Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft s Intelem se chystají na Windows 12

Kdyby Windows aspoň tím GUI z 10X tak nedojebali... Dvanáctky budou, ale líp se s nimi dělat IMHO nebude.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Něco co nikdo neví co bude, ale ty už víš že se s tím nebude dělat lépe. To chce fakt velkou fantazii

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A vietě, čo si predstavuje pod takým slovom IMHO ?

Edited: Třeba usuzuje na základě zkušenosti ;-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, však píšu že má velkou fantazii.

A usuzovat z vlastní zkušenosti, on je člověk, který na vývoji oficiálně neuvedených Windows 12 s neznámou funkčností pracuje? Jak jinak by tu svou osobní zkušenost s neuvedeným a neohlášeným OS získal?

Opět jsme tu jen u nějaké fantazie nebo spíše u přesvědčení že kopnout si do Windows je v mnoha diskuzích bráno jako výraz správného postoje hodného obdivu. Přitom je to primitivní ničím nepodložené vyjádření.

Taky tady nepíšu že pokud bude W12 takový posun jko W11 proti W10, tak to bude zase o kus lépe použitelný systém. Ale já ten systém neviděl, nepracoval s ním, takže nemám absolutně tušení co to bude zač, pokud to bude.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Zkušenosti s Microsoft Windows ukazují, že jsou použitelné po 3 Servis packu pokud neexistuje alternativa.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to viete, haters gonna hate.
keby to aspon napisal stylom "ze dufam, ze sa s tym bude lepsie pracovat"... tak nepoviem. ale este to ani nie je verejne ohlasene, ze bude W12, ale on uz vie, ze to bude zle.

ale tak ja som si na to zvykol. tolko "hejtu" bolo a je okolo W11, a ja ho pouzivam od zaciatku a som s nim spokojny. je tam vela co vylepsovat, ale tak stale je to najlepsi OS (myslim pre workstation, linux je pre mna dobry len na server).
ale tak mozno to bude tym, ze nie som obycajny BFU, ktoremu ked sa zmeni tlacitko, tak bude nadavat, ze kde je to stare tlacitko, na ktore je zvyknuty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Da se extrapolovat z predchoziho vyvoje. U Win XP to zacalo rozstrelenim tlacitka start a pokracuje to dodnes. To ze si na neco uzivatele nechtene zvykli neznamena, ze jsou nove OS od MS lepe ovladatelne. Jestli na 12. budou pracovat ti sami lide co na Teams tak to bude opet katastrofa jako metro v 8.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jednoduchy pohlad na vec. neviem, ci ste niekedy robili na nejakej veci, kde produkt (alebo SW) robi vela ludi, resp. teamov. vsetko chce cas, aby sa odladilo. a ja vzdy vinu hadzem na managment a marketing (ako vzdy :-D), ktori to vzdy chcu mat cim skor, len aby bola praca "done" a aby vedenie dostalo "odmeny" :-D .. oki, to som odbocil od temy....

ja viem, ze sa to pekne hejtuje, ale tak ludia sa budu stazovat vzdy, ked sa daco zmeni. je jedno co to je.
keby sa vyvoj SW obmedzoval len na to, na co su ludia zvyknuti, tak tu stale piseme do command line v DOS, lebo vtedy si na to ludia "zvykli".

ja to beriem vzdy ako vyzvu, dam tomu sancu a casto po case zistim, ze to "nove" je dobre, pripadne lepsie.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

O tom to ale vůbec není. Tady jde o to, že MS vypadá, že razí cestu, inovovat za každou cenu, i kdyby to mělo být na úkor zhoršené ergonomie, zprznění toho, co předtím fungovalo a obecně posun k horšímu. Já se samozřejmě nebráním inovaci, ale musí to být inovace k lepšímu a ne horšímu, jak nám tady MS předvádí!! Ano, je to chyba managementu, protože ten dává zadání. A já nevidím absolutně nic na tom, proč by některé věci nemohly zůstat, jak byly, když jsou na ně lidé zvyklí, pokud mají smysl a líp to udělat nejde...jenže tady se bohužel děje to, že se to prostě předělá a je to horší, než předtím, jen aby se něco "inovovalo"...

Win11 na mě působí jako totální paskvil, GUI alá opičení se po iOSu, přitom je to pořád paskvil starého WinXP GUI s desítkovým a do toho ten iOS vzhled plochy, totální prasárna, ani GUI neumí kompletně sjednotit...nehledě na to, že věci, co aspoň v desítkách fungovaly, tak v jedenáctkách nefungují a to jsou celkem základní věci, jakože už nejde myší chytnout a přesunout ikona zástupce z plochy na spodní lištu?!! Tohle je vylepšení? Nebo vypustili klasickej směšovač hlasitosti, co se hezky otevíral dole v okně a místo toho se otevírá to debilní okno nastavení a ty hlasitosti jsou tam nepřehledně pod sebou? Proč proboha vyhodili Start panel a místo toho dali to okno, který vypadá strašně a nepoužitelně, oproti Start panelu? A takhle bych mohl pokračovat...Win11 nejsou nic jiného, než mizerně přeskinované Win10 s trochu upraveným jádrem, ale oni tomu říkají další verze...děs...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

nejdem vam oponovat ohladom veci, ktore ste napisali... a uz vobec nie obhajovat Windows. je to vec nazoru.
ale stale plati to, co som napisal. ludia sa budu vzdy stazovat, lebo sa im to zmenilo "pod rukami" a nie je to tak, ako boli zvyknuti. je jedno, ci ide o OS alebo web, vzdy je to o tom istom. po case si ludia zvyknu a potom to uz nebude problem. a este sa velkrat po case veci aj odladia/upravia. je to prirodzeny vyvoj, nech si o tom myslite cokolvek. a navyse, konkretne pri Win11 vas nikto nenuti prejst na novy OS (aj ked sa MS snazi :-D).

btw. mne napr. nic z toho, co ste napisali, nevadi. taskbar povazujem za pouzitelny (aj ked priznavam, ze tam je este vela veci na vylepsenie).
ak si spomeniete, tak o par rokov ani vam to nepride divne.. a ked si zvyknete, tak si mozno poviete, ze to nebolo az take zle ako to vidite dnes.

alebo mate pocit, ze aktualny Windows 11 je nepouzitelny pre pracu alebo na zabavu (hry)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak když se podíváme jak to jde s Windows s každou verzí od desíti k pěti, tak si taky nedělám iluze, že najednou v MS vytvoří fakt super produkt...spíš to bude ještě větší zprzněnina, než Win11...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k trendu nastolenému po windows 7, které ještě nějak použitelné byly, k tomu není třeba prakticky žádná fantazie.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

windows 8 metro UI bol sice ok, ale nehodil sa do klasickeho desktopu (teda klavesnica/mys a bezdotykovy monitor). myslim, ze to aj MS rychlo pochopil, ked to neskor zmenil.
ale okrem toho nevidim nic, co by zhorsili. pre mna skor vylepsili.

alebo tak mozete napisat, co presne sa zhorsilo? (nemyslim to v zlom, som zvedavy)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokusím se, ale prosím o mírnou shovívavost, protože Windows nepoužívám a jen mě často něčím naštvou. To se děje v případech, kdy k nim z nějakého důvodu jsem donucen sednout - typicky proto, že někomu něco nefunguje nebo s něčím potřebuje poradit - takže to nezřídka zase za chvíli zapomenu:
- Windows 8 - Celé UI, to už tu bylo zmíněno jinde.
- Windows 10 - Nějaké zbytečné změny v UI (nabídka Start, z mého pohledu složitější a nepřehlednější přístup k některým nastavením), ale HLAVNĚ aktualizace. V první řadě je nemůžu vypnout (nechci zabíhat do hádek o tom, jestli to je nebo není dobrý nápad - jednou to je můj systém, tak se má chovat, jak mu já řeknu, a ne tak, jak si usmysleli soudruzi v Microsoftu - se všemi důsledky) a tak dlouho prudí, až se nakonec nainstalují. Dalším problémem je, že to nezřídka něco rozbije. Za další - telemetrie, která se dá jen částečně omezit, ale nikoliv vypnout. To je podle mě drzost nejhrubšího zrna. Další podobná nechtěná "vlastnost" - vynucené přihlašování microsoftím účtem, což se zatím alespoň tak nějak dá obejít. Proč? Nechci, nepotřebuju, nemám chuť Microsoftu cpát svá data, osobní údaje a cokoliv podobného. Technicky neexistuje důvod, proč by systém neměl normálně fungovat s lokálním účtem.
- Windows 11 - víceméně viz Windows 10, plus další pitomé změny v UI. Hlavní panel uprostřed obrazovky, ale alespoň se dá roztáhnout přes celou šíři. Ikony na panelu už neobsahují titulky oken a nejde to zapnout (zkoušel jsem nějakou úpravu v registru, ale nefungovala), což pro uživatele zvyklé na práci se staršími verzemi windows je jednoznačně krok k horší přehlednosti. Nabídka Start obsahuje víc zbytečného balastu, navíc mi přišlo, že vyhledávání tam funguje nějak divně. Například jsem nainstaloval FreeCommander, ale v nabídce Start prostě nebyl vidět a nešel tam ani vyhledat (neřešil jsem, nebylo to moc podstatné). A to jsem u toho strávil naštěstí jen pár hodin při instalaci nového počítače.

Zkrátka za mě je každá verze windows horší a horší. A nejde jen o to, že se něco změnilo, ale že se to změnilo na sílu a nedá se to při troše rozumné vůle přenastavit nebo vypnout tak, aby to plus minus odpovídalo z hlediska použitelnosti verzím předchozím.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

chapem, ale z mojho pohladu jedine s cim suhlasim, su tie nutene updaty. aj ked chapem ich dovod, ale tak mohli to dat viac volitelne. a este nie moc odladene context menu vo W11. tam by fakt mohli viac zapracovat.
- co sa tyka telemetrie, ta mi vobec nevadi. to iste robi aj Google. pokial su to statistiky, tak som s tym ok. (je mi jasne, ze drogovy diler/zlocinec asi nebude z toho happy, ale beznemu userovi to moze byt jedno).
- zmeny start menu.. v niecom mozno mate pravdu, ale ja start menu pouzivam asi len ked potrebujem vypnut PC alebo daco narychlo najst :-D vsetko co potrebujem mam vzdy pripnute v taskbare.
- W11 a taskbar na stred je ta najlepsia vec vo W11 :) minimalne pre tich, ktori maju ultrawide monitor.

ale co sa tyka stability a rychlosti systemu, nemam mu co vytknut. a to som pri PC velmi vela, asi viac, nez je zdrave... som programator a aj rad hram hry.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dokud máte jeden stroj .. tak to lze nějak překousnout (člověk by si možná zvykl i na smrt, kdyby měl víc příležitostí).

Hlavní problém s Windows je, že nejsou deteministické.
Má 2 destop PC a 2 ntb. Dodané s Win 10. Každý vypadá a chová se trochu jinak.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tiez mam 2 desktopy a 2 ntb , plus 1 ntb pracovny.. a vsade mam W11.
ale nechapem, ako to myslite, ze sa kazdy chova trochu inak. akoze su tam upravy od vyrobcu notebookov?
lebo ja ako ajtak vzdy robim cistu instalaciu (ked prechadzam na "novsi" Windows) a vsade mi to pride rovnake, tak mozno je tam nejaky balast od vyrobcov (aneb bloatware).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Věci, které by neměly být závislé na HW konfiguraci.
Třeba jakým způsobem se přidávají, přemístňují, grupují, odebírají, mažou ty dlaždice ve start menu.

Které věci jsou v Ovládacích panalech, které v Nastaveví, a které jsou častečně tady a částečně tam se liší ještě víc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

njn, chapem.. start menu moc nepouzivam.. ale tie nastavenia, to je pravda, ze uz mohli konecne ujednotit. ale tak Windows nastavujem iba na zaciatku, potom raz za pol roka daco riesim/vypinam/zapinam, takze mi to nevadi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neříká se tomu fantazie, nýbrž determinace...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dávám plus. A mínuskářům doporučuji si vstoupit do svědomí a zeptat se sám sebe, jestli není lepší nefandit někomu, kdo si cucá z prstu čerta, kterého chce malovat na zeď, a přesměrovat energii spalovanou na iracionální nenávist k obyčejné softwarové firmě do něčeho užitečnějšího a pozitivnějšího.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To není fantazie, to je statistika. Každé GUI které MS představil po Win7 už bylo (po uživatelské stránce) jenom horší.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

AI analýzou vašeho nadávání, které bude zaznamenávat i vypnutý mikrofon, zjistí, že nejméně nadáváte na GUI Windows 3.11 a na něj se to přepne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý fór, díky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To bych nechtěl, ale ocenil bych GUI Windows 2000 / "klasické nastavení".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

S trochou nadsazky a vtipu - https://reactos.org/ ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by fajn, kdyby se ReactOS dostal do nějakého fungujícího stavu, ale bohužel na tom je vidět, jak marné je se o něco takového snažit.
Na začátku byl projekt open-source systému kompatibilního s Windows 95- a pak asi 26 let cyklení: Nadšený vývoj - deziluze, když daná verze Windows přestane být relevantní - aktualizace cílů na kompatibilitu s novější verzí - refaktoring kódu - a další cyklus.
A za celou dobu se nedostali přes alfa verzi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na to nepotřebujeme leakera, aby bylo jasný, že pokud MS zařízne podporu Win10 v roce 2025 tak vyjdou ještě ten rok Windows 12, na který se bude pět chvála, jenom kvůli tomu, aby 11ky upadli v zapomění, že něco takového existuje a Win10 mohl odejít bez emocí do důchodu a já doufám že steam os na desktop už bude věc normální

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také přemýšlím, že mi ty 3 minutu zbytečného čtení nikdo nevrátí :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Všechny verze Windows už jsou teď jen aktualizace předchozí verze. Není problém mít Windows 8 a aktualizovat až na Windows 11. Teda problém je podporovaný HW, ale představovat si, že se vývoj Windows zastaví je nesmysl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vidím tam jen jeden problém, Windows 8/8.1.... Hlavně ten 8, to byl fakt úlet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z uživatelského rozhraní je mezi Win 8 a 10 rozdíl akorát v tom, že ve Win 8 preferovaly full screen "okna". Lidem se to nelíbilo, tak místo full screenu to daly do normálních oken, ale to je vše.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy byly tablety hype, všichni tvrdili, že se komplet přejde na tablety, takže MS se tomu podřídil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS se tehdy spíš zbláznil a začal vnucovat vzhled tabletu i pro stále dominující desktop. A bohužel v tom pokračuje. Všechna ta nová menu nastavení ve Windows 10/11 jsou tabletová a dokonce ani nejde mít víc otevřených oken nastavení najednou. Což je naprosto proti koncepci Windows. Navíc to ve Win11 dojebali tak, že po každém nastavení něčeho se menu přesune opět na začátek, takže nastavovat třeba něco v zabezpečení, kde je pod sebou asi 30 položek, je opravdu neštěstí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, a z technologického hlediska je mezi prvními Windows 10 (1507) a posledními Windows 10 (22H2) rozdíl větší než mezi Windows 10 1507 a Windows 8.1. Ale obojí jsou to Windows 10. Dokonce i v GUI se toho za tu dobu změnilo hodně (co nejvíc se toho přesunulo z Win32 GUI do WinUI 2).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ze existuje instalator co ti pri vymene jednoho os za jinej prenese nastaveni, fakt neznamena, ze to je aktualizace.. meni se vsechno od jadra, knihoven az po hw pozadavky..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže při aktualizaci se některé části SW nesmí měnit? A které to jsou? To že se mění jádro je normální. Pracuju v openSUSE Tumbleweed a tam se v rámci tzv. rolling updates mění vše. Ano jsou to postupnější změny, než aktualizace ve Windows, ale v zásadě to je podobný. Vážně věříte, že za těch pár let přepsaly od znova celé jádro, všechny knihovny a kdo ví co? Větší architektonický změny v OS jsou tak jednou za dekádu. No a od doby možnosti postupné aktualizace je jedinou překážkou kompatibilita s HW, ale s tím se asi moc dělat nedá, protože nejde napsat OS tak, že se už nebude dál rozvíjet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

s tvoji logikou bych moch za aktualizaci windows povazovat i prechod na linux, kdyz pouzije nastroje co prenesou nastaveni.. automatizovanej upgrade fakt neni aktualizace..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To s pleteš s migrací.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych vidět jaké nastavení by se dalo přenést z Windows na Linux. Lidi většinou řvou jen kvůli změně uživatelského rozhraní, že něco je teď nahoře, ale bylo to dole. Nebo že okna mají kulaté místo hranatých rohů apod. To ovšem neznamená, že došlo k nějaké zásadní revoluci v celém OS. Vsadil bych se, že kdyby skutečně Microsoft zaměnil svoje jádro za Linuxový, tak lidi budou řvát míň, než když jim změní nabídku Start.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, co je na pozadí nikoho nezajímá. Taky můžeme říct že MacOS je Linux/Unix na pozadí, to ale neznamená že bych takový systém mohl používat, kdežto u MacOS není žádný problém, protože co je za tím je uživateli naprosto buřt.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přepsaný z NextStep na FreeBSD. Žádný linux.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Spíš spojený NextStep s FreeBSD (a trochu i SVR4 a jiné BSD). Prostě Unix. Ale rozhodně ne linux, souhlas

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prechod win - linux nemuze byt brana jako automatickej upgrade. Jedou na rozdilnejch souborovejch systemech. I samotnej OS ma uplne jinou filozofii, dalo by se rict opacnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně někdo, kdo rozumí sw vývoji a nemele bludy. A mínusky lítaj. Tady v diskusi je sw vývojářů asi tolik jako v ruské dumě demokratů. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už se psychicky připravuju na to, že v roce 2025 budu přecházet na linux :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proč ten smutný smajlík? Já widle používám jenom na hry, a jsem naprosto spokojen :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože nevybírám co je lepší, ale co z těch dvou možností je menší zlo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě máte na "výběr" macOS, různé BSD, Solaris/Illumos a co já vím co dalšího. Ale chápu, že lidi volí Windows vs. OS s jádrem Linux (kdo by chtěl Applu platit ty šílené sumy + další systémy jsou trochu hardcore pro obyč lidi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna BSD je vcelku použitelné i pro běžného uživatele, nebo i Haiku OS (nástupce Be OS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus Ubuntu už teď na běžnou práci a windows jen na hry, tak to mám já a jsem spokojen. Jsou lidi, co i ty hry jedou pod linuxem, ale já jsem líný to řešit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se připravovat psychicky? Pokud ti to způsobuje stres, tak to nedělej, Pokud budeš moct přejít za dva roky, můžeš přejít hned, nic tě nedrží. Pokud teď přejít nechceš, nebudeš chtít ani za ty dva roky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Zkouším linuxy ve virtuálu, použitelné to víceméně je. ale že bych chtěl přejít, to ani náhodou. Pořád jsou Win programy, které bych nechtěl nahražovat linuxovými nedodělky, například ZPS X.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už jste slyšel o wine? Většina programů s tím chodí korektně (až na nové hry a nové office)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, upřímně řečeno - Wine je super a jsem rád, že takový nástroj existuje. Ale že by tam vždycky všechno skvěle fungovalo (nemluvě o dopadu na výkon), to bych úplně neřekl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono některé věci nefugují úplně skvěle ani pod Windows.
Hlavně ty, co byly udělané pro starší Windows.

Chtělo by to Wine for Windows.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde je vůle
je i cesta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože ty dva roky určitě doklepu na desítkách (jako fakt nebudu jenom tak ze zábavy přeinstalovávat PC) - uvidím jak bude ale nepodporovaný systém se mi provozovat nechce. Na W11 dělám celkem často, umím v nich pracovat, ale ten styl GUI prostě nemám rád (mimochodem celkem často taky něco řeším na macu a i když v tom systému umím, tak bych ho vždycky nejradši prohodil oknem)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Win 10 LTSC2021 ma support do 2027
https://learn.microsoft.com/en-us/lifecycle/products/windows-10-enterpri...
a kdyz budes kreativni tak IoT verze dokonce 2032
https://learn.microsoft.com/en-us/lifecycle/products/windows-10-iot-ente...
samozdrejme zalezi jak moc lpis na legalite :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak firma si svojí kontinuální neschopností říká o to, že pomalu ale jistě stane minoritní, Google a jiné alternativy OS je zválcují úplně... já osobně jestli to udělají opustím platformu Windows úplně, vlastně mi postupně ubývá důvodu proč jí používat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro běžné činnosti Windows vůbec netřeba, jiné OS zvládají také. Problém bude co zvládají případné aplikace.

Ale že by v oblasti počítačů Google válcoval? Nevidím to, přitom OS od google je asi nejrozšířenější vůbec díky Android zařízení.

Na Androidu, pokud aplikace umí to samé co na počítači, pořád je problém s tím jak celý systém funguje. Už jen třeba přetažení obsahu z jedné aplikace do druhé pomocí drag and drop může být problém, sousta věcí se tak musí dělat oklikou či jiným postupem a časově je to náročnější

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik populace potřebuje kolik aplikací? Většina jednu.

Kdybych zvládal adminovat Linux distribuci, tak je kolem mě možná tak polovina Windows laptopů. Vlastně by jich asi bylo i méně, než macOS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo pořídí nové PC, tak asi ne jen na web a hraní her. Nicméně rok za rokem se spousta věcí přesouvá do online/cloud světa. Když jsi nenáročný Ferda uživatel, tak si bez problémů zedituješ fotky, video, převedeš hudbu do lossy formátu, vedeš kancelářínu... přes nějakou povedenou online free službu. Hry časem taky poběží na serveru jako už dnes běží audio/video streamovací služby Jde o pouze o to, zda budeš v budoucnu chtít platit měsíční poplatky za tyto služby, které časem různé korporáty zavedou u všeho (nebo free verze silně osekají). Jakmile máš vyšší nároky na zpracování kde čeho, specifické výpočty, tak se bez Win neobejdeš, protože alternativy na Linuxu buď nejsou, nebo pokulhávají v oblasti funkcionalit atp.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zpracování kde čeho nebo specifické výpočty se distribuují na vzdálené pracovní stanice, off toho jsou:)
Ale jasně, to jsme v podstatě na druhé straně spektra od "doma si brouzdám".

Samozřejmě existuje množina, pro kterou jsou Windows jediná možnost, ale opravdu to má daleko k obecné "potřebě" Windows prezentované jejich podílem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže vývoj ide dopredu. Stále výkonnejšie procesory, grafické karty, rýchlejšie pamäte. Ale firmy tlačia na to, aby sa pracovné činnosti preniesli do cloudu. Logicky im ide o prachy za poskytované služby. Ale vzniká tu paradox, kedy výrobcovia HW robia stále výkonnejšie počítače, ale výrobcovia SW to tlačia mimo ten predaný HW. Ja chápem, že ľudia by potom kupovali úsporné, málo výkonné PC, ale zanikne potreba zvyšovania výkonu pre spotrebnú sféru a čo potom bude financovať vývoj serverového HW?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Jakmile máš vyšší nároky na zpracování kde čeho, specifické výpočty, tak se .."
Windows nepoužiješ, protože jednoduše .. není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naschvál, já třeba používám velice hojně OneNote. Vyzkoušej si OneNote for Office, OneNote for Windows, pak si to nainstaluj na iPadOS/iOS a na Android.

Nejfunkčnější je verze for Office, for Windows je ořezaná a nyní MS už bez focusu, podobně je na tom funkčně iPadOS/iOS verze stejně jako verze pro Mac, když tu aplikaci pustíš na Androidu, nechceš věřit že je to to samé, nulové funkce, ani blbost jako defaultní font pro novou poznámku si tam nezměníš.

Pak jsou ty omezení systému. Na Windows můžeš používat dost volně drag and drop, ať mezi různými aplikacemi nebo prostě z plochy/na plochu, nebo v rámci průzkumníka.
Zkus si na androidu zkopírovat nebo přesunout soubor z jedné složky do druhé? Přetáhneš to myší? Přetáhneš obrázek nebo text z jedné aplikace do druhé? Často to nejde ani přes CTRL+C a CTRL+V

Musíš nedříve obrázek uložit do souborů v jedné aplikaci, v druhé ho najít a otevřít... Najednou něco co uděláš jedním potažením myší musíš dělat na X kliknutí a je to značně neefektivní a otravné.

Docela pravidelně používám DeX, který je v tomto směru to nejlepší co na Androidu můžeš najít a pravidelně narážím buď na omezené schopnosti aplikací nebo na limitaci toho systému jako takového.

A třeba Linux je pro mě naprosto nepoužitelný systém. Třeba právě OneNote zcela chybí, o jeho integraci s Outlookem a kalendářem pro organizaci času a úkolů ani nemluvě. Však na Linux není ani nativní OneDrive, která používám na Windows, Macu, Androidu, iOS a iPadOS.

Ale Linux má problém sám se sebou. Už jen první a pro mě i poslední věc je. Co je to Linux? Jak vypadá a co umí? Aha, ony jsou tu stovky až tisíce distribucí... která je pro užvatele ta správná? Do smrti nedokážu všechny relevantně vyzkoušet, natož je plnohodnotně začít používat

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Perfektně to k sobě sedí. Člověk pro kterého je one note nejdůležitější SW, tvrdí o linuxu, že je nepoužitelný a neumí si vybrat distro, protože ani netuší, že výběr distra není raketová věda.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tohle se říká už dvacet let a ono pořád nic. Linux to už prý vytáhl na 3% penetrace, slavný a všude tlačený ChromeOS je pod 0,5%. Mac OS je někde nad 10%, jestli se nepletu. Ano, je tady Android, ale zkoušel jste někdo použít ho na desktopu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bomba, doufám, že budou Windows 12 ještě lepší než Windows 11 a hlavně, aby tam fungoval OpenShell.
Já teď na jeden PC dával Win11 a OpenShell funguje, sice ne tak dobře jako ClassicShell na Windows 10, ale funguje a to je důležité.

Co se týká snění linuxových fanoušků, tak hromadný přechod na linux se konat nebude. Ubuntu je definitivně rozbité a s nucenýma Metro (SNAP) aplikacema už se to nedá používat vůbec, Fedora má novou verzi co 6 měsíců, takže na tom je Microsoft ještě dobře. Distra postavená na rolling updates (Arch, Manjaro) je něco jako "Insider" verze Windows, teda nic pro běžného uživatele. Zbývá mimo hardcore distra typu Gentoo už jen Debian, mimo jiný použitý jako základ SteamOS, ale i ten se aktualizuje co 2-3 roky, takže zase asi nelze tím argumentovat proti Windows.
Na Windows je jediný problém a to tlačení nového hardwaru Microsoftem. Už teď Microsoft na Win11 brání používání téměř nových procesorů Skylake, Kaby Lake, Ryzen 1gen. Sice se to stále dá obejít, ale pokud by Micrsoft přitvrdil, může to být důvod, proč začít ten linux používat,ale myslím, že si to Microsoft netroufne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak trochu nerozumím?
Nechceš rolling distra a 3-letý cyklus u běžných dister ti přijde jako problém, když u Debianu s dist-upgrade nebývá žádný problém?

A že řešíš výstřelky Ubuntu... co na to říct? Buď jsi konzerva a používáš konzervativní debian, kde se každá změna musí pořádně zažít v testovacích buildech, nebo žiješ rychlý a nebezpečný život ubunťáckých kaskadérů/pokusných králíků. Je to každého osobní volba.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi se nikdy nerozbilo (samo od sebe) ani rolling distro (Arch). Když se to stalo (2x za 9 let), tak jsem si za to mohl sám. A když se mu nelíbí 3-letý cyklus, může zkusit klon RHEL, třeba RockyLinux nebo AlmaLinux, ty mají stejnou životnost jako RHEL (takže dlooouho) ne?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak lepší, než jedenáctky, to fakt není problém udělat, to jsou snad druhé nejhorší Windows od W95.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Klidně bych se i vsadil, že podobné radikální větičky odzněly i při uvedení Win 10. A předtím Win 8.1. A předtím Win 8, Win 7, Win Vista... :-) ... Z toho by vlastně plynulo, že nejlepší byly Win 98 a od té doby to jde jenom z kopce a dnes už může Wiindows používat jenom pár zoufalců. Pár miliard zoufalců. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, když se podíváš do historie, tak bezpochyby Windows XP a Windows 7 co se týče oblíbenosti vedou (NT4 a W2000 byly taky vcelku povedené, ale nebyly pro hráče). Na hodnocení W10 a pozdějších je ještě brzo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však taky Win10 nejsou žádný povedený systém. Ve Win8 MS doprasil způsob ovládání totálně, ve svém snu o tabletech a dotykovce všude. Na desktopu, což je nejčastější způsob použití Windows, to nefungovalo a tak byl ve Win 8.1 donucený to aspoň částečně vrátit a ve Win10 napravil škodu o trochu líp. Bohužel se na úroveň Win7 už nevrátil a místo StartMenu zase začal prasit Control panely. Mimochodem ani ve Windows 11 stále nefunguje označení záhlaví aktivní aplikace používající nový "metro" styl, což MS rozbil ve Win8. Místo toho je kolem aplikace 1pixelový rámeček, což je při současných rozlišeních opravdu "viditelné" :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro PETY
Mám 11ky na nepracovním NTB na zkoušení, 10ky na PC. No, ale u W95 sis mohl aspoň vybrat, co z windows se má nainstalovat. W11 (22H2) už ani ve verzi PRO (jo, jde to obejít) bez MS konta 11ky nenainstaluješ, podle hesla: my víme, co je pro vás nejlepší, a zkus vypnou telemetrii.... Tak já bych dal nejhorší W11, pak (asi) W98 ME. Ale upřímně, kdybych nemusel kvůli okolí, tak ty 11ky letí. To není paskvil, to je ATRAPA na OS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jestli sis nevšiml, tak některá nová nastavení už nenajdeš ve starých ovládacích panenel a musíš jít do té hrůzy co tam je s desítkama, kde mi přijde že je to každým rokem horší

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Co se týká snění linuxových fanoušků, tak hromadný přechod na linux se konat nebude."

<= Já o ničem takovém nesním - každému co jeho jest 8-) Nicméně souhlasím s tím, že hromadný přechod na Linux se konat nebude. Na to jsou lidé příliš konzervativní a raději budou dál nadávat na změny, které MS přinese do nových Windows, než aby zkusili nějaký Linux.

Slyšel jsi o Linuxu Mint nebo MX Linuxu? To jsou dnes volby pro dříve oblíbené Ubuntu ... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úplne mi stačí čo v poslednom čase stvára ten ich debilní Edge :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 2 roky budou muset firmy začít řešit upgrade Win10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jim MS dá novou LTSC verzi. Nejspíše toho už nejsou schopní po té co diverzifikovali své vývojové týmy na indiány, kleštěnce a teplouše, černochy a uvědomělé feministické tvory s barevnými vlasy, které se ztěží dají nazvat ženami.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Věřím, že vám tady někdo doporučí nějakého dobrého psychiatra. Stačí se zeptat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

@Samuel: Neuvěřitelné, ale některé firmy letos plánují (postupný) přechod na Win11.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co AMD?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a co děti, mají si kde hrát .-) ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zdá se, že pohádka o tom, že Windows 10 budou poslední verzí operačního systému, který už se bude rozvíjet čistě aktualizacemi, definitivně končí." Ta definitivně skončila dávno s Windows 11.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by už pak přepisovači tzv "novinek" neměli o čem psát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že ta pohádka skončila v momentě, kdy Windows 10 dostaly pořadové číslo 10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No AMD by kromě produkce gk a procesorů měli vytvořit taky svůj operační systém.
A bylo by vymalováno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to dělali?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono podpora CPU (ale i GPU) od AMD pod Windows je jako vynálézaní kola:

Nikdy není (u MS) dost času a prostředků udělat to pořádně,
ale vždy je nutno investovat čas a prostředky udělat to znovu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wintel nebol Wintel pre nic za nic. Ked jednemu, alebo druhemu tecie do bot, tak si pomozu.

Cela zmena paradigmatu od Windows 10 na vecne casy a nikdy inak moze byt proste o tom, ze to umoznuje Intelu ziskat naskok tym, ze Microsoft moze AMDcku hadzat polena pod nohy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemuseli by se pořád spolíhat na Mrkvosoft a jeho okna ,které jsou šité na míru Intelu.
Třeba proto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi vědí, jak dopadla IBM s OS/2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD není IBM se správným přístupem a správnýma lidma by to mohl být dobrý počin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj som k tomuto hlupemu nazoru chcel nieco napisat, ale radsej dam len minusko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz dalsi OS Windows, tak rozhodne:

->musi uzivateli dat na vyber mezi klasikou alias WXP/7 ovladanim a duo debilitou W8/10/11(!!!)
->musi mit zivotnost jako Windows 7 cili od roku 2009 po 2020(i v 2023 ale stale pekne jedou)
->nesmi nest prachproste oznaceni Windows 12 ale chce to poradne jmeno/kreativitu

Cili chce to operacni system ktery nam nebude nabizet duo nabidky, ve kterem se nebudou ukájet tvorci na dizajnu a ktery bude servisnima balickama na trhu minimalne 10 let.

Ja si dobre pamatuju na casy kdy Microsoft dokazal udelat u Windows 98 SE prechod z api DirectX 6.1a(!) na DirectX 9.0c, Windows 7 mohli mit klidne podporu cili mohli na nich bezet i posledni DirectX 12 Ultimate, jenomze to by ty zmetky Windows 8, 10 a 11 nepouzival nikdo.

Nebyt nasilneho omezeni DirectX 12(Blizzard si prece jen vynimku u Microsoftu udelal...) a prechodu na posledni verze OS Windows zadarmo, meli by Windows 7 i dnes majoritni podil ve svete OS od Microsoftu a prevazujici zastoupeni na poli OS jako takovych.

Indicka demence se prosto nezapre.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

DX12 na W7 má víc her než WoW. WoW bylo jen první. Ale pst...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je ten počet vyšší než počet prstů nešikovného dřevorubce?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jeste ze mame na vyber.

Po spouste let jsem jsem presel na macOS. Linux a vecny boj s drivery na vsechen mozny HW jsem tak nejak vzdal, proste neni cas na to neustale neco ladit a to i za cenu ze na macOS proste urcite veci nedoladite k obrazu svemu. Widle jsem nechal jen na hry na desktopu a jakykoli dalsi update nehodlam zkouset... Jabko samozrejme ma svoje mouchy (i masarky), ale pro muj usecase aktualne nejlepsi (a to rikam jako sveho casu zaprisahly anti applista)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak s MacOS nefunguje daleko více HW věcí než s Linuxem, takže jsi jen zvolil řešení "peču na to." :-D
A že SW pro Mac je svět sám pro sebe, to je další velké minus. Ale jo, nenáročným uživatelům to může stačit. Jabko má jedinou nespornou výhodu: to málo co umí, tak to mu skoro ve všech případech funguje velmi dobře.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nebo se to prostě umlátí pořádným balíkem peněz za proprietu s logem jablíčka. Pak to jede Plug-In.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To s tym Linuxom a "vecnym ladenim driverov" ja uz povazujem v dnesnej dobe za urban legend. Ano mohlo to platit dajme tomu niekde okolo roku 2010, pripadne este par rokov potom. Dnes ak strcim live USB Linuxu do v podstate akehokolvek x86 stroja, ktory nema HW novsi nez je build toho live USB, bude to chodit. Realne som toto par mesiacov dozadu robil s live USB Manjara a mozno 10timi roznymi nahodne vybranymi strojmi, desktopmi aj laptopmi. Vsetko chodi. Niektore z nich mali dual-boot s Windowsami a taka cerstva instalacia Win 10 na takom napr. Ryzen 3000 HW vyzerala ovela smutnejsie ako ten Linux. Vo widliach ziadna siet, ziadna wifi, ziadna poriadna grafika a ani s USB klucom som nejako vela uspechu nezaznamenal (co je divne). V Linuxe nabehlo vsetko. Drivery som musel stiahnut v Linuxe a injectnut ich widliam az na disk.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

podle mě to technologicky chtějí unifikovat s konzolemi co mají pcie 4. Tudíž bych si z podpory Win12 vyškrtl vše co tuto sběrnici nepodporuje. Tedy až od Intel 11gen a AMD od Ryzen 3000 s deskami pětkové řady. Sice u výkonnějších APU s gen3 to může být mrzuté, ale za rok dva až budou vycházet už budou hodně zastaralé, tam jde vývoj hodně rychle.
Může jít o revoluční systém narozdíl o dosud inkrementálních aktualizací které zas na základech tolik neměnily. Hlavně pořádné využití rychlých ssd a multijader procesoru a větší provázání s gpu by mohlo úplně změnit se zmíněnou AI radikálně funkčnost stolních PC jak je dosud známe.
Jako svého času XP sjednotil systém ze dvou linií tak toto může být podobný ba významnější přelom.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Konzole jsou full PCIE4? No to bych se na to podíval. Někde tam PCIE3/2 určitě taky bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na úložiště jsou v Xbox i PS5 jen pcie 4. Pikantní je že u Xbox po připojení druhého externího Seagate SSD se ta kapacita rozdělí na x2 linky pro každý disk. Tudíž přidání jiného s jen pcie 3 na dvě linky už by mělo slušný dopad. Teoreticky, prakticky tam mají jít jen certifikované disky které to pcie 4 mají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"".. významnější přelom .." To je tak pro nějaký Start-Up.

Microsoft je korporát. Korporáti jedou cestou "mírného pokroku v mezích zákona".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekal jsem bezmyšlenkový hate v diskuzi a nejsem zklamán :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Widnows 10 LTSC

Mainstream support end date
2027-01-12

Extended support end date
2032-01-1

PO-HO-DA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba si přečíst i poznámku malýma písmenkama (The Windows 10 Enterprise LTSC 2021 edition (version 21H2) does not have extended support. It will reach end of servicing on 2027-01-12. Only Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 (version 21H2) will have support until 2032-01-13)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj to se da "poresit" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Microsoft nebude mít zcela jistě prostředky na udržování, záplatování a podporu tří paralelně existujících verzí Windows

Tohle je vtipné. Microsoft k dnešnímu dni na NT kernelu udržuje, záplatuje a podporuje 15 produktů na 11 různých buildech. Z toho je celých 7 buildů LTSC (10+ let podpora) a zde je to 11 různých produktů.

A pak je tu ještě jedna poslední verze WinCE, ale ta končí za 7 měsíců.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Poslední Windows které jsem měl doma byly XP, vím - není se čím chlubit ... Nicméně si umím představit, že čistá instalace W12 bude brát 100-200 GB místa. Stojí to za to? Mě určitě ne. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

záleží co to bude umět a kolik bude nepotřebných aplikací. Ve Win10/11 mi přijde že se nepříjemně inspirovali u Linuxu který jich má v základní instalaci taky hromadu, ale jsou minimálně používané. Nyní mám už několik let zabydlené Win11 a jsou lehce pod 25GB, jen provádím po aktualizacích pravidelné čištění. Tak ikdyby se to zdvojnásobilo a dodaly zajímavé funkce k soudobému hw tak proč ne. Přecijen je pořád základ ve Vistě kde teprve mnohojádra začínala a o AI, masivním počítání přes GPU ještě skoro nikdo neslyšel.
P.S: je dost možné že nároky můžou být brutální jako v případě Vist, ale zase pokud to nabídne efektivní využití hw a patřičnou funkcionalitu. Přecijen víc jak osmijádra už tu máme pěkných pár let. Tak kdyby rozdělili podmínky Win12 do 3 sloupců jako se to dělá u náročných her nedivil bych se - první jako minimum 4c/8t, pak doporučené 6-8 jádra a 12+ jako enthusiast s plnou funkcionalitou AI.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.