Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kritický pohled na Office 15/365/2013 očima uživatele Office 2003

Office 2013 Preview
Microsoft nedávno vypustil preview verzi Office 2013 a my jsme jej předhodili k vyzkoušení uživateli, jenž zakysl u Office 2003, totiž mně…

Kapitoly článků

1.  Označení, cloud

Nadpis berte jako „poklonu“ před schizofrenií Microsoftu, stáhnete si totiž Office 365 Home Premium Preview, abyste záhy zjistili, že máte Office 15 a ikony Word/Excel/… 2013 :). K označení této nové sady se ještě podrobněji dostaneme.

Jak bylo zmíněno v úvodu, článek spáchal člověk, co zakysnul u Office 2003 (nutno říci, že spokojeně), takže je jasné, že cílem nebylo ušít článek vyvážený, nezaujatý, „politicky korektní“ či dokonce snad oslavný (za normálních okolností by byl blogovým článkem, ale tato funkce u nás ještě není implementována tak, jak bych potřeboval). Zakysl jsem u Office 2003 z několika důvodů: nemám potřebu vyhazovat (relativně) každou chvíli hromadu peněz za balík aplikací, jejichž předchozí verze dostatečně splňuje mé nároky, a bytostně nesnáším, když mi výrobce v nové verzi překopá ovládání tak, že abych mohl aplikaci používat, musím nejprve věnovat nemalé množství času a úsilí tomu, abych se v nové verzi neztratil už po prvním spuštění.

Řeč je samozřejmě o averzi k ovládacímu rozhraní Ribbon, které jako poslední neměl právě Office 2003, nejstarší momentálně podporovaná verze Microsoft Office (dodejme, že definitivní podpora Office 2003 skončí ve stejné době jako podpora Windows XP, tedy v dubnu 2014). Jsem toho názoru, že když už se mám učit něco jiného, tak není nezbytně nutné, aby to bylo zase od Microsoftu a tedy to stálo balík peněz (o zhůvěřilostech typu předplatné ani nemluvě – abychom si rozuměli: nemám v principu nic proti předplatnému, ale jeho kombinace s návykem na téměř životně důležitou platformu, jakou Office bezesporu je, může být pro uživatele nebezpečnou kombinací srovnatelnou s návykem na drogy). To už mi víc než Ribbon začínají být milejší Google Docs (a to jsem býval dost velkým odpůrcem webových aplikací takového rozsahu – Google mě nicméně přesvědčil, že to opravdu fungovat může).

Office 2013 Preview - PowerPoint
Office 2013 Preview - PowerPoint

Pokud též patříte mezi uživatele, kterým Ribbon k srdci nepřirostl, pak si asi v tomto článku najdete své. Nicméně se asi společně nevyhneme tvrzení, že pokrok nezastavíme, takže se alespoň na ten nový Office podívejme. Je přeci jen vždycky lepší říkat „je to hnus“, když jste si to sami vyzkoušeli, než když vám to jen řekl kolega, který to četl na internetu ;-).

Každopádně pro uživatele, kteří již na Ribbon přešli a především pro ty, kteří jsou s ním spokojeni, bude článek (krom své přirozené nevyváženosti) pravděpodobně plný „objevů Ameriky“, neboť pro mě byla opravdu drtivá většina věcí v novém balíku Office dosud neznámých, byť už pravděpodobně ve starších verzích byly (neboť se z velké části jedná o záležitosti Ribbonu). Protože jsem ale verze Office novější než 2003 viděl maximálně tak z rychlíku (stačilo mi vyzkoušet si párkrát Ribbon a prohlásit, že než s tímhle dělat, raději budu tvořit hodnoty v úplně jiném odvětví), je jasné, že čím novější verzi MS Office potkám, tím větší šok to pro mě bude. A tak není od věci jít s dobou alespoň pasivně a vědět, co se to v tom IT světě vlastně děje (za šílenosti) a proč.

Trochu mimo: ukazoval jsem nový Office několika málo lidem a jak ti, kteří znají např. Office 2007, kde už Ribbon je, tak ti, kteří (stejně jako já) zakysli u Office 2003 (případně ještě starší verze), nad novým Officem mávli rukou a šli si hledět svého. Nic z toho nevyvozuji ;-).

Office 2013 Preview - Excel
Office 2013 Preview - Excel
Office 2013 Preview - Excel - Export
Office 2013 Preview - Excel - Export

Co to je za Office?

Co se názvu týče, stále jsme zmateni. Hovoří se o Office 2013, Office 15 i Office 365. Pokud se na web Office preview podíváte a zkusíte si balík stáhnout, zjistíte, že stahujete Office 365 (na výběr jsou verze Office 365 Home Premium, Office 365 Small Business Premium, Office 365 ProPlus a Office 365 Enterprise, doporučujeme tu první, protože je na stažení nejjednodušší).  Office 365 je ale název pro doplňkové softwarové cloudové služby placené formou předplatného, které už Microsoft nějaký čas poskytuje.

Office 2013 Preview - úvodní video
Office 2013 Preview - snímek z úvodního „poutacího“ videa

„Poutací video“, které se přehraje krátce po započetí instalace, vám na závěr oznámí, že jde o Office 15 (což nám dává logiku z hlediska interního číslování, přičemž třináctka byla z pověrčivosti přeskočena), takže o finální označení nejspíše nepůjde (i když by to bylo asi nejjednodušší). Ale je celkem jasné, o čem je řeč.

Office 2013 Preview Microsoft Office 15 (konec úvodního videa)

O Office 2013 se hovoří všude možně, a to na základě faktu, že všechny aplikace, které si takto nainstalujete, nesou přídavek 2013. Našla by se v nedávné historii Microsoftu výjimka: Office XP. Balík nesl v názvu XP (žádné číslo, bylo třeba sladit uvedení s Windows XP), jednotlivé aplikace pak 2002. Poté už to ale ladilo (Office 2003 má Word 2003, Excel 2003, atd…). Přikláníme se tedy ponejvíce k tomu, že půjde nakonec o „Office, asi nějaká verze 2013“ ;-), ale pro jistotu budeme občas hovořit o „novém Office“.

Jaui-jap-pop-pop with the clouds“…

Ať už se to bude jmenovat, jak chce, nový Office je natolik závislý na cloudu (rozumějte „na internetu“), že si ho bez internetu ani nenainstalujete (alespoň zatím, zda budou ve finále existovat instalační DVDčka pro offline instalaci, těžko nyní předvídat). Sice můžete být po instalaci offline, ale stejně se vám nový Office každou chvilku pokusí vnutit připojení na své Live ID, i když žádné nemáte (tak si ho vytvoříte, no bóže ;). Při otvírání aplikací je vám nabídnuta hromada šablon, po výběru nějaké z nich stejně zjistíte, že si je to opět stahuje z internetu. Zde je opět velká příbuznost s Office 365 coby cloudovou službou, nový Office 2013 je bez ní jak bez ruky.

Office 2013 Preview - Excel - Save As
Office 2013 Preview - Excel - Save As - dokumenty je možné uložit i do cloudu

Nebezpečí těchto „na cloudu bytostně závislých“ aplikací spočívá v tom, že jednoho dne ten cloud může někdo odstavit a vy budete se starou verzí … víte kde. První demonstrací v podání Microsoftu budou nejspíše systém Windows XP a balík Office 2003, jimž již za necelé dva roky definitivně skončí veškerá podpora. Jsme tak zvědavi, jak dlouho bude ještě Microsoft udržovat v chodu aktivační servery, proti nimž se ověřuje pravost těchto softwarových produktů.

Copak o to, software, kde na libovůli vydavatele závisí pouze ověření, které lze relativně snadno obejít, to je ještě čajíček, ale takový Office 2013, jehož instalačka je vlastně výhradně v cloudu, si prostě po vypnutí patřičných serverů už ani nenainstalujete (pokud nebude existovat možnost vytvoření či opatření instalačního média). Docela by nás zajímalo, jak se vlastně nový Office bude distribuovat, zda bude možné od Microsoftu získat nějaké instalační médium. Teoreticky by stačila i 3,5” DD disketa (pro později narozené: DD jako Double Density, to je disketa s kapacitou 720 kB, vlastníci Amigy jistě vědí ;-) protože instalační soubor i té větší x64 verze by se na ni vešel.

Office 2013 Preview - OneNote
Office 2013 Preview - OneNote
Office 2013 Preview - OneNote Clipping Tool
Office 2013 Preview - OneNote Clipping Tool

Člověka, který je zvyklý instalovat starší verze Office, pravděpodobně zarazí, že zde zcela chybí jakékoli možnosti přizpůsobení. Jestliže jste se u Office 2003 mohli rozhodnout, co instalovat a co ne, do poměrně solidních podrobností, zde na to zapomeňte. Je otázkou, jak moc je to dobře, nebo ne. Spousta lidí by si určitě tak jako tak vybrala „typickou instalaci“ a nainstalovalo by se vše, co uzná instalátor (resp. jeho tvůrce) za vhodné, ale může se občas hodit něco nenainstalovat. V tomto případě to prostě nejde a je samozřejmě otázkou, zda to nepůjde ani ve finální verzi. Nedivili bychom se tomu, výběr jednotlivých komponent totiž čas instalace protahuje i u Office 2003 mnohdy o více než sto(vky) procent, což by u instalátoru Office 2013 bylo nejspíše hodně nežádoucí, neboť aplikace tohoto balíku je možné používat už po velmi krátké době od jeho spuštění, ale o tom až za chvilku.

Office 2013 Preview - Access
Office 2013 Preview - Access
Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Označení, cloud

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kritický pohled na Office 15/365/2013 očima uživatele Office 2003

Čtvrtek, 11 Říjen 2012 - 11:43 | nameless1 | Souhlasím, osobně mi ribbon nevadí a v 2010 se mi...
Úterý, 31 Červenec 2012 - 19:33 | trodo | Na start nabídku od začátku používám Classic...
Neděle, 29 Červenec 2012 - 18:31 | WIFT | A tak já i věřím, že se mu v tom dělá líp, ale...
Neděle, 29 Červenec 2012 - 14:39 | Damel | Jo 2003, tak to jó. Zmátl jste mě větou "som...
Neděle, 29 Červenec 2012 - 11:26 | ASD_SK | Teraz som skusal to Undo u seba v trial verzii...
Sobota, 28 Červenec 2012 - 23:17 | demoniac | Nech ho být ....:)) on nepamatuje jak to bylo a...
Sobota, 28 Červenec 2012 - 23:13 | demoniac | Tak to je krutá spatlanina .......myslím že tohle...
Sobota, 28 Červenec 2012 - 21:37 | WIFT | To není ani tak mentální neschopnost jako spíš...
Sobota, 28 Červenec 2012 - 17:47 | Jirka1 | A jak to tedy je, když tato supermoderní...
Sobota, 28 Červenec 2012 - 17:15 | Pety | Přesně tak. Každý (včetně Wifta), kdo tady...

Zobrazit diskusi