Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft dodává vybraným partnerům Windows 8 Consumer Preview pro ARM

Windows 8 Consumer Preview on ARM
Kromě tradičních x86/x64 verzí Windows vypustil Microsoft také ARM verzi. Tu si ovšem nemůžete stáhnout, tu dostávají vybraní vývojáři rovnou na funkčních zařízeních…

Tato zařízení jsou typicky tablety a obsahují procesory od Nvidie, Qualcommu a Texas Instruments (Tegra 3, Snapdragon S4 a OMAP4470). Těchto zařízení zatím není nijak valné množství, takže kdo se k nim dostal, mohl jásat.

Cílem je samozřejmě tvorba aplikací, protože systém, pro který nebudou aplikace, není zajímavý (své by mohla vyprávět Bada v mobilním světě). Bavíme se samozřejmě o novém rozhraní Metro, které není jen „náhradou nabídky Start“, ale kompletním novým prostředím pro aplikace, které budou běhat stejně jak na x86/x64 verzi Windows 8, tak i na ARM verzi. De facto jde o jediný spojovací můstek obou světů (x86 a ARM), co se Windows týče. Jakmile se aplikace pro Metro stanou mainstreamem, bude mít x86 reálnou konkurenci.

Můžete se mrknout na představení Windows 8, konkrétně jsme pro vás rovnou k přehrávání nastavili tu část, kde se Mike Angiulo zabývá právě přístroji s procesory na bázi ARM (první je tablet s procesorem Tegra 3).

Jedna věc jsou samozřejmě aplikace, druhá pak ovladače. Pro ARM přístroje jako takové nebudete potřebovat nic, vše zajistí Microsoft v základu Windows, aktualizace ovladačů pak přes Windows Update. Ovšem co přístroje, které připojíte třeba do USB portu? Těch může být opravdu hodně a těžko si lze představit, že pro všechny Microsoft obsáhne podporu v ARM verzích. Jak bude tohle přesně fungovat, netušíme, neboť „Windows On ARM“ (WOA) mají údajně řešit veškeré ovladače pouze skrze Microsoft. Domníváme se tedy, že jedním z dalších důvodů distribuce Windows 8 Consumer Preview na „ARMovaných“ zařízeních je právě tvorba ovladačům které pak budou distribuovány ve spolupráci s Microsoftem. Jinými slovy kdo chce mít zařízení kompatibilní s WOA, nebude si moci prostě jen napsat ovladač a dát jej uživateli ke stažení. Bude to muset jít přes Microsoft.

Samozřejmě předpokládáme, že řada „standardizovaných“ věcí, jako jsou úložiště (externí disky, flashky, čtečky apod.) nebo zařízení typu HID, budou moci využívat nějaké standardní obecné ovladače. O něco zajímavější to pak bude se zařízeními nestandardními, jako jsou různé multifunkční tiskárny a další věci, které většinou potřebují mít svůj konkrétní ovladač, jinak v lepším případě není možné využít všech jejich funkcí.

To nám ale ukáže až čas, nicméně Microsoft toto hodlá řešit tzv. „Class Driverem“, což je vlastně obecný ovladač pro určitý typ zařízení (např., v případě tiskáren), který funguje podobně jako třeba dnes ovladač pro USB Mass Storage zařízení. To pochopitelně bude vyžadovat, aby daná zařízení byla pro takový „Class Driver“ navržena (aneb pravděpodobně nastane tradiční problém se zpětnou kompatibilitou).

My jsme na ARM-zařízení s Windows 8 zvědavi právě z tohoto druhého technického pohledu (jak Microsoft zajistí, aby všechno fungovalo). O aplikace pro Metro strach nemáme, těch bude, až se budou prodávat ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft dodává vybraným partnerům Windows 8 Consumer Preview pro ARM

Pondělí, 5 Březen 2012 - 16:33 | Rafan | Které čínské sračky jedou na Win? Zkuste tu...
Pondělí, 5 Březen 2012 - 12:09 | Kert | Ano ano ano, žádné pos--né shánění ovladačů....

Zobrazit diskusi