Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft: Windows 8.1 končí. Edge pro Windows 7 končí. Upgradujte.

Mám sice dva staré PC, které jsem si ze sentimentálních důvodů ponechal, na jednom je špičkový systém Windows Millenium a na druhém Windows XP, ale ani jeden neni na netu. K čemu taky, když to nerozjede ani základní adresu www.google.com.
Jinak na všechny normální PC jde dát Windows 10, ty jsou podporované a fungují určitě všude tam, kde fungovaly Windows 7 a vyšší.
Tudíž důvody pro provozování Win7 a Win8 neexistují. (Ponechme stranou speciální stroje nebo speciální programy, ale tyhle PC většinou na netu být nemusí ani nemají.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost zasadni nevyhoda Win 10 oproti 7 je Cortana a odesilani telemetrickejch dat. Taky HW naroky jsou myslim vyssi. Ale je pravda ze Win 7 jsou na tom s podporou tak, ze neni duvod je pouzivat, protoze dneska bude kompatibilnejsi Linux s Wine nez Win7.

Jo a taky myslim ze Win10 home neumi mistniho uzivatele? Nebo to je az ve Win11?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U Win10 myslim staci nepripojit PC pri instalaci k internetu a mistni uzivatel jde vytvorit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Lokalneho pouzivatela ide vo Windows 10 (minimalne Pro) vytvorit uplne normalne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem Win10 tak pred pul rokem instaloval a pripojil se k netu pri instalaci, tak to vyzadovalo prihlaseni nebo vytvoreni uctu. Drive tam byla moznost preskoceni a vytvoreni lokalniho, to uz se mi nenabidlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Před asi měsícem jsem instaloval Win10 Pro a účet jsem nevytvářel. Buď jsem správně vytušil, že je lepší při instalaci zůstat offline nebo tam byla nějaká nenápadně skrytá možnost tradičně vlevo dole. Každopádně je na takové instalaci uživatel v budoucnu pravidelně buzerován-připomínán, že nevyužívá skvělých vlastností Win na stopro, tak ať to napraví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aj tej buzeracie sa mi nejako podarilo zbavit. Ostala len na jednom ucte, ktory bol prekliaty zviazanim s korporatnym uctom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do korporátu jsem přes nějakej tool adminy z jiné společnosti nalejval W10. Ty stroje jsou sice v síti, ale za proxy, takže by default, bez uživatele se to do internetu nedostane. Defakto se tak vytvoří lokální účet (někdy se musí vytvořit trochu kostrbatým procesem, ten uživatelskej, admin je na všech stejný se stejným loginem) a pak se individuálně upravuje pro daného pracovníka, buď vzdáleně, nebo na místě. Takže ano, jde to. Jen to zřejmě prudí, myslím že jsem zkoušet nějak W10 ve VM rok po tom, co tu věc M$ uvolnil a bylo to tak.

Ono to zřejmě půjde i v budoucnu, některé embedded stroje běhaj na woknech a nejsou v internetu. Mimochodem, byl to i jeden z několika strojů v tom korporátu, pro které jsem tu vopičárnu s image chvilku dělal. Sice se výrobci krámů s embedded OS snaží vyhnout wokenicím (a má to svůj dobrý důvod), tak občas tam prostě jsou. Typicky - hi-end měřící krámy (Spektráky, škopky, analyzátory, ...), různé infopanely (kdysi na woknech), výdejní automaty (DPMP tam má linux), HMI panely u mašin (bývaly tam WinCE, teď tam tipuju bude kralovat linux) a věřím že mnoho a mnoho dalších. Kde jednoznačně linux vládl, byly embedded PC, které neměly zobrazovadlo a řídily něco kritického, nebo s vysokou spolehlivostí či RT. Na tohle M$ neměl kladivo ani v době WinCE, pokud se nepletu (ačkoli WinCE byly poměrně stabilní a robustní, přesto si nedokážu představit, že by to běhalo na 200MHz ARMu s 8MB RAM a 4MB flash, tedy typický SOHO router z let 2008).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty stabilní a robustní wince neuměly zakázat ani automatickou instalaci viru přes autorun.inf
a pokud byly připojené do sítě s běžnými pc, obrana proti síťovým zranitelnostem (remote code execution) byla prakticky nulová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CE jsem v síti s běznými PC neměl, stejně jako drtivá většin strojů neměla CD/DVD mechaniku nebo jiné uživatelsky výměnné médium, takže o autorun člověk nezavadil. Ten systém byl sice i v mobilních krámech, ale směrován byl později hlavně do průmyslu a HMI krámů. A teď se vás zeptám, vy by jste různé PLC automaty s MCU o výkonu 286, tedy logicky bez žádného zabezpečení a kryptografie, strkal na síť? Protože ty HMI krámy spadají do stejného pytle jako PLCčka a další průmyslové vybavení a takové bych opravdu do standardní sítě nestrkal.

Jinak ten systém byl fajn. Ano, dalo se to shodit "nekompatibilním" programem, ale když to běhalo, tak to běhalo perfektně (z toho co jsem měl tu čest mít v ruce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aký je problém vytvoriť si v MS účet? Predpokladám, že ani tu na DIIT nemáš účet :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já vám teda nevím, ale W7 stále provozuji a nepociťuji nějaká zásadní omezení. Ano, když jsem si chtěl nahodit nejnovějšího davinciho, tak to házelo nesmyslné hlášky a tušil jsem, že to bude "nepodporou", ale zkoušel jsem hledat rovnák na "ohejbák". Nakonec jsem zvolil pohodlnější cestu a nahodil starší verzi. To bylo poprvé, kde jsem narazil na to, že to "nejde".

Ono by to totiž šlo a šlo by to dobře, ale je pohodlnější od toho dát ruce pryč. Je to stejné jako DX11 pro W7. Z W7 totiž už nikdo prachy nevytříská, navíc je to "ošklivý a zlý systém", kde má uživatel větší moc jak tvůrce systému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě je to o pohodlnosti. Proč by jakýkoli vývojář podporoval Win7, když to má minimum uživatelů a navíc naprostá většina těch uživatelů může kdykoli přejít na vyšší verzi systému, kdyby chtěli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím proč nepřejdete na win 10, minimálně win 7 představují bezp. riziko když už nic jiného.

Kdybyste nahodou nevěděl jak přejít zdarma, mužete si koupit licenci na aukru za stovku

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Protože to je sračka?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jsi chat bot či co???? :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hele jsem jeden z tech co pouzivaji jeste Win7 na domaci sudlani, zaroven jsem pouzival Win8 a aktualne pouzivam i samozrejme Win10 ve firemni sfere. Uprimne, Win7 mi vyhovuje vic jak Win10. Win10 se da samozrejme dokopat pres dalsi tooly a upravy, aby nebylo tak "uzivatelsky nepratelske", ale celkove jsem na Win10 neshledal nic, co by mne vlastne zaujalo nejak poziitivne. Zrovna predevcirem se mi Win10 skoro sekli, sice nakonec nespadli, ale ruzne aplikace prestali korektne fungovat, takze jsem stejne musel udelat restart. Nechapu jak Mrkvosoft neni schopen ani po tak dlouhe dobe vyuzivat poradne swap, zasere celou pamet, potazmo necha ty programy je zasrat a pak si s tim jednoduse neumi poradit. Vtipne na tom je i to, ze i kdyz ukazuji treba vyuziit 11-12GB(ze 16GB) s nekolika gigiovym swapem, zacinaji se nektere aplikace chovat nekorektne.
A to jsem jel "pouze" 3 prohlizece s vetsim poctem tabu, webex, Citrix workspace remote desktop, officy a mozna jeden, 2 dalsi chatovaci tool..a to pri 16GB RAM.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zvlášť když člověk zjistí, jaká pohoda je používat na práci linux :) Bohužel na pařbu to furt ještě není ono...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Win už jsem dávno přestal používat jako zavaděč her. Pařit na Linuxu je čím dál tím jednodušší. Obzvláště, pokud člověk jede Steam, kde nemusí řešit ani konfiguraci wine a vše sa natáhne samo přes jejich Proton. Není to samozřejmě tak, že lze hned okamžitě pařit nejnovější pecky, někdy si člověk musí počkat, ale už i v dnešní době jsou podobné nové hry zprovozněny pod wine celkem rychle a bez problémů. Bavíme se třeba o Red Dead Redemption, Cyperpunk, Forza Horizon, Tomb Rider a další.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, takhle nějak bych to shrnul.

Víte co mě na W10 extrémně, ale extrémně sere? To, že i když se to tváří, že pánem je uživatel, tak realita je jiná. V redmondu se někdo uprdne a nějak rozhodne a tak to prostě bude. Narodil jsem se a žil v době, kdy uživatel počítače byl schopný ten počítač obvykle i spravovat. Sám tedy rozhodoval, co tam bude či nebude. Stejně jako musel mít ponětí, proč se děje to či ono, a to i po HW stránce. Dobře, chápu, dneska už je to tak komplikované, že jen obsluha PCIe sběrnice by vydala studia na několik let. Ale co nechápu (tedy chápu, z pohledu M$ a "trendu" téhle ujeté doby), proč mi musí OS vehementně bránit instalaci ovladače, o kterém vím, že prostě v kombinaci toho HW, který mám právě v rukou funguje a všechno ostatní ne, nebo částečně ne. Nejen že musím pátrat, jak tu kravinu eliminovat (a že to není jen jedna volba), ale trvá mi hodiny ten chaos narovnat, protože si to stejně interně dělá co chce (protože by se logicky po vyměnění ovladače a provedeném resetu mělo vše napravit... ale takhle to ve W10 nechodí, ono se to nějak překlopilo až po hodinách používání).

Ty skvělé velké updaty, geniální věc. W7 jsou updatoval, neměl jsem s tím problém, občas to pozměnilo tu a tam nějakou funkci, nějaká tu a tam přibyla, dobré. Jo, pak se ke konci životního cyklu stávalo častěji, že nějakej update rozbil více či méně (a většinou více) funkci systému. Tou dobou jsem updater vypnul, protože už jsem dospěl do životního stádia, kterým si projde každej nerd, tedy "nebaví mě pravidelné reinstaly, protože to tak u woken je odjakživa" nebo "nebaví mě rovnat ohejbáky, který si korporát nasekal", neb čas strávený v práci a na cestě začal převyšovat čas strávený v domovině a posteli (spánku) zároveň.

Čert vem roz..bité UI, čert vezmi schizofrenii díky zpětné kompatibilitě (ovladací panely vs. nastavení), čert vezmi "ztelefonění" systému (nastavení nelze otevřit ve vícero oknech, tak jako šli ovládací panely) a další kroky "ku předu". Ale doprdele, nad OS mám mít kontrolu já, používám ho já, koupil jsem si licenci já a je na železu které vlastním já. A je mi jedno jestli (by)se takhle rozhodl M$, jabko, hruška nebo tučňák, prostě nad tím chci mít kontrolu a považuju to za samozřejmost, jakákoliv odchylka od podobného schématu je z mého pohledu nežádoucí.

A upřímně, až W7 "zdegradujou" natolik, že mi opravdu nepůjde rozumným a pohodlným způsobem fungovat na internetu, W10 ani W11 řešením nebudou, to vám můžu garantovat. Ano, budu mít zřejmě stroj s W10, resp. jakýmkoliv wokenním průserem, kterej z M$ vypadne, protože člověk ačkoli nemá moc volného času, občas si rád něco zahraje a to i nového, případně se vyskytne problém s něčím, co se špatně virtualizuje. Už to ale nebude primární OS, a to jsem si tím prošel hezky od DOSu, přes všechny okenice, včetně některých betaverzí a nenáviděných ME a jehoVisty.

pro tombomino: "velice vtipně" se chovají W7 při 3GB RAM, když člověk pustí updater a nakliká tam všechny updaty. Naswapovalo to maximum (6GB) a celej systém se sám zrakvil. Z nějakého důvodu to vypadalo, že to ty updaty rozjelo paralelně. Normálně jsem tohle prováděl na svém železu, kde je 32GB RAM a moře prostředků vůbec, ale před léty jsem to potřeboval provést na stroji rodičů a dopadlo to nedobře :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

k tomu updateru - pokud to byly čistě nainstalované Win, tak na to vyšlo nějaké KB jako oprava, akorát se musí dohrát ručně (je tam problém že těch aktualizací je hrozně moc a původní updater to už nedává, proto se musí ručně nahrát update updateru :-) )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jsem pak začal taky dělat, protože mě štvaly ty nové updaty, takže jsem si potahal to nejnutnější a pak updater prostě vypnul. Je na to super nástroj mimochodem.

Jinak samotnej updater se sám taky musí nejprve updatnout, myslím že tam byla změna protokolu/zabezpečení, takže s tím původním by to nechodilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezpečnostní riziko? Mám NEAKTUALIZOVANÉ (aktualizace vypnuté, instaluji jen to co stáhnu při nějaké málo časté chybové hlášce) posledních 8 let a ani jeden bezpečnostní problém. Samozřejmě bez jakéhokoliv antiviru. Na internetu se nijak neomezuju, je to PC internetovadlo u kterého min. poslední 4 roky na všechno kašlu.

Samozřejmě mám i Win10, ale ta míra bordelu co si ten systém dělá sám na pozadí mě i dnes neskutečně vytáčí. Když Win10 instaluju, tak si připadám jak u výslechu. Win11 jsou v tomhle ještě horší, tudíž s těmito perspektivami začínám všude kde můžu tlačit linux.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Všímáte si svojí pokřivené reality? Nazýváte aktualizace bordelem přitom ani nevíte co dělají :D zamyslete se nad sebou

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Aktualizace nejsou to jediné co na pozadí běží. Kromě toho lze zjistit co aktualizace dělají, ale rád na PC provozuji programy a o OS se starám co nejméně. Nedávno jsem jeden PC s Win10 aktualizoval skoro 40 minut, záseky byly běžné.

Hrát si na inteligenta a zároveň odvádět téma diskuze jinam - typicky ignorantské. Co takhle přijmout, že o praktické bezpečnosti víš prd?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"rád na PC provozuji programy a o OS se starám co nejméně"

Mám to stejně. Proto nechávám na Win10 běžet aktualizace v noci, kdy mě nijak neomezují. Win10 mám plně aktualizovaný, o nic se nestarám a vše šlape jak švýcarské hodinky.
Máme takto PC i v práci a všude Windows 10 zcela bez problému, respektive zcela bez problému to bylo do doby, než nějakého idiota z korporátu napadlo pro ještě "lepší" bezpečnost zakoupit Trellix (McAfee).
Fakt nechápu, co kdo vidí na Windows 10 tak hrozného, ovládání se upraví přes OpenShell a jinak to v pohodě stabilně běží bez komplikací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítače na noc doma vypínám, ve firmách je to občas i povinné, kdyby to tedy někoho napadlo nevypnout PC po odchodu z práce. Nejde jen o ceny elektřiny, ale i komfort (někdo u PC spí), bezpečnost (požár, krádež) a celkovou absurdní nesmyslnost jen kvůli aktualizacím nechat fungovat PC přes noc.

Narozdíl od jiných jsem taky nezažil žádný krach OS, který by potřeboval přeinstalování, ale takovéto téměř každodenní/každotýdenní drhnutí kvůli maličkostem (např. po aktualizaci se objevil panel s předpovědí počasí a ještě k tomu cizího státu, zamrznutí při nastavení náhledu souborů) je jak u čerstvě uvedeného OS, tudíž na to už nemám náladu.

Linux po uživateli přece jen něco chce (uznávám) a já mu to rád dám, protože to má smysl. Instalace Win12 už bude spojená s úředně ověřenou fotkou uživatele a celkově nesnáším stav být otrokem debilů. Člověk je už takhle v různých oblastech otrokem systému, ale ať je ten diktátor aspoň inteligentní a schopný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co dělají? To se velmi často nedovíte, nebo dělají aktualizace poměrně zjevně něco jiného než MS oficiálně tvrdí. Jsou občas i případy, kdy ani lidé z MS, včetně vývojářů, vlastně ani pořadně netuší co daná aktualizace opravdu dělá, a ani jaký bude výsledek! ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí chvilka a trochu lepší script kiddies s několika informacích o vás se do vašeho PC dostane na dálku. A NAT vás neochrání, jak si spousta lidí mylně myslí. Kdo sleduje bezpečnost, tak ví, kolik vzdálených exploitů se objevuje a které se i zneužívají a jak složité/jendoduché jejich zneužití je.
Argument, že se mi nikdy nic nestalo, je takový hodně divný. Přirovnal bych to k tomu, že: "Autem jezdím nepřipoutaný, protože jsem nikdy neboural a nikdo do mě v minulosti nenaboural. Zapnuté airbagy samozřejmě také neřeším."
Horší už je jen to, že kromě toho, že tak činíte, tak se tím veřejně i chlubíte.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+1 za pravdu.
U toho porovnání s autem chybí případ:
Jezdím na červenou. Nikdy se mi nic nestalo.
Že kvůli mně musí ostatní prudce brzdit a způsobil jsem havarie druhým mě nezajímá.
Jo jednou jsem zrušil auto. Tak jsem si koupil nové auto a dál jezdím na červenou.

Tyhle lidi co mají neaktuální PC ani nevědí že je ovládané na dálku a z jejich IP se šíří spam, DDoS a další malware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Win 7 už nenainstaluješ soft třetích stran, který:
a) vyžaduje např. nové knihovny pro podporu AI výpočtů,
b) nebo se vývojář/vydavatel rozhodl uměle znemožnit instalaci (přestože by to šlo nainstalovat a jen by nefungovaly nějaké pokročilé funkce), protože se všude šetří a snaží se vyvíjet a podporovat jeden produkt.
Další věc je, že moderní HW bych s Win7 už nepároval. A taky nestavíš PC na rok, ale třeba na 5 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky myslím, kdo tomu aspon trochu rozumí, ale dokonce i ti co tomu nerozumí :D na to už přišli, ale tipuju že Ondar tady bude vyzvyhovat nějaký šrot a bude říkat že je to v pohodě, to zas bude jeden z těch anti- EU a USA chat botů

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že Win7 jen na starší a specifické PC, ideálně dualboot s linuxem. Mimochodem kdo dnes není antiEU, tak je tak trochu mentál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"anti- EU a USA chat botů"
.. :))
a jaky bot jsi ty sam? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ako vyvojar software by som uz software na Windows 7 nepodporoval a ani ho tam netestoval. Zvlast nie komercny.

Totiz Microsoft porozne upravuje pravidla a rozbija spatnu kompatibilitu. Teda to, co fungovalo na Widliach 7 z roznych viac alebo menej retardovanych dovodov na Windows 10 sem-tam fungovat nebude, alebo sa bude chovat fundamentalne odlisne. Takze by som sa ako vyvojar mohol dostat do stavu, ze bud bude nejaka funkcia na Windows 7 nepodporovana, alebo ju budem musiet naimplementovat raz pre Win 10 (alebo 8.1+, alebo tak nejako) a druhy krat pre starsie systemy. Tam to potom zacne byt vtipne s SDKckami a celkovo technickou realizovatelnostou kompilacie takeho kodu.

To druhe stoji vyvojarsky a testersky cas. Proste preto, ze niekto si mysli, ze zit na Windows 7 v roku 2022 je v pohode a vsetci sa tomu prisposobia. Ano, existuju legitimne pripady, kedy sa to robi. V takom pripade ale za technicku podporu a vyvoj lietaju 7-ciferene sumy. Vsade inde uz Windows 7 zomrel, aj ked sa to este nemuselo prejavit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já byla taky na W7 navýsost spokojená. To co mělo přimělo k migraci na desítky byl až vyšší výskyt DX12 her. Je docela škoda, že Vulkan se nešíří tak rychle, jak se čekalo, když AMD poprvé uvedla Mantle.
A tady je vítka na AMD - mantle hry už pod vulcanem nefungují, amd podporu ukončila myslím v r. 2019, na což jsem přišla letos, když jsem si chtěla znovu zahrát Civ: Beyond Earth

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows Firewall Control + upravený hosts soubor garantují, že k odesílání telemetrie nedojde.
Běhá to od Core2Duo, respektive zkoušel jsem to i na Core2Quad, akorát nevim, jestli tomu už náhodou podporu neodřízli. Každopádě na Nehalemu a Bloomfieldu mi to donedávna běhalo ok, nicméně už to dál nešlo ani na internet, takže ten PC šel do důchodu. V dnešní době opravdu není důvod nemít na běžném PC buď Win10 nebo teda Win11, ale těm sám dávám ještě čas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Negarantuje.
To pouze znemozni DNS preklad vyjmenovanych domen. Provoz pres IP to niak neomezi.
Dokonce ani Windows Firewall tohle negarantuje protoze nikdo nezaruci, ze tam neni implementovany backdoor.

Dokonce ani HW firewall to nezaruci, protoze nemate zaruku ze znate vsechny domeny a IP ktere je potreba blokovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se někdo domnívá, že je ve Windows od Microsoftu implementovaný backdoor, tak ať používá linux. Pokud MS chtěl implementovat backdoor, mohl to udělat už ve Win7. Takže používání starší verze Windows nic neřeší. Oficiálně sbíraná data se dají jednoduše omezit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemas pravdu. Telemetrie byla do WIn7 pridana pozdeji pres aktualizace, takze se dali vyhodit updaty, ktere ji pouzivali. U win10 to udelat nejde, je to tam "by default". Jedina sance je bud spolehani na tooly 3 stran, potazmo omezeni na firewallu (ale ani jedna moznost nemusi byt 100%).
Co se tyce backdooru.. tam bych si nebyl jisty ani u jednoho :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bude poplatny legislative USA. S jistotou bych tvrdil ze ve Win98 nebude zadnej zamernej backdoor. Duvod pro neprechazeni na novejsi Win je jednoduchy, cim dal vetsi spotreba systemovych prostredku a instalace funkci, ktere uzivatel nevyuzije nebo dokonce nechce.
Take cim slozitejsi SW tim v nem je vice chyb, takze bych rekl, ze uzivatel Win2000 ktery vi co dela bude ve vetsim bezpeci nez jakoby IT specialista s nejnovejsima aktualizacema Win11.Ostatne system MS-DOS je dnes vpodstate nejbezpecnejsi, protoze uz dlouho jsem nevidel disketu, USB DOS imlementovane nema a sit standartne taky ne, takze neni cim by se nakazil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

lokalny ucet ide vytvorit v oboch, trochu zlozitejsie pri instalacii a uplne normalne z nabehnuteho windowsu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prave pri instalaci je to potreba. U Win11 se mi to podarilo, ale rozhodne to nebyl standartni postup, kde bych si mohl vybrat jinou volbu nez MS ucet. A to si myslim ze takovou volbu ma i telefon s Androidem, kterej ma rozhodne vic duvodu chtit nejakou registraci do site.
Postupy samozrejme existuji, ale nejsem si jist jestli temi postupy ze neporusuji licencni podminky. Takze ma otazka stoji takto: Lze pri instalaci Win10/11 Home legalne zvolit mistni profil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano lze to na W10 a dokonce téměř vždy na W11. Po startu zůstat offline u W11 jakmile vyskočí požadavek na připojení na internet spustit konzoli Shift+F10, spustit TaskManager a killnout proces Tok síťového připojení. Pak lze pokračovat normálně a vytvořit místní účet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vyberies MS ucet, das "fake" login pass - preslavil sa no@thankyou.com ale funguje to s akymkolvek neexistujucim nazvom - nadellaJeKkt@outlook.com, vypise chybu a povoli spravit lokalny ucet. Vsetko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes se mě Win11 po aktualizacích zeptali na účet.
Jsem použil no@thankyou.com a zadal jednoduché heslo.
Napsalo to "Něco se pokazilo" a jede to dál.
Díky moc : - D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovody na prevadzku Win7 su.
1. Win7 je menej narocny. Win7 sa da prevadzkovat aj na HDD. V pripade Win10 je to utrpenie.
2.HW, ktory uz nema podporu vo Win10.

Je malo takychto pripadov ale su. Mam PC v rodine fungujuce na Win7 kvoli tlaciarni, ktora na Win10 nefunguje. Naco vyhadzovat nieco co funguje a davat peniaze na novu pri tom objeme tlace. Zatial ich pouzivanie Win7 nijak neobmedzuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omezení Win7 je absence patchů. Takže potencionální problém u stanic připojených do netu.
Zhovadilost výrobců hw je samozřejmě jeden z problémů, kdy člověk opravdu nemá drivery pro novější OS a je v háji. Naštěstí se tato situace podstatně lepší, protože dnes má třeba spousta tiskáren driverless fce.
Kdo nemá možnost upgradu na Win, nezbývá mu než Linux, nebo pak ta horší varianta, vystavovat nebezpečí sebe a ostatní tím, že jsem na netu nezabezpečen.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V případě tiskáren to snad ani není zhovadilost výrobců, ale mnohem víc MS. Driver model tiskáren zůstává od Visty stejný, pro staré HP laserovky se stále používá ten samý balík. Ale MS občas něco rozbije, takže některé drivery pak přestanou chodit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

<facepalm>Vždy mě pobaví, když někdo vyjmenuje důvody, které platí pro něj samotného a pak to položí jako jednoznačné platné pro všechny ostatní: Pokud já nepotřebuju Windows 7/8, pak neexistují důvody, proč by to mohl potřebovat kdokoliv jiný. </facepalm>

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I když jde nejspíše jen o trolling, tak doplním, že s WinXP lze normálně na netu fungovat a funguje i google a vše okolo. Jinými slovy, TLS1.2 a nové šifry není u WinXP problém ani nic dalšího (kromě IE, který je ve WinXP opravdu už nepoužitelný). Když pominu bezpečnost, že poslední patch byl uvolněn někdy v roce 2017, nebo kdy to bylo, tak to jde. A mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsem nedávno známému rozcházel starý NTB s WinXP a přesně toto jsem řešil. Normálně bych ho poslal do zádele, ale protože mně to samotného zajímalo, tak jsem tomu nějaký čas dal.
Podařilo se mi tedy nainstalovat WinXP Pro, plně opatchovat do 2017, zaktivovat přes tel. linku, zapnout TLS1.2, naladit poslední podporovaný Firefox a vše šlapalo. Jen ten hw si už nové web stránky nedával moc v klidu.
Je potřeba ale počítat s tím, že se člověk vrátí i do té doby, tj. instalace a patchování na dva dny atd.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zní to neuvěřitelně. Ale nemám 2 dny času na to abych to ověřoval.
"Nové web stránky" ano na tom jsem skončil a XP zahodil. Ani YT se nechtěl plynule přehrávat protože neměl HW akceleraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono si to lze ověřit ve virtuálce na normálním železe. Tím pádem by neměl být problém to celé opatchovat a odladit relativně rychle.
Každopádně provozovat se to reálně samozřejmě nedá, protože člověk je zvyklý na úplně jiný standard práce v dnešní době, o bezpečnostni samozřejmě ani raději nemluvit.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tím se vyřeší trable s USB 3.0.
Ale tu HW akceleraci YT to nevyřeší.
Nová karta nebude mít driver pro XP.
Stará karta nebude mít podporu VP9 nebo na čem jede YT?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akceleraci na YT tak nutně nepotřebuješ, s dnešními CPU to přehraješ i bez akcelerace ve 4k (pokud to ty winXP budou umět).
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z toho obrázku s tou buchtou nějak nemůžu poznat tu její emoci – jestli se z toho tak raduje nebo spíš zuří... nebo možná i pláče?:(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už vás někdy hodně bolely záda? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Známý truhlář se mi chlubil, že přešel na linux. Dětem to prý na minecraft stačí.
I u obyčejných lidí vidím stále větší podrážděnost z windows, a já s tím nemám nic společného. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

od té doby co se dají koupit levné použité licence za stovku, pro MS nemám vubec nic :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluji k objevení Ameriky, to dělám už dlouho, ale cena za OS není ten jediný problém. Linux běhá na slabším HW lépe, aktualizace fungují bez problému, antivir není povinný a na disku zabírá méně jak polovinu místa. Určitě jsem na něco zapomněl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zabudol si, ze je nepouzitelny, lebo sa uplne inak ovlada a ma uplne ine aplikacie. To, ze FF je rovnaky nepocitam.
Napisem ti to inak.. obycajna mala sekera stoji 7€, ale aj tak si kupim Fiskars za 38, lebo sa s tym daleko lepsie robi. To je uplne ina liga.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužitelný je jen pro někoho, ale to ty moc dobře víš, že každý má jiné požadavky. Změny ovládání jsou běžné i u windows, proto na ně nadávají:). No a když už si zmínil sekeru-čistou funkčnost, zjisti si jak jsou na tom OS z hlediska podpory vícejádrových CPU:))).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je prave ten strach o ktorom pisem nizsie :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja s linuxom "experimentujem" niekedy od 2004 ked bol mandrake. Ten sa potom premenoval na mandriva a potom ho zabili uplne. Chvilu bol vychyteny Suse, ale potom prisiel *buntu. Dokonca ubuntu som mal ako kamerovy system na zahrade chvilu, lebo vo windowse ten blby ubiquiti unifi video nefungoval dobre. Pre niekoho, kto chce raz za den pozriet emaily je to OK, firefox, opera, thunderbird a libre office je na tom rovnaky. S chrome su uz problemy - pri kazdom starte to chcelo login/pass, mozem ostat taky browser. Na vsetko ostatne sa to pre bezneho cloveka nehodi ani zadarmo a radsej si priplatim za windows.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Programátoři na tom běžně dělají a běžného člověka to neuspokojí? Konkrétně kvůli čemu, protože znám běžné uživatele co je uspokojil. Chrome není jediný prohlížeč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tou sekerou je to kapku jinak, muzes mit sekeru nebo pilu. Sekera je Win a pila je Linux. S tim rozdilem, ze u pily si muzes vybrat ruzne vyrobce a velikosti, drahe i zadarmo a u Sekyrky si muzes koupit vzdy jen 3-4 aktualni modely, s tim ze topurko ze starsiho modelu neuzastrcis do nove sekerky. Oba nastroje jsou vhodnejsi pro ruzne cinnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potom je podľa Teba nepoužiteľný aj Masox, lebo sa inak ovláda a má iné app. :D A aj Android v čase keď tu bol Symbian.... Proste iný OS = nutnosť sa naučiť s ním žiť.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu, taky jsem býval od 95 OSR2 a NT4 "early adopter" - a na jedenáctky nehodlám přejít, dokud mě něco nedonutí. A mám hrůzu z toho, jaký ksindl nejspíš budou dvanáctky... Ovšem na linux ani na smrtelné posteli, mockrát jsem si s ním hrál ve virtuálu (zrovna teď tam mám Mint) a vím, že se mi absolutně nehodí. A Maca si prostě nemůžu dovolit, nemluvě o tom, že se mi nejspíš nehodí taky.
Další jakž takž rozumné alternativy nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem ted přešel na Win 11 a nemužu si to vynachválit, pokud máte win 10 budiš

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mno win 10 a 11 s privatzillou pouzivat ide ale vzdy len do dalsieho updatu co zrusi nastavenia privatzilly

a to uz je jedno ci pouzivat W7 alebo nektualizovane W10 a W11

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U takych tych beznych ludi je najlepsie prechod na Linux realizovat tak, ze sa im o tom ani nepovie. Dnes je kazda druha prkotina na webe, takze podla mna tak 50-60% pouzivatelov po rozbaleni pocitaca uz v zivote nikdy nic dalsie nenainstaluje.

Proste aha nova verzia systemu, nieco tam pomenili. Toto je tu, toto co byvalo tam je tu.

Najvacsou prekazkou pre zmenu je strach. Strach z Windows 10, preto ficim na Windows 7. Strach z Linuxu, preto ficim na Windows. Nie nie nie, nic mi v tom pocitaci nemen. A tak podobne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si dovolím oponovat v tom smyslu, že nejde o strach, ale o to, že člověk je tvor pohodlný a ve své podstatě lenivá konzerva. Navíc všichni jsme se setkali s problémy při aktualizaci (napříč systémy) a třeba můj bratr je krásným příkladem tebou popsané situace. Dostal linuxový systém, aniž by o tom, co by počítačový analfabet, věděl, a s výmluvou na novou verzi systému se smířil, časem i sžil, s jinde položenými ovládacími prvky. Až po nějaké době byl obeznámen s tím, že je "ztučňákovanej", což mu bylo jedno, protože jsem stejně nemluvil řečí jeho kmene. Konzervu je potřeba ohýbat a směrovat tam, kde bude vlastně spokojená a na nás je vědět (za ni), kde to je. Je to jako manželství... jak říká můj kamarád, když se mám rozhodnout, zeptám se manželky, co vlastně chci... :)

Každý z nás je v něčem analfabet, lenivá konzerva, a tak je břímě vždy na odbornících a je fuk, jestli se bavíme o řemeslnících, ajťácích nebo prostitutkách. Někdy je zasáhnout v nejlepším zájmu lenivé konzervy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale tenhle trik lze provádě jen s velmi generickým hw. Ten sice mnozí takoví mají, ale stačí jeden co rád poslouchá hudbu na něčem lepším než 2.0 z plastových krabiček a je tu problém. Na internetování stačí i přístroj typu Chromebook který na tom s podporou bude lépe než valná většina linux dister.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud budeme chtít vést takovou debatu, tak bychom měli být korektní. V první řadě bych zdůraznil, že jsem psal

"...a na nás je vědět (za ni), kde to je."

Čili pokud narážíš na to, že např. společnost Creative nedělá ovladače pro Linux, tak to právě sem spadá. Stejně jako pařani (zde prosím linuxové pařany o toleranci).

"...stačí jeden co rád poslouchá hudbu na něčem lepším než 2.0 z plastových krabiček a je tu problém."

Tohle rozhodně korektní tvrzení není. Netvrdím, že spadám do malé skupiny lidí, kteří mají sluch vyvinutý o něco lépe než většina. Přesto jsem celkem háklivý na kvalitu zvuku, proto mám vše ve dřevě a zcela jistě ne ve dvou kanálech a že bych pocítil, resp. slyšel, nějaký problém či nuance, to pravda není. Ale zcela jistě existují lidé, kteří se nespokojí s běžnou zvukovkou a chtějí nějaký výrobek od společnosti Creative (nebo jiných) a tak díky absenci ovladačů od tohoto výrobce, nemohou linuxové systémy využívat. Ale způsob, jakým to formuluješ, je minimálně scestný.

Stejně tak je to se standardním a modifikovaným HW, kterého není tolik, jak z tvého příspěvku vyznívá. To bychom tu mohli rozebírat dlouhosáhle, což je určitě nesmysl. Každopádně ano, existuje modifikovaný hardware, pro který často jeho modifikátor nevydává ovladače pro Linux. Stejně jako je nevydává příliš často ani pro Windows (viz dříve grafiky Asus a jejich obvod Doctor "něco" a ovladače, kterých se dočkávali lidé se zpožděním a jednou za kvartál či půl roku a pro další verzi Windows již ne) a teď můžeš najít jiný příklad, kdy je nějaká modifikace lepší a funkční na více verzích Windows a já další která není a mohli bychom tu být do vánoc, těch příštích. Jak jsi psal, u tohoto typu uživatelů je modifikovaný HW ne úplně běžný a ruku na srdce, u drtivé většiny uživatelů to tak prostě je. Můžeme také probrat periferie, kde se najdou dodnes kousky, které podporu od výrobce v Linuxu nemají. Ale určitě to není tak, že by většina lidí měla doma modifikovaný HW nebo nepodporované periferie. Spíš to bude tak, že je jich absolutní menšina. I přesto neplatí, že většina je schopná či ochotná jiný OS přijmout.

"...typu Chromebook který na tom s podporou bude lépe než valná většina linux dister."

A tuto větu považuji za úlet úplný. Abychom si rozuměli, já nejsem militantní bojovník za nasazení linuxových systémů do všech domácností. Naopak jsem zastáncem toho, že OS má být nasazen takový, který vyhovuje správci, popř. specifickým požadavkům uživatele. Většina uživatelů většinu úkonů spáchá v libovolném systému, protože k tomu potřebuje aplikaci a ty jako takové, většinou chodí napříč OS. Můžeme vytáhnout konkrétní případy, kdy tomu tak není, což spadá do prvního odstavce tohoto příspěvku. Co se týče kvalit distribucí, tak zde to není od tebe úplně fér tvrzení, protože zrovna tady na tomto serveru bychom mohli vědět, že by *droid* dosahoval lepší podpory, než main linuxové systémy, tak to asi pravda úplně nebude. Přesto chápu tvoji myšlenku, že na internetování stačí cokoliv, jen vzhledem k okolí, úplně nesouzním s tím, že by se lidé byli ochotni smířit s laptopem či nějakou jeho obdobou. To ale bude kus od kusu, někteří si vystačí i s telefonem. Navíc tvoje formulace vyznívá, že linuxové systémy jsou dobré tak maximálně na internetování, což je známka toho, že jsi se s linuxovými systémy nesžil a lecos nevyzkoušel. Nic proti ničemu, každému vyhovuje něco jiného, jen by byla na místě trochu lepší a férovější formulace příspěvku. Což je koneckonců jediný důvod, proč jsem reagoval. Kdybys napsal, že ti Linux prostě nevyhovuje a že preferuješ zvukovky, které nemají od výrobce v Linuxu podporu, nikoho by nenapadlo nic jiného, než proti takovému tvrzení nic nemít.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zrovna konkrétně zvukovka Creative symbolizuje v Linuxu případ šlendriánu. Mění se zvuková rozhraní, teď už tuším nastupuje třetí o kterém vím. A hlavně, nečekám že svobodný ovladač se vyrovná firemnímu, ale základní funkčnost určitě chci. Jenže ještě před rokem když jsem to zkoušel docházelo k bizarnostem které si nezadali s Windows - konečně se podpora 5.1 zprovoznila aby ji za pár měsíců aktualizace "downgradovala" zpět na nefunkční, po další aktualizaci fungoval 5.1 podle nálady a jen do restartu - přitom jde o základní funkci, nic extra a i to byl problém...
K tvému dodatku o Linuxu - naopak já ten systém považuji za hlavně pracovní OS s vysokými nároky na správce a ten vyjma technických věcí musí i umět solidně psát všemi deseti aby se ty spousty příkazů zvládaly v přijatelném čase.
K větší použitelnosti Androidu myslím že jde o jednotný systém kde ty aktualizace jsou řešeny chytřeji. A z toho vyplývají podstatné výhody pro běžné uživatele. Hlavní je že z telefonů jsou lidi na rozhraní Androidů navyklí takže přechod na Chromebook je prakticky bezbolestný a bez nečekaných překvápek. I ta podpora softu a her je velice široká, takže osobně když bych měl tak raději doporučím 13" Chromebook s posledním Snapdragonem než klasický ntb 14-15" x86 s třeba Ubuntu. Tedy myslím pro uživatele zvyklého na Win a Android telefon co to má hlavně na konzumaci obsahu a napsání nějakého textu či tabulky s grafem. To pro upřesnění aby tu nevznikla další slohovka :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to jinak neumím. Jsem vycvičen uživateli z minulosti psát tak, aby to bylo co možná nejvíce jednoznačné a abych pokryl co možná nejvíce dané téma :). Už jsem si trochu myslel, že si lidi i zvykli a jak správně tušíš, datluji slohovku další (tomu se nelze vyhnout) :).

Ke Creative a spol. dodám jen to, že lidé to vnímají jako problém Linuxu, proto vždycky jednoznačně říkám, že podpora pro Linux není ze strany výrobce HW. Nazývejme věci pravými jmény. Výrobce buď podporuje nebo ne daný OS, což je volba, na kterou má svaté právo. Svobodné ovladače, tedy ovladače často vyvíjené komunitou, jsou tak funkční, nakolik je zveřejněna dokumentace, viz zrovna Creative nebo třeba Nvidia (byť ta své ovladače vydává). Čili je na místě spíše tlačit na výrobce HW nebo to neřešit. Při vší úctě k vývojářům svobodných ovladačů, pro složitější HW je mojí optikou reverzní inženýrství skoro masochismus, byť mi tato snaha v minulosti vytrhla trn z paty nejednou (typicky to bývaly třeba TV karty).

Pokusím se dále jen stručně (v rámci svých možností). Každý správce musí svůj systém znát. Datlovat příkazy je potřeba na serverech bez X ("miluji" TAB) nebo i s X v distrech založených např. na Debianu, potažmo Ubuntu apod. kde klikátka víceméně nejsou. Můj následující názor je značně nepopulární (získám nové přátele) → taková distra na uživatelský desktop nepatří (běžným uživatelům). Na správci záleží, zda-li si uživatel bude moci hrát s hudbou, videem, hrami, fotkami, grafikou atd. nebo jestli mu půjde FF a LO korektně a zbytek zůstane otázkou náhody. Zde ti dám opět za pravdu, že na to musí správce systém dobře znát, stejně jako aplikace. S tím se dá spojit co jsi psal o notebooku a Ubuntu. Ač se vývojáři snaží, platí pravidlo, že na nový HW/laptop nepatří konzervativní distro, protože než se do něj dostanou funkční ovladače a popř. příslušná verze SW, je ten HW morálně zastaralý (proto je tak často skloňován Linux a repasy v jedné větě především fanoušky konzervativních dister). Samo najdeme výjimky, kdy výrobce třeba laptopu připraví podporu pro konkrétní distro (někdy i dobře; jeden příklad z minulosti si pamatuji, HP a SUSE).

Android... tu optiku, že je uživatel na droid zvyklý z mobilu, beru. Přidám k tomu i to, že se v některých distrech tak moc snaží přiblížit desktop běžnému uživateli, že ztrácejí kontakt s realitou či některé projekty vymýšlejí znovu kolo a výsledkem je zmatený kočkopes (viz třeba Gnome → budu mít další přátele). Přesto si to své uživatele překvapivě najde. Ale to jsem už někde jinde. Co se týče droidu, osobně s ním mám poměrně dost problém a když už musím někomu splnit přání s Armem, tak nasadím raději ARM verzi linuxového distra. Ale to pitváme něco, co má každý jinak; nic proti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a jsme zpátky u toho že Linux a ideální cesta rovná se generický hw - tedy starší cpu a nejlépe integrovaná zvukovka i síťovka těch nejběžnějších výrobců (radši nezmiňuji tiskárny a další periferie). Jinak to padá na hubu. U té Creative - nemají zrovna nové zvukovky jsem pouze chtěl ať to zvládá základní funkčnost, nic extra jako EAX, CMSS apod - jen ať to zvládne rozvést signál správně do všech šesti repro. I to je evidentně náročný úkol i pro letitou X-Fi.
Proto bych Linux nenasadil nikomu kdo není v docházkové/dojezdové vzdálenosti cca 30ti minut. Co někteří pc netalentovaní dovedou občas zůstává rozum stát. Proto když jsem chtěl mít jistotu že nezačnou vyskakovat překvapení a uživatel bude daleko a nebude si vědět rady tak jsem raději nasadil starý Win7 - jednotné prostředí známé z Win9x/XP kdy oproti i W8.1 nevyskočí něco jiného nebo kor Linux kde se poj*bou závislosti.
Jinak Tuxe testuji cca jednou ročně a obvykle je to stejné - od nadšení co je tam novinek po střízlivění a nakonec zklamání že se zas tak moc reálně nezměnilo.
Za mě je Linux jen časově nákladné hobby s velmi nejistými výsledky. Jako když jsem měl spoustu volného času tak jsem jej už před víc jak deseti lety uzpůsobil a i některé hry tam šly lépe jak na Win - třeba Unreal Tournament 2004. Ale byl to boj a co instalace to šance 50/50 zda to vyjde. Ale když to vyšlo tak to fungovalo skvěle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec se tě nechci dotknout ani nějak hájit nějaký operační systém. Přesto si dovolím pár poznámek (možná bude zase slohovka) :)

"a jsme zpátky u toho že Linux a ideální cesta rovná se generický hw - tedy starší cpu..."

K tomuto závěru dojdeš, pokud použiješ konzervativní, velmi často u nás doporučovaná distra, která jsou vhodná pro nový HW asi tak jako WinXP, ať nežeru, Win7. Budu se opakovat, ale pokud chceš použít nový HW, vyprdni se na konzervy a rady na českém internetu a použij vhodné distro. Jinak to bude jako když bys míchal speciál do dnešních benzínových motorů.

"...integrovaná zvukovka i síťovka těch nejběžnějších výrobců (radši nezmiňuji tiskárny a další periferie)"

Zde je to znovu o tom, jestli výrobce HW podporuje Linux. U Creative víme, že ne a nemusíme o tom dále diskutovat. Dokud nezveřejní dokumentaci HW nebo nevydá svůj vlastní ovladač, pak je jedno, jestli je té kartě měsíc nebo deset let. Prostě fungovat nebude. Žádný zázrak se nestane, žádné přání to nezmění.

Síťovky, pokud vím, nejsou problém co jsem na Linuxu. Pokud vyhrábnu z paměti nějakou problémovou, tak jí byla nějaká od Realteku, kdy se musel doinstalovat "ovladač" ručně a některá distra jej měla v non free/komunitním repu. Sám jsem se s takovým problémem nesetkal, ale vím, že existoval.

Co se tiskáren, skenerů atd. týče, tak je to vlastně úplně stejné jako s Creative (buď je nebo není podporováno výrobcem HW), a jako bonus přidám, třeba konkrétně tiskárnu HP1020, která "sto let" podporu od výrobce měla (hplip), tak dneska funguje jen v případě, že si pomůžeš sám, protože šlo o tiskárnu, která potřebovala nahrát při aktivaci firmware a to z nějakého důvodu v "ovladačích" od HP fungovat přestalo. Jde o jev, který se v Linuxu běžně nestává, ale já ho zažil a vyměnil dvě tyto tiskárny za jiné od konkurence, která má v Linuxu trochu lepší jméno. Nejsem člověk, který by mlžil nebo kecal, když je problém, je třeba ho umět pojmenovat a říct to nahlas. Přesto by bylo nefér mluvit obecně, celá řada periferií funguje dobře a jejich podpora obrovsky narostla, ale je potřeba si konkrétní typ ověřit, to tak prostě je. Třeba mne překvapilo, že společnost jako Logitech nemá problém potřebnou dokumentaci zveřejnit... to bych do takové společnosti nikdy neřekl :).

"Co někteří pc netalentovaní dovedou občas zůstává rozum stát."

Proto nemohou mít přístup k admin právům ani v sudo podobě.

"Proto bych Linux nenasadil nikomu kdo není v docházkové/dojezdové vzdálenosti cca 30ti minut."

Na to máme přeci vzdálený přístup. Sám spravuji stovky km vzdálené servery i desktopy.

"Jinak Tuxe testuji cca jednou ročně..."
"Za mě je Linux jen časově nákladné hobby s velmi nejistými výsledky."
"Ale byl to boj a co instalace to šance 50/50 zda to vyjde."

Tady nastává situace, kdy se tě opravdu nechci dotknout, ale problém je právě v tom, co píšeš. Nedávno jsem tu v nějaké diskuzi pod Davidovým článkem psal, že jsem po dlouhé řadě let nainstaloval na další SSD Windows (byl to hec s kamarádem, prostě klasika) a byl jsem úplně ztracený. Poměrně dost jsem pobavil známého, který mě z toho vysekával. Je to prostě o tom, že musíš systém znát. O tom jsme si psali. Pokud do toho šlápneš ve stylu, kdy systém moc neznáš a ještě použiješ nevhodné distro, tak to dopadne přesně jak píšeš. Krom toho, bez pochopení systému zkoušet nějaké další kroky ala wine je předem prohraný boj. Sám jsem si to zkusil a pokorně jsem si uměl přiznat, že bych se musel hodně učit, kdybych chtěl dnes nasadit na všechny své stroje se všemi svými potřebami Windows. Bylo by to pro mne podobné, jako když jsem přecházel na Linux, kdy jsem potřeboval portovat nejen dokumenty apod., ale i agendu živnostníka, včetně účetnictví atd. v době, kdy to ještě nebylo úplně dostupné. Trvalo mi to půl roku aktivního učení a zkoušení. Přechod na jiný systém v plné palbě je velká investice času a hodně učení. Pro linuxáka jsou tebou popsané problémy otázkou minut, pro tebe otázkou třeba dnů i týdnů. Stejně bych to měl teď já, kdybych měl přejít na Windows, to jsem si vyzkoušel. Je to otázka priorit, pokud bych chtěl, musel bych se nadrtit pro své potřeby to, co se změnilo od Win2k doposud, ale měl bych výhodu řekněme základů kdysi poměrně dobrých znalostí NT systémů. Jasně, nejsem úplně běžný uživatel a moje potřeby a nároky jsou asi drobítek odlišné, přesto si musíme umět přiznat, že pokud chceme fungovat mimo náš systém, je potřeba se poměrně dost naučit nebo se na to raději vyprdnout. Řeči o tom, že to zvládne každý levou zadní za jedno odpoledne, jsou, řekněme diplomaticky, poměrně lichá. Věř, že pokud systém znáš, výsledky nejen že nejsou nejisté, ale přesně víš, jaké budou a jak snadno jich docílíš. Jen tomu předchází nějaké to učení a tak trochu změna myšlení (to je zásadní). Ale to už je na jinou debatu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DDR0 = Demagog
"nečekám že svobodný ovladač se vyrovná firemnímu"
Na kvalitu zvuku si potrpim.
První Creativku jsem si koupil v minulém tisíciletí. To že ovladač výrobce vydal jen pro Win98 a novější měli smůlu jsem považoval za nedopatření.
Druhou Creative jsem koupil před 15 lety.
Opět trable s ovladači. Pod Win7 fungoval jen komunitní.
Třetí Creativ jsem nechtěl. Ale na trhu před 5 lety nic jiného pro USB nebylo. Jaké překvapení že výrobce nevydal ovladače pro Win10.
Chtě jsem koupit čtvrtou zvukovku která bude mít ovladače pro Win10. Creativ v té době neměl jedinou kartu která by šlapala pod desítkama.
Že tento sráč nemá ovladače pro Linux je argument hodný sráče. Oni nemají ani ovladače pro Win11. A ten komunitní pro Win7 funguje blbě.
A ta kvalita zvuku taky nic moc. Až když jsem vyvedl digitální výstup přímo z CDROMky do repraku, tak jsem měl výborný hudební zážitek.
Myslel jsem že to ruší PC, tak jsem šel do USB. Ale ne. Ten převodník D/A co creativ používá je mizerný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co takhle se uklidnit a zjistit si reálný stav než někomu začnete nadávat? S vámi asi pracovat musí být opravdu "radost".
Creative samozřejmě ovladače na W11 má. Z CDromky do repráku... tohle radši nebudu komentovat.
Mimochodem jestli jsis v zápalu vzteku všiml, ale já nekritizoval že nefungovala pod Linuxem, ale že to zprovoznili a o pár měsíců později to opět zazdili - o to mi šlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reaguji na větu:
"fungoval 5.1 podle nálady "
Stejné trable jsem zažil pod Win7.

Měl jsem repro s S/PDIF vstupem s kvalitním D/A převodníkem. Stačí obič drát a tichá CD-ROMka. Nic lepšího nemůže být. Ten zvuk byl o celou třídu lepší než ta nejlepší Creativ zvukovka. A za pár tisíc. Tedy méně než běžný SB.

Na mého SB se sice dají stáhnout ovladače pro Win10, ale doprovodný SW skončí s chybou a na podpoře se dozvíte že to je OK, že ho nepotřebujete. Pro stereo to je samozřejmě pravda. Ale cokoliv víc byl problém. Jak to je dnes netuším. Creativ mi nesmí do bytu.

Windows a nefunkční zvuk po aktualizaci.
To je taky ohrana písnička.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale to je především o čase. Linux je na nastudování podstatně náročnější. I jednoduché věci co jsou u konkurence řešitelné přes několik kliknutí se tu řeší zbytečně zdlouhavě. Takže pokud to člověka přímo neživí a má Linux jen jako hobby ve volném čase... Pak přijde na mysl samozřejmě jedna věc - proč bádat nad jednoduchými věcmi které jsou řešeny složitě. I taková banalita jako instalace zmíněného Unrealu a instalace ovladačů od výrobce se proměnila v hodinové bádání jak to správně nastavit aby fungovaly závislosti atd. Pravda, tohle bylo v roce 2014 takže spousta věci už se dodělala, ale i z Ubuntu 20.04 jsem měl dojem že tohle je tak na úrovni WinXP.
Jednoduše Linux vs Win je jako polotovar vs smontovaný výrobek kde se třeba jen přidělají nožičky a vše funguje. Tux jako rozmontovaný na díly, musí se vrtat a mnohdy i natírat. Nic proti ale to je buď pro kutily se spoustou volného času nebo je to na výdělek, nic mezi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem Creativ USB Audigy 2.
A chovala se stejně jak popisuje DDR0, ale pod Win7 s originál ovladači od výrobce.
Po půl roce problémů odešla úplně.

Když se to chová náhodně. Tak to je skoro vždy HW problém. Jak by SW mohl způsobit náhodné chování?

I když pod Win se to děje. Mám 10 stejných PC.
Ale dva se chovají jinak než zbytek.
Protože M$ si je vybral pro testování aktualizací. Což jim licence dovoluje.
Nebo tam je HW problém o kterém nevím.
Generátor náhodných chyb, které ani Google neviděl. Fakt děs.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

měl jsem X-Fi klasiku PCI bez problémů. Nyní v druhém PC refreshovaný model Audigy RX do PCIE taky bez problémů i s W11. V hlavním stroji Sound Blaster Z naprosto bez problémů. I tam tom Linuxu to před rokem pár měsíců šlo - konkrétně Ubuntu, ale pak proběhla nějaká downgrade aktualizace a zase se to rozbilo a u toho jsem skončil. Když už to bylo zprovozněné tak opět někdo měl touhu se v tom vrtat. Ozkouším znovu po Vánocích zda nějaký pokrok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no-X: Proč nenajmeš nějakého pokrývače dění ohledně OS? Teď jsem zjistil, že vyšel (minoritní) update 22H2 pro Win 10. Nějaký článek o novinkách prvního updatu 2022 pro Win 11 by neuškodil (mění dost věcí k lepšímu). Také se šušká, že se MS hodlá vrátit k 3letému životnímu cyklu Windows, a vyvíjí Win 12.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha jen to ne. MS nedrží slovo (Win10 poslední win) a neví co bude za týden. Úplně zbytečné ty jejich bludy zveřejňovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A zveřejňovat bludy o tom, jak skvělá která grafická karta bude, nebo jak skvělý jednou bude nový procesor, to má smysl? Vždyť se tady nic jiného nepíše. Absolutní většina článků je o Intel, AMD, NVidia. Proč by se k tomu nemohl přidat Microsoft? Tak jak to kdysi bylo. Stejné hov.., ale trochu jinej smrad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když přidá články o Microsoftu, přinese mu to nové čtenáře?
Myslím, že ne. A ty kteří chtějí poklábosit o úžasném AMD a o těch nýmandech z Intelu a NVidie už podchycené má.
Nemá cenu duplikovat cnews.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dost často narazim na problém nad kterým mi zůstane rozum stát. A většinou je to problém ve Win10. (Win11 používán taky ale tam se ničemu nedivím)
Bylo by fajn zeptat se jestli někdo nenarazil na stejnou podivnost.
Pod článkem o HW se to nehodí.
Na Ježkovo root.cz se dozvíš že to máš přeinstalovat na Linux.
Na mrtve.cz ti poradí jak to napsat správně gramaticky.
Na cnews.cz ti nikdo neodpoví.

Články o SW a o bezpečnosti bych velice uvítal.
Stačilo by jen "krátce od čtenáře "
Například:
'aktualizace mi rozbila síť '
Nebo:
'Vyšel update na kritickou zranitelnost.'

Dobrý nápad by byl měsíční článek s názvem "zaplatovací úterý "

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bezpecnost je velmi siroke tema.
myslim tym bugy a chyby len v CVE a nie to este obsiahnut nejake veci ohladom Windows (konkretne verzie) ci programy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezpečnost se řeší na root.cz docela často.
Ale ne ta ohledně Win.
DiIT = Deep in IT
IT je dnes hlavně o bezpečnosti.
Ale tento web je o HW, který buď nevyšel nebo je nedostupný. Což mě fakt nebaví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

root ma ludi ktori s bezpecnosou robia.
on HW je celkovo problematicky teraz.
od CPU, GPU az po pamate

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lide znali veci a problemu jiste na Windows 11 neupgradujou(!), sou totiz jiz v debilite 3 stupne.

Prvni stupen debility prinesli Windows 8 s vyjebanim(s prominutim) tradicniho menu Start a nasilnim najebanim jak Metra tak dualniho Control Center cili ovladaciho menu, debilita druheho stupne pak prisla s Windows 10 kde se do duality dale prevedli veci jako vlastnosti pocitace, asociace pripon souboru, atd., bonusem k tomu jiz 15 vydani Windows 10 v aktualni porci/edici 22H2, co prosim prinaseli? Srani se s grafikou, dojebani toho co jelo, samozrejme dalsi prvky kokotin v OS nasilu, no a dnes tu mame naprosto indicky jedinecne Windows 11 v ukazkovem tretim stupni debility kde jiz kliknuti praveho tlacidla mysi na pracovni plose vyvola nejprv jednu ponuku a pote se az dovolate te puvodni, cili 2x tak klikat jako kokot, jo a zas a znova srani se jenom se systemem ponuky, (A)kde muzou byt ikony, (B)jak muzou byt uzpusobeny, (C)control center zase rozesrali, cili jestli chcete nervy, necht se libi, jinak kazdy 3 leta budou vychazet novy Windows, cili komu se libi, necht se hra, stejne tak hrat neni co(poradne hry jiz nejsou), tak se lidi budou hrat s OS.

Za mne osobne Windows 7, byt na to Service Pack 5, maji dnes nadale 2/3 zastoupeni ve svete, Microsoft by ho dokazal udelat, ale to by v te firme museli delat i skutecny odbornici a ne dementi jak to dnes dokazuji i u intel-u(Atomy) tak nvidie(16-pin).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neuvěřitelné kolik čtenářů DIIT se bojí šmírovaní Win10/11 a přitom používaj chromý browser:
https://contrachrome.com/comic/cz01/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěknej komiks.
Má to jednu chybu, Firefox neni řešení, jen tě bude sledovat někdo jinej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by někoho sledovala nezisková organizace?
Což ty cílený reklamy bych přežil.
Ale Brexit oslabil celou Evropu.
A kdo o něm rozhodl?
Uživatelé chromu!
Zajímavé že ve všech dalších průzkumech jsou Britové za EU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem přesvědčen že Rusko způsobilo brexit nebo ho minimálně přiostřilo, tak jak to je a bylo s volbami v usa, vlastně nějaké prvky vidím skoro všude.
Problém je že už to přestává být demokracie a její degradace paradoxně způsobuje svoboda slova, protože lidi si nechají vymývat mozek kravinama a vyznávají různě debilni názory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před 12 lety vyšel pěkný článek:
"Varování neurovědce Syky"
Ve zkratce:
Internet přetížil naše mozky.
Ty jsou ve stresu a nedokáži logicky uvažovat.
Informací je tolik, že nejsme schopni se rozhodnout co je pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Rusko způsobilo Brexit" NEsouhlasím.
Google své služby poskytne nejvyšší nabídce.
Myslíš že Rusko přeplatilo USA?
Navíc Google půjde spíš na ruku své vládě.
Potřebuje s ní být za dobře.
Jo když Rusko a Čína viděli co se děje, tak to jistě podpořili.

V roce 2015 nikdo netušil, že bude válka na Ukrajině a z Ruska se stane nepřítel EU č.1.
V té době se Majdan (2014) zdál být ukončen a vládl mír. Což posílilo EU, z které se stávala čtvrtá velmoc. Bohužel směr se otočil už v roce 2016 (referendum o Brexitu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Problém je že už to přestává být demokracie a její degradace paradoxně způsobuje svoboda slova,"
.. ty mas dost :)) Dalsi cenzor na obzoru.
Dovzdelej se trochu v historii Anglie, potazmo Velke britanie, aby jsi trochu pochopil jejich mentalitu, podivej se, jake preslapy dela EU a tzv hyporkoretkni politika zapadu, ktera ale s korektnosti nema v principu nic spolecneho. Je to je hypokrytectvi, strach z toho, co jeji predstavitele jeji predchozi politika zpusobila a tendence strkat hlavu do pisku pred vecmi, nenazyvat je primo, atd. Politika je tak prolhana, ze prolhanejsi je snad jen opravdu v tom Rusku..
"protože lidi si nechají vymývat mozek kravinama a vyznávají různě debilni názory."
.. zkus to aplikovat treba v prve rade na sebe :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"už to přestává být demokracie a její degradace paradoxně způsobuje svoboda slova"

DEMOKRACIE ANO!!!, ale jenom odsud podsud. :-D

Ne, degaradace demokracie nezpůsobuje svoboda slova, ale to, že někteří chápou demokracii jako svobodu jejich slova.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by někoho sledovala nezisková organizace?
kvoli peniazom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude to sice neznalost, ale co jsi napsal je na žalobu za pomluvu.
A urážka všech zaměstnanců Mozilly.
Víš co jim dalo práce se uživit a odolat tlaku velkých korporátu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no nemyslim si ze na zalobu.
ani pre engaded ani pre ine portaly mozilla nepoprela ze zbiera data a "deli sa" s nimi, resp. ich predava.

firefox do verzie 2 bol u mna top, predtym som pouzival netscape navigator. teraz firefox a thunderbird odinstalovavam ako prvy a instalujem Brave

urazka akurat manazmentu. bezny zamestnanci s tym nic nemaju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, chvílemi stálý na zcestní. Ale po vlně nevole ze strany uživatelů s tím skončili a vydali se správným směrem. I když to je trnitá cesta.

Zaměstnanci s tím nic nemají? Ty by jsi bral poloviční plat jen kvůli přesvědčení že děláš správnou věc?

Máš nějaké důkazy že Mozilla aktuálně prodává data uživatelů? Jestli ne, tak jsme zpátky u křivého obvinění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o princip. Ta utilita chromu se da taky vypakovat, kdyz na to prijde a principielne od googlu nemusis pouzivat vubec nic..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čtyři sněhuláky nahradím za 1.1.1.1.
Mapy.cz od Seznamu jsou super i na navigaci.
Youtube nahradím smartTube a NewPipe.
Čím nahradím androida?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak mají svoje léta. 8.1 ještě mohl fungovat ale to je korporátní rozhodnutí. Nikdo asi nečeká 100% podporu po těch letech ale to co se s Osmou stalo byla doslova poprava. Ten systém nemá problém s USB 3.0 ani s NVme SSD, jenže když neseženete ovladače grafiky tak je to vážný problém. Dřív ještě šel vynutit ovladač ručně z rozpakovaných souborů, ale když jsem před měsícem zkoušel obnovit zálohu 8.1 tak už to nešlo. Výrobci nějak pozměnili ovladače že všechny metody selhaly. Prostě Ampere grafiku jsem nerozchodil.
To je vzácná shoda v IT světě když se od MS přes Intel AMD a NV rozhodli všemi prostředky eliminovat tento OS.
Myslím že se obávali aby uživatelé z 7 nemigrovali spíš na 8.1 který je ještě upravitelný a Metro ignorovatelné, takže provedli velmi účinná preventivní opatření...
Nicméně na starším stroji by se dalo fungovat dál, ale už jen na dožití. Přitom zas až tak starý systém to není, byl navržen hodně do budoucna což se o 7 - derivátu Visty říci nedá. V zásadě nebýt umělého ukončení nic by neomezovalo. I ten Edge tam bude fungovat dál. Potíž pro Sedmy je že byly dokončeny před vytvořením USB 3.0 a taky EFI bylo ještě v plenách, ten systém je stavěn na sata úložiště a klasické biosy, usb 2.0 a PS/2 porty. Proto jsem přešel krátce po vydání 8.1 - 7 už nabízel jen rostoucí problémy i na Ivy Bridge platformě. Nakonec jsem s ním jako hlavním OS vydržel do R5 1500X kde už sice chtěla vyskakovat hláška o nepodporovaném hw ale to šlo snadno a rychle pořešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby - W8.1 zabili protože je používalo minimum lidí - nikdy nepředběhly W7 a i v současnosti mají už dlouho nepodporované W7 4x víc uživatelů než W8.x. Jako jo, podvozek mají W8.1 modernější ale UI těžce pohnojili (aby to šlo používat tak se musí customizovat 3rd party utilitami) a to lidi nezapomínají. Technicky to vlastně korporátní rozhodnutí je :-) protože velké korporáty nikdy W8.1 ve větším měřítku nenasadily, šly rovnou na w10 a tak netlačily na to aby systém měl delší podporu (na rozdíl od W7 kde ten tlak korporací na delší podporu byl značný)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

právě, technicky to velký rozdíl oproti W10 není - tak není důvod tak brutálně ukončovat podporu grafik - ikdyby vydali jen půlroční verzi s dovětkem beta tak by to ulehčilo život toho OS:

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě že v oblasti grafických driverů je ten rozdíl hodně velký - do W10 se dělají WDDM 2.x drivery a W8.1 umí max WDDM 1.3 - on se ten rozdíl ve verzi nezdá velký ale je tam radikálně překopaný způsob adresování a podpora multithreadingu - pokud by chtěli vydat WDDM 1.3 driver tak ho nejde upravit z 2.x, musel by se napsat úplně znovu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale když je jde udělat pro Win7 tak už pro 8.1 to takový rozdíl nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli existuje pro Win7, tak jde do těch 8.1 obvykle i nacpat ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.