Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft vydělává na Androidu 2 miliardy dolarů ročně, aniž by hnul prstem

Vždyť Meego, Tizen i Firefox OS také používají Linux, tak to si v tomhle ti výrobci moc nepomůžou, ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze Mozilla nekde tvrdila, ze problemove casti, kterych by se to snad mohlo tykat, nepouziva.
Je blbosti Samsungu, ze Microsoftu plati a tady souhlasim, protoze nic nenasvedcuje tomu, ze by za Tizen neplatili. I kdyz je to otazka, protoze Tizen podporuje Linux Foundation a tam mozna bude velka sila ukazat Microsoftu dlouhej nos. U Androidu je ten problem, ze Google od toho dava ruce pryc a Samsung sam proti nim jit nechce.

Co se tyka samotneho linuxu, tak nevim o tom, ze by nejaka vetsi distribuce platila vypalny, takze pocitam, ze za Ubuntu Touch se platit nebude.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto nejznamejsi je SuSE / Novell. Dneska uz spise méně znama, svého docela Majoritni distribuce pro profesionály (poskytovani opravdove profesionalni podpory tu firmu zivilo dlouha leta). Ale obvykle plati spise profesionalni firmy, které mají vlastní "linux based" reseni a vydelavaji na nem peníze.

Canonical ani Red Hat neplati - nicmene Red Hat ma nejakou dohodu s MS o vymene casti patentu a několikrát dokonce spolupracovali při obrane proti patentovym zalobam - takze tam to bude hodne o neveřejných dohodách.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neměl bys víc info o té spolupráci Red Hatu s MS ohledně patentů? Že spolupracují ohledně virtualizace vím, ale i s patenty? Pokud mě paměť neklame, tak to MS zkoušel s tím výpalným, když byl ten boom a ukecali Novell/SuSE (a další) tak to zkoušeli i na Red Hat a ten je poslal slušně do prd*le. Proto mě zajímá pozadí tohoto trochu víc, jak to vlastně bylo/je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano poslal ;-))
No a nesli spolu, ale proti sobe viz kauza SCO, kterou financoval M$, pokousel se potopit linux nez toho, aby ohrozil svoje patenty ...

A to fiasko, kdyz se oficialne zjistilo, ze SCO UnixWare je ukradeny linux ;-)) ... ale kazdy to vedel ... kdysi to zkouseli i na freeBSD ... a taky jim dokazalo, ze kradli.

No a ta sranda, kdyz nikdo nevedel co dela include (.h) ktery nikdo nepouzival a nadto byl nefunkcni ... ukazalo se, ze jej nasal sam Linus, kdyz se ucil programovat ... a zapomnelo se na nej ... a SCO okopiroval i jej, tedy vlastne ukradli, nebot nesirili UnixWare kernel pod GNU ... coz byl myslim kernel 2.0 nebo 2.2 ;-))

Jedine co si M$ s RH mozna vymenily byly prave ty virtualizace a tam pokud vim neslo o penize, ale hlavne o pristupy ke specifikacim.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1,5 milionu aktivaci za den=>550 milionu za rok=>asi 4 dolary za pristroj. V clanku mate uvedeno 200kc, coz odpovida 10 dolarum.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

boze...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V souvislosti s temi levnymi androidimi udelatky by bylo zajimave napsat clanek, kolik z ceny jde skutecne vyrobci a kolik delaji poplatky za vsemozne licence a prava, tj vse mimo samotny hw. Priklad: androidi udelatko za 2k, odectete dph, clo, (mozna i marzi obchodnika, ale to se tezko zjistuje), poplatek za elektroodpad, vypalne z flash pameti, vypalne microsoftu, vypalne za mpg2 a vc-1, pripadne dalsi kodeky (dolby apod.), vic mne ted nenapada (mozna licence arm architektury ? :))
Neco takoveho bych si rad precetl. Treba z toho vyjde najevo, ze za tech par susni co z celkove ceny vyrobce dostane se po zaplaceni internich nakladu nevyplati delat nejakou lepsi softwarovou podporu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proto se to vyrabi na lince v cine, aby kazda minuta pracovnika nad přístrojem stala 1 USD, coz po patnacti stanovištích udela 15 dolaru ... a ne 120 jako v evrope ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle by mě taky docela zajímalo, a klidně třeba i v jiných oblastech.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je mi zase jednou o pulnoci desna Jezkovina! "Bla bla plac plac hnusny microsoft plac brbli skvar a tisicilety krevety!"

"Obrovska hrozba" - usmevne, sice priznali, ze jim roste zajimava konkurence, kterou je třeba sledovat a hlidat, ... ale jen paranoidni mysl muze toto videt jako "obrovskou hrozbu"... nebo mozna ještě psavec skoly blesku.

"Šířit informace" - ano, pakliže si nepreje aby jeho patenty byly precedentne porusovany v nejvetsim Open Source projektu zacne "sirit informace" ... a ani dramaticky zvoleny slovnik z toho neudela něco pokoutneho ci zlověstného.

"Neprokazal" - a co ze by mel prokazovat? Třeba to, ze vlastní tak trivialni napad jako kontextova nabídka a ze jej v GUI linuxových distribuci stejne jako v Androidu vidame ... to je třeba prokazovat? Pokud existuje nejaka nejasnost, pak to je konecny seznam všech patentu, které Linux porusuje ... tento seznam, pak zrejme existuje v jednanich mezi MS a platícími spolecnostmi, presto zrejme není zverejnen.

"Neukazal časti zdrojových kodu" - ano, blbeckum, trenerum pudlu a kojicim matkam je pry neukazuje. Ostatne on nikdo netvrdi, ze patentovane myslenky musí jaksi byt i soucasti existujícího reseni - stejne jako MS nechodi a nerika "okopirovali kod nasich Windows".

"Neuspesne Windows Phone" - opet usmevne, prodava se, zije, roste ... ale ego malého kluka to neunese a tak musí napsat "jak moc OBROVSKY to je fail". Asi tak obrovsky, jako ta linuxova hrozba ...

95% zisku - ano, když někdo investuje vlastní vyvojove kapacity aby něco vymyslel, nebo vezme vydelane peníze a zaplati za myslenku jinému vyvojari ... není preci krasne, ze se naklady zaplati a zacne to generovat téměř cisty zisk? Po tom preci touzi každý podnikavy clovek ne? Proc si hned sedat na zadek a rikat "fuuuj, hnusak, vydalava prachy! Odporne!" (volici pana Zemana mají z této logicke úvahy omluvenku)

"Aniz by hnul prstem" - pravda, patenty, cesta k jejich vyvoji nebo k jejich koupi je doslova "nehnout ani prstem". Oni se totiž všechny dobre, jednoduche nebo ty dabelsky slozite myslenky ocividne rodi na strome, kde je opecovavaji kouzelne ruzove opicky ve fracích a rozdavaji je hodnym a cestnym lidem za snahu při instalaci Linuxu.

A moc pekny zaver, vstal sem ze zidle a tomu skvaru jsem zatleskal ... protože jsem si uvedomil, ze společnost Google ocividne není NSA-Poklonkujici ačkoliv jeji vlastni primarni aktivitou je presne to same co je na NSA tak protivne - smirovani lidi. A ze koupi androidiho zarizeni, nasypeme dobrovolne Googlu miliardy do kapes, z nakupu aplikaci na jeho storu ... v porovnani s cim jsou 2G vcelku drobnym penizem.

Tizen a Meego pak peníze do kapes osklivym spolupracujicim velkofirmam rozhodne nemůže sypat(sedni Intel, lehni Samsung, tak jsou hodny kluci, aport!).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo. Taky mě to pobavilo, co zase vyplodil :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sám používám Android a Linuxu jsem taky přičichl (bohužel měl jisté problémy kvůli kterým se stal pro mě nepoužitelným - ani jeden kancelařský balík pořádně nefungoval, ale o tom třeba jindy :). Proto se nepovažuji za fanatického příznivce ani jedné strany.

A o víc mě podobné články rozčilují! Nechápu, že někdo, kdo dokáže tohle napsat ještě pracuje v tomto médiu. Já být jeho nadřízeným, tak už má po prémiích. V článku jsou jen a pouze jeho osobní názory nepodložené fakty a ještě je většina názorů chybných.

Setkávám se s lidmi, co si myslí, že co je psáno na internetu je pravda...pokud si přivlastní ale tuhle "pravdu" pak z nich budou hlupáci pro ostatní až se o tom budou bavit třeba v hospodě. Nedělejte z lidí hlupáky prosím.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zato tv nova a spol hlasa cistou pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl Sherlocku, objektivní pravda neexistuje. Existuje jen osobní názor na nějakou věc, výklad a fakta. To že tě to rozčiluje, je jen důkaz, že do nedokážeš hodnotit bez emocí, čistě rozumově. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jaký k tomu použil "objektivní" obrázek. Mimochodem divize XBox není ztrátová, ale veškerý zisk se investuje do dalšího vývoje. Je to jen hra s čísly, prodej obsahu pro XBox je ziskový.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zasa dalsi "kvalitny" clanok, kus kvalitnej novinarciny ehm.. Sice neviem co chce tento vykrik do tmy povedat ale dobre.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prostě chce přesvědčit čtenáře, že Microsoft je špatný, áno. Stačí se jen podívat na výběr titulní fotografie, která nemá s obsahem článku moc společného. Z bývalého kvalitního webu cdr.cz, který se nesmyslně rozdělil na dva se stává bulvár.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pekny clanek na dobrou noc, diky, ja myslel, ze niz uz to nejde:o)))

"Nejistota vyvolává pochyby a strach a tak mnoho výrobců Microsoftu platí ve slepé víře, že jím šířené tvrzení o patentech je pravdivé." ... tohle je skutecna perla .... to pude na lamera:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechces misto psani podobnych paclanku vyzkouset radej tohle na svem monitoru?:o)
http://www.youtube.com/watch?v=zL_HAmWQTgA

P.S.: Ja jen doufam, ze tohle delas kvuli nejake ctenosti nebo neco a stydis se za sebe .... nebo jsi fakt druhy hulan^3?:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je ti doufám jasné, že kdyby tady byla anketa, kdo se za sebe má víc stydět, jestli ty nebo David Ježek, tak by jsi měl velkou šanci vyhrát :-D

Já ti fandím, máš můj hlas!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro Ježka by hlasovalo víc lidí, než si myslíš :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka ale je, jestli víc než pro BTJ, kdyby si měli lidé vybrat jednoho z těch dvou, ne jestli víc než si já myslím (a navíc ty prd víš, co si myslím :-)).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

TIhle agresivní Linuxáci, co kolem sebe kopou jak malé děti, když jim seberou hračku začíná štvát čím dál tím více lidí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

My, co jsme nohama na zemi, víme, že agresivní jsou i "Windowsáci" a Mac OS uživatelé, takže co bych ukazoval prstem zrovna na Linuxáky. Nikdy jsi nečetl článek vyloženě o Linuxu, kdy tam v komentářích byly hlášky jak je Linux na hovno a že nejlepší systém je Windows/Mac? Já ano, a to šlo třeba jen o nevinné recenze distribuce, kdy se nic nesrovnávalo s ostatními platformami. Takže nemám iluze o žádných uživatelích, všude se najdou kokoti, poslední dobou mám dokonce pocit, že uživatelé Windows začínají být nejagresivnější (je těch uživatelů nejvíc, takže na ty idioty a německé turisty mezi nimi narazíš všude).

Takže jestli někoho štve zrovna "agresivní Linuxák", tak má dost omezený pohled na věc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Agresivní jsou jen agresivní pitomci. :-) Nikdo si moc nechce rozšiřovat obzory a mnozí tak kopou za svůj tábor až to bolí. Člověk s rozhledem zkusí všechno, může k platformám mít objektivní nebo subjektivní výhrady (které jsou pochopitelně ovlivněny tím jak dlouho to zkouší a jak hluboko pronikl), to jo, ale nedělá z lidí s opačním názorem retardy.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nj, jenomže pod tímhle nesmyslem je podepsaný militantní user Linuxu Ježek a ne Windowsák nebo MacOS to zaprvé ;) A zadruhé se tu podobné výlevy neobjevují poprvé čím imho Ježek nenaštve jen ty Win/OSX usery, ale začne štvát i usery Linuxu, kteří zdaleka nejsou tak militantní jako on. Prakticky to samé začala dělat Anička ikdyž to z počátku bylo velmi příjemné zpestření...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však ano, ale pod militantními články/komentáři o jiných platformách jsou podepsaní militantní uživatelé konkrétních platforem, nerozumím tedy, kam tím míříš.

Články od Aničky nečtu, protože jsem nikdy nepochopil, co chce vlastně "básník říct". U Ježka to jde alespoň pochopit a tu omáčku kolem se snažím nevnímat, stejně tak jako u podobně psaných článků o jiných platformách. Přesto bych se nenavážel zrovna do něj, jako do nějakého agresivního zastánce Linuxu, když to je vlastně standardní chování na všech stranách "barikády". Možná je Ježek agresivní je, ale to pomalu každý druhý. Každý má svůj důvod proč používá konkrétní OS a každý má tendenci tvrdit, že ten jeho důvod je ten nejlepší, jinak by vlastně neměl důvod používat zrovna ten konkrétní OS :-) (to je strašná sračka tahle věta ;-), ale je to tak - jinými slovy by člověk popíral své vlastní rozhodnutí používat konkrétní OS).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já se bavím konkrétně o diit.cz kde podobných článků od stejného autora kopajícího do win/ms není nouze. Občasné kopnutí určitě neublíží, ale když je to napsané takhle lamersky (1 a 2 odstavec je prakticky stejný, ale asi jsme pro Ježka dementi tak nám to napíše 2x, MS Entertainment Devices smícháme dohromady s MS atd.). Fušeřina jedna báseň, ale hlavně aby to za každou cenu vypadalo, že je MS totálně neschopný protože prodělává i na Xku (a hodíme sem numera z dob kdy každou konzoli dotoval :))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Každopádně to tady dělá Ježek, nikdo jiný. Vzpomeňme třeba na totální prolhaninu kdy napsal jak MS vydal Office na Linux :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Richmonde, pokud se ti diit nelíbí, tak nechápu proč to čteš a ještě máš tak extrémní potřebu ho pořád komentovat. Nemusím nutně souhlasit s názorem Davida, nicméně rozhodně si nemyslím, že bys byl v jakémkoliv ohledu osvícenější a měl z mého hlediska právo ho kritizovat.

Pokud chceš vykřikovat tak striktně negativní názory na tohle médium, prosím aby ses zaregistroval pod svým plným jménem a příjmením, pak budu přikládat tvým názorům větší váhu.

Pokud to neuděláš, ber to tak že tohle je "náš obývák" a nepříjemnou návštěvu máme právo z toho obýváku vyprovodit pryč..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase štvou agresivní windowsáci, kterých se, jak procházím různé diskuze, vyskytuje daleko víc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal výš, to je dáno asi tím, že Windows má mnohem větší zastoupení, penetrace idiotů bude ale asi zhruba stejná :-) Zrovna BTJ je taky dost agresivní, jen jsem ještě nezjistil, na kterou platformu, ale vypadá to, že nejvíc na Ježka :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, Davida Ježka nemá vůbec rád (ale může jen šoupat nohama, protože sám tady díky jeho agresivním příspěvkům taky nebude dvakrát oblíbeny), a obecně nemá rád cokoliv, co nepochází z dílny Microsoftu a úplně nejvíc cokoliv kolem linuxu nebo opensource obecně. Asi každému to občas v nějakém návalu emocí ujede (ať už je na jedné nebo druhé straně), ale u něj to je pravidlem, bohužel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já autory na diit nějak nerozlišuji, poznám, kdo co psal, protože někteří mají fakt osobitý styl, zvlášť pokud jde o Davida Ježka, ale na druhou stranu mám diit rád obecně, protože tady berou v potaz všechny platformy a není to jenom zaměřené na jednu. Každá má co nabídnout a rád si přečtu o všech, co zajímavého a nového.

Ježkovi vlastně můžu jen děkovat, že tady občas něco napíše o Linuxu a není to jen článek o Windows jeden za druhým (občas BSD - o něm ostatně také psal posledně David Ježek). Někdy to se svou láskou k Unixu/Linuxu možná přežene, ale z článku si já beru to, co mě zajímá, ne že potom rýpu do všeho toho ostatního, jak někteří jiní tady. Však ať se BTJ, když tak rád sepisuje romány, přidá. Já si roli redaktora už užil a vím, že se člověk nezavděčí všem ať píše sebeobjektivněji chce. U BTJ jde vidět, že nikdy netvořil, jen rýpe, ostatně hezky svůj hate předvedl pod každým článkem o Steam Machines.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že v rovině obecného čternářstva by se asi David měl trochu mírnit v tom, jak píše (i když mně to třeba nevadí) - aby to bylo pojaté víc objektivně, což by se asi na kvalitní odborný server hodilo, ale na druhou stranu je taky fakt, že vždycky někdo bude prskat (a jak již tady bylo zmíněno, možná je to záměr, aby bylo víc peněz z reklamy).

Psaní o jiných platformách než jen windows je určitě v pořádku, protože o windows se článků všude válí tuny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw ... ac je to strasna kravina, to video je docela super :-D Miluju když me trivialni a jednoduche věci dokážou pobavit .... smarter every day

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto podle mne není špatný názor, že kdo má doma něco od Androidu, má k tomu 1x libovolné Windows zdarma

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když čtu komentáře, tak se tu ztrhla pěkná kritika pana Ježka. Nicméně dost nechápu proč vlastně. Že se trošku rozohnil nad zprávou Business Insideru, že nás zákazníky, kteří nechceme mít s MS nic společného, Microsoft bezohledně okrádá o dvě miliardy dolarů ročně? Mě to také naštvalo a rozhodně mě netěší, že jsem jim přes Samsung také přispěl. Jediný způsob, jak bych Microsoftu chtěl dávat svoje peníze jsou eurocenty ládované do dvouhlavňové brokovnice podávané rektálně.

Nicméně zpět k článku a jeho kritice.
Všechno co je tam napsané jsou fakta, ačkoliv podaná trochu emocionálně. To, že se MS rozhodl bojovat proti Linuxu FUDem a že je Linux a Free software obecně pro molocha MS hrozbou je nezpochybnitelný fakt - ostatně to jsou slova samotného MS vycházející (nejen) z v článku odkazovaných dokumentů.

Informace týkající se nikdy nezveřejněných, takzvaných patentů, což mi v případě SW patentů, které jsou naprostý nesmysl, skutečně neleze z pusy jsou fakt a jediný důvod, proč to MS prochází je naprosto otřesná úroveň amerického soudnictví, kdy sice nemusíte mít pravdu, ale pokud máte dostatečně velkou hordu právníků a kupu peněz (což MS má), tak vás utahají k smrti. Nicméně ať jsem objektivní, k tíži velkých firem jako Samsung přispívá, že by měli na to se MS postavit, ale raději kolem SW patentů udržují status quo, místo aby to rozsekli a s tímto patentovým nesmyslným hell se skončilo.

Další tvrzení, že Windows Phone je tragicky neúspěšný je rovněž fakt a zatímco na něm MS prodělává stovky milionů, možná miliardy (a ne, pár pod cenou prodaných Lumií to vskutku nevytrhne) a stejně tak třeba na Xboxu, tak z Androidu jim za nic plynou obrovské peníze, kterými tuto svoji neschopnost nabídnout trhu schopné mobilní řešení sanují.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No možná tenhle článek měl být označen jako zápisek blogu. Ať už s obsahem souhlasím nebo ne, forma se mi nezdá zrovna vhodná.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak abstrahujme od formy a bavme se o obsahu - zda sw patenty jsou nesmysl nebo nikoliv.

Osobně jsem též názoru že ano, protože se postupně zvrhly na patentování naprosto běžných postupů a běžných řešení. Rozvírací menu? Patentováno. Tlačítko start/stop? Patentováno. Ikony? Patentováno. Zoom in - zoom out? Patentováno. Kulaté rohy? Patentováno. Fonty jistého typu? Patentováno. Multitasking? Patentováno. Monotasking? Patentováno........proboha co je na tom k patentování?

SW patenty nejsou ničím jiným, než způsobem jak zabrzdit vznik a rozvoj potenciální konkurence. Místo aby firma A vymýšlela nová řešení, odstraňovala bugy a hledala díry na trhu (což je pracné a nejednoduché), programátoři pod vedením právníků hledají, jak by bylo možno konkurenci u soudu zničit. Případně z ní vylámat prachy....

Výsledkem je, že prosperuje ne ten, kdo je nejlepší, ale ten, kdo umí do svého portfolia soustředit nejvíc patentů......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že nelze patentovat již zveřejněnou věc (ikony, menu atd.) a tyhle věci jsou s námi navíc snad přes 30 let (patentovat šlo max na 20).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je prave to, ze dneska je pro hodne lidi dulezitejsi forma nez obsah.Nebo-li heslo dneska je, navrch huj, vespod chuj.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Možná jste mě špatně pochopili, já s tím článkem veskrze souhlasím. Jenže právě proto, že nebyl uveden v rubrice blogu, takhle psanou formu prostě nepřekousnu.

A tím se u mě postupně diit začíná řadit (není to jen tento článek, je jich tu více) mezi tendenční a bulvární weby, škoda. Hlavně když to má výrazný titulek, zřejmě za to autoři nemohou. To já chápu, může to být nařízeno vlastníkem/investorem/chlebodárcem... tedy nic proti panu Ježkovi osobně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych nekteré články Davida taky viděl raději označené jako blog, v tom máme názor podobný.

Možná úplnému závěru tvého komentáře dokonale nerozumím, titulky David volí sám, to je jeho práce už dlouho.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No pruser je prave v tom "trochu emocionalne" ... takove věci bych radsi cetl na tematickem blogu "I am MS hater - Hedgehog Diaries" a ne v necem co lze povazovat za "it zpravodajstvi". Není to o tom, jestli s tim část ctenaru naprosto souhlasi - subjektivne - a část ctenaru to povazuje za emotivni zvasty - subjektivne - .... tady proste nemá vznikat ta situace, kdy ctenar místo pozadovane informace dostava subjektivni emotivni komentar spojujici ucelove informace do manifestu o hnusobe microsoftu (zejména když informace je o vysi plateb vyrobcu telefonu, ne o tom z jakeho duvodu k nim dochazi!)

To, ze nekoho stve, ze Android není svobodny jak by se zdalo, nebo ze z jeho prodeju profituje další desitka firem skrze patenty ... to je sice hezke, ale proste clanek, který ma informovat o tom kolik MS utržila, ne o tom jak "blbe to je".

Ten zbytek sem mel prve tez okomentovany ... ale primarne nejde bojovat proti osobních presvedcenich ostatních komentujících. Ale proti zpusobu psani clanku, které téměř instantne vytvari flame.

fud k linuxu - boj je veden proti firmam, které patenty svými resenimi porusuji a vydelavaji na tom penize, nikoliv uzivatelum ci systemu samotnému ... teoretici o FUDu toto velice prekrucuji

Horda pravniku - obvykle je problém v tom, ze firmam se nevyplati bojovat za obhajobu Linuxu o kterem obvykle jen malo vedi, stejne jako MS se financne nevyplati popsat všechny patenty a způsob jejich poruseni. To co obvykli pomlouvaci MS opomiji, je skutečnost, ze Samsung a jemu podobni plati na zaklade několika patentu, které jsou snadno prokazatelne a je tudíž i velka pravdepodobnost, ze zbytek patentu muze byt taktéž platny - obe strany pak setri naklady jejich dalším "nezkoumanim". Dle mnohých analytiku je pak predpoklad, ze z onich patentu je alespoň tretina opravdu platna - tedy dost na opravnenost pozadavku MS.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Abyste se, pane Roote Ježku, nepodělal. Právě jste se probudil a jste v kapitalismu. Nějak zatím nepatří všechno všem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sice to podal dost emotivně, ale má ve většině věcí pravdu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO má pravdu pan er.nest a tahle ježkovina je k blití - nebo spíš je to chladně vypočítáno pro vyvolání flame a zvýšení příjmů z reklamy.

Doby, kdy se na diit.cz daly najít nějaké schopné informace, už jsou asi pryč. Úroveň diskusí už je taky totálně v hajzlu. Z tohohle serveru se stal škvárový bulvár. Já už jen čekám, kdy mě tady někdo nasere dost na to, abych si diit.cz vyhodil z Oblíbených. Vždycky jsem si myslel, že to bude nějaký trolující linuxový pošuk, ale asi to bude některý redaktor...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

když se mi někde nelíbí, tak tam nechodím. Vyhrožování,že už nepřijdu, když nebude po mým, není nic jiného, než jistý způsob vydírání......

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V zásadě souhlasím, že ta úroveň tady k tomu bulváru směřuje, a i když jsem zastánce linuxu a opensource, tak by ty články o těchto tématech mohly být psané poněkud vyrovnanějším stylem (i když třeba mě osobně to přímo nijak neuráží). Možná je to skutečně i záměr, aby byly plnější diskuze a vyšší návštěvnost (tj. ty příjmy z reklamy), ale to si netroufám posuzovat.

Škoda, že doby starého dobrého CDR serveru jsou ty tam, a teď navíc když tady nebude psát ani Wift, bude to ohromná škoda, jeho články jsem měl fakt rád, jednak byly přínosné informačně, a druhak měl naprosto specifický (v pozitivním slova smyslu) styl psaní, což se mi fakt líbilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tomto naprosty souhlas, s Wiftem byla legrace a i filosofictejsi casti měli cosi, kvůli cemu se clovek rad prokousal textem a objevoval zajímavou pointu ci pohled na věc.

Mozna jsme upadkem vini všichni, ucasti na vášnivých debatách. Sam se obvykle neudrzim, když v debate narazim na vyrazne polarizovane komentare. Bohuzel o to vic to vytaci, když munice pro utocny komentar je vagni povahy, ale o to durazneji podavana.

Prestoze mi v zasade nevadi ani linux (5let gentoo u me) a ani open source ,... jako programator jsem si vyzkousel vice ruznych kombinaci abych nakonec skončil primarne u Windows + .Net, protože je to nejzabavnejsi. Ve chvili kdy se strhne takovahle bourka, docela s chuti zapřemýšlím co všechno me na komunite "svobodnych" vytaci. Holt mala obrana reakce proti osklivym utokum na mou "oblíbenou" stranu barikady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, upřímně mám pocit, že jsi z mého pohled trefil pointu. Ona účast redaktorům v podobných vášnivých debatách dlouhodobě moc neprospívá, Wift je utahaný, podle mně dál psát bude ale jen některé články a rozhodně ne tolik jako dřív. Ale všechno se může změnit

Zatím jsme se úplně nerozhodli, jak budeme různé "smetí" v podobě vášnivě/demgogických komentářů uklízet a jak budeme diskuse trochu kultivovat. Pokud máte rozumné nápady, nebo chcete případně přiložit ruku k dílu, dejte nám vědět. Svoboda není to, že si host bude urážet hostitele a některé příspěvky pod článkem jiný hlubší smysl nemají. Na druhou stranu se nechci zastávat Davida, někdy má on sám ostré názory. David ani redakce nemusí mít a často ani nemá jediný správný názor, a vážím si příspěvků, kteří se odlišný názor snaží sdělit rozumnou formou.

Problém možná je, že možnost agresivně napadat autora je některými diskutujícími vykládáno jako svoboda.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hoho, tak jsme rádi, že Petyy vždy přispívá milé, chytré, objektivní a oku lahodící příspěvky do diskuse. (Tak fakt mluvíš normálně? Blití, v hajzlu, nasere? Ne že by mě to uráželo, ale taková kultura projevu je dost otřesná)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

-1

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne bych nemel problem si koupit prazdny pristroj a ROM si doma nahrat rucne.

Asi to neni tak palcivy problem, protoze prazdne pristroje nikdo nenabizi (natoz levneji)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tolik žluči, tolik nenávisti. Kdyby aspoň Android stál za tu námahu. Ale ne, on za to nestojí, na Linuxu jen parazituje. Že MSFT na své práci Android parazitovat nenechá je jejich právo a určitě bych jim to nevyčítal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, abyste se nepo....
Pokud máte pocit, že žurnalistika je jen o nějakém psaní strohých faktů, tak je to sice pěkné, ale je to kravina. Pokud je článek názorem autora (a takový je prakticky každý, který není prostým překladem nějakého oznámení výrobce/autora), můžete s ním nesouhlasit, ale to mu nijak nebere právo na existenci. Prostě s názorem někdo souhlasí a někdo ne. Správné a nesprávné názory rozlišovali naposledy tuším komunisti a moc popularity jim to neudělalo.

Např. já s tímto článkem rozhodně nesouhlasím, ale zvratky o tom, že to patří někam na blog, že to dělá ze serveru bulvární žumpu, že by měl někdo přijít o prémie (!!! fakt si myslíte, že se v redakci IT časopisu platí systémem základ a prémie? tak pozdravujte odborovou radu vaší dílny...) bych asi nevypustil.

Ostatně tady v diskusi obvykle padá takových pseudonázorů, že to taky někdy zavání žaludečními potížemi a z hlediska "objektivní pravdy" o kterou se tu někdo otíral je to stejně googlitelný text, jako tento článek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

díky za názor

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Muj osobni nazor je, ze tenhle clanek patri jednoznacne do blogu .... vyjadruje autoruv osobni a navic emocionalni nazor, takze by nemel byt hazen do jednoho pytle s kvalitni novinarinou.
Kvalitni novinarina je o faktech a ne podsouvani sveho nazoru, to se na me nezlob. A pokud je podobny clanek soucasti CDR/DIIT, tak z nej dela (podle jasne definice) bulvar .... a pokud je to napsano takhle schvalne, aby se zvysil proklik na clanek, tak je to vyslovene bulvar typu blesku, cili nejhorsiho kalibru (coz treba clanek o tom, ze MS vydal office pro linux, jednoznacne byl).

Ja osobne kdyz se chci neco dovedet o IT, tak uz hodne let pisu cdr, sipka dolu a enter:) Bohuzel v posledni dobe je tenhle server tak silene neaktualni az je mi to lito. Kdyz uz i na idnesu v jejich radoby technetu, jsou mnohe zajimavosti, ktere se tady objevi az za tyden nebo vubec, tak je to na povazenou. V posledni dobe ctu uz celkem pravidelne tabletnet a pak semtam proletim smartmaniu, protoze cekam na nejaky pouzitelny tablet a pokud chcu IT obecne, tak pctuning, chip .....
Keybych udelal diff, tak na CDR (beru spolu s DIIT, nechapu to rozdeleni BTW:) je tak 20tina toho co na pctuningu a chipu .... jedine navic jsou pak obcasne WIFTovy vykriky (s kteryma cim dal min souhlasim, ale zas je to obcas vtipne cteni, takze to se da), semtam behemotovo rozebirani nejakeho LCD, coz me osobne vubec nezajima, ale pokud si to najde ctenare, tak proc ne. Velmi zridka nejaka recenze, prakticky vylucne, nejake grafiky na 10 stranek, coz se mi fakt nechce verit, ze to nekdo jeste cte ..... navic od zatvrzeleho linaxaka, plna benchmarku windows her, takze to spis bude jen opsana nejaka recenze ze zahranici, ale ve vysledku je to stejne fuk ...... no a par clanku balancujici hranici blogu a zumpy od stejneho autora:)
Takze CDRko ctu uz jen sem tam ze setrvacnosti a vetsinou veci, co uz jsem cetl davno jinde a teda hlavne porad kvuli obcasnemu WIFTovu bonmotu nebo lingvistickemu obratu, ktery me fakt pobavi:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Srandovni, jak clanek, ktery jen trochu krive popisuje microsoft urazi tak moc windowsaku.
Co vam ten microsoft dal, ze ho mate tak radi?
Me teda s*re kazda jeho aplikace a veskere chovani od jeho zrodu.
To je opravdu tak super? :D
Bylo by dobre se zamyslet, proc nekterym zrudnou oci, kdyz ctou opensource.

Je to jejich omezenost? Je to masova hysterie, ktera se uz od detskeho veku vtlouka do hlavy, jak je microsoft ten jediny spravny, jak kazdy potrebuje photoshop?
Vzpamatujte se...

Je to spousta alternativ, lide si bohuzel vybiraji podle toho, co zrovna frci a vubec nepremysli, ze by to slo i jinak, legalne, otevrene, bez DRM.
Vite co vubec znamena svobodny software a proc ho pouzivat?

Takove chovani mi prijde, jako kdyz se nekdo rozbehne proti zdi. Presto silne veri, ze to je nejlepsi reseni, protoze tak ho to vsude uci. Vsechno ostatni je nepouzitelne, protoze to "nikdo nepouziva". Obcas stoji za to myslet vlastni hlavou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě článek neuráží, pokud je objektivní a pokud není, tak také ne. Spíše je mi autora líto, že se v honbě za čtivostí snižuje k takovým "trochu krive" emotivním výkřikům.

Microsoft mi nic nedal, ale díky Microsoftu mám práci a kdyby žádný Microsoft nebyl, tak bych měl práci díky někomu jinému. A je to super, práce mě baví, vás ne?

Když čtu opensource, tak mě oči nerudnou. Ani na CodePlexu (počin Microsoftu), ani jinde.

Co znamena svobodný software vím, ale já používám software podle toho, jaký má pro mě přínos, nejen podle toho pod jakou licencí je uvolněn.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky jsem se divil, proč tomu Ježkovi tolik lidí nadává. Teď už vím. Raději ho už nepouštějte ke psaní. :/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Marne patram po tom textiku "blog".
Tohle mi docela pripomina Blesk, ci zprávy na TV Prima.

Jako ja chápu, ze Blesk se kupuje a na TV Prima se diva spousta lidi...no myslim si v souvislosti s nima cosi o zumpe...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase jeden tendencny clanok o zlom Microsofte. To sa neda citat, pan Jezek, prepacte, mali by ste navstivit psychologa. To si vazne vsetci myslite, ze keby v tomto neboli patenty porusovane, tak by sa take velke firmy nebali MS napadnut? Ved nebolo to raz, ked male firmicky proti nemu na sude uspeli a MS musel platit.
Dalsia vec - preco poukazujete na MS a podsuvate ostatnym myslienku, ze ide o neeticky zarobene prechy? Vari ostatne firmy nedostavaju prachy za patenty? Len taky vyrobca mobilov plati XX drzitelom patentov, MS je len jednym z nich. A velki výrobcovia si obvykle platia navzajom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chyba je v tom, že patentovat lze pomalu i tlačítko power (no dobře ne úplně, ale slide to unlock na dotykovém zařízení k tomu nemá daleko). Což je sice problém, ale spousta lidí nad tím mávne rukou, že je to marginální záležitost. Článek ukazuje, že se v tom ale točí neskutečné peníze a dokáže to i výrazně křivit trh.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, krivi to trh, lenze chyba je v tom, ked sa v clanku podsuva informacia, ze toto ma na svedomi Microsoft. Patenty nevymysleli oni, a hluposti ma patentovane mnoho firiem, takze aj MS je obcas obetou tohto systemu. Objektívnou by bola informacia, kolko MS da rocne do vyskumu, kolko zaplati za patenty druhym spolocnostiam a kolko dostane za svoje patenty. A pripadne porovnat aj zopar iných velkych IT firiem

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč existují věci jako Meego, Tizen či Firefox OS ?

Já to nechápu, na žádném hw co se prodává to neběží, koupit si to nemůžu, jen to má pěkné stránky na wiki a někde nějaké zdrojové kody.
Specielně Meego je ve stejné klinické smrti jako Symbian.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já se bavim, vy ne :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil si autor třeba alespoň orientačně zjistit, jaké výdaje na výzku a vývoj má ročně Microsoft? Mě se za 5 vteřin podařilo na Googlu zjistit, že v roce 2009 dal na vývoj 9 miliard dolarů. Jestli získá na licenčních poplatcích 2 miliardy, tak to jsou spíš drobné. Ale rozhodně to není bez nějakého hnutí prstem, protože aby to mohli mít patentované, tak to tak jako tak nejdřív museli vyvinout. Že se jim nějakých 20% vrátí z licenčních poplatků prostě není zrovna moc a kdyby nezafinancovali většinu z prodeje vlastních výrobků, tak by nejspíš linuxáři zaplakali a platili 5x víc.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

<p>nevhodný komentář</p>

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

HA HA HA ... ha mam mobil z CIny a M$ jsem nic nezaplatil ... FU*Y* ;-))

Ale stejne se divim, s vyderaci se prece nespolupracuje a rovnou se strili, nebo ignoruji.
Vyderaci i zlodeji jsou jen dobre krmivo pro prasata ;-))

Je to stejne jako se statem, kdyby lide nebyly jen banda srabu, tak si kazdy den zastreli jednoho zlodeje z rad lobistu, uredniku ci politiku a ono by zde byl poradek ;-))

Stat je zlocinecka organizace, police taktez, ti zde nejsou pro vas, ale pro udrzeni u moci privilegovanych vrstev, vas maji jen zastrelit, zavrit, znicit, sikanovat. Stejne tak soudy urady, zakony zlocincu, pod nasilim nuti vsechny je dodrzovat. Kdyby v USA byla Yakuza, tak uz jsou predstavitele M$ mrtvi.
No a patenty vznikly na udrzeni monopolu, tedy aby to co muze delat kazdy mohly delat jen vybrani, tady ani ne tak delat, to vam doma nikdo nezakaze, ale vydelavat na tom, nebo to verejne distribuovat (viz verejna produkce vlastni hudby masam, ktera je taktez licencovana i kdyz pod zakona vlastne neni, ale vsichni se tvari ze je)

Takze M$ jakozto firma napojena na stat je zapojena do organizovaneho zlocinu, coz oto, on ji zato odsoudil i samotny stat, nebot uz vydirali jine privilegovane firmy.

M$ je jen vyderac a zlocinec, treba uzivatelum OS/2 umyslne nicili HPFS partition a to ne tak, ze by je zformatovaly na NTFS, ale znicili jej nahodnymi daty, coz jsem zjistil za pomoci hexa editoru. Diky cemuz si ziskali mnoho odpurcu, nebot to udelali umyslne.
Stejne tak M$ zamerne mrvi standardy a snazi se firmy vydirat, bud pres BSA, nebo je nuti upgradovat, poste udela nefunkcni patche na stary produkt a tvari se, ze upgrade a zaplaceni nove verze vse vyresi ;-))
Dokonce jsou tak daleko, ze si stezuji u vedeni firem na linuxaky, kteri i u zakazniku stavi veci na linuxu, nebo obchazeji IT a vedouci tak, ze si za zady sjednavaji schuzky s ekonomy etc. nez ucasti IT lidi z firmy. Dokonce se nestiti ani pomluv jim nepohodlnych lidi.

Vrchol vseho byla ovsem akce Mnichov, kdy pomlouvali sve zakazniky a firmu, ktera vyhrala vyberove rizeni, to uz je vrchol vseho, zadny slusny clovek nemuze mit s M$ nic spolecneho, to je jako se kamaradit s obchodniky s bilim masem, ci ograniztory destke prostituce ... M$ je absolutni nonsens ...

A aby toho nebylo malo, za vase penize vam umyslne nabizi derave produkty, aby se tam dostala NSA/FBI, popr. jim jeste radi zprostredkuji vase data, ktere jsou dokonce fyzicky uvas, proste si je ukradnou a preposlou bez vaseho vedomi tajnym sluzbam ... moc hezka firma ;-)))

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jo a neverim, ze M$ produkty zase nekdy neznici pri instalaci linux a ext* ... proto uz jejich OS nehodlam zkouset, maximalne ve virtualu nebo na PC bez dat, zkusenost s windows vedle OS2/2 warp mi bohate stacila, stejnou chybu uz nikdy nehodlam opakovat ;-))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.