Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft v tichosti zařízl Xbox One, už koupíte jen S / X

Xbox One se nedožije svých čtvrtých narozenin. Microsoft v tichosti ukončil prodeje konzole, která šla na trh konce roku 2013. Případní zájemci si musejí zvolit alternativu mezi novými modely…

Xbox One slaví narozeniny 22. listopadu. Právě k tomuto datu byl v roce 2013 vydán. Do čtvrtých narozenin mu tedy zbývaly jen necelé tři měsíce. V České republice a některých dalších zemích šel na trh o necelý rok později, 2. září 2014. U nás tedy o pár dní neoslaví ani své třetí narozeniny. Microsoft v tichosti ukončil prodeje, patrně došly zásoby čipů a komponent, přičemž s nadcházející novinkou (Xbox One X) a současným modelem (Xbox One S) nemá smysl držet původní verzi při životě.

Pomineme-li případné sběratele nebo nostalgiky, nebude zřejmě klasický Xbox One nikomu chybět. Xbox One S je po všech stránkách adekvátní náhrada, která navíc přináší několik bonusů navíc - menší proporce (o 40 % nižší objem), nižší spotřebu díky optimalizovanému 14nm jádru a také podporu nových formátů videa, což v kombinaci s osazenou mechanikou dělá z eSka plnohodnotný přehrávač 4k videa, které podporuje včetně 10bit hloubky a HDR.

Náhradou, ve smyslu top modelu řady Xbox, se stane Xbox One X, jehož prodeje budou odstartované 7. listopadu (předobjednávky Xbox One X Scorpio Edition jsou již vyčerpané). Microsoft evidentně nechce držet paralelně linky pro výrobu tří modelů, a tak původní verze uvolňuje pozice Xku. To by mělo být několikanásobně výkonnější než jeho předchůdce, a tak se - s trochou štěstí - svých čtvrtých narozenin i dožije.

Pro úplnost můžeme zmínit, že podle některých nepotvrzených zvěstí plánuje Sony na konec roku 2018 vydání páté generace Playstation, která by měla po letech opět nabídnout samostatné GPU. To by mohlo znamenat leccos - například, že GPU i CPU budou pocházet od různých výrobců, ale i to, že GPU bude výrazně výkonnější (a tedy větší) než bývá u konzolí běžné, takže se pro zvýšení výtěžnosti vyplatí oddělená výroba.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Microsoft v tichosti zařízl Xbox One, už koupíte jen S / X

Čtvrtek, 31 Srpen 2017 - 21:02 | Karáš Svorka | Ano.
Čtvrtek, 31 Srpen 2017 - 17:11 | Waffer47 | Ja si myslel ze vyrobu puvodniho One zarizli jiz...
Čtvrtek, 31 Srpen 2017 - 09:24 | Hrdina | Je na konzolích porno? Jsou tam viry?
Čtvrtek, 31 Srpen 2017 - 09:20 | petr22 | On staci ten konec - "uz koupite jen SEX...
Čtvrtek, 31 Srpen 2017 - 08:28 | RedMaX | "Microsoft v tichosti zařízl Xbox One"...

Zobrazit diskusi