Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft oznámil vydání Windows 11 na 5. října

To celkem spolehlivě znamená, že ten rozesranej taskbar zůstane rozesranej tak, jak je teď v preview verzi. Tj. nemožnost dát ho na stranu (pouze dole), nemožnost nesdružovat ikony na taskbaru a zobrazovat popisky, nemožnost nastavit místo "Windows Terminal" starý dobrý příkazový řádek (cmd), nutnost všechny ikonky, které chci na taskbaru vpravo, explicitně povolovat, aby se zobrazovaly (konec nastavení typu "zobrazovat všechny") a tak dále.
Zkrátka Microsoft pod vedením Nutelly. Na co sáhne, to rozjebe.
Jinak s tím zbytkem systému vcelku problém nemám, ale ten nový taskbar, to je instantní zlo.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel mas naprostou pravdu. Vcera aktualizovany insider. Installed build to hlasi 22000.168 co_release. Takze temer jiste finalni verze. Na tom taskbaru se nezmenilo od prvni verejny verze snad vubec nic. Byli dokonce liny i zmenit verzi systemu a stale se to hlasi jako os version 10.0.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne opravdu se hlásí jako Windows 11 jak ve Winver tak v Nastavení. Lišta a Start takto zůstane protože to tak chce MS.Jinak OS je rychlý,stabilní a hezčí než W10.Jedině někdo může mít problém s tím že RAM papá poněkud více než W10 a 8GB RAM již může být limitní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nenasel jsem misto, kde by to ciselne verzi systemu vracelo 11. Prikaz ver v prikazove radce 10.0. V system information Version 10.0. Vsechny apicka systemu vraci major 10 a minor 0. Jmeno je Windows 11, ale my programatori odjakziva na windows resime ciselnou verzi a ne jmena. Mesic pred vydanim nemame ani id pro win 11, ktery se pise do manifestu ze aplikace podporuje danou verzi systemu. Nejspis nebude, protoze to proste jsou win 10 co dostali jen nove jmeno.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě to chce udělat čistou instalaci nikoliv upgrade z W10. Jak jsem psal,Winver 11, o systemu taktež. A řada programů je pozná,počínaje Glary a konče Speccy...
Otázka je jaké změny jsou v Jádru,nicméně horší jak 21H1 v ničem OS není.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Poukazujes na mista, kde jsou napsane jmena systemu. Ja napsal mista kde jsou videt opravdove ciselne verze. Vypada to, ze se vyjadrujes k necemu a vubec tomu nerozumis. Ano taky v aplikaci umim zobrazit, ze bezi na windows 11. Podle toho ze verze je 10.0 a buildnumber 22000. Ale je to jen nastrel na zaklade toho co pustili do insideru a bylo by hezke, kdyby microsoft mel pred vydanim systemu vydanou dokumentaci at to muzu mit nejpozdeji v den vydani windows 11 spravne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne napsal jsi nic.Pouze tvrdíš že označení je 10 a já ti polopaticky vysvětluji že není:) Jistěže NĚKTERÉ prvky budou identické s W10 a dost možná i s W7,ale řada věci jako podpora WDDM 3.0,DX 12Ultra atd jsou jiné.Takže PROGRAMÁTORE,neplácej kraviny. Hodně štěstí s podporou Android aplikací na W10:)
Navíc trapně lžeš že ti ver vypisuje 10,gratuluji jsi jediný na světě.Všem ostatním se vypisuje W11.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Netusim co se snazis dokazat, ale kazdy si muze overit kdo tu lze.
Kazdej si sam muze do prikazove radky ver napsat a videt vysledek: Microsoft Windows [Version 10.0.22000.168]
Vic tve nesmysly nehodlam resit. Nechapu tvou potrebu se vyjadrovat a psat nesmysly k vecem, kterym vubec nerozumis.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Drobný problém je ten že sestavení mění název těsně před uvedením na trh.Takže opět chyba.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tobě, jsi málo emotivní :)

“Our craftsmanship is designed to give you a deep emotional connection to the product. We’ve rounded the corners so everything has a softer feel, and centered the taskbar and Start button so you always know where home is.”

Co jsem četl, bylo možné změnit taskbar zpátky W10 styl změnou v registrech, ale pak přišla nějaká aktualizace. Každopádně dříve nebo později to někdo pořeší stejně jako tu máme classic shell.

A když to bude průser celkově, W10 to jistí. Žádná tragédie se nekoná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clasic Shell z toho udělá stejně nemožné sedmičky. Vymakané dlaždice nevrátí, to je příliš funkčnosti navíc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, jedina spravna budoucnost je nove bezdlazdicova, moudry MS tak rozhodl a komu se to nelibi, je zpatecnik a hejtr. Takze vitej do klubu, mily Pety. My "zpatecnici a hejtri" tvrdime celou dobu, ze opravdu nejde o principialni odpor proti novym vecem. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"deep emotional connection"

...totalni nenavist k tomu nesmyslu bude z tohohle pohledu asi take OK

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jim slo o emoce, tak to na me rozhodne zabralo.

Hned jak vysly uplne prvni obrazky, tak jsem pri pohledu na centrovanej taskbar tusil zradu. Protoze to znamenalo, ze do toho nejak hrabali. A kdyz se hrabe do neceho, co uz v podstate dosahlo dokonalosti, je pouze jeden smer, kterym se to muze vydat. A nemylil jsem se. :\

A kdyz jsem se pokousel sledovat tu jejich prezentaci, to byl emocionalni zazitek jako svina, nevedel jsem jestli se smat nebo brecet. Chapu, ze kdyz neni co konkretniho nabidnout, musi se to okecat. Ale tohle byla verze pro slabomyslny a ani ti se na to nemohli chytit. Moje oblibeny je "we put Start at the center, it puts you at the center", z toho nemuzu doted. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je snad jasné, ne? Pár let makali na Windows X pro slabé notebooky a Surface Duo, Když to konečně dodělali, tak zjistili, že si i ty nejslabší stroje hladce poradí s desítkami. Aby nepřišla veškerá ta práce vniveč, udělali kombinaci. Řekněme že to, co provedli s vnitřkem, špatné není, ale GUI z Win X fakt přebírat nemuseli, to je dobré snad tak pro mobil. Ta lišta není rozhašená, ona nikdy nic jiného neuměla (protože není z desítek, ale z X).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Me zase rozesmalo oznámení, ze si všimli toho, ze LTSC používají uživatele k jinému účelu než bylo zamýšleno (místo kiosku na desktopu) a tak příští verze bude mít podporu pouze 5 let místo 10let. Podpora 10let zůstává pro IOT LTSC a současné staré LTSC, které tak bude podporované o 3 roky déle než verze co ma vyjít v prosinci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> LTSC používají uživatele k jinému účelu než bylo zamýšleno a tak příští verze bude mít podporu pouze 5 let místo 10let.

Takze zakaznici evidentne chteji dlouhou podporu, ale Microsoft jako spravny korporat prece nebude naslouchat zakaznikum. Tahle firma se za ~40 let existence nezmenila...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

LTSC je spíše cesta jak mít stabilní OS bez feature updatu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Třeba si "nikdo" (rozuměj statisticky bezvýznamné množství testerů) oficiálně nestěžoval. Takže to nikdo "neopravil" (není to tedy chyba, ale vlastnost).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, a vy si opravdu po vsech tech letech s MS porad myslite, ze zalezi na tom, kolik lidi si u MS na neco stezuje ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nezáleží, já si třeba jako insider stěžoval :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A odkdy je měřítkem správnosti něčeho počet lidí, kteří si na to stěžují? o_O

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no jo a nakoniec si na kazde "nutne zlo" zvykneme, lebo nam nic ine neostane
zvykli sme si na w7 ked sa postupom casu odstavoval winxp, zvykli sme si na win10 ked sa postupom casu odstavoval win7 a zvykneme si na win11 ked sa bude odstavovat win10 (t.j. nebudu postupom casu za 5 rokov pren ovladace, kompatibilita softu atd.)

btw win11 je brutalnejsie precackany/vytuneny/prerobeny win10 (s umelo obmedzenou kompatibilitou na hardver z poslednych troch rokov) a nic ine, mohli to nazvat win10 new edition, ale to by proste nebolo wono, proste to neni od gruntu alebo nejak radikalnejsie od nejakych hlbsich zakladov a davnejsie vyvijany OS, je to proste vetva vyvoja win10, ktora zrazu ozila a zrodil sa z toho win11

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když tak hezky dštíš síru, jistě máš přehled i v tom, jaké úúúúúžasné věci že ty W11 nabízejí, abych přechodu z W10 na W11 neodolal. Prosím vyjmenovat kompletní seznam :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zabira o 50GB vic mista, takze predpokladam ze MS vyhodil Solitaira a misto toho bude pribalena zdarma kopie Witcher 3 s obema DLC. Za me palec nahoru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych dal přednost Falloutu, ale jinak dobrý... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://ctrlv.link/16gU

Ak 19.3 GB je o 50 GB viac ako W10, tak W10 potom po inštalácii zaberali -30 GB :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je jen okamžitý stav. Proč si myslíš, že mají v požadavku 64 GB nebo větší úložné zařízení?
W10 měli 16GB pro 32 bit a 32 pro 64 bitovou verzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ukáž mi jednu inštaláciu W10 x64, ktorej k spokojnosti stačí 32 GB. Odkedy prišiel Reserved space, tak 32 je nereálne na používanie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu jednu vcelku čerstvou instalaci W10 (Ram 16 GB) - využité místo to hlásí 48 GB včetně ovladačů grafiky. (složka windows 19.3 GB).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemám, protože je mi to putna, nezajímá mě to. Jen mě dovede dycky nasrat, když se rozmrdá naprosto funkční věc tak, že se z ní stane věc úplně napíču. A upřímně řečeno: u předchozích verzí jsem obvykle dokázal najít něco, co pro mě bylo na tom novém OS supr (zářným příkladem byla funkce Windows To Go, která přišla s osmičkama). Na jedenáctkách kromě vzhledu nic nového nevidím, snad se časem ukáže aspoň nějaký vylepšení stran podpory nových CPU apod. Zatím jsou to jen z nouze vydaný nový desítky, protože potřebovali vydat jedenáctky (jak říká o kus výš Pety s tím WinX).

Situace je taková, že uživatelé Windows jednou na jedenáctky přejdou, protože jiná možnost nebude Desítkám skončí podpora stejně jako skončí 8.1, stejně jako skončila Vistám (tam neznám nikoho ani z doslechu, kdo by plakal), stejně jako skončila sedmám, XPčkám a dalším Windowsům, ze kterých se ke konci životnosti stal docela stabilní operační systém. Ve finále to tradičně zabijou tvůrci webových prohlížečů jejich nepodporou. (dělal jsem o víkendu na jednom starým po létech spuštěným stroji Windows XP a starým Chrome prohlížečem a byl to dost použitelný systém, běhalo to na Athlonu X2, dokud tomu pod rukama neodešel hard disk ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proto jedu na Linuxu, tam tyhle jobovky nejsou. Klidně dnes můžeš mít PLNĚ použitelný desktop na bázi již nevyvíjeného LXDE, pokračovatele starého GNOME jménem MATE, nebo třeba TDE, které pokračuje ve vývoji KDE 3.x. Anebo můžeš jen na zvěrstvech jako i3, WindowMaker, pekwm, prostě čemkoli, co se od 80. let nezměnilo. Volba je na tobě a nikdo ti do toho shůry nezasahuje. A za těch 10 let to zejména díky pokroku ve webových prohlížečích (nejnovější hity: WebGPU, WebCodecs), kdy prostě už nepotřebuješ různé obskurní Win32-only aplikace. Na video mám Avidemux + ffmpeg, na fotky Rawtherapee + GIMP, na hudbu cokoli (třeba Audacious) a na hry kaká pes (Skyrim pod Wine jede žejo ;-). Díky zabití Jabberu/XMPP ze strany Facebooku i Googlu už ani nepotřebuju Pidgina, takže pohoda :-). Kdybych potřeboval MS Office, tak pokud to nedá LibreOffice líp, můžu sáhnout po Office365 v prohlížeči. Proč sedět ve Windows? Nějak s každým dalším rokem nacházím méně a méně důvodů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MS Office jednou ve wine celkem obstojně. Nevím jak ty nové, ale 2013-ky mi jely v poho normálně. Takže už člověk ani nemusí řešit to "pokud to nedá LibreOffice". Office365 (teď už vlastně MS365) v prohlížeči jsou nanic v tom, že MUSÍŠ mít soubory na OneDrive, lokální nejdou otevřít. Prostě na nic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já MS Office používám vlastně jen v rámci naší domény, kde to že je to propojené s OneDrive je mi šuma fuk. Svoje vnější věci dělám buď v LibreOffice, nebo v Google Docs (podle toho, jestli to potřebuji tahat sebou a/nebo jestli stačí funkcionalita Googlu). Jinak samozřejmě v rámci licencí máme i běžnou nekonečnou licenci na desktopový MS Office. Čili to mi nijak nevadí. Nikdo mě nenutí dělat věci jinak než po svém a tam, kde musím jít do vesmíru jménem Microsoft, se dají věci udělat též bezbolestně a pro moji osobní peněženku za 0Kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux super , ale co když si chceš zahrát něco víc než těch pár her co tam je k dispozici ?
Třeba nějaké auta na volantu myslím něco na "vyšší" úrovni než je Tux race....
A vůbec jak to má linux třeba s podporou VR .
Pro určitou skupinu lidí prostě linux není alternativa k windows.
Jó leda koupit herní konzoli , ale potom už je zbytečné celé PC i s linuxem, protože mi bude stačit nějaký starý notebook na zbytek věcí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel jsem neodolal nereagovat, protože tento příspěvek neobsahuje úplně přesné informace. I když se nerad bavím pod Windows článkem o Linuxu, rád bych to uvedl na pravou míru.

Není to pár her, je to několik tisíc nativních her, od indie po některé AAA jako Metro Exodus, i když pravda, AAA rozhodně neprevazuji. 90% z toho zbyleho, běží v Protonu. Nebýt toto pravda, nestaví Valve jejich Deck na Linuxu.

VR funguje s původním Vive a Indexem, osobně jsem na Linuxu dohrál HL Alyx (má oficiální port), zapojil jsem a fungovalo (akorát u Vive nefunguje power management laserových stanic = po vypnutí hry se nevypnou, tak je dobré je vytáhnout ze zásuvky). Oculus apod. nemají podporu.

Tak či tak, ačkoli Linux v tuto chvíli není úplně nejlepším OS pro hráče, kteří musí hrát každou novinku hned, je to min. od srpna 2018 velmi dobrý OS pro hraní her, kde většina titulů funguje plug&play a s vydáním Decku očekávám i podporu anti-cheatů v Protonu, které momentálně fungují u nativních portů. Největším aktuálním problémem je právě podpora EAC apod. v Protonu a je v zájmu predevším Valve, aby si to vyřešili pro svůj handheld.

edit: autokorekce nadělala hodně chyb

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hrát něco přes emulátor je vopruz. U her na 8bity to je jedno, u komplexních her (>DOS) jsou všude latence, propad výkonu atd.

Nativních her je jen pár. Nenativních her jsou tisíce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už to muselo být řečeno mnohokrát, ale holt je třeba to stále opakovat.

WINE = Wine Is Not an Emulator.

Nevidím opruz v tom kliknout na Stáhnout a poté na Hrát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je jedno jestli emuluješ nějaký hardware a nebo máš wrapper. Obojí je pomalé.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já se sem nepřišel dohadovat, ale vysvětlit, jak to je. Jestli si z toho něco odneseš nebo budeš dál vypadat jako hlupák, je tvé rozhodnutí. Vybral sis to druhé, v pořádku. Já diskuzi s tebou už ten čas věnovat nebudu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Hrát něco přes emulátor je vopruz

nic o tom nevis...

> jsou všude latence, propad výkonu atd.

... a nikdys to nezkousel.

Propady vykonu a nahodne latence jsou hlavne domenou Woken, kde se ti kdykoliv blbosti jako Antivir nebo Windows search rozbehnou na pozadi. Pripadne kterakoliv dalsi z tech gajilionu sluzeb, ktere Wokna musi mit naprosto nutne bezici na pozadi...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý, že víš co jsem nezkoušel :) Porovnával jsem i pár nativních buildů vs emulátor. Blbý co?

To je tvoje věc co ti běží na pozadí. Antiviry a další podobný programy navíc spouští náročné úlohy jen v případě, když se na počítači nic neděje, mají to tak v základu nastavené. Windows search můžeš zakázat stejně jaku jiné služby. Kromě toho, aplikace na pozadí byl problém asi tak 10-20 zpátky kdy to hw nedával.

Co se týče celkové plynulosti systému na Linuxu ti spousta věcí vyžere systémové prostředky tak, že se to ani nedá ovládat, na x sekund se ti kousne celé prostředí (většinou něco v nastavení) a podobně. Nevzpomínám si kdy se mi něco podobnýho stalo ve Windows. I když se nějaký program odporoučí do pekel nebo nějaké smyčky, na OS to prakticky nemá žádný vliv.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je to trochu složitější:

1. pro Linux existují mraky her, ne jen pár.
2. na to ostatní je tu Wine / CrossOver / Steam
3. VR je mi ukradený, nechci to. Měl jsem tu čest si asi hoďku blbnout s HTC Vive a fakt ne. Je to jednou nárazově zajímavé, legrační, zábavné, ale doma nic takového nechci.
4. ano souhlasím, pro určitou skupinu lidí prostě Linux není alternativou. Stejně tak na telefonu používají Android a kdybys jim dal do ruky poslední mobilní Windows 10, rychle by od nich prchali. Nemám s tím problém, každý nechť si používá, co chce. Výhoda je, že po mě už víceméně nikdo nechce žádnou správu počítače, vesmír asi pochopil, že když na problémy s Windows hlásím něco typu ... "co používáš za programy? ... aha, tak to tě můžu přehodit na Ubuntu LTS a 10 let nebudeš mít žádné problémy" ... tak je lépe se mi vyhýbat :-).
5. herní konzoli nechci, je to závislákův nástroj s omezenou životností, kde seš otrokem majitele té platformy.
6. souhlas, kdo má konzoli, tak mu pak klidně stačí ntb. Proč ne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

3. No vidis a ja vpodstate uz jiny hry (vyjimka je Factorio) nez VR nehraju (mel sem dost podobej postoj jako ty) ale je pravda ze hraju spis simulatory nebo neco podobneho. Bych nerek ze tak brzy budu hrat hry typu Elite ve VR. Neuromancer se pomalu meni ze sci-fi na realitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až budu pánem toho, že si budu moct v práci nainstalovat Linux místo Windows, tak to začne bejt relevantní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V práci to vem čert, tam taky jednu wokenice. Co doma? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem koukal na nějaké testy tak to nové řízení procesoru se mo nepředvedlo. Zisk výkonu drobný ale ztráty v některých úlohách docela velké. Jelikož se vydání blíží tak bych asi moc velké změny nečekal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však to je štelovaný na ty Adler jezera :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial, to co si vymenoval, sere aj mna. Tiez moze byt problem nemoznost aktualizacii(pre mna). Inak ostat na win10 nie je ziadna volba. 4roky zbehnu ako nic a potom co? To ale ukaze cas ako sa to vyvinie. Moznosti vela nie je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono buchví jak to všechno za 4 roky bude, ty lidi je ukamenujou hlavně za ten taskbar

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem z toho smutnej. Rozjebali, co se dalo. Kdyby to radši nechali, jak to bylo, jen vylepšili jádro a když už nějaký úpravy, tak se nad tím zamyslet a trochu poslouchat uživatele, aby byly k lepšímu...ale ne, změna za každou cenu a pak to dopadne přesně takhle...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Skusal som to posledne iso co nedavno vydali, to je totalne nedorobena hovadina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak schválně jestli zase proběhne "update", PC nepůjde spustit a my budeme zase obnovovat data a instalovat starší win.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nashle v roce 2025
jenom se ptám proč to vůbec zkoušet a dělat betatestera

co mě víc zajímá je novej steam os

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nebude ten nový SteamOS prostě jenom místo na Debianu založený na Archu a jinak to bude to samé? Nevím, ptám se, nic jiného jsem neslyšel/nečetl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na cem je zalozenej je celkem jedno, podstatne je co to bude umet.

Kazdopadne se veci dostavaji do stavu, ze temer vsechno lze pustit bud nativne nebo v Protonu, akorat nektere "ochrany" jsou porad problem, ale uz i na tom se pracuje. Tohle je to hlavni na cem ve Valve pracuji, ten prechod z Debianu je spis vedlejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako upřímě co většina lidí, kteří jenom na pc paří hry tam má nainstalováno, hry, discord, teamspeak, a přehravač to je všechno, na to nepotřebuješ windows
jedinej problém jsou anticheatovací programy, což by mohlo se steam deckem taky trochu povolit a díky valve se kolo kdy je linux rozšířený mezi gamery roztáčí slušně pak vývojáři her začnou alespoň trochu linux brát v potaz, neříkám, že budou dělat nativní linuxový porty, ale aspoň to proženou testování na protonu, třeba

steam os mi přijde zajímavější a mám chuť mu věnovat čas a energii, než windows 11 který mě do roku 2025 nebudou vůbec zajímat, pak se uvidí, jestli z toho udělali použitelný systém, ale pro uživatele windows 10 nenabízí vůbec nic, kromě majitelům alder lake a android aplikací, který se budou ovládat příšerně s myší a klávesnicí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako virální kampaň za všeobecné nasazení Linuxu je to moc dobré...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Linuxu pomůže možná trošku uniformnosti. Však když chce člověk poradit který linux vybrat, tak se ani linuxáři neschodnou a každý bude doporučovat to svoje ověřené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice nevím o čem přesně mluvíš, jestli o distribuci, nebo o GUI, ale to že se linuxáři neshodnou v zásadě znamená, že to je jedno, kterou z hlavních distrubucí (nebo GUI) si člověk vybere. Pracovat se dá v káždé z nich. Je to, jako kdybys sis stěžoval, že si nemůžeš vybrat auto, protože Ti každý doporučí tu svoji oblíbenou značku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co je "hlavní" distribuce nebo "hlavní" GUI? Už jen třeba způsob instalace aplikací, buď stáhnu přímo instalační balík, ale pak můžu narazit na to že to je pro distribuci která používá něco svého a není to pro mou distribuci, budu muset použít nějaké instalování z repozitáře a to už je nadstandardně složitý úkol pokud k tomu není GUI. Pak ale zase musím řešit jestli v tom repozitáři ta, která aplikace je.

Už to že nějaká běžná nastavování chování systému a vzhledu je v "každé" distribuci jiné a nabízí jiné možnosti.

Stejně jako u toho příkladu aut. Když budu vybírat a na stole mi zůstane několik aut, které plní mé požadavky, tak osobně nejdu do diskuze, ale vyberu si to které má nejvyšší podíl na trhu, resp. takové které má nejširší servisní síť. Tzn. v ČR, pokud mi do finálního výběru přijde Škodovka, tak koupím Škodovku a ne kvůli patriotizmu nebo fandovstí ke značce, ale kvůli nejširší servisní síti, když pominu že to zvládá opravovat drtivá většina malých garáž majstů za super ceny, tak autorizovaný servis je na každém rohu a najdu jich i několik v každém městě, kdežto pro jiné značky můžu mít servis klidně v jiném okrese nebo dokonce kraji.

Podpora systému, to je oč tu běží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Běžná nastavování chování systému a vzhledu je napříč distrucemi podobnější než mezi W7 a W10.
Jestli nedokážeš najít, které distribuce jsou pro desktop nejrozšířenější (Ubuntu, Suse/Opensuse, Red Hat/CentOS/Fedora), tak chápu, že nedokážeš nainstalovat aplikaci nebo upravit chování systému.

S tímhle přístupem by sis nekoupil ani jogurt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Instalace aplikaci je presne naopak nez pises. Prvni z ceho se instaluji je repozitar. App store, MS store, google play funguji vpodstate uplne stejne. Zadam ze chci instalovat tuhle aplikaci a ona se nainstaluje vcetne zavislosti. Tohle funguje v Linuxu dele nez v jinych systemech. Az kdyz neni appka v repozitari pak se zacina hledat jestli vyrobce nema binarni balicek pro me distro a kdyz nema tak je posledni moznost, ktera je z velke casti automatizovana a to kompilace. Treba u Win byla donedavna jen druha moznost a 3. moznost do ted nemaji ostatni majoritni OS.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

presne tak ale kolko ludi ma na windows zakupeny sw alebo hry?
aj vo firmach shareware totalcommander, kopec instalacii Lihtroom / photoshop a td.
keby bolo vsetko cez ms store nik by nepouzival w10 a novsie.
resp. vela ludi ma W10 a office cez KVM

mne sa smeju ze hram starinky cez heroic, ale proste si kupujem co ma bavi, naco si kupit hru co ma nezaujima?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt je to uplne jedno jakou distribuci kdo pouziva. Zaklady (jadro) jsou stejne a 99% aplikaci je kompatibilni s jakoukoliv distribuci. Z pohledu uzivatele se meni jen temata.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že ten kdo chce Linux používat bude používat to co mu voní nejlépe.

Ale narážím na to že se pořád mluví o tom jak Linux bude stále růst a růst a má šanci se stát dominantním OS na uživatelských počítačích. Realita je jiná, linux de facto neroste napříč tomu že taková tvrzení tu byly před 20 lety.

Je třeba hledat důvod proč neroste. Samo jsou tu důvody jako neochota zkoušet něco nového, riziko nekompatibility SW a HW, ale i když tohle člověk eliminuje a dostane myšlenku začít používat linux, tak se ztratí v nepřeberném množství distribucí, UIX s různou podporou a když se pak někde na linuxové diskuzi zmatený nabídkou zeptá, co bude pro něj nejlepší, tak se ti lidi zhádají které distro a uix je lepší, který linux má třeba lepší repozitáře aplikací atp... To pak zmate takového člověka ještě více až ho ta myšlenka zcela přejde.

Například tablety, když přišel Apple s prvním iPadem, udělal zařízení které stojí mezi telefonem a laptopem a byl zařízením, které šlo přímo proti netbookům, které do jednoho byly pomalá zařízení a používaly se jen jako zmenšený laptop. Apple s tím nápadem uspěl a okamžitě se trh zaplavil tablety různých výrobců, kteří chtěli z nastartovaného trendu těžit, jenže to bylo co pes, to jiná ves. Tu chyběl výkon, tu chyběly aplikace, tu byly aplikace nevyladěné, UIX u každého jiný, když už to bylo ve více ohledech ok, tak to končilo tím že výrobce zařízení neaktualizoval. Lidi to zařízení po roce mohli vyhodit a na tento typ zařízení zanevřeli a výrobci to přestali vyrábě, přitom trh je stále velký. Pokud pak vezmeš majoritní trhy v bohatých zemích, tak majoritní část populace si pod slovem tablet představí iPad, který byl vždy uniformní, nabízel slušný sw i hw.

A stejně je to s OS, když se řekne počítač, tak si k tomu lidi asociují Windows. Ty jsou uniformní ano postupem času vychází nové verze, ale reálně jsou na trhu vždy jedna dominantní verze Windows, pokud tedy to není zrovna v období kdy vyšla nová verze kdy dominanci předchozí verze přebírá verze nová.

Long story short:
když se řekne android tablet, tak netušíš co dostaneš, když řekneš ipad, to platí i pro mobily s android vs iOS, víš přesně co tě čeká a stejně je to s těmi os, pokud řeknu Linux, tak netuším jak to bude vypadat, co to bude umět, jakou to bude mít podporu, když řeknu Windows tak člověk poměrně přesně ví do čeho jde.

Dokud se Linux více nestandardizuje, nemá šanci na nějaký větší růst.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Linux je uz dostatocne standardizovany na to aby mal vyssie zastupenie na desktope(samozrejme da sa to este vylepsit). Co mu chyba je marketing. Niekto, kto by pretlacal linux na desktope. Ludia nekupuju veci, ktore su najlepsie ale tie, ktore im niekto natlaci. Pozri napriklad na Android smartfony. X vyrobcov a X roznych nadstavieb a predsa Android ovlada vecsinu trhu.
Ak by sa niekto velky obul do Linux desktopu, tak za kratky cas by dokazal radikalnejsie zvysit percento linuxu. Nikto taky tu nieje a to je dovod preco sa nikam extra neposuva. BFU na to nema kde narazit a kupit si to. BFU rovnako nemaj problem s ucenim sa novych veci. Tak ko sa naucili pouzivat smartony, SmartTV a dalsie veci, tak by sa bez problemov naucili pouzivat linux desktop. napriklad mojich svokrovcov, co pouzivaju bezne veci by som preskolil za +-1 hodinu plus k tomu priebezne este nejake doplnujuce veci, na ktore by narazili.
Maznelku som preskolil este za kratsi cas. Dal som jej Mint a povedal, nech ho pouziva. Ine farby, ine ikony ale sposob prace v podstate rovnaky ako na predoslych Win7.

Lidi nezanevreli na tablety kvoli dovodom, ktre si napisal. Vyvoj a pokrok v smartfonoch bol zabijak tabletov. Ludia zistili, ze nepotrebuju dva podobne zariadenia. Teraz si kupuje tablet len ten, ktory ho naozaj potrebuje/vie vyuzit/vidi v tom pridanu hodnotu. Zvysku staci smartfon a notebook/desktop.

Dost ludi netusi, co je to operacny system a ak ano, tak netusia, co to pouzivaju a ze sa to vola Windows a nebodaj aka verzia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Linuxove jadro bezi na vetsine skutecne personalnich pocitacu (vetsina jich ma k tomu jeste GSM modul)
Nemyslim si ze by androidi tablety byli horsi nez jabka (aspon se neohybaj, nebo pokud ano tak to vetsinou neni skoda v cene herniho PC) Mel sem v ruce nejlevnejsi Ipada i asi ve sve dobe nejdrazsiho (moc se v tom nevyznam). Doma mame nakej levnej tablet od Lenova a ja sem proste nepoznal v uzivani nejakej rozdil (jabko mi prislo min nastavitelny)
Ono taky se muzeme hadat ze Apple obslehl Palm, kterej ve sve dobe byl spicka a z meho pohledu uzivatele Palmu naopak Apple kdyz prisel s Iphonem neprisel nic revolucniho. Naopak mi prislo jako regrese od psaneho Palmovskeho graffiti zpet k trefovani se do male klavesnice.
Linux je standartizovany daleko vice nez kterykoliv jiny OS. Naopak Win i MacOS pouzivaji sva proprietalni reseni, ktera zamerne nejsou kompatibilni. Vpodstate Linux se da nainstalovat na jakejkoliv HW, pokud tomu vyrobce primo nebrani

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni se v zásadě shodnou, jen pak do toho zatáhnou osobní preference. Já když už, tak obvykle doporučuju Ubuntu LTS, protože je to LTS, je to Ubuntu (čili APT + DEB a kdyby ne, tak snap) a podpora je až 10 let. Kdo nechce DEB a snap, ale raději RPM a flatpak, ať zavítá do Fedory. Víc bych se tím netrápil, snad jedině jestli nevyhovuje GNOME a srdéčko tíhne ke KDE, je potřeba jít směrem ke Kubuntu, případně KDE spinu Fedory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi prijde ze si docela zahravaj. Hraci jsou naprdnuty z cen HW a jeste k tomu Win 11? Konzole najednou nevypadaj az tak spatne.
Firmy se pomalu presouvaj na cloud a tam je jedno jestli terminal jede na Win nebo cemkoliv jinem a BFU plne dostacuje Android
No a jeste nejake procento zase prejde do ovocneho sadu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

W11 nemá s cenami HW co dělat, hráče nikdo nenutí upgradovat, když nechce. Hráči kteří potřebují výkonný HW až na výjimky potřebují Windows. Hráči kteří potřebují ten drahý HW jsou malá skupina, však kolik že se to vyrábí a prodá počítačů.. Loni to bylo 275 milionů, letos trh stále roste, takže je možné že to bude 300M
NVIDIA prodá měsíčně cca 3 miliony herních grafik, AMD méně Takže 4,5-5M/měsíc, 50-60M/rok? Ale grafiky se upgradují a to daleko častěji než počítače, takže 30-40M grafik končí v nových počítačích? Ne každý s herní grafikou v počítači je skutečně hráč.
Takže nakonec hráči s potřebou výkonného HW zastupují cca 10-15% celého trhu s počítači?

Firmy se přesouvají na cloud, stejně jako se firmy z cloudu přesouvají, zjišťují že cloud není vždy nejvýhodnější řešení.

Android na počítačích je zatím jen vize, kterou vyzkoušelo možná pár nadšenců. Však Android může za to že mnozí lidé mají odpor třeba k tabletům, když všichni kopírovali Apple a jeho iPad, tak do toho dávali androidy, když pominu HW část věci, tak jedním z největších kamenů úrazu byly právě aplikace. Aplikace z mobilu většinou není připravená na běh na tabletu natož v desktopovém systému. UI se přizpůsobuje zařízení na které je aplikace navržená. Tak jak čistě desktopovou aplikaci může být problém používat s dotekovým ovládáním, tak obráceně, používat myš a klávesnici tam, kde tomu není přizpůsobené rozhraní moc dobře nejde. K tomu samozřejmě přidejme široké možnosti zobrazování na různě orientovaných a velkých displejích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to úplně stejně dobré jako všechny předchozí virální kampaně za všeobecné nasazení Linuxu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš ve smartphonech, televizích, pračkách, serverech, superpočítačích, switchích MS Azure atd?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam někdy měly nějakej majoritní podíl Windows?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se snažím naznačit toto: na systémech, kde roste jejich množství/podíl na trhu, kraluje Linux. Windows vládnou jen v segmentu desktop PC, který zrovna neroste, často spíš naopak. Většina lidí ostatně hraje ne na Windows, ale na FreeBSD (PS3-4-5).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se zase snažím naznačit, že původní věta pisatele o tom, že jde o dobrou virální kampaň za všeobecné nasazení Linuxu, je nesprávná, protože podobné virální kampaně vedl Microsoft už dříve a zatím se na poli desktopu nestalo v podstatě nic.

Pravdou samozřejmě je, že nové věci získávají čím dál tím víc Linux, ale to je z drtivé většiny dáno tím, že se Windows dost dobře na nic jiného než desktop nehodí. Určitě jsou Windows nesmyslem v televizi, určitě jsou nesmyslem v pračce, určitě jsou nesmyslem v routeru a tak dále.

Faktem je, že se z Windows pomalými kroky stává něco, co nedává smysl ani na desktopu (začalo to Windows 8).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

> se z Windows pomalými kroky stává něco, co nedává smysl ani na desktopu

Problem je v tom, ze je to docela pozde neco s tim delat. Ma to stejnej problem jako Android: vyrostl kolem toho obrovsky ekosystem, a nikomu se nechce delat cokoliv, co by to mohlo rozbit. Takze s Woknama i Androidem jeste budeme dalsich... buhvikolik let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Android je vlastně ještě větší mor než Windows. Na Windows si pořád ještě můžu dělat, co chci. Na Androidu, pokud si budu dělat, co chci, tak mě některé aplikace začnou považovat za zločince a přestanou fungovat. A s tím bohužel nehnu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jako v čem? Třeba Ubuntu má podobně debilně nepoužitelný UI včetně "docku".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tím bych si dovolil kategoricky souhlasit. Předpokládám, že když už jsem si Ubuntu nainstaloval, že nebude problém to default UI vyhodit a dát tam něco normálnějšího (v podstatě cokoli jiného).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku se mi líbí Ubuntu MATE. Poměrně jednoduché UI, které nepřekáží práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všetkým čo sa tak tešia na W11 doporučujem si prečítať čo dokáže TPM...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snad mi nevyzere lednicku?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Viac ako Intel ME?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zase se diskuse zvrhla k linuxu. Já vám o něm něco prozradím: Když si udělám ve VMware pět identických virtuálních strojů a na ně naprosto stejným postupem ze stejného ISO souboru nainstaluju Linux Mint nebo Ubuntu, tak jedna ta instalace umí browsovat windowsovou síť - a čtyři zbylé tam vidí nulu. Ne, že by z nich nešlo na ty sdílené složky přistupovat, ale musí se všechno zadávat ručně.

Pak si člověk říká, že je to fajn pro nervy - donutí ho to meditovat, aby se uklidnil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nenapsal jsi podrobnosti, nicméně pokud jedna z těch distribucí to umí, tak se z toho dá usoudit, že chyba není na straně linuxuvé distribuce - hledej chybu jinde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vyrobí 5 identických strojů a ty se začnou najednou připojovat, tak je vcelku jasné, že se připojí jen ten první. Dokud nezmění ID.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemeli zadnou 11 vubec vydavat, vsechno co prinese 11 integrovat plne do verze 21H1, saskaren.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud změnili požadavky na systém a omezili podporovaný set procesorů, tak neměli jinou možnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co ze to unikatni/prelomove prinesou Windows 11 oproti desítkám? co? lepsi scheduler? tak proc prave odpisujou 6 a 8 jaderne Coffe Lake procesory? dale TPM tu je jiz leta..., dalsi vec prosim..., okrem babrani s taskbarem cimz nasrali hodne lidi a srani ze s grafikou zadny pokrok nevidim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TPM je tu již léta, ale dodnes MS nenapadla ta pitomost ho vyžadovat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napadla, už u W8 uvažovali o povinném TPM, leč tehdy se MS ještě neodvážil to udělat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že nejzásadnější je, že MS tvrdí že odřízne od 11 spoustu v posledních letech prodaných integrovaných grafik u notebooků. Konkrétně můj příklad: v roce 2015 koupený ASUS X553MA s Celeronem n2830 a Windows 8.1. Samozřejmě poté Windows 10. Zásadní otázka č. 1 tedy zní: bude fungovat ovladač Intel HD Graphics baytrail co používá Windows 10? Otázka č. 2: Opravdu si MS myslí že drtivá většina lidí poslušně naběhne a koupí notebooky nové?

Jakože není podstatně řešit jestli Windows 11 rozběhnu na tom či onom (desktop) CPU, skutečně je potřeba se podívat do notebooků, kde se komponenty vyměnit v drtivé většině nedají... Přijde mi to jakoby MS chtěl Windows 11 dostat dominantně mezi PC hráče, kteří si samozřejmě skládají HW každé 2 roky, a zbytek trhu zřejmě nech vzkvete Linux?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BayTrail jsou zmetky CPU kterým se znalí lidé velkým obloukem vyhýbali už když byly nové. MS samozřejmě předpokládá že tam nikdo W11 dávat nebude, ony tyhle NB stejně hardwarově dalších pět let do konce supportu W10 nedožijou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě do mé virtuálky běžící na serveru s procesorem AMD Llano dorazil build 22449.1000. Už se to hlásí jako zkušební kopie s datem expirace 31.10.
https://ctrlv.link/me01
Hlavní panel zůstává úplně stejně dementní jako doposud :(.
☝ EDIT: Aha, tak to je nová větev vývoje, kde se věci v tomto změněné nedostanou do toho říjnového vydání, ale asi až do další aktualizace. ☝

PS: Naštěstí jsem objevil způsob, jak v Power Menu volbou Windows Terminal spustit místo tabovaného PowerShellu tabovaný CMD. Tak kdyby vás to někoho zajímalo:
https://ctrlv.link/NykO
Od té doby dává Terminál docela smysl :).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle kňučení nechápu, Microsoft vždycky postupoval korporátním stylem ber nebo nech být a s Win 11 to je stejné jako se všema jeho předchozími OS. Jestli je momentálně CEO Ind nebo eskymák je úplně podružná informace. ¯\_(ツ)_/¯

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.