Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft odhalil APU / SoC Xbox Series One s RDNA2 a Zen 2

me zajima PS5, ms a jeho xbox bez exkluzivek pro me neni nicim zajimavej

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

jasne, neni nic lepsiho nez kdyz muzu firme zaplatit za to ze mi umele omezi moznost vyberu..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

mě zase pěkně se*ou ty "exkluzivity", a vlastně už i samotný to slovo. Nechápu proč bych si měl kupovat duplicitní krabici pod stůl, která zvládne to samý co ta první, jen hůř.
A sony je sama proti sobě, protože na konzolích (myšleno HW) nevydělává, někdy i dotuje, zato se připravuje o obrovskej PC trh, kde by mohla vydělávat na hrách.
Hned bych si koupil Horizon Forbidden west, ale vypadá to že zas budu muset čekat 4 roky, protože se nějakej blb v korporátu rozhodl...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

pokracovani horizonu se mozna na PC ani nedockas, samo sony prohasilo ze ted dalo par her i na PC aby si mohli vyzkouset opravdu poradne hry a ne ty kaviny co vychazi na PC bezne a tim prilakalo hrace z PC na PS5 :-P

btw prodavat hry na PC se zrovna moc nevyplati kdyz to mas do tydne na torrentech

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Spíš vyplatí. Lidi zlenivěli a zblbli takže torrenty se moc netahají. Neznám v okolí snad nikoho. Takže raději vysolí peníze nějakému Steamu, Epicu nebo Gogu, když je zrovna slevová akce. Navíc je to dál nepřeprodejne. Takže peníze jisté. Za to konzolová placka vystřídá 20 mašin a peníze z ní vydavatel má jen jednou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Spíš se tomu říká dospívání. Ať už psychické nebo prostě takové to "dospěli jsme k bodu, kdy si odpustíme dvě návštěvy kina a budeme mít novou hru na násobně delší zabavení se".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přeprodejné to samozřejmě je, nemůžeš však předat hru, ale celý účet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Horizon a další hry pro lidi s IQ 70 mi opravdu na Steamu chybět nebudou :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cakal si snad iny komentar od ovce, co blahoreci cely zivot o tom, jak je Apple najlepsi? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mít hru na torrentu je sice fajn, ale když ta hra vyžaduje nonstop online komunikaci se serverem protože veškeré dění ve hře generuje server, ne PC na kterém ta hra běží a server přijme jen požadavky od uživatelského účtu, který má hru licencovanou... jo to se krade jedna báseň :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj a proto si lidi vesele hrají třeba Zero Down na PC, sice o něco později než na PS, ale s těma exkluzivkama to asi nebude tak žhavé, ono je to taky dost peněz o které autoři přichází

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu je ale zaujímavá informácia

360mm^2 z toho 52% pre GPU, ktorá má 26 duálnych CU, teda 52 CU

a ak k tomuj pridáme špekuláciu
31.12.2019
Nové Radeony s čipy Navi jsou solidní grafické karty, společnosti AMD však stále chybí opravdový high-end, kam modely 5700 XT nepatří. Nový čip Navi 21 má však přinést obrovskou plochu 505 mm2 a 2násobný výkon.
https://www.svethardware.cz/high-endovy-radeon-navi-21-ma-byt-2-vykonnej...
ak k tomu dodáme

505/(360.4*0.52/52) =140CU resp. 70 ks dual CU v Big Navi...

Navi 1x má pravdepodobne to, čo sa tu nazýva dual CU, al emá ich 40

Respektive Radeonu RX 5700 XT, jak se oficiálně bude první představený model jmenovat. GPU nabídne 40 CU (výpočetních bloků)
https://diit.cz/clanek/radeon-rx-5700-xt-specifikace-podoba

70/40= 1,75 a k tomu +15% rastu IPC

70/40*1,15=2,0125, čo je púresne tá bájna Navi 2x, teda dvojnásobný výkon Navi

Mar 5, 2020
With that said, we are already aware of a recent rumor which pointed out that AMD's high-end Radeon RX Navi GPUs could be up to twice as fast as Navi 10,
https://wccftech.com/amd-radeon-rx-navi-2x-rdna2-gpus-2x-performance-ray...

Teraz je len otázne,

1. Či tých 505 mm^2 vznikôo tak, aby to bolo 2x výkonnejšie pre tú "novinárčinu"
2. Či to dokáže AMD vyrobiť tento rok..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš tam bude 60 CU, AMD preferuje efektivitu. Není zapotřebí stavět Goliáše:
60/40 = 1,5 × 1,15* (IPC uplift) = 1,725

*neznámá (může být i vyšší)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len to zodpovedá vyššiemu mainstreamu nVidie

odhadovaný výkon RTX 3080 je na úrovni
1,73-2,00 násobku RX5700XT (teda Vega1x)
voči Ti, Super a Titanom nVidie by to bolo aou of game. ale podiel AMD na trhu by to zdvihlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebyla to Lisa která někde uváděla že nové grafiky AMD nejdou po absolutním high endu?

Zvedat podíl to bude tehdy, když se to bude prodávat, tzn prodávat stejný výkon výrazně levněji, viz MindFactory. Průměrná cena 2070S při prodeji je přes 560€ a je to vůbec nejprodávanější grafika, druhá v pořadí s cca 20% nižšími prodeji je RX5700XT s prodejní cenou 418€ S pomalu o třetinu nižší cenou se nedokáže prodávat tak dobře jako podobně výkonná konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomnel jsi aplikovat reverzi k 52% z duvodu pocitani u xbox jenom aktivni plochy pro CU a u navi cele plochy cipu - tj. jsi zazdil existenci rozhrani na pameti a jine omacky. I kdyz cip pro NAVI nebude mit jenom 52% (tipuji kolem 65-75%), tak je rozumne vzit nejaky podobny - a zjistit pomer CU vs. ta omacka kolem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1-0.52+ omáčka = 0,48+omáčka = 0,52 u mňa. teda omáčka u mňa sú 4% APU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V clanku:
"GPU na míru vycházející z architektury RDNA2, které obsazuje méně než 48 % plochy"

Ty rikas:
"360mm^2 z toho 52% pre GPU"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno lenže na obrázku
https://diit.cz/sites/default/files/xbox_series_x_hotchips_03.jpg

zaberá viac než jadrá CPU AQ potom je tam "spoločná bižutéria" ako radiče GDDR, ktoré v GPU budú musieť byť tak, či tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc jsi tohle mrtvy misto z NAVI ve svem vzorci pro vypocet poctu CU ignoroval? GPU taky neni jen CU ale je tam bizu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno ale tú bižu prisluchajúcu k CU nejakým pomeropm som nepriamo zahrnul. lebo CU je u mňa CU+ to, čo je pomerovo k CU napr, TMU,ROP ,... Aj keď pripúšťam, že finálny diskrétna Navi môže mať iný pomer CU/TMU .,..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spolecnou bizu nemuzes pocitat do GPU, respektive nemuzes na zaklade toho, ze tam je (kdyz navic nevis presne kolik zabira) vynaset nejake soudy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z https://diit.cz/clanek/rozbor-snimku-jadra-navi-10 si mozes vypocitat ze u 5700XT tvori GDDR6 a ta hneda omacka na lavej strane 36.1% plochy a zostane ti 63.9% na to samotne GPU. Xbox ma 56 CU z toho 52 aktivnych, takze tvoj vzorec bude:
505*0.639/(360.4*0.52/56) = 96.42 CU

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

weeeeee! presne takhle jsem si to predstavoval ! diky mistre :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ok ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OT, ak by bol záujem o článok z dielne Diit:
https://e.dennikn.sk/2006405/slovenska-firma-napreduje-vo-vyvoji-cipov-o...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard předplatné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nie som zvyknuty a ani nebudem. Radsej kopec volnych info na nete, alebo si zaplatim konkretne nejakeho bloger, nez smetiskove denniky s pravidelnymi 20% povinnymi fake news casto prebrate od slova do slova.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A poběží na tom ALU? A internetový Hlodač-okolí Bojnic? A co na to Jan Tleskač? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nestíhám sledovat fšecky ty fóra, kde se o mně píše, ale můj hlodač našel tuhle diskusi poměrne rychle. To jste že teda pravý jako hrďyna, v první řade jakýpak Bojnice, nýbrž Lednice! S folklórem, krásnymi ženami a dobrým vínkem.
Se divím že tu ještě nemáte hned dvě nějaká jednovaječná dvojčata co se budou spolu sváma navážet do mýho špičkového hlodače. Nechápu co se do mne furt fšichni staráte a na co sem investoval peníze.
Mega sem investoval do projektu i sebe. Onehdá nevyšlo, nevadí, jedu dál - pilně se už 7 let pracuje na maxihlodači verze beta tečka plus ďelené nula, fifty-fifty s investorem coby tichým společníkem.
Abych nelhal, hodnota této podnože mého projektu je nejméne 130 miliónu BTC a protože jdu s dobou mám i hardvér s 54xALU na kterým beží můj vlastní HejlOS, ale to vi poloynteligenťi nedokážu pochopit, ikdyž ja zas chápu že závist je prý nejvyšší forma uznání.
Ale jako k věcí jo - kdyby tu někdo pochopil potenciál vydělat víc jako 60% na 40% s jistotou kolem 1%, což je dokopy víc jak 100% (klidně si to spočítejte), tak napište majla.
Jo a ten ježek z klece v noci ujel a snědla ho má čtyřnohá kočka, tak nic (i) z toho. A vůbec, ja na týhle diskuse nemám čas, musím vydělávat."

- trápna parafráza pána Csc. Ing. Petra Hejla o ktorú nikto nežiadal a aj tak tu je :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

4 texture or RT operations per cycle... zajímavé, vývojář bude moci ubrat ve čtyřech krocích na texturách, pokud bude chtít zvýraznit osvětlení (např.) scény (kde je mega odlesků nebo západ slunce, nejsou potřeba tak dobré textury, většinou). Spolu s rychlým nahráváním scén přes SSD by to dávalo smysl. Ale možná v tom jen vidím víc, než tam je (bude využíváno).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vývojář ubírat nebude. Jednak jsou v každém kódu bubliny a jednak má RT dopad na výkon, což znamená, že jednotky využívané pro klasickou rasterizaci mají prostoje. Proč je tedy nevyužít? Filozofie AMD je v tomto ohledu stále stejná - jde unifikovanou cestou: používat standardní jednotky k co nejširšímu spektru účelů namísto specializované jednotky pro každý typ operace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý koment. Proto jsou jednotky univerzální, blízko sebe, sám jsi to vymyslel. Proč se škubáš, vycházím z tvých myšlenek. V tom nejnižším low level může AMD (klidně asistovaně, pokud si to vývojář bude přát), optimalizovat zrovna na tolik gigarays, kolik výkon dovolí. nVidia to má natvrdo a při takové low level optimalizaci by s sebou - díky externím RT cores - tahala s sebou zátěž sběrnice a cache (jejich "fabric"). Jen jsem podotknul, že to má (a není divu) AMD líp vyřešeno. Stejně jako Intel big.LITTLE může AMD na mikroúrovni vyvolávat eventy (přes bytové flagy klidně) a vše pošlape. Už to vychází z dalšího tvého postřehu, že AMD používá jinou, víc low level metriku na zhodnocení RT výkonu, totiž minimálně trojůhelník a dál úsečky, z čehož se dá prostou logikou ve 4D (+čas) vyvodit, že trojúhelník plus 4(8) úseček za sekundu rovná se zhruba +5 % výkonu v RT operacích pro AMD (11 Gigarays/s *8 versus 95 AMD píčovin metriky).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.