Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft chystá aplikaci na monitoring odesílaných dat telemetrie

Tak to je totalni bomba!!!

Microsoft mi vymenou za odeslani uzivatelskych dat registraci uctu a prihlasenim se do Microsoft Store nabidne ke stazeni aplikaci, ktera mi dovoli si prohlednout jaka data jsou Microsoftu posilana. :-D

Si Ind dela z lidi blazny ne?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Co bys jako chtěl? Profesionální produkt zadarmo?

Jsem si teď na těžení nainstaloval na rig xubuntu, ty voe jako nějaké zkušenosti mám, ale tohle je fakt nepovedené a nedotažené. Práce se soubory a s programy ještě hroší než ve Win10. Něco nainstaluju nevím kam, žádnej odkaz ke spuštění a nastavení počítače ještě horší než Win10, prostě pro jistotu tam žádné nastavení vlastně není.

Radši si koupím za 240kč prapodivnou licenci na Win7 než toto.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 označuješ profesionálním produktem? :)

"Něco nainstaluju nevím kam"
To za tebe dělá package manager a uživatel nemusí být zatěžován umístěním. Seznam všech nainstalovaných souborů je přístupný například přes grafický Synaptic. Pokud se aplikace instaluje nestandardní cestou (vlastní instalátor, rozbalení z archivu atd.) nějaké obtíže mohou vzniknout a v tom případě se musíš obrátit na tvůrce instalátoru.

"nastavení počítače ještě horší než Win10"
To by mě zajímalo, co se špatně nastavuje. Určitě chybí regedit.exe :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spis chyba na tve strane, protoze Xubuntu je fanouskovska distribuce Ubuntu podporovana firmou Canonical pro fanousky linuxu na Xfce, kteri by zaroven radi pouzivali Ubuntu. Tudiz je z tveho popisu zrejme, ze to vubec nebylo pro tebe urcene, tudiz si ted stezovat je fakt blbe.

Nevim jak soucasna situace, ale na oficialnim Ubuntu s Unity jsem nemel problemy najit instalovane programy a nastaveni pocitace.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevzdělanost neomlouvá a rozhodně není dobré se tím chlubit :D Linux má již nějakou tu dékadu standardizované cesty na umístění konfiguračních souborů, spustitelných souborů, knihoven a všeho ostatního co k tomu patří, včetně desktopové ikonky. Při instalaci z oficálních balíčků není problém, vše je již přiraveno a instaluje se korektně. Pokud to děláš sám z nějakýho staženýho souboru bez jakýchkoli znalostí, tak se nediv. Ale to samý by čekalo mě a mou nezkušenost s Win 10, nicméně zatím jsem se k výsledku nějak dopídil, ačkoli to muselo být přes Google a úpravy registrů, protože Microsoft na to nemá žádný hejblátka v GUI, což je ostuda sama o sobě...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli je ideální začínat právě s Xubuntu, forkem Ubuntu. Za druhé, to že něco ještě neumíš nebo nevíš protože to je jinak než na Windows neznamená že to je špatně (nastavení a složky kam se instalují programy resp jejich součásti).

Ale jestli se nechceš učit nové věci, tak je lepší koupit ty W7. V opačném případě si člověk rozšíří obzory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Také si myslím, že sis pro začátek nevybral vhodnou distribuci (vím že se v CZ doporučuje Ubuntu / Mint každému, bez rozmyslu, až do bezvědomí a úplně se zapomíná na...). Pokud to správně chápu a jde ti o obdobu "Panelu nástrojů" nebo jak se to ve Windows jmenuje dnes, tak forky Debianu vynech rovnou. Hledáš Yast nebo Drake a takové věci najdeš pouze v openSUSE (Yast) nebo forcích Mandrivy (Mageia, PCLinuxOS, openMandriva, Rosa Linux) (Drake), ale Mageie 6 bych se prozatím vyhnul, sere se tam systemd víc, než je obvyklé

https://www.linuxexpres.cz/software/yast-systemovy-nastroj-opensuse-slov...

https://wiki.mageia.org/en/Drakconf

Ale jak píše Fotobob, pokud se chceš spoléhat pouze na to, co umíš z Windows a vyhnout se novým informacím, je lepší si koupit Windows. Ušetříš si tím spoustu času, protože jiný systém = nové informace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli je správný krok směrem k uživateli "Transparentnost soukromých odesílaných dat", správným krokem by bylo neodesílat žádné soukromé data...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Vlezes na net a zacne te vytezovat Google a Facebook, jako je zcela na hlavu nadavat Microsoftu, kdyz to ostatni delaj taky. Myslim, ze minimalne casti uzivatelu nebo potencionalnich uzivatelu vadi hlavne to, ze nevi co se posila a nemohou se rozhodnout, jestli to chteji umoznit a pouzivat produkt nebo neumoznit a neposilat.
Pokud by ten nastroj integrovali do Windows, nemam namitek, ale pokud bude jen volitelnou soucasti, kterou mohu stahnout jen pokud se z Windows prihlasim pres MS ucet, coz odmitam v prve rade, tak je to samozrejme zcela k nicemu. Ta cast uzivatelu, ktera pro prihlaseni k Win10 pouziva MS ucet, tak to jsou ti, kterym je nejake odesilani dat zcela putna. Proste typicke reseni Microsoftu, zacpat hubu kritikum a neudelat nic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemám Facebook a všechna spojení na jejich servery blokuju (like buttony, ten komentářový plugin a podobně), protože mám tu možnost to ovlivnit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vyhnul ses Googlu. :-) Ten vytezuje vic. Nemas sanci ovlivnit, jen nepouzivat, u MS to same.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevyhnul, jen se mi nechtělo rozepisovat všechno, ale když to potřebuješ vědět, tak nemám Android, ani nepoužívám Gmail a podobné služby od Googlu a v prohlížeči mám AdNauseam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uff, tak to by ste mohli napísať článok o tom ako sa vyhnúť službám od firiem Google, Microsoft, Apple, Facebook a iným a zároveň plnohodnotne používať internet a ostatné služby. Bol by som Vám vďačí za spísanie takýchto skúsenosti. Ja osobne si neviem prestaviť ako sa dá vyhnúť všetkému čo tieto a podobné firmy prevádzkujú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi se da, ale je to skoro k neuvereni, zvlast u sluzeb jako Android nebo Youtube, kde ma Google prakticky monopol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady o tom článek asi nebude, protože tyhle doplňky blokují reklamu. A ten výše zmíněný AdNauseam se s tím nepáře vůbec :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor si neuvědomuje, že to MS nedělá dobrovolně. Ono mu to totiž od května ukládá GDPR takže to musí vyrobit. Pche, prej vstřícný krok.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mám NTB, který používám jen jednou za čas, já debil na něj dal W10, když ho tak jednou za měsíc zapnu začne to stahovat a odesílat mraky nesmyslu, do toho se spustí Clict to Run, což je nějaká záhadná součást Office 2016, výsledek musíte to nechat hodinu, aby se to vzpamatovalo a dalo se to používat, kdyby ty blbci tohle vše vyházeli nemuseli by dělat aplikaci, která bude tyto nesmysly ozklíčovávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak za prvé to nie je "vstřícný krok" ale nariadenie !
Za druhé tá aplikácia neukazuje všetko čo sa posiela do MS
Za tretie aj to čo bude ukazovať je pre 99% užívateľov nezrozumiteľné

Chrapúnstvo od MS sú už tie FAKE prepínače ktoré majú umožniť vypnúť telemetriu a špehovanie.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Daj vierohodné dôkazy o tom, čo si práve vypotil. Rád si ich pozriem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To budou nekteri koukat, co vsechno to posila. Hlavne microsofti trollove co furt mavaji clankem o telemetrii z rootu... v kterem vetsina posilanych dat chybi :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty přece nebudou ani v té aplikaci ne, to dá rozum :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft ma na webu takovy krasny (a dlouhy) seznam veci co telemetrie posila. Ocekavam, ze vetsina toho se v ty aplikaci opravdu vyskytne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice se mě to netýká (jedu na Mintu), ale zajímalo by mě, jak se chovají desítky když jim firewallem zakážete přístup na MS servery. Netuší někdo?

Btw. když jsem na firemním ntb jednou přebootoval na W10, tak to do MS během aktualizace poslalo několik desítek až stovek mega dat (sledováno na síťovém managerovi, nebo jak se to jmenuje). Nikdo mě nevysvětlí, že to byly XML data která by šla tím jejich nástrojem prozkoumat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi měl asi zapnuté peer to peer updaty které jdou ovšem vypnout ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že nástroj spočívá v tom, že člověk před náhlédnutím poskytne MS i svůj email, věk a jméno matky za svobodna...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ještě to dobrovolně odsouhlasí ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.