMD nezazdi a vyda mobilni Zen5 zacatkem druhe poloviny roku, muze to Intelu ubrat jednotky procentnich bodu z trhu, coz bude pro AMD letos vyhra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jednotky procentních bodů ukrajuje, na druhou stranu, pak bychom museli věřit těm statistikám, co říkají. Asi víte, kam tím mířím a o čem tu vedeme dlouho spory :-)

OEM to poženou na AI, na lepší grafiku a spotřebu v klidu. V korporátech se nic nezmění. My co si kupujeme notebooky na doma možná už dokonce za rok/dva budeme měnit jeden ryzen za druhý ryzen. Růst pro amd bude stále těžší.

Zen5 nevím kdy přijde do notebookové sféry, určitě to bude doprovázené slajdy o bambilionech modelů různých výrobců a pak zase nenajdu model s 17" displejem kde by nebyla nějaká drobnost, která mi vadí. Ale nakonec si určitě vyberu. A pak přijde arrow lake.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja si tohle uplne nemyslim, podle toho, jak to vnimam, je MTL zklamani pro OEM=>sance pro AMD. I pokud by si treba AMD polepsilo pristi rok jen o 5%, tak by to byl z jejich pohledu mega posun. Myslim si, ze pokud vydaji Zen5, tak 5-10% posun v jejich prospech, nemusi byt nerealny.
Ale nechme se prekvapit...
Za mne mi bohuzel zbyva v 'U' variante zase jen "AMD".. zacina to pripominat casy Intelu, pred vydanim Zenu..kdy taky v notebookach (ktere mne zajimaji) nebyla AMD alternativa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to bylo na mně, tak současný tiger lake by nahradil právě nějaký nový 35W ryzen 7xxx. Ale protože to na mně není, tak tuším MTL někdy během roku. Protože Dell je zaháčkovaný komplet. Ale i proto co vidím za výsledky v tomto článku to na nějaké podřezávání si žil není. Je to prostě rovnocený soupeř, který v něčem mohl být o pár vteřin rychlejší. Většinu času ale stejně jede jen light zátěž.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano, je to podobne, s horsi efektivitou Intelu a meeeckovym "U"...klasika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci laptopů prý honem objednávají Raptory nebo co to bylo doteď (intelích jezer je víc jak v Kanadě a Finsku dohromady), protože Meteory za ty prachy a bez velkého nárůstu výkonu budou těžko prodejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pry?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kupují, co koupit jde.
Protože Intel opět slibival a sliboval, až promeškal jeden slíbený termín za druhým ....
A výrobcové ntb chtějí prodávat.
Alespoň něco.

Někteří se dokonce snížili k tomu, aby začali uvažovat o Ryzenech jako o "alternativě".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

* preventivne se omlouvam za vyraz "obcas", kdyz je to v testu ntbkcheck prave jen 1 hra

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' so there might be some software and driver optimizations until they are shipped to customers ''

sorry, to plati pro kazdej kus hardwaru u kteryho se chysta recenze pred vydanim.. vzdycky se muze stat ze po vydani vznikne novejsi drivery a bezne se to deje.. sterace stiraji, ostrikovace ostrikujou..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady se nebavíme o grafice nebo procesoru, ale o celém balíku HW v rámci ntbk. Stačí, aby asus podělal UEFI. Hlavně když jde o úplně nový produkt z dlaždiček.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je ale chyba intelu ze vydava produkt, kterej nema dodelanej.. ne omluva..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel rozhodně neomlouvám, naopak. Ale odmítám dělat finální soudy kvůli samplu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ten procesor neni sample ale final silicon.. kazda recenze testuje stav platnej v dobe vydani recenze a z toho dela zavery.. u intelu se ma delat vyjimka a zbozne cekat, jestli treba jednou nevydaj driver, co trochu zlepsi vykon?? ((:co kdyz nekdy v budoucnu vyda lepsi drivery i konkurence, nemelo by se cekat i na ni??

sorry, opravdu ne.. cekani nema smysl, ted amd vyda hawkpoint, za pul roku strixpoint.. s intelem fakt neni na co cekat, cim dyl se bude cekat, tim bude v horsi pozici.. ne v lepsi..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Závěry nedělám při vydání, ale v době nákupu .. když už :-)

Třeba notebookcheck dělá review na každý druhý laptop a právě oni píšou, že jde o ES a budou přeměřovat a doplňovat v následujících dnech. Takže když oni, kteří se tím živí, to vidí takto, proč bych neměl já?

PS: tím proboha neříkám, že najednou intel ustřelí na CPU výkonu + 10%. NA GPU trochu věřím, že jiným mixem her se % změní. Dále, jak píši níže, jsem zvědavý na téma RAM které byly součástí modelů na review.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co myslis , ze se zmeni? Je to predprodukcni vzorek, potazmo produkcni vzorek bez finalnich driveru. CPU vykon se ti tezko zmeni, ze by dodali genialne vykony ovladac, kdyz je v tom stejny druh gr. architektury, jakou ma uz RTL je dost nepravdepodobne.
Proste plus-minus..thats it :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU ne, ale spotřeba a GPU možná ano.

Na diskuzích řeší, zda na review neposlal Intel vysokotaktované RAM, takže ten výkon půjde možná i dolů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Téměř plichta ve výkonu se zavedenou konkurencí, která brzy uvede novou generaci. Ale s o dost horší spotřebou. Takže nic veselé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nic, panove, balime a nechame hriste jinym.
At zije ARM a Risc V s tunami ruznych vyrobcu jeste vic!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, porovnava a komentuje sa tu hlavne Intel vs. AMD, ale vo vykone a efektivite to tu valcuje ARM (v podani Applu).
Osobne som zvedavy na nove ARMy pre notebooky. Kazdy vacsi vyrobca nieco kuchti. Samsung+AMD, Mediatek+nVidia, Qualcomm, ..., MS chysta novy Windows aj pre ARMy, tak uvidime co z toho bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve vykone je fakt "nevalcuje", v efektivite v urcitych pasmech TDP mozna ano :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč se tady každý vrhá na ARMy... Jako že "Applu to vyšlo, tak to vyjde i nám"? Proč proboha nespojí na chvíli síly, aby zdokonalili RISC-V tak, aby byl cca rovnocenný s ARMem a pak si můžou každý "ve vlastní kuchyni" uvařit svůj skvělý RISC-V kompatibilní SoC?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože ARM už má vybudované zázemí a jsou mraky programů včetně operačních systémů na této platformě, takže rozšíření do náročného světa počítačů pro běžné uživatele bude snadnější. Svět RISC-V toto musí teprve vybudovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ARM ve skutečnosti nemá skoro nic. Má Linux a OSS, a to jen kvůli tomu, že Linux je extrémně multiplatformní a otevřený. Na Windows jej podporuje jen MS, a to ještě tak nějak "emulačně", kromě nativních Windows pro dekstop pro něj nezkompilovali AFAIK nic.
Další chiméra jsou ty obávané "výkony." Nedávno tu No-X měl článek o benchmarcích. A já přidám další argument: srovnávání výkonu zavřeného MacOS pro jednu jedinou HW platformu a ještě od stejného výrobce opravdu nejde srovnávat s otevřeným HW jako má PC, na který OS vyvíjí třetí strany. Respektive srovnat se to dá, ale je to výkon "as is" a usuzovat z toho na vlastní čistý výkon procesorové architektury je absurdní nesmysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jinak. Co z toho má RISC-V?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RISC-V nemá vůbec nic. Ten je nyní někde v údobí "ARM v4" - a to mu ještě fandím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bojim sa, ze RISC-V bude taky divoky zapad. Kazdy vyrobca si spravi detaily a rozsirenia po svojom a kompatibilita medzi vendormi bude tragicka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výkon Applu se nám nějak zastavil, poslední generace procesorů byl spíš kosmetický upgrade. Výkon ARM také úplně nestoupá a teď dokonce i výkon Intelu nejen že nestoupnul, ale většinou klesnul.

Čím to asi může být? Ale ne, nesmyslnou architekturou biglittle to rozhodně nebude, to není možné. Ale stejně je zajímavé, že jediná firma, která biglittle ve svých návrzích nepoužívá, tak jde furt výkonem nahoru - AMD!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z Apple před lety odešli vývojáři CPU, evidentně se to nezlepšilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někoho překvapilo, že Intel zase lhal, pardon, poněkud přikrášlovat tristní skutečnost?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

... a když nemáš výkon, den tam aspoň marketing!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, že ve firmě, spíš než notebook s AMD projde Macbook s ARM. Tohle prostě nechápu.
Když řeknu kupte AMD, tak řeknou, že nemá Thunderbolt a nejde k dokovacím USB-C stanicím. Ale Mac je najednou OK. Jako WHAT?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tahle nemoc se v naší firmě taky rozšířila. Čest vyjímkám, ale mají to především konzumenti kteří mají asistentky s normálním PC....ehm.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

protoze se to managorum, kteri tomu nerozumeji, libi, to je vsechno :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám NB s AMD (HP EliteBook 845 G7) a mám jej připojen k USB-C stanici HP USB-C Dock G5.
Sice se jedná už o starší kousek s Ryzen 7 PRO 4750U, ale funguje to bez problémů.
U novějších to snad nefunguje?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze nemas thunderbolt. Usb protokol neni stejny a jsou tb zarizeni co usb nepodporuji. Ja taky kupuju jen s tb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá většina toho co se dělá s Thunderbolt existuje i v USB, případně i jiném, záleží na tom, jak speciální HW to je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsecky veby sa idu zesrat z toho jak dobrou vydrz na baterku to ma
a hop diidko zase intel bad
klasika

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, výdrž na baterii v idle je klíčová vlastnost procesoru :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano je. V notebooku je to první věc, která mě zajímá, chování v idle/light zátěži. Druhá věc v pořadí, jsou schopnosti iGPU z hlediska akcelerace kódování i dekódování videa. Až pak mě zajímá, kolik BFLMPSVZ/sekunda to udělá v nějakém pofidérním benchmarku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"V notebooku je to první věc, která mě zajímá, chování v idle/light zátěži"
.. klicovy je office provoz, to znamena provoz na wifi, web+kancelarske applikace
"Idle" jako takovy ma v principu nula vyznam. Nedava smysl sedet pred zapnutym notebookem na baterku a nic na nem nedelat. To je lepsi, kdyz se po 5-10m uspi.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nebo, když potřebuji jet na baterku a nic nedělat, tak zaklapnout víko a uspat to hned. Probuzení i u obsoletního stroje za 2 sekundy max. Nechávat notebook idlovat na baterku je nesmysl. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, já notebook zrovna v takovém režimu provozuji. Slouží mi jako přenosný datový/databázový server a občas na něm jedu i schůzky(zoom), protože jinde kameru, mikrofón nemám. Typické použití to asi teda není, ale stačí mi na to ThinkPad T430 s OpenSuse :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se "idle" provozuje celkem casto, hlavne na meetingach (ne online). Ale tam by stacilo rychle uspavani a buzeni at uz zucastnenych, tak i notebooku ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hovořím nejen o IDLE, ale i LIGHT zátěži. IDLE je třeba poslech hudby během psaní něčeho, běh YT apod. Light je třeba ten Office. Fakt bylo nutné psát tuhle reakci?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" je třeba poslech hudby během psaní něčeho, běh YT"
.. tohle podle mne idle neni a chtelo by to vubec definivat, co 'idle" je, potazmo Jake zatizeni se da za Idle jeste povazovat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle % zátěže CPU by to šlo. Do 5 nebo maximálně 10 % Idle a třeba do 25 možná až 33 % lehká. Ale myslím, že přinejmenším na lehkou nějaká definice existuje, AMD ji používá pro all core turbo frkvenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono zalezi i kolik to ma jader :)
Podle mne by se mozna dalo idle definovat jako celkova zatez prevedena na 1 thread, na mene nez 50% a i to je podle mne uz moc..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono 33% zátěže CPU nemusí být zrovna málo převedeno do absolutních čísel:
- dvě jádra naplno počítající (každé) SuperPI
- další obsluhující služby OS

Třeba Winamp sice dělá jenom 1~2% CPU, ale zárovneň zvedne spotřebu CPU o 10W proti "jenom ploše"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne a tady jde o spotrtebu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože záleží na tom, kolik a které části CPU jsou zatíženy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten "idle" stav je zrovna takový nejednoznačný. Měl by to být takový stav, kdy počítač nic nedělá, nicméně někdy má operační systém pro ten případ připravené úlohy, které mají nízkou prioritu a které se můžou v tu dobu udělat (např. defragmentace, indexování, update atd.. ).
Lehká zátěž už je něco jiného a tam už by se to dalo definovat podle vytížení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je práv problém recenzí posledních 10 let. Produkt otestuješ jednou, chová se nějak. O hodinu později ho otestuješ znovu, dává jiné výsledky při jiné spotřebě, protože zrovna si W10/11 sedly nějak jinak, zrovna se nesešly dílčí zanedbatelné typy vnitřní zátěže, které dohromady jindy tvoří nezanedbatlený vliv. Atd atd atd. Tohle proste nejde exaktně testovat a i kdyby ano, do čtrnácti dnů ty výsledky zastarají kvůli aktualizacím OS / ovladačů / hry / aplikace / firmwarů / atd. Takže já si to pro své potřeby definuji nějak, každopádně vím, že u mě tráví počítač v téhle velice nízké zátěži 95%+ času (tedy pokud se zrovna YT nerozhodne mi ve Firefoxu vnucovat 1080p AV1 videa, který mě dekóduje CPU - to pak přecházíme do vyšší zátěže).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ANo, ale nizka zatez neni idle. Idle, je pokud na nem minimlane nic nedelam, potazmo nemam ani vlastni spustene tasky na pozadi, ktere vzdycky stejne neco delaji. Vsechno ostatni uz je lehka zatez. 2-3% treba u prehravani videa na mem 12C stroji ve skutecnosti skoro 50% vytizeni jednoho jadra a k tomu je potreba pripocist energii spotrebovanou grafikou. Tohle neni idle.
To ze maly&mekky se rozhodne hledat aktualizace/slidit na disku v momente, kdy se mu zda, ze to nic nedela (treba prave na baterku) a vyhoni spotrebu nasobne vys na urcitou dobu, je bohuzel jen dalsi ukazka toho, jak informatika v podani MS degenerovala..
Na druhou stranu, kdyz nechas ten notebook bez na pozadi bezicich uzivatelsky tasku bezet nekolik hodin, tak budou minimalne spiky v podani MS celkem minoritni. To stejne ale nebude platit, kdyz budes tech X hodin brouzdat po webu nebo chatovat s nekym.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme drtiva vetsina pocitacu jede vesmes celo dobu v idle nebo blizko nej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozna zkus shromazdit ty zbytky rozumu, co mas roztrousene po vsech koutech a podivat se, co se tady resi a pak se zkus zamyslet, jako nikdy v zivote a prijdes mozna na to, ze jsi uplne mimo s tim komentarem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

''vsecky veby sa idu zesrat z toho jak dobrou vydrz na baterku ''

lol.. proc lzes?? na celym svete vysly recenze meteoru vsehovsudy na dvou webech (hardwareluxx a notebookcheck) a z vydrze baterky se nezesral ani jeden z nich.. sral se jenom samotnej meteor, protoze na nem pada blender.. intel do vydani nezvdlad vyresit prirazovani jader..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda, viz třeba ultrabookreview.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslis tech 8h na web surfing s 75W baterkou a 14'' displayem...to je slusne meeeh :)
Jedine co je tam zajimave je delka cuceni na 1080p.. coz je podle mne marketingovy spek akorat tak pro neznale...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

beru to ze seznamu recenzi co byly zverejneny pri vydani meteor lake.. ultrabookreview v tu chvili nic nemeli, recenzi vydali pozdejc a dodelali dneska..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba tady u video prehavani ma horsi efektivitu nez RTL...
https://youtu.be/Jw-apgUOpHk?t=265
takze tvrdit, ze ma lepsi vydrz na baterku, bude silne zalezet na zvolene konfiguraci a cherry picked testu. Takze verim, ze kdyz se nekdo bude snazit, nejaky scenar najde :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takze meteor ma s vetsi 75Wh baterii horsi vydrz nez raptor s mensi 70Wh baterii.. tohle je fakt fail po vsech strankach.. neveril bych, ze se porad najde dost zaslepencu, co to budou i po takovejch recenzich hajit..

//koukam na youtube kanal dave2d a tem vyslo ze pri prehravani videa z netflixu i pri browseni po netu vydrzi meteor pri 75wh baterii min nez phoenix pri 75wh baterii.. takze na hledani ty lepsi vydrze asi bude zapotrebi mikroskop..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

https://wccftech.com/intel-foundry-mass-produce-20a-2nm-chips-2024-rampi...

nikdo vám nedá tolik, kolik vám můžeme slíbit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to uz je takova klasika.. jak dojde na pruser, hned je venku slib.. ''ale priste uz to fakt vyjde'' ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Profesor Orfanik:
Moment, právě vystřeluji svou 421. raketu na Měsíc.
Tentokrát se určitě strefím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale za to Patovy jde. Na to ze to byl kdysi technicky kolik, tak mu to jde, jako pravemu marketakovy ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čekal jsem to horší vzhledem k tomu jaká jsou tyhle čipy Frankensteinova monstra a vědomostí že ani ten monolit už Intelu příliš nejde

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poďme, poďme, ještě 20 kousků a máte splněno mudrlanti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal v minulém komentáři, s jiným mixem her jsou jiné výsledky a protože sám ntbkcheck upozorňoval, že se hodnocení může měnit,tak tady prosím koment wccftech

https://wccftech.com/intel-arc-igpu-on-meteor-lake-cpus-competitive-gami...

...". The tests cover various games that were tested at 1080p resolution with both High & low settings. The tests can be seen below:"
"In both instances, it looks like the Intel Arc and AMD RDNA 3 iGPUs are very competitive against one another with the top configurations winning an equal split of 4 games each at low 1080p."
"In 1080p High tests, we see the Arc iGPU on the Core Ultra 7 155H leading in 7 out of the 8 games tested. Even the Core Ultra 5 125H retains a lead over the RDNA 3 graphics solution. The outlet is also sharing a graphics ladder which shows that the Meteor Lake CPUs are now much faster than NVIDIA's MX solutions and end up close to the GTX 1650 Max-Q discrete GPUs."

A pak se tam řeší věc, která bude asi u zdejších fandů rezonovat více a totiž že na recky jdou modely s rychlejší ram.

Edit:Koukám ale, že i s těmi rychlejšími RAM se budou prodávat
https://www.alza.cz/asus-zenbook-14-oled-ux3405ma-oled231w-ponder-blue-c...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' s jiným mixem her jsou jiné výsledky ''

neni tam napsany tdp, limit ani pameti se kteryma ty herni vysledky namerili, takze to spis nez na jinej mix her vypada na klasiku - vyssi limity spotreby a lepsi pameti pro meteor..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Ja bych to Intelu klidne i pral, ale obavam se, ze to dopadlo presne jako jejich predchozi pokusy a v lepsim pripade to bude plichta. Kdyz k tomu ale clovek pripocte 'nepodporu' novych her v dobe vydani, tak porad z toho AMD vyjde lip.
A ja bych tak uz chtel napsat, ze se to Intelu fakt povedlo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší limit TDP a rychlejší ramky byly už v testu ntbk check. Toto bude opravdu jen mixem her. Bavíme se stále o 155H.

Nerozumějte mi špatně prosím, já netvrdím, že intel tu 780M překoná. Jen mi přišla unáhlená věta v článku:
"Notebookcheck otestoval výkon ve sedmi hrách, z nichž v šesti vítězí Ryzen 7 7840S, v jediné Core Ultra 7 155H. Náskok integrovaného Radeonu 780M je v průměru 31%. Slajdy Intelu prezentující o >10% vyšší herní výkon tedy měření Notebookcheck nepotvrdilo."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.