Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft v Nizozemsku nechtěně zmínil, kdy přijde Windows 8

Ono se klidně může stát, že Windows 8 bude jakýsi Vista SP4. Nikde jsem todiž o nějaké nové Windows architektuře nečetl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byl bych pro, kdyby se už konečně odhodlali a vydali Windows 8 pouze v 64bit verzi. Spoustu vývojáří by konečně dokopali vydat 64bit verze aplikací a to včetně her, které z toho můžou docela dost těžit. 2 64bit komerční hry na trhu (Half-life 2 a FarCry 1), to je fakt ostuda, když už tu ty procesory pár let jsou a má je snad každý hráč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To přijde samo, jednoduše to vyplývá z marketingového omezení 32bit desktopových windows na pouhé 4 GB paměti. Nikdo si nekoupí systém který nezvládá ani standardní množství paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak treba Crysis je taky v 64bit verzi. Ale pokud je hra navrzena tak, aby si nebrala vic nez 2GB RAM (vetsina her se pohybuje kolem 1GB), tak je zbytecny delat 64bit verzi. Vykon to nezvedne a pro programatory je to prace navic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká práce navíc ? Že by museli dělat dvě verze ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Výkon to nezvedne"?? Cože?? 64bit má 2x tolik registrů (velice rychlá paměť), počítá s 64bit čísly (32bit procesor to musí počítat naněkoliktrát), každý 64bit má zaručeno minimálně nějaký SSE2 instrukce (nebo jiné teď fakt nevim).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už nám pán nevysvětlí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže zapomínáte, že 64bit přesnost a rozsah není téměř vůbec potřeba (proto nikdo s 64bit nespěchá). Naopak je zpracování 64bit instrukce náročně na ostatní části procesoru...a co se týče registrů, tak Phenom II má 16 64bit registrů což lze použít jako 32 32bit registrů a mělo by to jít použít i jako 64 16bit registrů....v nižší bitáži máte násobný počet registrů k dispozici a je otázkou jak to využijete.
Někde jsem viděl test 64bit a 32bit vist a výkon byl přibližně 4% ve prospěch 32bit. A rekordy benchmarků se taky dělaj na 32bit.

Jediný reálný přínos pro uživatele je jen větší paměť pro aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u sedmiček už vycházejí testy ve prospěch 64bit. A nejen testy, ale i praxe. Například nové 64bit Zoner Photo Studio 13 dělá některé věci téměř 2x tak rychleji, než 32bit dvanáctka a o třetinu rychleji, než 32bit třináctka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je i rekce na bans:

Práce navíc to "není". Pokud programují slušně, podle standardu daného programovacího jazyka (většinou C/C++ pro engine), stačí pouze 2x spustit kompilátor s jiným nastavením (popř. dva kompilátory, každý v jiný verzi). Pokud se standardy neřídí a něco předpokládají (např. sizeof(void*)==sizeof(long) či sizeof(int), tak je to ale chyba a takoví programátoři by měli zvážit své schopnosti a jít zametat ulice :-)

Další výhoda není jen použití více fyzické paměti, ale i té virtuální. Engine může být např. o dost zjednodušen paměťově mapovanými soubory (hry často obsahují mraky souborů ať už přímo, nebo nějak komprimované) a nemusí se zabývat čtením z disku, optimalizací jejich udržováním v paměti - o vše se jim postará operační systém, který to dokáže často lépe.

Více registrů je jednoznačná výhoda. Neplatí však to, co řekl Qvoshi. Např. do registru r15 můžete uložit 8b-64b číslo, ale neplatí, že je rozdělen např. na 2 32bit registry nebo 4 16bit. Na to by byly potřeba posuvy a to by nemuselo být rychlé. Ale nic nebrání do 64bit registru uložit _jedno_ 32bit číslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale taky data jsou 2x tak velká a cache procesoru se nezdvojnásobí takže je více cache miss. Přechod na 64bitů některé SW zrychlí ale jiné zpomalí, není to černobílé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS se od dob XP poucil, ze je blbost vydavat plno SP zadarmo a je lepsi je oznacit jako novy wokna a nechat si je zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, systém nových verzí od Apple, ceny od MS? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nový Win nebudou dokud se neobjeví nějaké lákadlo jako DX11 nebo Aero nebo no prostě wow nebo jak to bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lákadel se dá nevymejšlet tisíc a jedna ale v MS jsou asi prd vizionáři, okna vypadaj defacto furt stejně. Taky si MS vláčí na noze kouli v podobě stupidních uživatelů kvoli kterým musí být všechno jednoduché jak facka (a stejně to často nestačí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zato linux má za sebou zástupy chytrejch :)
Ať se vám to líbí, nebo ne, právě ta cílová skupina, o které mluvíte, je příčinou úspěchu Microsoftu. Taky z toho nejsem dvakrát nadšen, ale co nadělám ... nic. Bohužel. Protože lidská hloupost je nekonečná, skytá největší potenciál pro výdělek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marně se snažím v příspěvku od mamlasos1 najít něco o linuxu.
WIFTe, ty máš nějaký mindráček z linuxu? :-)

Jinak souhlas... nejvíce se vydělává na lidské...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nenarážel jsem primárně na Linux, ale na počty uživatelů a jako nejlepší kontrast v tomto porovnání mi vytanul na mysli právě Linux. Já s linuxem žádný problém nemám (protože ho nepoužívám) :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víš, všichni uživatelé PC nejsou tak chytří a dokonalí jako čtenáři DIIT. Už mi to pohrdání normálními lidmi leze docela krkem. Pokud někdo neumí pracovat s PC nebo se nechce zatěžovat linuxovými zhovadilostmi, tak je automaticky stupidní? Pro mě je naopak stupidní člověk, který takovou blbost napíše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady si někdo domejšlí slova co jsem neřekl a pak z toho něco vyvozuje a ještě uráží.

-O linuxu jsem neřekl ani slovo jsem uživatel MSW
-O své dokonalosti nejsem přesvědčen, viz také můj nick
-Mám zkušenosti s běžnýma uživateli z lidu a ti hloupí jsou, alespoň přes počítače a to tak že totálně, pletou si flash player s flash klíčenkou... aj. (toto není legrace)
-Nikým nepohrdám jen konstatuji fakta

Zamysli se nad sebou. Já to dělám furt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukulele trolluje, nemá cenu se s ním dohadovat. A to jsem mu zase omylem klikl na oranžovou ručičku. Mělo by se to dát nějak odvolat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že si někdo plete flash player s klíčenkou prostě neznamená, že je ten člověk hloupý. Nad tím se také zamysli, až se budeš zase zamýšlet. Nesouhlasím s tím, že každý se musí vyznat v počítačích a pokud ne, tak je to blbec, hlupák a debil. A pokud tento můj názor nějaký slaboduchý čtenář (viz níže) nazve "trollováním" (nesnáším tyhle převzaté výrazy), tak je mi to úplně jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeň mi všude naklikat mínusy, i u těch příspěvků který jsi nečetl XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, mám u zákazníků uživatele, kteří neumějí zkopírovat soubor z jedné složky do druhé, ale jsou to špičkoví konstruktéři, jejich IQ i plat jim můžeme všichni leda závidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však já jsem rozlišil že přez počítače. Nikdo nevrdí že člověk musí být blbý univerzálně. Na druhou stranu je obsluha PC dobrý test analytické inteligence, že je někdo neznalý ještě neznamená že když je chytrý že si nedokáže poradit, vyhledat si problém na netu nebo se alespoň inteligentně ptát na radu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Činíš čest svému nicku. To, že se Windows nemění je známkou dobrého počátečního designu, ne naopak. Časté změny jsou kontraproduktivní, kolik lidí prskalo jen při přechodu z XP na VISTY. A co ma znamenat ta koule v podobě stupidních uživatelů? To má snad MS dělat software jen pro mamlasy, s mamlasovským ovládáním? To je trošku stupidní idea, že? Software se vždy dělá tak, aby jej mohlo ovládat co nejširší spektrum uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To, že se Windows nemění je známkou dobrého počátečního designu" Který MS okopčil ? "Časté změny jsou kontraproduktivní" změna je život, i windows se neustále mění, MS to jen dělá tak aby místo jednoho revolučního systému prodal čtyři generace a vydělal na tom čtyřikrát víc. "To má snad MS dělat software jen pro mamlasy, s mamlasovským ovládáním?" Tvrdím něco takového ? Naopak jsem navrhnul na serveru zive v diskuzi pod článkem o w8 vylepšení která vycházejí z již zažitých potřeb uživatelů, jestli chceš dohledej si to.
Ještě něco ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co myslis tim "okopcil"?:)) Snad ne to ze ten od koho to "okopcil" to preci "okopcil" od nekoho predtim, ne? Nebo to uz si nepamatujes?
Zjevne asi ne. Takze trosku argument jak noha od kravy...

ad "prodal ctyrikrat": koukam ze pro tebe ze se nemeni design oken tak se nic nemeni ani uvnitr... Asi fakt nebudes mit daleko k tem uzivatelum co si pletou flashku s flaskou...
Vis co? Stahni si kazdy den nejaky novy hezky motiv a budes mit pocit ze jsi si zadarmo koupil kazdy den novy OS.
Vsichi budeme happy - ty sem prestanes psat takovy blbosti a mi je neuvidime...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám že se nikdo neobtěžuje číst ty navrhovaná vylepšení... tak si plivněte, aspoň se vám uleví. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych nevidel ani tak problem v MS, ale spis v tech uzivatelich.Proc by MS pridaval urcite ficury, ktere ma konkurence uz sto let, kdyz ho k tomu nic nenuti?Jenom by si pridaval praci.Dokud ty jeho produkty pudou na odbyt, tak se nic moc nezmeni.Jakmile se to prestane prodavat, bude muset s tim neco delat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevsiml sem si moc veci ktery jsou jako "ficury" pridany v nove verzi windows. zato jsem si vsimnul ze v nove verzi windows tech "ficur" co byly v xp zmizelo docela dost.

navic kam se ted dostanu po 10 kliknuti jsem se v xp dostal 5 klikama a v 98kach dokonce dvou klikama,,, tomu fakt rikam pokrok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vsimni si, ze prodlouzeni cesty pres prokliky se ve widlich tyka skoro vzdycky nejakyho nastaveni. Vetsinou jde o snahu schovat nastaveni pred uzivatem (aby neco nerozbil) a nebo vic fragmentovat volby, aby se v nich neztratil (navic vidi naraz min veci, min jich rozbije).
Klasicka ukazka je novej control panel v 7kach. Za ty velky sdruzeny ikony s podnabidkama bych nekoho v MS nejradci zardousil, ale kdyz bude chtit BFU najit nejakou volbu, tak ma v novym rozlozeni vetsi sanci. Videl jsem to na vlastni oci, lidem kupodivu ty novy panely vyhovujou. Zato vysvetlit jim, ze uz neni v exploreru tlacitko "o uroven vyse", to je boj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zasadni chyba je v tom, ze oni zkusili udelat jedno univerzalni rozhrani pro nastaveni, ktery ma vyhovovat vsem. Jenomze to je pitomost, protoze prece se tim samym nemuzou zavdecit jak zacatecnikum, kteri vidi pocitac poprvy, tak zkusenym uzivatelum, kteri si s Windows hrajou uz od verze 3.x.
Celou dobu zadny zasadni zmeny nebyly. Az v XP se zacaly objevovat prvni naznaky zjednodusovani, ale v podstate to furt byl styl "slozitych" nadupanych nastavovacich dialogu. Ano, pro zacatecniky to asi uplne privetivy nebylo, takze snaha o zjednoduseni je pochopitelna. Jenomze provedeni je priserny. Oni proste vzali to co tam bylo driv a misto prepracovani to jen obalili dalsi vrstvou navic, aby to zacatecniky tolik nedesilo. Vysledkem je, ze je v okne nekolik "uzivatelsky privetivych" odkazu, ktery ale vsechny otviraji jeden a ten samej nadupanej dialog (totoznej s tim z XP), jen pokazdy prepnutej na jinou zalozku. Takze zacatecnik z toho stejne nakonec je divokej. Ale navic tim zaroven uplne zbytecne obtezujou pokrocilejsi uzivatele, kteri se ted uklikaj k smrti, protoze ta pitoma "privetivost" nejde vypnout.
Resenim by byly dva oddeleny systemy nastaveni a nechat uzivatele vybrat, kterej chce pouzivat. Pokrocilej mod by byl ve stylu "celej system lze nastavit v deseti nadupanych dialogovych oknech". A pro zacatecniky neco jako "jedna volba rovna se jedno okno, aby toho na uzivatele nebylo moc".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však v W7 existuje "GOD" mod, ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta uzasna vec, ktera otevre okno, kde je asi ctyrista odkazu na ruzny nastaveni? Pricemz samozrejme to, ze klidne deset odkazu otevira furt jedno a to samy okno, je naprostej standard. Pripadne smerujou na ty jednoucelovy dialogy, kde nejde nic poradne nastavit. Tak takhle si to opravdu nepredstavuju a marne premyslim, komu tenhle nesmysl muze vyhovovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne ... napisem do vyhladavania vpravo hore co hladam (napr. "disk") a ono to automaticky ponukne nastavenia suvisiace s diskom. Je to rychlejsie ako listovat ikonkami, scrollovat a hladat ocami "kde tie prekliate nastavenia particii su ... aha, computer management -> administrative settings -> disk management" ci kde to bolo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale muzes uplne stejne napsat do vyhledavani v Control panelu, nebo dokonce primo do Start menu. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak ja nevim, pokud se nekomu neco nelibi tak si muze udelat vlastni slozku, tam si nahazet odkazy jaky chce a rikat tomu treba ninja control panela a bude tam mit presne to co chce a tak jak chce. Zakladni rozhrani vyhovuje zacatecnikum ktery tohle udelat neumej. Tak co je za problem?

Navic pokud se nekomu nelibi Library a Homegroup v pruzkumnikovi, nic mu nebrani to odtamtud odebrat, na netu je navodu spousta, vetsinou staci pozadovane zmeny hazet do .reg souboru a ten pak spustit po kazde reinstalaci windows. Fakt nechapu ze si tu lidi stezujou na system zpusobem "ted mi trva o 5 kliku vic nez si zmenim pozadi plochy" tim se charakterizuje kvalitni OS?

Advanced user si muze napsat skript na zmenu plochy, nebo naprogramovat aplikaci, nebo udelat zastupce nebo stahnout program ktery meni pozadi plochy kazdy 2 a ctvrt minuty, nove pozadi stahuje z nasy - snimky vesmiru a kdovico, podobne je to s ostatnima featurama windows, advanced user si dokaze system prizpusobit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to se stalo s Vistama, MS zareagoval a máme tu W7.

Třeba se ty osmičky přeskočí tak jako Visty ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Win8 jsou jiz hotovy, ted to bude jen dva roky trvat az tam zanesou patricny mnozstvi chyb aby to konecne mohlo na trh

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toho bych se nebál, jistě mají v týmu spoustu kvalifikovaných programátorů, kteří se o dodělání chyb postarali už v průběhu tvorby ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klídek, open source má pořád náskok...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V OpenSource je problém, že tam ty chyby můžeš hledat i ve zdrojáku, u uzavřených aplikací pouze studováním disassemblerované binárky nebo při jejím běhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.