Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft nazývá MacBook BackBookem, vrací Applu starý rýpanec

No nevím, ale skoro všechno, co dělá Microsoft mi připadá jako "řízený let do terénu", prostě dosud neviděný způsob sebevraždy. Surface není výjimkou.

Po UX/GUI Windows 7 nastoupily úplné šílenosti, popírající základní poznatky ergonomie i obyčejného vkusu, W10 jsou systémová katastrofa táhnoucí se beznadějně dál jak mexická telenovela, mobilní systém zařízli když už skoro začínal fungovat, ... Apple se na ty pitomce může jen útrpně ušklíbat. A to pomíjím jejich development, každých pár let úplně překopaný a nikdy nedodělaný a pak opuštěný, prasení norem a vymýšlení nekompatibilních extenzí, hrůzy jako Outlook a Exchange...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

naprostý souhlas, MS co předvádí se svými aplikacemi včele s window, outlook a teams je festival zoufalství.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

W10 jsou nejlepší systém, který kdy MS vydal.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro MS mozna, ale ne pro uzivatele :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A kterou verzi Windows 10 máte na mysli? Už jich vyšlo asi jedenáct
;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja snad len tolko, ze Microsoft dal mobilnym systemom tolko technickych KO, ze ked to uz skoro zacalo fungovat, zaroven to v ludoch vyvolalo tak velky odpor, ze to uz nikto nechcel. Proste sa uz nikomu nechcelo stvrty alebo piaty krat svoju aplikaciu prepisovat prakticky od nuly.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co je špatného a sebevražedného na Surface? Ta divize navzdory hodně velké konkurenci furt roste a generuje miliardové tržby, ostatně jako celý Microsoft. Navíc recenze na Surface bývají vesměs hodně pozitivní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vidim surface s tou podperou obrazovky, vzdycky mi to vykouzli na obliceji takovy usklebek.. Typicky uzivatel je frikulin s 3m2 stolem ktery jede sjizdi cely den tabulky v excelu jak kde ukatovat kchosty a pri meetingu se tvari jako ze sezral vsechnu moudrost sveta.

Termin >laptop< vznikl z LAP=klin, TOP=vrsek, vrcholek.
Co je na nem sebevrazedne ? Dejte si jej v plnem vlaku na klin a zkuste neco na to udelat. Kdyz se vam postesti, tak to zkuste s se stoleckem ve stejnem dopravnim prostredku. Ve vsech ostatnich vehiklech to bude jen horsi (mene mista).
Odletova hala na letisti ?
Taxik ?
Vzdyt je to smesne. Produkt (radoby) pro mobilni pouziti ktery se vyvrati bez podpery i na pevnem stole..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vy tady motáte páté přes deváte a vlastně ani nevíte o čem mluvíte. Vy mluvíte jen o Surface Go/Pro, který je tablet PC a žádný laptop. To že vy chcete používat tablet jako laptop už je jaksi váš problém.
Ti chytřejší si totiž pořídí klasický notebook Surface Laptop nebo Surface Book, který je klasický notebook s pevným kloubem a odjímatelným displejem.
Mimochodem ta sebevražda byla reakce na původní příspěvek, která se vztahovala na Microsoft jako firmu a ne na lidi jako vy co neví k čemu slouží tablet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nuz, ze generuje zisky *cely* Microsoft, to by som tak hned netvrdil. Ziskove su AFAIK divizie Surface-u (co je vo forme laptopu da sa povedat, ze celkom vydareny, ale zasa nicim vynimocny produkt), Xboxu, mozno divizia hier a cloudove sluzby. Windows, desktopove aplikacie a vyvojove prostriedky su za trest a zisky negeneruju.

Mobilne systemy pre handheld zariadenia sli k ladu a keby si nekupili Mono, tak by siel mozno k ladu aj cely .net, ktory stagnoval a Microsoft ho vlastnymi silami nebol schopny rozsirit za hranice Windowsu, ktory je jaksi v cloudovom svete nie tak relevantny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom se ovšem pletete, protože za poslední zveřejněné období generují zisk všechny MS divize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*celý* Microsoft jako firma a všechny jeho divize, které vykazuje, jsou v zisku. S telefonama jim to holt nevyšlo no, to je byznys.

Microsoft se někdy snažil původní .net rozšířit mimo Windows? .net byl od začátku uzavřený, placený systém, který stál na bohatých knihovnách Windows. Ta změna přišla až s .net Core, který začal vyvíjet jako opensource a multiplatformní náhradu za .net. A začal na tom pracovat dávno před koupí té společností stojící za Monem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MacBook mi vydrží štandardne 14 hodín práce na batériu a 16:10 displej je božský.

macos mi pripadá ako vytunený freeBSD, zvykol som si :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale pozor na drobky v klávesnici, přílišné otevírání víka, vadné baterky, vadné SSD či jakokoliv kapku kapaliny co by ti tam mohla zatéct.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to třeba provozoval takto: http://download.jirikocman.cz/stul/1613674484029.jpg

Ale teď je to v koutě - http://download.jirikocman.cz/stul/1616967160574.jpg

Ale drobky v klávesnici vadí typicky jinak provedeným klávesnicím, kde se dostane pod keycap, tady se dostane tak mezi keycap a mezeru v rámu, stejně jako u každé chickletové klávesnice, kapalina v laptopu obvykle vadí nehledě na značce, i když u M1 macbooků, hlavně airu není moc prostoru kde by to mohlo zatéc a dělat neplechu, otevírání víka nevidím jako problematické, je spolehlivé a jde otevřít jedním prstem bez nutnosti přidržovat základu.

Baterie je spotřebák a vadné SSD je to samé jako vadní jakákoli jiná součástka. Nechápu proč lidi řeší vadné SSD jen když jsou připájené a jen v počítačích ale vůbec je nenapadne že to samé se může stát třeba v mobilu kde to nikoho ani nenapadne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No zřejmě si nepochopil, že narážím na velice známé konstrukční vady MackBooku.

- Vadné motýlkové klávesnice ... MacBook 12" 2015 až MacBook Pro 2019

- Nulová odolnost proti vniknutí kapaliny ... velké množství notebooků od jiných výrobců má běžné "odvodňovací dírky" v klávesnici což MackBooky nemají, dále MackBooky nemají zatěsnění Trackpad a též známou vadu u kdy sebemenší množství kapaliny zkratuje napájení podsvícení s datovýma linkami jdoucími přímo do CPU

- Vadné propojovacího kabelu u MacBook Pro 2016-2017 13" a 16" ... kabel pro podsvícení LCD je kratší něž by měl být a je jenom otázkou času kdy se prodře při otevírání víka

- Vadné SSD u MacBook Pro (non Touch Bar) 13" z let 2017-18

- Vadné baterie u MacBook Pro (non Touch Bar) 13" z let 2016 a 2017

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vsetko ostatne berem, ale ta odolnost proti vniknutiu kvapaliny. damn. zaprve netreba mat grnave ruky a laptop niecim olievat. zadruhe som snad este nevidel laptop alebo klavesnicu, ktora by seba sama deklarovala ako odolna voci vniknutiu kvapaliny a nieco take realne prezila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidé jsou různí a používají elektroniku různě. Asi by ses jaké procento notebooku dojede na vniknutí kapaliny či kolik mobilů skončí s prasknutým sklem po pádu.

Není nutné navrhovat notebooky aby byly vodotěsné ale stačí provést některé základní opatření (otvory pro odvodnění klávesnice, správný návrh šasi aby bylo menší riziko vniknutí kapaliny do důležitých části). Ano není to 100% záruka že při polití kapalina nevnikne dovnitř, ale riziko lze významně snížit. Spousta výrobců tyto opatření dělá. Apple však nikoliv. I když zvýšení výrobních nákladů je zanedbatelné a zesložitění konstrukce nebude zásadní.

Však se podívej na svoji klávesnici. Pokud máš trochu lepší klávesnici, tak je velice pravděpodobné že dírky pro odvodní tam máš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám klávesnici s cenovkou 6899 korun - Logitech G915 - a fakt tam žádné dírky nejsou. vrchní část klávesnice je broušená letecká ocel a zbytek těla je dokonale slícovaný bez jakýchkoli skulinek, dírky bych tam fakt mít nechtěl.

Tu teď prodávám protože přeškolování myši z levé do pravé ruky znamená že mi vadí že mám pravou ruku daleko od těla, musím mít něco kompaktnějšího.

Zatím mám Logitech K380, velice oblíbená kompaktní klávesnička za 12 stovek a žádné dírky na odvod tekutiny tam nejsou, opět je to poměrně slušně slícované šasi, spodní strana je kompletně flat, jen je tam odděleně kryt na baterky.

Po velikonocích mi dorazí náhrada toho Logitechu - Keychron K1, low profile mechanika v TKL layoutu, vyšla s dopravou na 2300 korun a ne, žádné dírky na odtok tekutin tam nejsou.

Myslím si že ty tři klávesnice vzhledem k tomu co jsou zač a jejich ceně patří k těm "trošku lepším klávesnicím".

Proti tomu tady mám obyčejnou tuctovou kancelářskou membránovku Logitech K270, která tohle má asi na šesti místech. Vzhledem ke konstrukci to nejde vidět, takže chápu že to tam mohl výrobce udělat, ale že by to nezateklo jinam? tomu vůbec nevěřím, zvláště pokud to bude něco hustšího, sladšího, tak je to stejně na vyhození protože u takové periferie se nevyplatí to rozebírat, čistit a doufat že to bude fungovat.

Od roku 2004, kdy jsem měl poprvé k dispozici laptop mi jich do dnešního dne prošlo rukama celkem 15, které jsem buď vlastnil nebo nějakou dobu používal, od nějakých low end kalkulaček přes herní po "managerské". Ani jeden z nich neměl zvýšenou odolnost proti polití

A opravdu mě nevadí jaké vady měly dřívější Apple počítače. Mě zajímá jak je na tom ten který si kupuji a to myslím ten konkrétní kus. Pokud to má výrobní vadu tak to reklamuju tak jako jakékoli jiné zboží, nemám co řešit a pokud něco umře po záruce? To je přece očekávané. Kdo se bojí dvouleté záruky může si koupit rozšířenou záruku. No a v neposlední době, když si myslí že je jelito co si to polije nebo jinak rozfláká, tak si holt může dokoupit pojištění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pokud jsi od roku 2004 ještě nepotkal "Spill Proof Keyboard" na notebooku, tak to musíš kupovat hodně low-end modely.
- U Lenova dokonce i low-end ThinkPady řady E mají zvýšenou odolnost proti polití. A to nemluvím o řadě T a X.
- HP má v řadě ProBook a Elitebook též celé množství typů s spill-proof klávesnicí
- Spoustu Toshib měla též odolné klávesnice proti polití
- Dell má též pár modelů
- U výrobců jako jsou MSI, Acer či Asus nevím

Podle tvého komentáře chápu že je naprosto v pořádku, že když výrobce uvádí na trh nové modely se stejnou konstrukční vadou známou už 4 roky. Apple má pouze jednoletou záruku pro firmy. Takže podle tebe je očekávané, že výrobky Apple vydrží něco nad rok. No tak tomu se tedy říká "konzum". Doporučení si kupovat pojištění je podobné jako házet peníze do kanálu. Asi nemáš moc zkušeností, jak to vypadá když dojde na pojistné plnění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano kupuju vesměs low endy. Dva Thinkpady, jeden ještě původní od IMB a pak jeden novější od Lenova, u toho starého si to nepamatuju, u toho posledního coč byl T440p jsem si ničeho jako kanálků na odtok tekutiny nevšiml.

Ad záruka, třeba ty klávesnice. Jedná se o modely mezi 2015 a 2019, problém byl spíše způsobem užívání, ne každý s tím měl problém, nicméně Apple/autorizované servisy dělají opravu zdarma, buď mění jen problematické klávesy nebo celou klávesnici. MBP 16" 2019 a novější už používají nůžkovou mechaniku tlačítek tak jak Magic Keyboard.

Stejně tak měnili bezplatně baterie v modelech 2015 až 2017, taktéž řeší problémy podsvícení displayů u některých 13" MBP z let 2016 a 2018, SSDčka v nějakých 2017 modelech,...

Apple se tedy o ty častěji vyskytované vady stará a bezplatně je opravuje.

K apple produktům lze koupit rozšířenou záruku, která platí na funkční vady, v případě kdy by to bylo neopravitelné nebo nerentabilní, vyplácí se časová hodnota.

U pojištění záleží co všechno a v jakém rozsahu kryje, ano vyplácí se časová hodnota zařízení, bývají tam spoluúčasti a člověk si musí dát hodně pozor na to, aby popsal pojistnou událost tak, aby to nemohlo být vyloučeno z pojistného plnění.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

T440p jsem sice v ruce neměl ale podle technické specifikace má klávesnici se zvýšenou odolností proti polití.

Pokud považuješ za způsob užití to, že píšeš na klávesnici notebooku tak ano, závada je dána způsobem užití. Já třeba nepovažuji za přijatelné to když výrobce uvede na trh výrobek u kterého ví že má konstrukční vadu. Nebo co jiného může být uvedení na trh MacBook Pro 2019 u kterého od prvního dne platí "Apple Service Program" na klávesnici. A nesmíš zapomínat, že pokud máš na notebooku ještě jinou závadu, tak na bezplatnou výměnou klávesnice můžeš zapomenout. Neb tak fungují tyto bezplatné servisní programy u Apple.

Stejnou konstrukční vadu kabelu pro podsvícení jako MacBook Pro 2016-2017 13" má i jeho větší 16" bráška. Ale na ten se žádný bezplatný program nevztahuje. Takže přestože je to konstrukční vada všech těchto MacBooku tak zákazník má smůlu a musí si to zaplatit ze svého.

Takže prostě nabádáš k pojistnému podvodu. Je sice pravdou, že většina těchto pojištění je podvod, ale to tě ještě neopravňuje se chovat stejně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak čistě náhodou tu mám na stole macbook pro ........ no a nebýt bootcampu, tak je to jen drahé těžítko. Je to tak pro nějakou sekretářku pro běžné aplikace asi OK, ale pro nějaký multitasking nebo efektivní práci je to zcela nepoužitelné. Už jenom to, že musíte pracovat s touchpadem a neexistuje k tomu myš. Aby mě nebral někdo za slovo, tak existuje něco šíleně neergonomického od applu, co asi nazývají myší, ale je to pouze designový krám, určitě ne vhodný na práci. A jinou myš nepřipojíte .... teda připojíte, ale nebude fungovat .... teda jakože nějak fungovat bude, ale totálně lagujícím a nesmyslně zkrypleným stylem, že se raději vrátíte k touchpadu .... už jsem podezříval HW, ale je to čistě SW záležitost, kdy apple prostě vynucuje použití jejich příslušenství .... takže byť je tam dedikovaná grafika, tak na hraní díky absence myší, zapomeňte ..... teda do doby než nainstalujete windows, ty běhají velmi pěkně. Sice nelogicky nefunguje touch ID, ale tak zas lepší než vyhodit celkem slušný HW za 80k do koše. Apple věděl, proč přišel s bootcampem, protože chce konkurovat surfacu, bez něj by žádný bootcamp nebyl. Ale nechci surface obhajovat, teda spíš microsoft, když se jednou lidi s notebookem za kilo vzbudili a zjistili, že se jim přeinstalovaly W8 na W10, kde nebyl ani dotykový prohlížeč, jak to lidi reklamovali, to byla sranda;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple Magic Mouse nesedne každému, umožňuje ale daleko více než běžné myši a to díky dotykové vrstvě na které lze používat gesta, někdo to nenávidí, někdo to miluje.

Na macOS funguje jakákoli USB/bluetooth myš, kvalitní myši pak vychází třeba v Mac edici (Logitech MX Master 3) které i barevně ladí k dalším apple produktům. Pomocí Logitech Options si pak může myš customizovat úplně stejně jako pod Windows, dokonce lze přiřadit až čtyři gesta k speciálnímu tlačítku. Po 25 letech užívání myši v levé ruce mě právě Apple a k němu pořízená MX Master 3 přesvědčily na to začít používat myš v pravou rukou. Nicméně s Apple mi funguje jak čtyřtisícová Logitech G903, dvouapůl tisícový MX Master, M330, G300s, nějaká Microsoftí BT myš, drátové Roccat Kova, včetně přeprogramovaných tlačítek, levný levácký bezdrýtový Trust, tak i 170 korunová levácká wireless Hama, jinými slovy všechny myši co se mi válejí v šuflíku nebo na stole. Na Apple máš i Logitech G HUB, takže nejen ty kancelářské ale i herní myši a klávesnice jde krásně naprogramovat, opět stejně jako na Windows.

Dost lidí ale kombinuje ne Apple myš, často enormně oblíbený MX Master v kombinaci s Apple Magic Trackpadem. Myš používají na precizní pohyb a trackpad na plynulé skrolování a gesta.

Nové M1 Apple stroje bootcamp nemají, resp pořád v nastavení je, ale při pokusu o spuštění napíše že není podporován. Dedikované grafiky v Apple se nepoužívají jen na hry ale jako akcelerátory, například při zpracování videa a 3D.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nerikam, ze ta mys nefunguje vubec, ale neda se pouzivat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mi ty tvé posty u tohoto článku připomínají "Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má?". JirkoP :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S jabkem je těžká práce právě kvůli naprosto neergonomickým periferiím a jejich nastavení.
Jabkomyši byly vždycky perverzní, co se pamatuju - od starých quader, přes ty debilní puky u imaců až po tohle hladicí čudo, které umí kdeco, ale adekvátně akcelerovat kurzor myši ne. Je mi jasné, že grafikům to vyhovuje, ale já bych za to střílel. Nejde o to, že je nějaký default, ale o to, že není možná změna tohoto defaultu. Zejména přejet přes 4K displej tam a zpět, to je nácvik jak na spartakiádu. Místo lechtivých míst bych uvítal raději fyzická tlačítka, a klidně jen dvě plus kombinované točítko, prostě normální myš. Člověk pak nemusí hledat místo na lechtátku, které funguje jako pravé tlačítko, nebo případně na klávesnici přeřaďovače.
Klávesnice (externí) vypadá na první pohled luxusně, ale píše se na ní otřesně. A cena je "lidová."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.